Siffror från både England och svenska intensivvårdsavdelningar (IVA) visar på att det verkar vara större risk för allvarlig Covid-19 som kräver intensivvård om man är överviktig. Det är således ett besked om att inte oroa sig lika mycket om man är begåvad med god hälsa eller aktivt kämpat emot kroppen i fråga om vikten. Alla kan dock inte detta, då man även kan vara överviktig av orsaker man själv inte kan påverka så lätt.
Riskgruppsbeteende? |
TT rapporterar att intensivvårdspatienter under förra året i snitt vägde 87.9 kg mot 77.1 kg för de som vårdades på IVA 2019, alltså nästan 11 kg högre vikt. Enligt Science hade över 40% av de inlagda på grund av Covid-19 i England grav fetma, nästan 25% fetma och 19% övervikt, medan cirka 13% hade normalvikt.
Detta ser ut som en rätt tydlig indikator på vad som kan orsaka allvarlig Covid-19, och kan även förklara varför färre verkar bli allvarligt sjuka i utvecklingsländer än i Västvärlden. Fetma är ett välståndstillstånd. Det kan också förklara varför många fd Öststater ett tag klarade sig relativt väl – man har inte hunnit äta ikapp Västeuropa än efter misären och matbristen under kommunismens ok.
Man ska komma ihåg att bara för att någon är fet ska man inte peka finger på denne – det kan finnas medicinska orsaker bakom, och dessutom kan personen faktiskt hålla på att aktivt gå ner i vikt. Läget säger inget om riktning eller orsak, så skambelägg inte personer som inte är så perfekta som du.
TT nämner att feta personer har sämre lungkapacitet och även verkar få kraftigare inflammationer.
I kontrast kan man ju fundera på att de som aktivt tränar generellt har bättre BMI, och därtill bättre kondition och med det hjärt- och lungkapacitet, och därmed bör klara Covid-19 bättre. Så effekten av att vara normalviktig kan vara dubbel i vissa fall.
Detta kan också förklara varför barn mer sällan blir allvarligt sjuka i Covid-19. Ja, det finns överviktiga barn, men generellt är det ovanligare än bland vuxna, särskilt äldre när kroppen gör sitt bästa för att lägga på sig. Den dagen du som äldre 40+ slutar träna på grund av en skada som kanske aldrig läker ur helt igen kan det vara dels svårt att direkt dra ner på kostintaget och ännu svårare att bli av med det du då lägger på dig.
TT skriver att man i Sverige först riskgruppsklassar svenskar för Covid-19 vid extrem fetma. Aneldningen är att 15% av befolkningen är fet, och riskgruppen helt enkelt skulle bli för stor annars.
Pandemin med Covid-19 kan därmed ses som ett utfall av folkhälsan och skulle vara mindre allvarlig om alla följde Folkhälsomyndighetens råd om allmän hälsa och tränade ordentligt.
Bloggaren fortsätter således att både gymträna och köra coronajoggen. Risken finns med nedstängningarna att allmänhetens folkhälsa försämras och att folk går upp i vikt. Vikt som sedan blir svår att bli av med och kan bli ett livslångt folkhälsoproblem, eller riktigt allvarligt vid nästa pandemi i vår globaliserade värld, där Kinas djurmarknader bara är ett kinesiskt turistflyg bort från Stockholm.
50 kommentarer
Fetma ÄR en pandemi.
Främst orsakad av dålig mat. Mat som är onödigt kolhydratrik OCH finns i överskott.
Är det smittsamt alltså?
Det kan finnas en tarmflorakomponent i skeendet och den kan vara smittsam. Själv tror jag inte att det är en huvudförklaring.
Det finns f.ö. en rationalitet i att tröstäta även om det ger biverkningar. Synd att jag aldrig har fastnat för träningsendorfinerna, roligt för de som blir belönade.
Det kallas för SUNT leverne just därför att det INTE smittar. ;-P
Det är smittsamt eftersom det sprider sig.
Fetma är i betydligt större grad en konsekvens av att en stor del av befolkningen inte ens lämnar tomten om de inte är på 4 hjul.
Det är ok att äta mycket kolhydrater, det är ok att äta mycket fett(den nyttigare typen). Det är inte bra att kombinera dom två samtidigt. Det är inte bra att äta socker.
Obs, jag lever inte som jag lär.
@Tim, får hålla med till viss del, många tänker inte på det, men när man var yngre så cyklade man eller gick man mycket, så fort man skaffade moped eller dylikt så började kilona komma snabbare och snabbare, när man väl skaffade bil så gick det bara utför. Kosten är viktig, men att röra på sig (rejält) är nog minst lika viktigt.
Det som är en "epidemi" är socker i färdigmat, läsk och socker i t.ex. vin. (Fick en rekommendation på ett vin på bolaget för några veckor sedan som var läskigt sött, 12g/l och smakade alldeles för sött. Kollade sockerhalten efter att ha smakat.)
Det finns helt klart nationella och regionala skillnader i hur sötat det ska vara. I t.ex. Tyskland och Polen är många bakverk och bröd inte alls lika söta som i Sverige.
