Antalet villor till salu på Hemnet var i juli rekordlågt, eller åtminstone den lägsta siffran för en juli månad så långt bak som Hemnet delar med sig av sin statistik. För bostadrätter är det istället ett rekordutbud i antalet objekt till salu för en juli månad, men Hemnet säger till TT att det också är rekord för antalet avslutade affärer.
Utbudet av villor till salu i hela landet slog bottenrekord i juli med endast 9 467 villor till salu. Det är nästan en halvering sedan 2014 års 18 261 villor till salu och följer någon form av trend när det gäller villor.
Samtidigt är utvecklingen tvärt om i andra riktningen för bostadsrätter, där man istället har det största utbudet av lägenheter till salu i juli månad, tillbaka till 2014, vilket var det första året som Hemnet presenterar statistik för. Här var utbudet 17 867 lägenheter i juli 2020 mot 15 398 förra året och som lägst 10 445 år 2016. Juli är normalt den månad det är minst antal lägenheter till salu, vilket också gäller i år, tros rekordutbudet.
Hemnet uppger till TT att “det sålts betydligt fler bostadsrätter än vad det vanligtvis görs under sommaren” och i hela landet ökade försäljningen med 35% i hela landet och i Stockholms län med 50%, vilket är nytt rekord med god marginal.
Exakt vad detta innebär för bostadsmarknaden och bostadspriserna kan man förstås bara spekulera om. Stämmer trenden att det är utflyttning som gäller, så kommer villapriserna stiga och villabyggandet ta fart för att kompensera för det bristande utbudet. Det kan också vara en fråga om åldern på villa- respektive lägenhetsgrupperna, som gör att färre vill sälja en villa just nu, men desto fler sälja en lägenhet.
24 kommentarer
Det är inte en effekt av Corona våren när alla par "arbetat hemma" och nu därför inser några månader in i graviditeten att de måste ha större boende? Och att många i riskgrupperna som sålde villan för ett bekvämt boende i lgh i innerstan har fått krupp på att vara instängda och bara vill uuuut?
I en Corona-värld så är det inte så dumt med villa lite utanför värsta hetsen och trängseln. Om det slår igenom på riktigt återstår att se. Folk har rätt korta minnen, när allt kommer om kring.
Elr cykler?
Kan det minskade utbudet bero på att 80 & 90-talister som är en stor generation nu är i barnafödande ålder och därmed köpt upp alla hus som 40-talisterna lämnat?
Resterande bestånd ägs av 50-70-talister som ännu inte har utflygna barn / tröttnat på underhållet av en för stor kåk och därmed inte säljer?
Synd att det rekordhöga utbudet av BR inte resulterar i lägre priser 🙂
Inte så konstigt. Kolla demografin. 25-34 är många och de vill ha hus för att starta familj. 20-24 är färre och därför blir det många lägenheter som 25-34 åringarna bott i som blir svåra att bli av med.
En sk expert på Boverket har uttalat sig i DI och utifrån det ser det ut som man absolut inte vill se ett ras i bostadsmarknaden.
Marknaden ser ut att komma att få ytterligare en dopingdos när den måste räddas.
Vilka tecken finns på att den behöver räddas? Verkar gå väldigt bra nu om man tycker stigande priser är bra.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
https://www.di.se/nyheter/forslagen-som-ska-radda-bomarknaden-sankta-skatter-och-bredare-bidrag/
Det är bra att man kommer med förslag om preventiva åtgärder. Får man rätt lyckas man undvika ett bostadsprisfall och har man fel gör det bostäder ännu dyrare vilket gynnar svensk ekonomi då bostaden är en bankomat som gör att vi känner oss rika och spenderar mer då vi ändå vet att vi bor oss rikare för varje år.
Fast subventioner som inte gör nytta kan användas på annat håll istället.
Jag litar på att politikerna, Riksbanken och alla våra institutioner vet vad som gynnar Sveriges ekonomi bäst. Uppenbarligen är bostäder en väldigt viktig gren.
Bra fart i Malmö, räknas det som utflyttning eller inflyttning till storstadsregion?
"
På marknaden för småhus i och kring Malmö steg prsindexet med 0,7 procent i juni och 2,8 procent senaste tre månaderna. På ett år ligger ökningen på 9,2 procent, klart högre än både i Stockholm och Göteborg.
