Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som har installerat min solkraftanläggning.
Utan att dagen är helt över så är det bara att konstatera att det blev bra fart på solcellerna nu när snön rann av. Produktionen är nu tillbaka på nivåerna från i oktober och som vanligt är det bara uppåt från den här punkten och framåt, så länge det inte lägger sig några större mängder snö igen.
Min energipanel i Home Assistant klockan 11:22 idag |
I skrivande stund är produktionen för idag upp över 11 kWh, vilket med råge är årets bästa dag. Den sista snön halkade av i lördags klockan 11:45, och trots att det var rätt mulet igår blev produktionen under söndagen nästan 8 kWh.
Produktionen per dag. Skärmdump från SolarEdge, inte från Home Asisstant. |
Med full sol under förmiddagen var det god produktion idag och som bäst nästan 2 500 W av installerade 4 760 kWp. Dock är inte alla paneler i samma riktning så det är sällan man når full produktion på alla paneler samtidigt. Förra våren fick jag dock över 5 000 W tillfälligt, eftersom kWp beräknas på 20 graders temperatur och solceller producerar bättre när det är kallt.
I grafen ovan ser man tydligt vilka dagar vi hade cirka 20-30 cm snö här nere, dvs den 15:e – 19:e februari. Även innan dess var det snö, som smälte av helt till den 14:e, varefter det kom det största snöfallet jag haft sedan panelerna installerades. Snön låg dock inte kvar mer än några dagar.
Energipanelen i skrivande stund |
Som högst hade vi 10.2 grader på skuggmätaren idag, medan vägmätaren, som periodvis ligger i solen mätte upp 21.31 grader. Det blir fort varmt så här års när solen ligger på.
Det är rätt normalt att det mulnar till framåt eftermiddagen, medan det oftare är klart väder på förmiddagen. Då förmiddagen dessutom är svalare, så är solpaneler åt öst att föredra framför solpaneler åt väst, om ni måste välja. Bäst är förstås åt söder.
Mina paneler ligger åt ostsydost.
Hade det inte mulnat till under eftermiddagen hade produktionen kanske nått 14-15 kWh idag, en bra bit på vägen mot de 25-30 kWh som anläggningen maxar på per dag maj – augusti.
I övrigt ser ni ovan att livstidsproduktionen på tre år än så länge har varit drygt 11 000 kWh, eller en årsförbrukning för huset innan jag skaffade elbil och spabad, samt började värma hus och maskinhall (eng garage) med värmepump. Värmepumparna kan som ni ser ovan styras direkt från Home Assistant, även om det oftast sker via olika automatiseringar.
En hemautomatiseringsträskfråga är om datat från SolarEdge-anläggningen bara är passivt nörddata, och mestadels är det så. Men jag använder faktiskt även datat för att styra värmen i växthuset. Om solcellerna producerar över 1000 W stängs värmen av i växthuset, då solen i så fall ger tillräckligt med värme, även om det är under tio grader ute.
Stora nackdelen med solkraft är att man vill ha mer.
Kom ihåg att solcellsbidraget i år har bytts mot ett solkraftavdrag SOL, som fungerar som RUT-avdrag, men separat, och därmed inte kräver några ansökningar och förhandsbesked. Se Skatteverket för detaljer. Du får även göra avdrag på installationskostnaden om du säljer huset, och kan därmed i praktiken få ytterligare 22% i skattereduktion på investeringen. Dessutom talar mycket för att huset ökar mer i värde än installationskostnaden och betalar sig direkt den vägen. Enligt en avhandling ökar värdet på huset med cirka 3x installationskostnaden.
Däremot verkar man inte längre få något investeringsstöd för installation på lantbruk, även om momsen blir avdragsgill. För egen del skulle ytterligare installation i nuläget hamna på ekonomibyggnader och därmed inte kunna få SOL-avdrag. Därtill blir skatttereglerna lite mer komplicerade då el man förbrukar i bostaden ska tas upp som eget uttag ur näringsverksamheten, vilket också gör det svårt att säga vilken el som kom från vilken anläggning när man har solkraft både på mangårdsbyggnaden och en ekonomibyggnad.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som har installerat min solkraftanläggning.
10 kommentarer
Hur har du fått in produktionen i home assistant?
SolarEdge-integrationen med Home Assistant. Finns väl fler växelriktare som har stöd i HA, Fronius t ex.
Här blev det 12,8kWh idag. men jag har några träd i öster som skulle behöva kapas, då de stjäl en del. Och nu håller jag och skall installera ytterligare 1,5kW på ett av uthusen, vilket gör att skulle komma upp i 6kW. Dessutom kan man idag bygga ut hur mycket man vill. EoN hade tidigare en begränsning, att du fick en straffavgift, om du sålde mer el än du köpte. Den är numera borta.
Har själv tagit ner träd, ska se om det går att se någon skillnad på det. Vet att de skuggat vintertid förr, men det kanske är för sent på säsongen för skillnad nu.
24:e februari 2020 fick jag 11.23 kWh. 1 kW passerade vid 09, gav 44 W 08.
Nu fick jag 11.61 kWh, 132 W vid klockan 08 och 1 kW passerades vid 0830, så de nedtagna träden har gett resultat. Blir iaf en halv kWh bättre nu som det ser ut, och då dessutom två dagar tidigare på året.
Jag blev tvungen och kolla, om det var något speciellt den 24/2-20, men det var det inte, utan nästan som idag, med 12,26kWh. Däremot såg jag, att den 27/2 var februari-20:s bästa dag, med 14,27kWh. Vi får se om jag spöar det i år.
Gratis inmatningsabonnemang är också bidrag, men det är väl inte bra för marketing med arg solcellsägare som måste stå för kostnader de faktiskt orsaker. Förra vecka har vi haft nån i vlt undrar när mälarenergi slopa straff avgift.
https://sverigesradio.se/artikel/gjorde-av-med-for-lite-el-fick-betala-avgift
Jag pratade med EoN om detta förra veckan, då har för avsikt att utöka min anläggning.
De har skrotat systemet med straffavgifter, om du säljer mer än du köper, och det är nu fritt att sälja så mycket du vill, så länge du håller dig inom begränsningen 63A
Ja igår var en bra dag. Våra 10kW-installation presterade som bäst 6,3 kW, antar man kommer upp i högre värden när det blir vår. 8 paneler åt ost, resten mot syd 40 graders vinkel. Producerade 40 kWh igår.