Människokroppen har det inbyggt att lägga på sig fett när det finns mat för att klara sig bättre (längre) under svälttider. Det får tyvärr följden idag att vi lätt lägger på oss för att ha marginal till sämre tider.
Det är ju först under de senaste 90 åren som vi i väst haft god tillgång på föda.
Socker är mer beroendeframkallande än kokain.
Källa: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0000698
"Our findings clearly demonstrate that intense sweetness can surpass cocaine reward, even in drug-sensitized and -addicted individuals. We speculate that the addictive potential of intense sweetness results from an inborn hypersensitivity to sweet tastants. In most mammals, including rats and humans, sweet receptors evolved in ancestral environments poor in sugars and are thus not adapted to high concentrations of sweet tastants. The supranormal stimulation of these receptors by sugar-rich diets, such as those now widely available in modern societies, would generate a supranormal reward signal in the brain, with the potential to override self-control mechanisms and thus to lead to addiction."
Tog kontroll över min vikt för drygt ett år sedan. Den var långsiktig ökande. 185cm och 86 kilo. Inte så mycket men ökande. Började med 24timmar fasta en gång i veckan. Nu har jag planat ut på 78kg.
Det är mycket enklare att göra en punktinsats i veckan än att svälta sig kontinuerligt.
Är dock inte fanatisk utan struntar i det på semestern.
I övrigt äter jag och dricker samma skräp som innan. Enkelt.
@Stefan
Socker beroende är en myt. Vid brist borde man ju knapra på bit eller strösockers-skålen vilket man inte gör.
@Stefan tror inte på det där. Fråga vem som helst som testat kokain om de nånsin upplevt samma rus eller sug på en godispåse.
Ja vem hade kunnat ana det 🙄
Det underliga är att media aktivt försöker hitta folk som inte är så feta på utsidan och lyfter fram dem i artiklar att "alla drabbas lika hårt" när det inte är sant. Även om man inte får de extra synliga kilona av dålig kost och ohälsa kan man ha det på insidan i hjärta och kärl.
Rörelse är det bästa coronaförsvaret dvs motsatsen till passivt och instängt beteende.
Det beror på att man inte vill ställa grupper mot varandra för då skulle många sluta följa restriktionerna när de inser att de inte tillhör den utpekade grupperna. Det har MP redan insett genom att de nu vill ge bort vaccin eftersom de som behöver nu är vaccinerade.
Har vä'nner som jobbar inom IVA. De säger att 80% av de som ligger inne och är svårt sjuka har ett bmi över 30.
Det täcker in en stor del av "det drabbar vanliga människor"
Tyvärr vågar inte myndigheter/media gå ut med att bästa sättet att inte bli allvarligt sjuk i covid är att motionera och se till att man håller vikten vettig.
De som inte är feta och drabbas då. Ja är de under 50 är de i princip samtliga i nån annan riskgrupp.
Rökare/e-cigg står för resterande del.
e-cigg har ju redan före covid gett lungskador på unga vuxna
Visst. Du KAN få feber 3-4 veckor och må jävligt illa även om du inte är fet, inte röker, inte är multisjkuk eller 70+. Men du kommer klara dig.
Då behöver man erkänna att rådet att alla som kan ska jobba / hänga hemma ett år gav negativ effekt på sjukdomen. Det vågar man aldrig.
@Sebastian jag har exakt samma anekdot från akutjobbarna i vänskapskretsen.
Räknar man BMI som över 25 som småfet (vilket man bör göra) så är väl svenskarna lika feta som amerikanerna.
Man behöver inte ha jättemycket muskler för att nå BMI över 25.
Dock så är de flesta inte så vältränade att muskler är orsaken till högt bmi, tyvärr. Mängden människor som tränar aktivt 3ggr/vecka är rätt få jämfört med de som äter kaloririk mat/snacks.
Om det var muskler som gav hög bmi så skulle dessa klara sig bättre än snittet och inte hamna på Iva. Men så är bevisligen inte fallet.
Fetma har dock som bloggaren antyder många olika orsaker, stress och psykisk ohälsa är nog så vanlig orsak. Samhället har mycket att vinna på förebyggande insatser som gör att folk inte faller in i ohälsosamma beteenden.
Ja, gå upp till Magnus Samuelsson och kalla honom fetto… lol
BMI är väl som mycket annat, säger väldigt lite om individen, men kan vara väldigt användbart när man analyserar (risk)grupper.
Elitidrottare är anekdoter, inte befolkningen i stort.
Tränar 3-4 ggr i veckan, mest hockey men långt från elit. BMI 24.4. Benmuskler väger.
Att ligga strax över 25 BMI är inte ett problem om man rör sig. Problemet är alltid övervikt i kombination med fysisk inaktivitet.
Finns alltid NPF-personer som inte kan förstå skillnaden på generella förhållanden och specifika och då hänger upp sig på anekdoter.
Aftonbladet kör stenhårt nu på artiklar där personer som är 30-40 år och tränar 3-5 dagar i veckan och ändå blir allvarligt sjuka. Vikt spelar ingen roll
Anekdoter är inte motbevis.
