Nybyggnationen av villor följde fram till coronakrisen och till och med första kvartalet 2020 den redan vikkande konjunkturen väl. Det blir intressant att se siffrorna för andra kvartalet och den faktiska coronakrisen. Graf i inlägget nedan.
Nybyggen. |
Bostadsbyggandet har varit på rekordnivåer för lägenheter, men villabyggandet har aldrig återhämtat sig ens till nivåerna inför 90-talskrisen, även om småhusbyggarna nådde samma nivåer som innan finanskrisen. Sedan konjunkturtoppen har byggandet av villor avtagit, men började plana ut innan coronakrisen, kanske i någon form av konjunkturbotten.
Nybyggnation av lägenheter i småhus (“villor”). Fyra kvartals glidande medelvärden. Data: SCB |
Fram till coronakrisen var inte kkrkisen lika djup som de tidigare dipparna på grund avv finanskrisen och den efterföljande skuldkrisen.
Det blir därför intressant att se siffrorna för andra kvartalet och om vi får den dipp som alla experter menar skulle ske katastrofalt i ekonomin, men som motsägs av stigande bostadspriser. Dessutom verkar det nu ske en allt starkare trend av utflyttning och att villor blir populärare till nackdel för lägenheterna.
Så kanske blir det inte så illa den här vändan för småhusbyggarna?
12 kommentarer
Att bygga småhus är inte särskilt attraktivt för vare sig kommuner eller byggherrar, ger mycket mer pang för pengen att slå upp bostadsrätter på tomten.
Småhusbyggarna idag får helt enkelt nöja sig med att komma upp i precorona-nivåer.
I vissa kranskommuner runt de större städerna kan det dock krävas och därmed vara attraktivt. Krävs för locka till sig högtaxerare med få sociala problem, i vissa orter finns även ett lokalt motstånd att bygga HR (tragiskt men sant). Så därför offras lite prima åkermark för att lika barn ska få leka. Konceptet inkluderar pool och studsmatta på varje småhustomt.
Jag kan iofs förstå att om man som villa ägare betalt bra för att slippa HR hus i sitt område, så Känner man ett starkt motstånd för att det byggs HR just där.
M i danderyd blev varse det i senaste valet 🙂
@Niklas, jag tror att kranskommuner har bra känsla för att optimera sina skatteinkomster på det viset. Ser ut som att de mest attraktiva områdena blir lokala gräddhyllor för de rika, ofta nära vatten eller sjötomt. En en bit därifrån hittat man enklare villor, radhus/kedjehus och bostadsrätter. Långt därifrån hittar man hyresrätter och allmännyttan, ofta i anslutning till ökänd pendel eller tunnelbanestation.
Går dock lika bra att bygga bostäder som golfbanor på prima odlingsmark, men förmodligen så är det lättare att återställa en golfbana än ett villaområde i händelse av kris.
@Svinto, ja hårdgjord yta är typ förlorad för alltid. Många kranskommuner slipper hålla med badhus, gymnasium etc, och skatten kan hållas låg då man har ett bra skatteunderlag och färre problem. Ofta är kommunerna blå, fast folket där diar på högskattekommuner som kan vara både blå eller röda. Centralorten tar en oproportionerligt större del av samhällskontraktet i stort, för visst borde finnas storstadsfördelar (problemet är att allt annat aldrig är lika, så det blir mest en hypotetisk tanke).
Kan inte fatta hur någon kan vilja ha en bostad där närmaste granne befinner sig på andra sidan en gemensam vägg (lgh/radhus). Det kanske kan betecknas som bostad, men aldrig som ett hem.
Men så är jag ju inte sosse heller.
Stackare, vilken brist på intelligens och empati du uppvisar. Jag förstår att detta måste komma som en överraskning för dig: Människor är olika. Människors behov och krav är likaså olika.
Ingen stackare alls, tvärtom är jag ganska lyckligt lottad att det finns folk som har den smaken att de vill bo så.
Vissa kan tänka sig att bo i bostadsrätt, lyssna på hiphop, hångla med en rökare, äta pasta mer än nån gång i veckan eller tatuera sig. Det är upp till dem.
För mig är ett hem lika med såväl inomhus som utomhus; att ha egen brygga och egen mark är lika viktigt som eget kylskåp och egen dusch.
Så jag är bara glad över att det finns oliktänkande. Tvärtom, ju fler som frivilligt vill bo i en låda och dela utomhusmiljö med kreti och pleti, desto bättre för oss andra.
Jag tror min kommun (Uppsala) helt prioriterar bort allt som uppmuntrar till villor. Kommunen Knivsta som angränsar kör däremot en helt annan taktik.
Mm. Jag skulle säga att knivsta kör samma skit som uppsala.
4fyrspårsavtalet tvingar komnunen att bygga parkeringsfria hyreshus i skogen.
ljuset gick upp för medelklassen i knivsta och M fick kraftigt minskat stöd i valet 2018.
Båda vill ha fler hyresrätter men jag tror Knivsta underlättar mer för villabyggande generellt.
Personligen skulle jag gärna se fler subventionerade hyreshus för äldre typ enklare serviceboende och seniorlägenheter för det behövs verkligen. Det verkar dock ligga långt ner på prioritet. Tror det skulle passa bra i mer skogsnära lugn miljö så länge det fanns affärer och service nära.
Att som kommun ens lyckas ha så här få hus till salu över så många år måste vara en bedrift 😁