Batterifabriken Northvolt har fått klartecken att expandera sina utbyggnadsplaner i Skellefteå, där man hamnade efter att elnätkapaciteten i Västerås sålts ut till en serverhall åt Amazon, som ger en handfull jobb. Istället kommer det nu med expansionen bli hela 10 000 industrijobb i Skellefteå.
Tackade nej till 10 000 industrijobb efter att Amazon fjäskat till sig en serverhall |
Västerås förlust av Northvolts fabrik är kanske det bästa exemplet på vad som händer när man väljer att sälja mark till serverhallar efter några schyssta powerpoints, en professionellt producerad presentationsvideo och några fina middagar för lämpliga personer i kommunledningen på Stadshotellet. Västerås fick således en serverhall från Amazon, som åt upp all elnätkapacitet i staden, så inga faktiskt jobbskapande större arbetsplatser kan etableras.
Aktuellt var annars den nya batterigiganten Northvolt, som har sin utvecklingsavdelning i Västerås. Istället svarade Skellefteå upp på utmaningen och kommunen med sina 73 000 invånare fick fabriken. Mark- och miljödomstolen i Umeå tingsrätt har nu godkänt en ytterligare utbyggnad som kommer göra att fabriken kan tillverka batterier till 800 000 bilar om året, samt bygga en fabrik för återvinning av batterier på ett hela 50 hektar stort område.
I slutändan kommer detta ge 10 000 jobb till kommunen, riktiga jobb som inte bara är vaktmästartjänster som ska byta ut standardkomponenter och sopa golvet i en fjärrstyrd serverhall dit utländska experter ibland flygs in om något komplicerat ska göras.
Produktionen i Skellefteå börjar i år och är antagligen den största svenska industrietableringen på många decennier, dessutom inom något som har framtiden för sig, nämligen elfordon.
Man kan fundera på vad Northvolt kommer ha för påverkan på Skellefteå. Sedan december 2019 har bostadspriserna för bostadsrätter stigit med +12.4% i Skellefteå och sedan december 2018 med otroliga +66.3%. Villapriserna har på två år stigit med +50.7% redovisat som K/T-tal (pris genom taxeringsvärde) hos Mäklarstatistik. Kan vara ämne för ett separat blogginlägg och ytterligare en nagel i ögat på Västerås. Vi vet ju att alla kommunpolitikers dröm är så höga bostadspriser som möjligt.
Förhoppningsvis kommer fler framtidsindustrier etableras i Norrland så till den grad att det en dag inte längre kommer exporteras någon el från de nordliga svenska provinserna, utan energi, jobb, välstånd och välfärd stannar där den hör hemma så får vi här nere i södra Sverige – särskilt Stockholm – frysa och vara arbetslösa när den sista serverhallen stänger ner elförsörjningen för riktig industri.
Bland Northvolts finansiärer i den senaste nyemissionen om över fem miljarder kronor hittas Scania, Volkswagen, Christina Stenbeck och Spotifys Daniel Ek. Volkswagen är också den stora beställaren av batterierna och huvudkunden än så länge.
44 kommentarer
Bra för Norrland, dock kan det väl bli problem att hitta kompetent folk i den mängd som krävs, men folk kan ju flytta.
Rätt gott om universitet och högskolor ändå? I Norrland alltså. Kan ju vara kul om det efter utbildningen är Skellefteå som lockar. Jag tror nog att många flyttar till t.ex Stockholm för att det var där det fanns ett roligt jobb, inte för att de vill bo staden Stockholm.
Visst så är det, det finns billigare och bättre boenden än i Stockholm, trots att priserna stiger även i Norrland.
Är det inte snarare så att många flyttar till Norrland för att det är där det finns utbildning. Sen blir så klart fler kvar om det finns jobb efter studierna.
Finns så många i södra sverige som längtar hem till norr. "Om bara jobb fanns".
Snarare så att Norrland haft ett brain drain som nu kan vändas.
Jag gör en zenbuddistisk enhandsapplåd åt Västerås! Skickar även en kvant-gratulation till mig själv för att jag (inte) är med och subventionerar elen åt Amazon.
