Guldpriset stängde veckan över den siffermagiska gränsen 1900 USD, och är nu mycket nära prisrekord (eng all time high) i amerikanska dollar, som togs under skuldkrisen 2011. Generellt kan man säga att guldpriset är en indikator på situationen i världsekonomin som är relativt sett svår att manipulera.
Investeringsguldtackor. |
Stängningskursen för veckan var i igår fredag 1901:46 USD per troy ounce, ganska exakt en procent under prisrekordet på 1920:30 som togs under skuldkrisen i september 2011.
Guldpriset i USD per troy ounce år 2000 till idag. Källa: Liberty Silver. Återpublicerad med tillstånd. |
Nivån får väl sägas vara starkt psykologisk, och många menar att guldpriset inte är lika lättmanipulerat som övriga marknader, utan snarare återspeglar marknadens sanna tillstånd. Prisrekordet i september 2011 kom för övrigt efter börskraschen på sänkningen av USA:s kreditvärdighet den sommaren, samtidigt som centralbankerna pumpade ut pengar för att rädda skuldkrisens PIIGS-länder och ekonomin i stort.
Det går att trycka upp marknaderna via centralbanksstimulanser, men det går inte att undvika att det även drar upp guldet, kombinerat med den psykologiska oro och osäkerhet som finns idag i allt från geopolitik, presidentval i USA, säkerhetspolitik, finans- och ekonomi samt förstås pandemin.
Bryter guldet prisrekord menar många att priset därefter snabbt kan dubblas på grund av de psykologiska effekterna. Innan skuldkrisen var det gamla prisrekordet från 1980 cirka 800 USD.
För oss svenskar som har våra skatteskulder i kronor var redan guldet på prisrekord tidigare i våras.
Guldpriset i SEK per gram år 2000 till idag. Källa: Liberty Silver. Återpublicerad med tillstånd. |
Den allt starkare kronan har gjort att priset i dollar nu knappar in och fortsätter dollarpriset på guldet uppåt så kanske vi får se nytt prisrekord även i kronor. Aktuellt pris på guldet är 540:65 SEK per gram, mot prisrekordet på 561:99 i april, och en återhämtning från dippen ner under 500:- SEK per gram på den starkare svenska kronan.
Rekommendationen är generellt att man ska ha 10-20% guld i sin portfölj för optimal riskjusterad avkastning, men detta är också beroende på storleken på övrigt realkapital och kanske främst gäller den som bor i en hyresrätt, medan de som äger en bostad, fritidshus eller t ex skog kan landa i andra slutsatser kring ekonomin totalt. Om man däremot enbart tittar på sina finansiella placeringar oaktat bostaden bör alla ha en exponering på åtminstone 10% mot guld. Och nej, då räknas inte guldgruveaktiebolag, som har en helt annan riskbild även om de tidsvis samvarierar med guldpriset. Dock pratar vi riskjusterad avkastning här, inte maximal avkastning. Hur du än gör så kommer det alltid finnas en placering du inte gjorde som hade gett större avkastning än den du gjorde, så frågan är istället hur det ser ut justerat för den risk din ekonomi kan hantera. Jämför dig inte med andra, för då blir du bara bitter.
26 kommentarer
Guldet är kanske överköpt i det korta perspektivet men bör ha stor uppsida kvar eftersom de flesta investerare inte är investerade alls och så småningom kommer att börja jaga guld när de inser att det är den tillgångsklass som överpresterar.
Guldet gjorde även ath i EUR i veckan.
Guldet har haft ett värde för oss människor i kanske 5 000 år. Kan man därför utgå ifrån att så blir fallet även framöver? Eller kan klåfingriga politiker och centralbanker ändra på detta förhållande, och strunta i hur det sett ut historiskt?
De skulle kunna förbjuda privat innehav av guld (mer än tex vikten motsvarande en vigselring). Detta skedde i USA på 30-talet och polisen bröt upp bankfack. Fängelsestraff för olaga innehav av guld?
Tveksamt om det blir, och centralbanker sitter på stora mängder guld av en anledning och snarare kommer guld att stärka sin monetära roll i takt med länder och valutor som krisar och ställer in betalningarna.
Vid tidigare ekonomiska krascher i vår historia så har vi återgått till ädelmetaller. Därför är det fullt rimligt att det kan bli så även denna gången. Skalan på krisen i så fall saknar dock historisk motsvarighet.
Enligt goldprice.org var det all time high igår 24/7 med 1901.85 per ounce. Kanske finns andra som mäter på någon annan marknad.
Killgissar på ath för veckostängningskurs.
Kanske fler länder väljer att plocka hem sina utlandsförvarade guldreserver för att säkra att de inte sålts till andra i sin fysiska form.
