Inflationen rensad för Riksbankens penningpolitik, den sk KPIF, förblir kvar nära Riksbankens mål och några räntesänkningar torde vara osannolika. Snarare bör inflationen ta fart framöver i takt med att konjunkturen återhämtar sig och går upp i högkonjunktur även utanför tillverkningsindustrin.
KPIF. Data: SCB |
Inflationen fortsätter att ligga kvar nära det godtyckliga målet 2.0% och inom Riksbankens toleransnivåer som antogs för att hindra räntehöjningar som kan spräcka bostadsbubblan.
KPIF – dvs konsumentprisindex rensad för effekterna av Riksbankens styrränteändringar – backade marginellt från 1.7% till 1.5%, men är alltså fortsatt kvar på nivåer från innan coronakrisen. Detta trots att det främst är tillverkningsindustrin som är i högkonjunktur och rent av överhettning just nu.
Detta torde innebära stigande priser när konsumenterna rusar tillbaka när pandemin kanske någon gång i framtiden ebbar ut och de konstanta reorna upphör. Någon räntesänkning från Riksbankens ter sig därmed osannolik, även om vi haft högre inflation än så här men likväl klamrat oss fast vid krisräntorna.
Frågan är dock om bolåneräntorna inte kan fortsätta nedåt ändå, pressade av konkurrens mellan bankerna. De långa bolåneräntorna styrs av marknadsräntan och inte direkt av Riksbanken även om även de stiger när Riksbanken höjer styrräntan.
Aktuella valutakurser i skrivande stund, för att reflektera över kronans värde.
Världsvalutor
USDSEK 8:49
EURSEK 10:14
GBPSEK 11:78
CHFSEK 9:19
Norden
NOKSEK 1:00
DKKSEK 1:36
SEKISK 14:97
Övrigt
AUDSEK 6:58
CADSEK 6:81
RMBSEK 1:31
SEKJPY 12:84
SEKRUB 8:56
SEKTHB 3:62
Nedanstående är en annons från bloggens samarbetspartner Compricer.
12 kommentarer
Den officiella inflations beräkningen är nedlåtande. Ingen, inte ens vi vanliga människor, känner att livets mål är billig hämtmat och billig Netflix.
Jag vill jobba och spara hårt i 30 år och sedan köpa en obligation och leva tryggt på räntan. Vad det kostar att köpa sig detta och hur mycket dyrare det blir varje år är den inflation som är av intresse för mig.
Och denna inflation, som man kan kalla tillgångsinflation, är runt 20% per år nu de sista åren. Varje år blir det 20% dyrare att köpa sig själv en trygg avkastning som är ungefär en månadslön.
För att inte bli fattigare så måste man alltså ha en lön som ökar med 20% per år, eller ha en portföljs som avkastar 20% eller mer per år. Om man nu inte lever för Netflix och sånt då förståss.
Det beror väl på vad du menar med fattigare. Än dina grannar eller mot dig själv? Några 20% löneökningar behövs i vart fall inte.
Jag beskrev målet. Att spara värdet av sin tid till framtiden och att till mycket låg risk får en avkastning som motsvarar en normal månadslön.
Det är mycket få som drömmer om att jobba hela livet med något som man inte brinner för och sen se fram emot låga prishöjningar på billig mat och enkel underhållning. Det som betyder nåt är prisökningen på avkastande tillgångar.
Testa Bitcoin. Där blir man kompenserad för tillgångsinflationen.
Det är nog ganska många som känner att målet med livet ligger någon annanstans än att samla på sig så mycket kapital att man är finansiellt oberoende. Kanske nått i stil med att bilda familj och ha det lite bättre materiellt ställt än grannen.
Tja eller leva när man lever. Varför ödsla energi på jämföra sig? Har själv 0 kr i besparingar just nu, 2.5M upplåst i bostadskarriären dock, sen lite annat såsom BC. Räknar kallt med pension innan 60 om jag då vill det, utan att se några problem med det. När jag var yngre fick jag ibland 20% påslag på lönen, men den tiden är nu förbi (även ifall 2021 verkar bli rally i kuvertetet som för så många andra). Det är på de små utgifter man lever som pensionär tidigt, ifall man nu tagit ansvar för sin pensionsbit d v s.
Tror inte på sjunkande låneräntor då de långa räntorna är på väg upp på ett brett spektra.
Sjunkande räntor vore nästan omöjligt. Föreningen band precis om en bit till <0,7% bundet i tre år. Själv så har jag inte tillräckligt stora lån för kvalificera mig till SBABs 1,04% gröna bolåneränta (krävs minst 4,5M i lån). Är man nervöst lagd och tror på rusning på låneräntorna den närmsta tiden, kan man ju binda hos t ex Skandiabanken på 5år för 1,18%.
Räknar faktiskt med en rusning på bomarknaden nu under våren. Hur det ser ut i Stockholm vet jag inte, rapporterar ifrån den växande expansiva Öresundsregionen.
@B2B: Vi får dock erkänna oss besegrade för 2020 då bostadspristillväxtländerna i Europa förra året var:
Slovakia (11.8%)
Poland (10.9%)
Ukraine (10.3%)
Austria (9.5%)
Russia (9.2%)
Netherlands (8.5%)
Croatia (8.3%)
Jag tror att samtliga länder har en negativ demografisk utveckling men trots detta slår dom oss i pristillväxt. Kul att se ifall det blir så även i år 🙂
Min gissning i Februari 2020 var dock rätt, precis som för börsen. Nu för 2021 gissar jag på än högre priser, uppgång på 10-15% verkar troligt. Förklaring lönerally (för de som köper bostäder) nu när vi går in i högkonjunkturen post-corona. IT branschen är nu anekdotiskt glödhet. Aldrig fått så många erbjudanden som nu, samt att alla i min närhet nu byter jobb med högre lön som följd. Vi får se vad 2021 bjuder på förutom fortsatt billigt ägt boende.
Centrala Stockholm har dock bara gått upp 2,9% de senaste tre månader. Är kanske skuldmättad eller flyttar folk nu. Här har priserna gått upp 6,7% de senaste tre pandemimånaderna. Vi får se vad detta år slutar i. Dur verkar given. För vem, också given.
@B2B: I centraleuropa flyttar folk ut men priserna fortsätter upp men det är möjligt att Sverige är det enda landet där låg prisökning kan förklaras med marginell utflyttning. Confirmation BIAS känns alltid kul.