Gårdagen bjöd på nya börsrekord i både USA och Sverige, och börserna är kraftigt uppåt i de asiatiska tidszonerna. Att Biden klubbades som nästa president av den amerikanska kongressen sägs vara den stora orsaken – inte för att man blir av med Trump, utan för att enorma lånefinansierade stödpaket förväntas stimulera ekonomin på bekostnad av ännu större underskott och skuldsättning.
Bullen är lös |
Stockholmsbörsen stängde på nytt börsrekord efer en uppgång på +1.67% för OMXSPI. Storbolagsindex OMXS30 steg hela +2.49%, men är inte på rekordnivå.
I USA rusade S&P-500 med +1.48% till börsrekord och teknikbörsens Nasdaq 100 rusade +2.51%, även det börsrekord som högsta avslut. Noterbart är att Tesla steg med +7.94% och gjorde Elon Musk till världens rikaste person och värderar bolaget till 635x årets förväntade resultat och 166x förväntat resultat 2022.
I Asien går ASX 200 +0.68%, Hang Seng +1.20%, Nikkkei 225 +2.36% och Straits Times +2.42%.
Dollarn är i stort sett oförändrad och guldet ligger kvar på 503:- SEK per gram.
Orsaken till uppgångarna är enligt de aktuella berättelserna att kongressen klubbade att Biden blir USA:s nästa president, i det sista av fem bekräftande steg av valresultatet, alla under demokratisk kontroll.
Med det förväntas ännu större pandemistimulanser riktade till olika lobbygruppers finansiärer i ett USA där staten redan går över 50% back på statsbudgeten och statsskulden är astronomisk. Finansieringen blir genom att centralbanken köper nyutgiven och gammal amerikansk statsskuld över marknaderna, och på så sätt stimulerar finansmarknaderna ytterligare. Nominellt, förstås. Det vi ser är egentligen tillgångsinflation och man kan väl säga att inget kan få marknaderna att vända. Att man sedan inte kan köpa några andra tillgångar billigt är en annan sak, och så att säga inte har någon användning av börsuppgången annat än för vardagskonsumtion där priserna ännu inte rusar. Men även oxfilé surf ‘n turf blir långtråkigt i längden.
Frågan blir mest om tillgångsinflationen någonsin når den riktiga ekonomin utanför finansmarknaderna och drar igång hyperinflation? Oavsett kan vilken idiot som helst tjäna multum på börsen i det här klimatet, det är bara att köpa något så stiger det. Som man ser ovan i fallet Tesla spelar värderingar och fundamenta noll roll längre. Det är mest fascinerande att det finns de som hävdar motsatsen och inte medger att detta är en enorm bubbla och pyramidspel, och försöker hävda att värderingarna i särskilt techsektorn är fundamentala.
Det enda som man inte klurat ut än är valutan och hur man ska hindra dollarn från att krascha. Som svensk läcker dock de dopade finansmarknaderna över och Stockholmsbörsen gick som bekant justerat även för dollarraset bättre än USA. Man kan så att säga både diversifiera sig bort från dollarn och ändå få del av finansmarknadsstimulanserna när en del kapital flyr USA.
Men just nu stiger de amerikanska börserna utan fallande dolllarkurs. Utländskt kapital söker sig helt enkelt till USA för att få vara med på rusningen.
Och glöm räntehöjningar oavsett vad som händer med inflationen. Finansmarknaderna är too big to fail, och en räntehöjning riskerar krascha allt.
19 kommentarer
Häften, eller kanske till och med två tredjedelar av pengara, söker i själva verket store of value. Man försöker bara spara betalningen man får på sin tid idag till framtiden.
På lång sikt bör det blir en korrigering.
Exemplet med Tesla borde visa det, det finns ingen som helst rim och reson i att ett företag vilket tillverkar bilar ska ha den värderingen (högst tveksamt med Amazons värdering för den delen också)
Sen bör man komma ihåg att USA generellt har låga skatter så de skulle troligen utan större effekt på ekonomin kunna höja dessa. Exempelvis en nationell moms på några procent eller högre fastighetsskatter osv.
Det är avsevärt större problem med länder som Italien eller Grekland vilka har förhållandevis höga skattenivåer (och ännu större problem med skatteindrivningen).
Om du haft tex Länsförsäkringar indexnära med 65.5% i US samt Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet, Tesla som största innehav är du upp 2.54% på årsbasis.
Det låter otroligt
Fast det är helt sant.
Tyvärr har svensken en helt skev bild av hur aktiemarknaden utvecklat sig det senaste året. Vi är hemmablinda då Sverige varit näst bäst i världen efter Danmark.
När du justerar för den svenska valutan. För en amerikan som lever i USD ser det helt annorlunda ut och ärligt talat är de fler än svenskarna.
Amerikanen har inte fått det bättre det senaste året. 29% av small business har stängt igen (Cnbc får någon vecka sen). Visst, Musk, Zuckerberg etc har haft ett kanonår men de är minoriteternas minoritet.
Samtidigt så måste ju tillgångsinflationen snart sprida sig nedåt till konsumentvarorna. Det är helt galet att nästan vad man än köper idag kan man räkna med att sälja dyrare om ett år (om man inte använder det). Hur länge kan det hålla?
Det är väl precis tvärtom? Köp en vara idag och den är värd mindre om ett år pga teknikutvecklingen och andrahandsmarknadens lägre priser?
Är det bara pga utveckling?
Jag tänker att låga räntor och gratis pengar gör att produkter i princip ges ut till befolkningen.
Teknikutveckling och räntepolitik som du nämner.
Det man kunnat se inflation i är matpriser i Kina gällande fläskköttet när grisarna blivit sjuka. Så min gissning är att om vi kommer att se inflation framöver world wide är det i livsmedel.
@Dava den berömda teorin "trickel down" effekten ,som ofta framställs som lösningen på allt av bla. Många som kallar sig liberaler , är ju en teori och evidensen för att stimulanser riktade till eliten skulle spilla över på de mindre bemedlade runt om i världen blir sllt svagare för varje år. Min subjektiva analys
Räntehöjningar kommer inte nu nej. Vi ser nog framför oss flera år av pengartryckeri, skuldavskrivningar, förmögenhetsöverföringar och åtstramningar. Först efteråt kommer räntehöjningarna.
Kolla in US 10Y. Faktiskt över 1% nu, är nästan i chock!
Bilden att det skapas förmögenheter är så starkt överdriven att jag knappt vet var jag ska börja. Visst, vi har Elon och några få till samt alla duktiga svenskar.
I själva verket har börserna inte gett någon avkastning alls det senaste året om man drar från inflation på 2% world wide.
Men i våras trodde/tyckte man att börserna skulle slaktas av coronapandemin. Givet det så är ju noll avkastning helt sjukt.
I Sverige har "bostadsbubblan" skapat många miljonärer bara i år 🙂
Lars H. Att det är noll avkastning nominellt world wide är en sak. Att skulderna har ökat väsentligt måste också läggas in i kalkylen och då är den totala avkastningen för hushåll och stater kraftigt negativ pga pandemin.
Guldpriset slaktas efter dålig amerikansk jobbdata.