Felet finns redan i "sälja ut elnätskapaciteten", vaddå "kapaciteten", varför skall den vara något fixt som inte kan förändras i takt med efterfrågan?
Förr när vi var fattigare och hade enklare teknik gick det att raskt att både bygga kraftledningar och kraftverk. Hade vi haft 1960 talets beslutsförmåga hade det byggts ett kärnkraftverk bredvid serverhallen för man kan ju inte göra slut på marginalerna.
Nu flyttade ju iallafall fabriken inom landet. Den stora risken med elbristen är att företag stryker Sverige som investeringsland redan på whiteboardstadiet och istället går vidare med utbyggnaden i andra länder istället. Tyvärr är det något som vi inte ens kommer att få höra om när det sker så det är svårt att använda som politisk påtryckning. Det kommer att avfärdas som "spekulation".
Nu är det nog iofs inte så att övriga Europa dignar av elnätskapacitet, utan brottas med samma problem, eller värre än så.
Många länder konkurrerar med lägre löner, lägre skatter, färre miljöregleringar och lösare anställningsvillkor istället. Sverige måste kunna erbjuda fördelar på andra punkter för att konkurrera. Till exempel billig co2-neutral el som gör att de kan skryta med sitt klimatavtryck jämfört med sina konkurrenter. Det räcker inte med att vara lika bra (dåliga) på el för att få vågskålarna i balans.
Indoktrineringen att el är något fult och farligt har lyckats väl. El- och kapacitetsbrist blir inte mer än notiser i media. Tror inte ens folk engagerar sig ens om vi får stora elavbrott eller ett pris på 4-5 kr/kwh.
Jodå. Men först då.
När de ”intelligenta elnäten” slår igenom på allvar och folk av sin elleverantör tvingas välja mellan exempelvis planerad avstängning måndagar kl 10-14 eller intermittenta avbrott av hela kvarter utan förvarning så lär mannen på gatan bli förbannad.
Inte för att vara sån, men finns det någon större substans i begreppet "intelligenta/smart elnät"? Det är mycket av ett buzzword som flyger runt.
Ja, men många förknippar det med styrning av el hos elkonsumenter. Istället bör begreppet användas på styrnivå av elsystemet där smarta elnät innebär en stor skillnad där existerande utrustning kan användas på optimalt sätt. T.ex. shunt/serie kompensering av AC transmissionsledningar antingen i form av passiva eller aktiva enheter (SVC, STATCOM, TCSC är några saker man kan googla på). Kombinera detta med HVDC, synkron kompensator, Batterilager (långt in i framtiden), Nya SCADA system osv så får du det som kommer vara definition en av ett smart elnät och ett krav för att det överhuvud taget ska fungera med mycket intermittent förnybar kraft integrerat (sol+vind).
@An. OK, men det låter som något rätt annorlunda. Och då inte heller kanske i samma stuk som begreppet "Smart stad". Också ett buzzword som det slängs med. Frågan är såklart för vem.
Det har växt fram en stark tystnads- och censurkultur i Sverige. Det började med invandringen, ett sätt att kväsa motståndet, men i takt med att invandringen påverkat allt mer och nu definierar Sveriges ut/bakveckling, så har det kommit att gälla all kritik mot allt ö.h.t.
Det har blivit fult att påtala brister och missförhållanden. De som gör det angrips och utmålas som gnällspikar. Ingen form av negativitet tillåts, alla ska vara tvångsmässigt glada. Folk uppmanar dessa att se det positiva i allt. Man ska vara nöjd med sin lott i livet.
Den svenska konflikträdslan har blivit till en fobi.
Godhetsknarkarna har utvecklat ett massivt messiaskomplex.
Det går hand i hand med nyliberalismen. "Alla får precis vad de förtjänar" är det övergripande budskapet.
Ingen svensk kommer någonsin resa sig. Alla är kuvade.
Gläds åt att min gamla hemstad med sina starka industritraditioner hänger med in i det nya seklet.