Då kan det bli incitament gör ytterligare uppgång.
Det finns några analytiker som menar att silver kan gå om guldet. Jag kan inte värdera utsagorna, men i korthet går det ut på att det brutits mindre silver än vad som förbrukats de senaste 100 åren. Amerikanska myntverket har suttit på enorma reserver som de sålt ut bit för bit för att hålla silverpriset stabilt för industriella användare. Senast användes reserverna till lindningar i calutronerna som användes för anrikning av uran till Manhattanprogrammet.
När silverreserverna är utsålda så finns det ett antal inustriella användare som kan bjuda upp priset ungefär hur högt som helst för att de inte kan ersätta silver med något annat material.
Nåja, den som lever får se.
Det har jag hört om silver sedan 2005. Priset har gått upp av och till, men allt det där andra har aldrig inträffat. Samma sak varje gång priset börjar röra sig.
Jag lyssnade på en pod för ett tag sen med Eric Strand som gick igenom en hel del om silver och dess historia med klåfingriga banker som manipulerat priset, helt klart värt att lyssna på även om det var en del reklam för honom själv som fondförvaltare.
Guld bugs är galna, silver bugs är gold bugs på steroider och svampar.
Det finns väldigt få gruvor som endast bryter silver, det mesta är som biprodukt från brytning av zink, bly, guld eller koppar.
Har också lyssnat på Strand vid ett tillfälle, intresset avtog när han lyfte First Majestic som ett bra prisvärt bolag vilket personer som glömt mer om mining än jag kan inte håller med om.
Håller med om beskrivningen av silver bugs. Långt bak i medvetandet finns dock en gnagande misstanke att de kan ha ett case. I så fall borde galenskapen ligga nära till hands när de ser något som alla andra bara struntar i. Ungefär som Ignaz Semmelweis.
Håller ett förstrött öga på silverpriset nån gång i kvartalet.
Löjeväckande. Det räcker att se objektivt, matematiskt och logiskt på det så inser man att guld alltid kommer att vara mycket värdefullaste än silver.
En guldgruva får upp typ 1-2 gram per ton malm. En silvergruva 100-200 gram per ton
Caset som silverbugs hävdar är att mer än 80% av allt utvunnet silver förbrukats så att det inte går att återvinna medan mer än 80% av allt guld som utvunnits genom historien fortfarande finns kvar i olika valv.
Jag har som sagt ingen egen uppfattning och har inga marknadspositioner i vare sig guld eller silver och har bara ett halvt öra mot marken. Den som lever får se.
Samtidigt är analog filmframkallning i princip död, analoga röntgenplåtar likaså. Nu kanske konsumtionen av silver ökar ändå, men likväl.
Ska man spekulera i silver gäller det att sälja i tid. Det enda case som finns är att guld:silverratiot är historiskt högt och att silverbolag av någon konstig anledning ofta ges högre multiplar vid värdering mha eps eller fcf. Det borde vara tvärtom. Silveraktier kan mycket väl göra 10x härifrån och kommer antagligen sluta pss som när silver toppade på 50 USD så där 8-9 år sedan.
Samma sak med bly som med silver och foto. Den största enskilda förbrukningen av bly var som bensintillsats. Trots att den förbrukningen upphörde påverkades inte blypriset nämnvärt.
Metal-bugs med de störst huggtänderna brukar prata om zink. I princip all zink som bryts konsumeras och försvinner bortom återvinning eftersom den används som rostskydd. Utan zink skulle fartyg, oljeplattformar och allt annat i stål rosta bort.
Kollade och skillnaden fysiskt vs papper verkar inte vara (orimligt?) 560kr/g vid köp av 1kg hos tavex
564 hos Liberty Silver.
Guld är mycket ovanligt i universum. Det skapas när två netronstjärnor krockar, vilket är rätt ovanligt. Och sen är vi ju alla stjärndamm, askan från utbrunna stjärnor.
Har för mig att bloggen hade ett inlägg om det en gång i forntiden.
Svinto: Tack för tipset! Har länge varit anhängare av supernovateorin men av Dig refererade makronovateori för det hela ett steg längre … Och all ny kunskap är ytterligare kunskap. mvh
På det här sättet tar miljön skada a pandemin, i motsats till luften som väl blivit renare. Guldbrytning är mycket smutsigt.
Om guldpriset väsentligen överstiger kostnaden för att bryta och raffinerad nytt guld så är det antingen en bubbla eller så är det en indikation på kommande inflation. Eller?
Någon tänkare tyckte att både guld och börs var något undervärderade om de värderades mot feds balansräkning. Guld är inte i en bubbla.
Pengatryckeri är en mycket smutsigare verksamhet än guldbrytning.