Vindkraften klarar inte av att försörja Sverige med el just nu, sedan även Ringhals 1 stängts ner. Elpriset låg i morse på över 150 öre per kWh och Sverige importerar nu el mitt i sommaren. Relaterat så är det även elbrist i Kalifornien där man i helgen stängde av strömmen för 250 000 hushåll, då kylningen i sommarhettan förbrukade för mycket ström.
Elpriset i morse. Källa: Hemautomatiseringsträsket Home Assistant |
Vindstilla i Sverige och samtliga reaktorer i Ringhals är nu nedstängda, sedan man behövt stoppa Ringhals 1. Detta stopp kommer för övrigt från årsskiftet vara permanent, så det är bara att vänja sig vid elbristen så fort det inte blåser. Nu är det ändå sommar, och även om de flesta är tillbaka från semestern så är dagens energiförbrukning inte i närheten av hur det kommer se ut på vintern.
I Kalifornien stängdes 250 000 hushåll av från elnätet i helgen, eftersom kraftbehovet var för stort för att hålla en dräglig temperatur inomhus. I Sverige har inte särskilt många hushåll kylning än.
Krisen är helt och hållet politiskt konstruerad av regeringen, som beordrat Vattenfall att permanent stänga ner kärnkraftsreaktorer, och Ringhals 2 är redan permanent avställd. Till årsskiftet försvinner även Ringhals 1 och sommaren 2020 kommer kommas ihåg som den gamla goda tiden.
Annars är det rätt gött att ha egna solceller en sådan här dag, som mer än väl täcker förbrukningen såhär dagtid under sommarhalvåret. Inklusive kylningen. Viktigt dock att ha timmätning, då man annars kommer debiteras schablonmässigt för standardhushållets konsumtionsbild och på det uträknade elpriset på månaden betala som om man är storförbrukare när elpriset är som högst. Samma sak gäller om man har elbil, då du får betala dagpriser utslaget på månaden även om du laddar elbilen nattetid, om du inte har timmätning.
Timpriset nu på förmiddagen. Källa: Home Assistant |
Ansvarig minister för den fortsatta svenska elkrisen är Anders Ygeman (S), som antagligen inte vill svara på frågor eller ta en debatt. Regeringens nya strategi att hantera misslyckanden med. Man vet så att säga att det är regeringens fel när de inte vill svara på frågor.
Svensk vattenkraft producerar just nu 8 011 MW, kärnkraften (i Forsmark och Oskarshamn) 2 598 MW och den nyckfulla slumpgeneratorn vindkraften ger 762 MW.
Elpriset ovan är före elcertifikat, påslag, energiskatter och moms.
66 kommentarer
Hur fan ska det bli i vinter ?
Kallt
Många grannar har skaffat kamin, så det är väl läge att göra det själv också.
Tänk på att dem bajsar mycket och det går åt en del hö!
@SniffmeisteR – Grannarna eller kaminerna?
Vi köpte vår nya "kanin" på "kaninbutiken" Elda på Värmdö marknad.
Braskaminen var ganska dyr i inköp, plus installation, bygganmälan och en gubbe som kom och kollade tätheten på den. Jag tror att täljstenskaminen kostade totalt 60.000 kr.
Vi la också över 40 000 på vår Contura (framförallt var skorstenen dyr..). Värmer kaninerna verkligen så mycket?
Bang (Barbro Alving) hade för ca 60 år sen ett längre kåseri som gick ut på att hon satt och stirrade in i det röda ögat på sin kanin. Poängen var såklart ett simpelt korrekturfel, visade det sig på sista raden. Men hon fick säkert betalt för "misstaget". Ganska kul. Då.
Vi har också en ny Contura i gäststugan och skorstenen var väldigt dyr. Jag har en liten "ekorre" från Mörsö och den har en Selkirk-skorsten, de kostade 12.000 kr + 3.000 kr "under bordet" svart för installationen 1989. Det isolerande pulvret inuti skorstenen skakar ihop med tiden, så jag måste elda försiktigt.