Dock säger ryktet att Schtaan (smeknamnet på Skellefteå om man är från trakten) hade mer tur än skicklighet. Planarbetet med den marken som blev aktuellt för Northvolt hade tydligen gjorts i hopp om att locka dit ett datacenter eftersom man sneglade avundsjukt på Luleås Facebook-hallar…
Och som vi vet så är tur 50% av all framgång så grattis Skellefteå.
Och ju duktigare någon är desto mer tur har den. 🙂
Ja planberedskap för industrietablering är nog klokt att göra i förväg med tanke på hur lång tid alla processer brukar ta.
Nästa utmaning för Schtaan verkar för övrigt vara att få fram byggklara småhustomter, tydligen försvinner de få som släpps väldigt fort. Antagligen inget ovanligt problem i större städer, men jag tror att omställningen från att vara en krympande kommun (som förlorade runt 500 invånare netto per år när jag var en av dem) till att vara en tillväxtort inte kanske slagit igenom på alla nivåer i politik och förvaltning ännu.
Tror knappast att det kommer bli 10k industrijobb i Skellefteå. Möjligen att det blir ett par eller på sin höjd 3 tusen under uppbyggnadsfasen och de första åren, men industrin fortsätter snabbt att gå mot en allt större automatisering. Människor kommer att bli överflödiga och kommer dessutom inte vilja jobba med tung industri.
Instämmer – det brukar vara så. Inte första gången
Kanske inte 10.000 jobb i fabriken men för varje ny tjänst på en ort uppstår behovet av andra yrken så som frisörer, transport, handel etc. Är det inte detta som siffrar syftar på?
Att vara bra på att producera och distribuera el har varit en svensk affärsidé och den är fortfarande inte helt död trots drygt 30 års politiskt arbete för att försöka utrota denna industri.
Att göra precis tvärt om och underlätta investeringar skulle vara bra för både klimatet och industrin och då kan vi välkomna alla former av elintensiv industri.
Varför vill Amazon finnas i Mälardalen? Är det inte mer logiskt att etablera sig längre norrut närmare vattenkraft, något kallar klimat och väldigt billig mark. Kiruna och andra gruvsamhällen som redan har infrastruktur skulle säkert behöva sprida sina risker ifall gruvdriften skulle försvinna i framtiden och de kan knappast hoppas på någon annan industrietablering.
Enklare flyga in experter via Arlanda en timme bort eller med privatplan direkt till flygplatsen i Västerås om något mer avancerat än att byta en glödlampa eller klippa gräset utanför behöver utföras.
Fördröjningar (latency) blir allt viktigare, och om kunderna (företag då, inte Amazonshoppers) finns i mellansverige så är den kortare latencyn värd mycket. 100 mil fiber till Norrland ger minst 10 millisekunder ökad roundtrip latency. Om man som företag flyttar transaktionsintensiv data till 'molnet' så är varje millisekund viktig.
Det blir svårt att flyga till Västerås när flygplatsen snart är nedlagt, men det har dom väl tänkt på?
Då kanske molnet i inte är så lämplig om just latensen är det viktigaste om nu inte just det tänkta företaget ligger i Västerås men å andra sidan består inte världen enbart av AWS.
@Tratt: Det heter latens på svenska.
Nu byggs en hel del mer elproduktion i norra Sverige. Och när den extra dyra försenade reaktorn vilket år som helst startar i Finland blir det mer över att nyttja i norr. En förhoppning är att lagstiftarna kan ta sig samman och se till att mer kapacitet söderut prioriteras över dagens sega tillståndsprocesser.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Istället för att ha 10% överföringsförluster är det väl bra att man bygger ut industrin i norr istället. Och kapacitetsbristen på el söderöver kan lämpligt nog åtgärdas med en kraftig utbyggnad av vindkraften i de befolkningstäta regionerna nu då kärnkraft av stockholmssöderns väljare bestämts att vara aja-baja. Är hjärtligt trött på kolonialpolitiken , dvs. sörlänningar som vägrar ha vindkraftverk inom synhåll utan förordar att proppa glesbygden full och propagerar för ökad överföringskapacitet
Brolle vi behöver inte ha så stor förlust i överföringen med dagens teknologi. Utmärkt att industri byggs ut i norr. Närmaste få åren byggs vad jag vet bara på land i Sverige, men sedan blir det nog mest till havs för att enklare få upp större vingar och högre torn. Men visst borde mer byggas i söder.