Utbudet av bostadsrätter är i dag lägre än förra året medan villautbudet är rekordlågt med många visningsbesökare och höga priser som följd. "
https://www.expressen.se/kvallsposten/villapriserna-okar-i-malmo-utbudet-fortsatt-rekordlagt/
I min mellanstora kommun i västsverige finns det gott om villor till salu, men bara om man tittar på 'kommande försäljningar'. Priserna under sommaren har fullständigt exploderat och sprängt ytterligare ett s k motstånd på vägen uppåt. Massor med folk på visningarna och extravisningar därtill. Sedelpressen verkar fungera finfint.
I vilken utsträckning köps och säljs villor som sommarhus? Det skulle eventuellt kunna vara en (del) förklaring till varför så få vill sälja just i år då efterfrågan på just sommarhus verkar rekordhögt.
Man skiljer väl på villor och fritidshus i statistiken? Hur som helst, säljarnas marknad gäller nu för fritidshus, båtar, husvagn/-bil.
Helt riktigt skiljer man på fritidshus och villor men du kan använda en villa som sommarhus. Jag vet dock inte hur vanligt det är.
Jag vet knappt skillnaden. Arrende verkar ha halva avgiften iaf, men det finns ju gott om villor på arrende med. Kolonistugor verkar hursomhelst vara den sämsta "ägandeformen" i denna tillgångsinflationsbubbla där fattig blir fattigare och rik blir rikare.
Hus byggda senare än 70-talet är i princip permanenthus även om de ligger i traditionella sommarstugeområden.
Äldre fritidshus renoveras ofta upp till modern standard. Eller så rivs de helt enkelt för att ge plats åt en eller två nya hus där det ena styckas av.
Med tiden så blir det allt svårare att skilja fritidshus från permanenthus. Det skulle jag vilja påstå gäller för alla fritidshusområden som ligger inom 45 minuter till en timme från en större stad utom de som har extremt begränsande planbestämmelser.
Kolonistugor är helt klart sämst ur ett ägarperspektiv om man ser det ur brukarens (kolonistens) synvinkel. Urkass till nästan obefintligt besittningsskydd. Vissa brukare bygger på sina kolonistugor så de nästan har "marknadsvärden" på nära miljonen.
Lätt att tro att de nu går en våg mot villalivet.
Det som talar emot är det är den ökande andelen skillsmässor (blir ett hus och en br av det eller två br). Marknaden kommer att dammsugas på små lägenheter i studentstäderna. Fler ensamhushåll förväntas alltså, många som går ifrån en villa köper då en 3-4 br så att barnen skall få plats vv. Jag förväntar mig en fortsatt uppgång på kort sikt, likt börsen alltså.
Jag hoppas att fler kommuner börjar höja tomträttsavgälderna för arrendetomter så att vi äntligen kan börja se en substantiell prisskillnad på friköpt tomt och arrendetomter.
Det är inte rätt att skattekollektivet ska förlora pengar på en ej friköpt tomt pga för låg tomträttsavgäld. Det samma gäller ju givetvis även BRF:er som ej har friköpt tomt.
Flera kommuner börjar nu se på framtida skattekvoter och försörjningsgrader och vilka kommuninvånare man vill ha. Det pekar mot att man kommer börja planlägga för fler radhus och småhus.
Ett problem är dock att det även medför högre kostnader för VA, gata osv.
Jag tror det saknas en morot för att vi ska få billigare bostäder, det känns som det inte bara är ägarna som ser bostaden som en garanterad vinstmaskin utan även kommuner och banker. Alla tjänar på högre priser.
Kommunerna behöver heller inte oroa sig för att hyresbostäderna eller för den delan andra delar av bostadsbeståndet blir dyrare då hyror som inte folk har råd med kan kompenseras med bidrag, tex bostadsbidrag. Bidragen kan vad jag förstår även erhållas för alla bostäder.
Kommuner har inget emot att driva upp hyror då bidraget är statligt, dvs de kommunala bolagen får bidrag till sina bolag från staten i form av bostadsbidrag via medborgarna. Det känns lite som att kommunalisera vinster och förstatliga förluster.