Det är långt ifrån alla som får lov att elda för uppvärmning av huset, beroende på var man bor. Saxade från en kommuns hemsida:
* En vedkamin är främst till för så kallad trivseleldning, för att inte störa grannar bör man elda maximalt 2-3 brasor per vecka, om man bor i tätbebyggelse. Observera att kaminen inte är tänkt som en permanent uppvärmningskälla av ditt hus.
* Om du bor i ett tätbebyggt område – elda inte om det ryker rakt på din granne.
Är själv jvlgt trött på grannar som eldar sur ved 4-5 gånger i veckan på vintern i vårt villaområde. Det luktar som fn i vårt hus och vi måste stänga friskluftsventilationen varje gång. Ändå tar sig lukten in. Att prata med dem verkar inte hjälpa. Funderar seriöst på någon form av luktande motattack.
I sammanhanget:
Ser på senaste elräkningen att Vattenfall sänkt priset på abonnemangs- och överföringskostnaden med 5% fån 1 juli.
Inte helt rätt då Ringhals 3 är i drift och producerar drygt 600MW och Oskarshamn 3 har revisionsavställning dvs producerar 0MW.
Dags att installera inkommande trefasuttag efter elmätaren nu kanske. Har fått dra förlängaskablar å grenkontakter innan.
Är man dum får man lida. Samma människor som röstat på Ygeman kommer sitta i TV i vinter och gråta över hög elräkning. Härligt att ha solpaneler såna här dagar ivf.
Till ditt… varmvatten?
AC'n?
Den är svår att driva direkt med värme, då är nog solceller att föredra. Eller har man börjat kalla solceller för solpaneler nu? Tidigare var solpaneler bara värmefångare och gav varmvatten.
Tja, så här blir det när vindkraften slår ut annan planerbar elproduktion.
Som man medvetet stänger ner.
Att hävda att reaktorerna är olönsamma låter som nys, med de elpriser vi har.
Eller är det så att man måste stänga ner reaktorerna för att få upp elpriset så vindkraften blir lönsam?
Eller är det en grej för att visa på nödvändigheten i att bygga nya redktorer kanske?
När det blåser är elpriset några ören. När det inte blåser är elpriset högt men vind producerar då nästan ingenting. Låter som en veritabel lose-lose situation.
Enda sättet att få ordning på vindkraft är att hitta ett sätt att lagra överskottsproduktion till senare, exempelvis kan de stå och puttra vätgas eller något som kan sparas till senare och generera el ifrån när det behövs.
Uppenbarligen räcker inte vattenkraft som reglerkraft längre.
Exakt detta hände i delar av Spanien, knappast omöjligt att förutspå. Man hade/har jätteproblem med elförsörjning i de delar där vindkraften expanderade kraftigt.
Svinto: Problem med power to x är att synthese är extrem dyrt och kann inte bara gå på överskottsel, det gå kanske att förbrukar mindre vid elbrist men det skulle också bara vara nån typ av bidrag för ingenting. Men det gör tyskland redan, när det finns för mycket el få vindkraft fullt betalt sind respektive eeg bidrag(beroende på år och dimension) för att producera precis ingenting men vindkraft spara samtidigt slitage.
Ja, hade det varit lönsamt med energilager som utnyttjar stora prisdifferenser i tid så hade någon rask entrepenör redan gjort det. Kanske behövs något genombrott i forskningen först.
Ja, det beror helt på elpriset, särskilt på marginalen.
För ett par år sen trippade ett stort kolkraftverk i Australien mitt under värsta högkonsumtionsperioden, vilket trippade andra kraftverk och elpriset för konsumenter gick upp i tiotals dollar per kWh. Folk tvingades välja om de skulle ha under 40 grader, köpa mat eller laga den. Inget bra.
En känd, driftig entreprenör erbjöd sig att bistå. Mindre än ett år senare stod Hornsdale-batteriet klart, då störst i världen, intill en stor vindpark. Tack vare att det klippte in på bråkdelar av sekunder hann turbinverken inte dra på och tjäna in sina omkostnader (de där dollarna) så hela anläggningen sparade 50 miljoner under första säsongen. Dessutom ger det bättre stabilisering. Ska redan byggas ut och följas av fler.