För övrigt har jag svårt att se att inte el ofta lönsamt behöver sändas upp norrut om 10 år.
Vänliga hälsningar
Nanotec
I Skåne finns det vindkraftverk nästan överallt. Här är det mest Försvarsmakten som sätter stopp. Livlinan finns på Kriegers flak. Stockholm har ju dock kvar sitt kärnkraftverk (Forsmark). Enig i att kolonialpolitiken är bajs. Dags att bryta sig loss från det sjunkande skeppet.
Enig. Södra sverige får bygga sin egen kraftgenereringskapacitet.
Bättre ha effekttunga industrier norr om dalälven för tillfället.
Den stora game-changern blir hybrit. Reduktion av järnmalm med vätgas. För första gången i historien blir det järnmalmen som är den svåra delen i logistiken istället för kolet (det går åt många gånger järnmalmens volym för att tillverka stål, därav att vi exporterar järnmalm till kolrika länder och endast har begränsad masugnkapacitet idag)
Exempelvis Tyskland producerar ca 39 MTon stål på ca 170 MTon kol och 450 kTon järnmalm.
Sverige producerar ca 5 MTon stål, 0 g kol och 23 Mton järnmalm.
Med hybrit försvinner beroendet av kol, då är det vansinne att inte försöka förädla järnet till stål inom landet.
Men hybrit kommer i princip ta bort allt elöverskott i norrland.
Det är detta LKAB snackar om?
Ja jag är optimistisk och anser att vätgas troligen kommer att växa gigantiskt framåt 2030. Ny kraftproduktion kommer byggas där det är optimalt och vätgas lagras nära de stora brukarna. El kommer att strömma växelvis mellan norra och södra Sverige i betydligt större mängd än idag. Vind och sol bland andra källor kommer att bli än lönsammare och elpriset kommer sjunka i och med vätgasen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det är väl grundproblemet med den gröna omställningen. Även om det är bra med industri så ökar vi energianvändningen hela tiden istället så att vi aldrig kommer ikapp att ersätta.
Hybrit ersätter kol. I övrigt ökar vår produktion av digital varor snabbare än traditionella industriproduktionen. Visst går det för långsamt med utfasningen av det fossila, men takten ökar. Såg nyss ett telegram om ett israeliskt företag som säger sig kunna tillverka elbatterier som laddas på fem minuter. Tidigare i EM samarbete mellan Preem och Vattenfall i Lysekil om ett projekt för att ta bort 12,5 miljoner ton CO2 från trafiken med vätgas från elektrolys.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nu finns det ju inte ett överflöd av väte i naturen, så den måste framställas först. Elektrolys är dyrt och kräver elkraft, så i praktiken gör man vätgas genom sönderdelning av naturgas. Vilket genererar koldioxid.
Väte är det vanligaste grundämnet men du har rätt i att vi tar fram det fossilt nästan till 100% idag. Hybrit bygger på att ta fram H2 från H2O med modernaste elektrolysörer och då använda mest vind och vatten. Lysekil med stora vindparker i Nordsjön.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag undrar hur snacket går i Västerås nu. Om det alls finns något snack.
Skrämmande att kommunpolitiker är lika inkompetenta och korrupta som en genomsnittlig bostadsrättsförening.
De har väl alltid gurkorna att falla tillbaka på??
Har förstått att staden har rätt omfattande problem och en förvirrad stadsplanering. Där problemen eskalerade när IKEA bytte sida av stan och den andra sidan utarmades handelsmässigt.
Det är rätt talande att bostadspriserna står helt stilla. (och tillochmed backar justerat för inflation). Det är inte folk som orkar bry sig som bor där.