Känner att AB inte är synkade med regeringen som nu med bästa fingertoppskänsla vill ge bort svenska tilldelade vaccin till andra länder för "det är inte så farligt" med Covid-19 längre.
Man kan få lungcancer utan att röka = cigaretter spelar ingen roll, enligt den logiken…
Jaha, själv har man lagt på sig 10 kilo på ett år för att man suttit hemma och jobbat och tagit ansvar enligt instruktionerna om att "jobba hemma"…
Nej.
Skyll inte din dåliga karaktär på andra 😀
Vem ska jag annars skylla på? Jag är ju ofelbar…
Ibland är det intressant att läsa själva studien och "normal" övervikt har faktiskt lägst risk för allvarliga komplikationer.
"Risks for hospitalization, ICU admission, and death were lowest among patients with BMIs of 24.2 kg/m2, 25.9 kg/m2, and 23.7 kg/m2, respectively, and then increased sharply with higher BMIs."
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7010e4.htm
På IVA är överviktiga män, den typiska covid 19 patienten. Så har det varit hela tiden. Så inget nytt! Men unga smala, kommer också in svårt sjuka. Så alla kan drabbas, av svår sjukdom!
Och vad för riskgruppstillhörighet har de unga och smala som inte syns utåt? Diabetes kanske? Du ska nog vara lite försiktig med att definiera "alla". Det finns fler faktorer än fetma.
Var skrev jag "alla"????
"alla kan drabbas".
Ok jag skrev alla. Men det är så. Även unga människor, vältränade utan riskfaktorer. Kommer in, svårt sjuka. Även om de inte är den typiska covid patienten!
Varför vissa, utan riskfaktorer blir sjuka. Är något vi inte helt förstår idag! Men forskning pågår, både i Sverige. Och många andra länder! Och vi delar med oss av datan vi får in, åt båda hållen!
Går ju inte att redigera! "blir svårt sjuka" "Ock i många andra länder" Ska det vara!
58% överviktiga, självklart några kroppsbyggare och andra idrottare som ligger över 25, men svårt att se att det skulle röra sig om mycket mer än max någon procent. Frågan är dock hur många under BMI 25 som kan definieras som hälsosamma.
Hur många av alla svenska 18-50 kan jogga en mil under 50-55min? Många håller sig under övervikt enligt BMI skalan, men har fruktansvärt dålig kondition/hälsa.
Att utvecklingsländerna klarar sig har ju så klart med avsaknad av övervikt, men även att långa måste röra (ej bil/buss) sig för att ta sig till arbete, vilket skapar någon form av grundkondition. Sedan har ju även många med medfödda sjukdomar redan sållats bort tidigare pga sämre vård.
Hur måbga hade vi haft på IVA om vi inte hade haft denna övervikt och dåliga kondition/hälsa. 5-10% av vad vi haft? Hade sjukvården då varit överbelastad? Samtidigt är det ju dessa sjukdomar som belastar vården även till vardags ganska mycket.
I Afrika joggar folk till jobbet/skolan i grupp på morgonen. Det var riktigt imponerande att se. De sjöng samtidigt.
Om man kollat på Brittiska statistikmyndighetens bearbetningar, som delar upp folk över och under 65 så ser läget för Sverige bra ut, särskilt avseende <65 år. Folkhälsan kan säkert vara ännu bättre, men är säkert en orsak till utfallet för de under 65.
https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/articles/comparisonsofallcausemortalitybetweeneuropeancountriesandregions/2020
Övervikt är i 99.98% av fallen ett val.
Jag håller inte med, Karl!
Ett exempel är hypotyreoidism, som är en vanlig orsak till viktuppgång, främst bland kvinnor. Primär hypotyreos drabbar 2-3 % av alla kvinnor, vilka insjuknar 5-10 gånger oftare än män. Speciellt vanligt är att insjukna under och efter klimakteriet.
Jag har själv haft dåliga sköldkörtel-värden i ett par decennier, men inte fått någon medicinering mot det, fast jag har velat testa Levaxin. Jag är inte alls nöjd med den vården som jag får från min vc-doktor. Ibland behandlar jag mig själv genom att droppa jod-lösning på huden på underarmarna och gnuggar in den. Transdermal jod-behandling kallas det. Det blir gulbruna fläckar av den, som långsamt försvinner. Därför brukar jag inte behandla mig på sommaren. Hundar brukar känna lukten tydligt och kommer inte fram och hälsar då.
När jag kom till Sverige, vägde jag bara 44 kg, med ett BMI på 17.4. Jag var avundsjuk på dem som hade lite hull på magen. Nej, det var ingen anorexi, bara mycket bråk och fylla hemma, ingen ro. Jag sim-tränade en hel del redan då, den har alltid varit min grej, men promenader och trädgårdsskötsel är också mina favoriter, plus lite styrketräning. Jag gick på gym förut, när det fanns klippkort. Nu ligger jag alldeles för högt i BMI, tyvärr. Vintrarna är värst med för mycket stillasittande.