Eftersom det verkligen tog mindre än 100 dagar från kontrakt till drift behövde Elon inte stå för sitt förhastade löfte via twitter att det skulle vara gratis annars …
I UK har Tesla redan godkänts som elleverantör och kan etablera batteristöd och virtuell backup i stor skala. Tyskland lär vara inne på samma väg. Vad kan då inte Northvolt göra här i landet?
50 miljoner första säsong ? källor ?
tyvärr på tyska dock inte negativ om projekt men företag har haft 6,8 miljon $ omsättning och 2,5 miljon $ vinst före skatt.
Dock har jag funnit vissa opinion som tyckte 40 miljon skulle har varit samhällsvinst men det tycka alla om sina produkt.
https://www.heise.de/newsticker/meldung/Teslas-Riesenakku-in-Australien-macht-sich-bezahlt-4259373.html
Dessutom för att förstå relation Hornsdale har 150mw effekt och 193,5mwh kapacität.
Ringhals 1 producerar under drift 865Mw per timme 4 gånger mer och stabiliserar inte bara.
Även med 4 Hornsdales har du inten energiproduktion bara lagringskapacitet för ringhals 1 under en timme för 5 miljard kronor ?
Sorry, ingen källa till hands. GIYF.
Det stämmer, Hornsdale tjänstgör mest som nätstabilisator, men det gör den bra.
Kol-Scott, AUS-premiären, gjorde sig lustig över att 100 MWh eller vad det nu var räcker till 2 minuters tv-tittande i hela landet och jämförde med världens största banan/räka. (Om det handlat om mWh hade han haft rätt.) Poängen var dock att sänka elpriset på marginalen och konkurrera ut de svindyra gasturbinerna.
Affärsidén verkar hålla eftersom man fortsätter bygga ut.
Det är dock väl skillnad i väder och vädermönster. Det där håller väl främst när vädret är rätt stabilt väl? Hur blir det här tex om det är vindstilla en vecka eller två?
Oklart om elpriset kommer reflektera KPI dock, RB kan ju alltid hävda att vi går bättre kvalitet på elen
Du får bättre kvalitet på det du använder elen till, t ex högre upplösning på teven. Således har elen egentligen blivit billligare.
Inte bara det, blir ju mer TV för Watten också
Men det har ju inget med elen att göra?!!
Det är ju ännu mer fel än att hävda att man får mer för metallen guld bara för att man lyckats polera den blankare eller att bensinen är mer värd för att en snålare motor tar dig längre. Det är ju inte råvaran som har ökat i kvalité utan produktionen eller produkten som framställs med råvaran.
(Med risk för att jag har missat ironin i Cornucopias svar. Ironin är mer uppenbar i Dans inlägg om TV. )
Lite siffror från Kontrollrummet just nu.
Kärnkraft
2579 MW
Värmekraft
371 MW
Ospecificerat
504 MW
Vindkraft
214 MW
Vattenkraft
10062 MW
Total produktion
13730 MW
Total förbrukning
14297 MW
Importerar
567 MW
https://www.svk.se/kontrollrummet
Priset toppade på 151,95 öre i SE3&4
https://elen.nu/
Finland importerar ännu mer, från alla grannländer: 1 663 MW.
Antar att Ospecificerat står för solel, vågkraft och hamsterhjul? Dubbelt mot vinden just nu.
Mitt elpris toppade på 190 öre/kWh vid 08.00 idag. Storuman energi. 🙁
Dags att köpa dieselgenerator? Hur ansluter man den till huset?
Vill du inte köra skarvsladdar in i huset, utan strömförsörja genom husets normala elsystem, måste du installera en säkerhetsbrytare, så att du inte kan mata ström ut på nätet från din generator. En sådan brytare kostar några tusenlappar och skall installeras av behörig elektriker. Dessutom har jag för mig, att din nätägare måste godkänna installationen. Själv kör jag skarvsladd 😉
3-fas generator vill man ha.
Skruva ur huvudsäkringarna borde räcka. Sen kan man mata de grupper i den andra centralen som man vill använda från generatorn.
Jag tror att man behöver ett väderskydd till sin generator också, om man vill köra den en längre tid eller senare i höstregnet.
@Ström Det är inte allt som är möjligt som är lagligt.
Men, men. Friskt kopplat är hälften brunnet 😉
Pool-pumpen och pool-värmepumpen drar 500 + 1700 W och är igång ca 10 timmar per dag, men igår blev det 5 timmars vattenjoggning och simning vid 30 C, så det är en liten kostnad i sammanhanget. Det lokala badhuset har ingen vattenjoggning fast det har blivit populärt. Där kostar det 135 kr att bada och före kl 14 på vardagar 85 kr, badtiden är 3 timmar inkl. omklädning. Men man behöver bil för att ta sig dit, om man inte vill gå en kilometer och åka två olika bussar dit.
Varje kväll startar jag spisfläkten på högsta effekt och låter den kyla ner hela huset under natten, den hörs inte till uterummet alls, medan badrumsfläkten stör mig. Det blir lite lättare för kyl och frys-kompressorerna att jobba när huset är mycket svalare under förmiddagen.
Jag sover i uterummet och får köra ett mobilt kylaggregat på 830 W under någon timme varje kväll för att få en bra sovtemperatur, alternativt öppna ett fönster och släppa in en massa mygg och nattfjärilar. I morse vaknade jag till en galande tupp och fartygens mistlurar pga tjock dimma.
Det finns flera års behov av ved till de båda braskaminerna. De flesta lamporna i de båda husen är LED.
Test
Så kunde en 5-klassare har förutsett att de skulle gå så här?
Är det försent att binda elpriset?
Återkoppla detta till gårdagens diskussion om elslukande datacenter, antar att dessa får förtur och har fast pris avtal i någon form. Vissa hävdar att elbristen inte existerar och att vi ska expertortera grön el till europa för att slå ut kolkraften, jag får inte ihop det. Kan någon se om det lyser i regeringskansliet för de verkar famla i mörker och gömmer sig under skämskudden.
Jag hjälper regeringen med att det är tillfällig import. Vinden ger mest under den kalla årstiden. Sedan var det Vattenfalls styrelse som beslutade om att lägga ner de olönsamma kraftverken.
vänliga hälsningar
Nanotec
Vänliga hälsningar
Nanotec
För att friska upp minnet på en del. Att vattenfall fattade det beslutet, har två orsaker. Vindkraften, som fördärvat hela elmarknaden, samt effektskatten.
Ur artikeln
"– Ett öre mer eller mindre gör ingen större skillnad. Men om effektskatten inte hade funnits alls så hade vi inte tagit det här beslutet, säger Torbjörn Wahlborg, chef för Vattenfalls affärsområde Business Area Generation.
Han berättar att effektskatten, som i dag är 6 till 7 öre per kWh, står för ungefär en femtedel av produktionskostnaden för företagets reaktorer. Och att kombinationen av låga elpriser och höga produktionskostnader gör det olönsamt att ha de båda reaktorerna i drift."
https://www.nyteknik.se/nyheter/sa-stor-blir-hojningen-av-karnkraftsskatten-6393672
Skylla på Vattenfalls styrelse går bra, men vem styr och vart.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2014/10/styrningen-av-vattenfall/
Nu är ju ändå ägaren till Vattenfall just tstaten och då kan man byta ut styrelsen om den fattar beslut som inte passar ägaren… Det är väl den enkla förklaringen- statsmakten signalerar klart och tydligt att man inte vill ha kärnkraft (genom effektskatten) och styrelsen i Vattenfall gör som ägaren vill.
Tveksamt om vi klarar oss utan ny kärnkraft, men "vi" har ju valt våra representanter och får leva med deras beslut.
Ny kärnkraft är dyr och tar lång tid att bygga. Jag utgår från att styrelsen konstaterade att R1 och R2 var olönsamma. En blocköverskridande energiöverenskommelse nåddes den 10 juni 2016 som bland annat innebar att kärnkraftsskatten slopades efter 2018.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Och nu nettoexporterar Sverige. De stora mottagarna är Finland och Polen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Mjnjaee
https://www.svt.se/nyheter/jan-nylander-fulspel-bakom-ringhals-nedlaggning
Inte ens när vi står inför elbrist ger den gröna sidan med sig , satsningen på intermittent el skall fortsätta . Sverige skall sänkas ner till U lands nivå och det är alltid någon annans fel.
Vi kan ju lösa en del av problemet genom att ersätta så mycket sopeldning det bara går i fjärrvärmenäten och generera el från solvärmen dessa månader på sommaren när det blåser mindre. Då minskar vi samtidigt de gigantiska utsläppen från värmeverken och får reglerkraft till vindkraften.
Dvs http://www.heliac.dk/utility-scale/ kombinerat med https://www.rechargenews.com/transition/why-a-low-cost-thermal-battery-could-become-the-swiss-army-knife-of-emissions-reductions/2-1-853168
Jag har just varit vid ett stålverk i bergslagen och levererat skrot. Där kan de inte köra fabriken dagtid för att strömmen är för dyr, vindkraftverken runt omkring står för att det är vindstilla. När ska detta miljötallibanska vanstyre upphöra? Fattar inte Annie Lööf och Centern att de håller på att ruinera landet generationer framåt?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Enkel lösning. Bygg ut överföringskapaciteten mellan norrland och södra sverige.
Påminner lite om blondinerna som skulle åka till Göteborg och grubblade över bästa vägen. "Den här vägen är snabbast men lite längre" sa en. "Men den här vägen är kortare och vackrare!" sa nästa. "Tja, fågelvägen är förstås den allra rakaste" sa den tredje. "Jamen hörni, varför tar vi inte den då?" konkluderade den fjärde blondinen.
Ju enklare, ju simplare, var det nån som sa? Nämligen Salig Dumbom.
(Inga blondiner kom till skada i detta fall)
Ante Johansson:
Dom håller på med utbyggnad mellan område 2 – 3, det är en 20-års plan,
bygg ut elkraftverk i södra Sverige, gärna med sk. roterande massa så att Pågens kanelbullar inte blir fläckevis gräddade med 49Hz på ena sidan o 51 på andra .
Vattenkraften är också lite , , lite att luta sig mot som reserv till vinden när kärnkraften är borta, dammarna har bara energi för 50-80 TWh men installerad effekt på 16-tusen MW =kan leverera all el-effekt utifall att det inte blåser alls, men bara i teoretiska 3700 timmar, just nu går vatten runt 40% över års-hållbar snitt-effekt, så vinden måste leverera 50-80 TWh med en effektivitet på 1/3 =install 48 000Mw =tot. runt 16-tusen vindsnurror av vad som byggs idag, idag finns nätt 6-tusen som toppade för nått år sedan med 20TWh men just nu 3 TWh på årsbasis.
Vattendammarna räcker inte till för bas o balans utan annan stabil kraft att lita på
Sverige exporterar el till Polen enligt Nanotec så överföringsproblemet borde inte existera eftersom förbindelsen mellan Sverige- Polen ligger i södra Sverige. Men 1+1 är aldrig 2 energipolitiken.
Nils lite rättelser av det du skriver om vindkraft. Prognosen för i år är 29 TWh från vindkraft. Långt över dina mystiska 3 TWh är redan producerat.
Total by the end of 2020 – forecast
Turbines: 4 540 st
Capacity: 10 826 MW
Det mesta installeras i Q4.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Varför diskuteras aldrig det faktum att MP strax före beslutet 2015 lyckades få en meriterad kärnkraftsmotsåndare (T.Kb.) invald i Vattenfalls styrelse?
Bytte nu från 100% Vind till 100% Sol på elhandelsavtalet, men är osäker på om det gör skillnad. Vad ska vi göra utan kärnkraften? Både vind- och solkraft är väl för ojämna för att kunna förlita sig på, tills dess att batterieffektiviteten ökat/investerats mer i?