Dags för en anekdotbaserad observation. Våra storföretag kan inte stänga ner sin utvecklingsverksamhet – vare sig produktutveckling, teknikutveckling eller IT-utveckling – hur länge som helst. Tvärt om får jag signaler från flera håll att man drar igång verksamheten igen efter sommaren och rent av börjar anställa och/eller ta in konsulter igen. Men det finns som vanligt alltid vinnare och förlorare.
Lindholmen konsultdagis i Göteborg. |
Slösa aldrig bort en bra kris. Våren och coronakrisen gav möjligheter för storbolagen att rensa ut konsulter såväl som anställda inom föråldrad teknik, och kanske även avbryta en del projekt som kostade mer än de smakade. Man var också tvungna att sparka ut konsulterna för att få permitteringsstöd.
Under några månader kan man antagligen stoppa både en del produktutveckling, teknikutveckling och IT-utveckling, men det går inte i långa loppet om man inte ska försena sina produkter, höja sina kostnader och tappa konkurrenskraft och i förlängningen marknadsandelar och lönsamhet.
Således börjar man skala upp verksamheten igen efter semestern, enligt flera källor till bloggen – både online och offlilne. Detta gäller i alla fall Göteborgsområdet och fordonsklustret.
Men det finns förstås som allltid vinnare och förlorare. En del kommer inte få tillbaka sina uppdrag eller anställningar. Projekt har lagts ner. Men framför allt har man skyndat på omställningen bort från förlegad teknik, som t ex fossilmotorer inom bilinddustrin. Det är inte borta, men omställningen är påskyndad.
Beskedet är i alla fall att det vänder upp för IT- och teknkiksektorn till hösten, och konkret innebär det att konsultbolagens antagligen rätt trista resultat för andra kvartalet kommer vända upp igen för tredje- eller fjärde kvartalet.
Det kan alltså vara köpläge för konsultbolagen på börsen. Jag har dock inte lyft ett finger för att kolla om deras aktiekurser gått ner och om de således är köpvärdare än innan – många bolag var tidigare fint värderade med låga p/e-tal och fina utdelningar. Frågan blir därför om vare sig nedsidan eller uppsidan är särskilt stor, men det lämnas som en övning åt den som vill ägna sig åt stockpicking.
Övriga kan ta till sig att arbetsmarknad och konjunktur såleldes vänder upp igen för sektorn.
Detta gäller antagligen även om vi får en andra coronavåg. Man hade råd och kunde ta några månaders tapp i utvecklingen nu i våras, men räkna inte med att man kommer göra det samma vid en andra coronavåg. Att stoppa produktutveckling och teknikutveckling ytterligare en gång är högst tveksamt om det blir görbart – då kommer man jobba på distans istället, för vilket metoder och teknik nu är beprövat och etablerat i möjliga fall.
3 kommentarer
Jobbar inom ett större svenskt globalt IT-företag. Vi hade redan innan corona en väl utbyggd infrastruktur för att jobba var som helst ifrån. Dagen efter beskedet jobbade alla hemifrån utan en glitch. Inget har stängts ner (annat än den fysiska arbetsplatsen) eller lagts ner, åtminstone inte än. Framtiden beror på vad kunderna ute i världen tar sig för. Men det är långsiktiga projekt som kunderna inte har råd, om dom vill överleva, att lägga ner verkar det som.
Aktiekursen tog en dipp i den första paniken, men var efter ca 2 veckor åter på normala nivåer.
Samma här, vår verksamhet bygger på att kunna jobba därifrån man är är, oavsett var det är. (IT-)konsultbolaget jag jobbar har ju dels kunder som vill att vi är på plats, andra saknar kontorsyta och önskar att teamen sitter på konsultbolaget. Oavsett vilket finns det ju alltid ett annat kontor, och att ha möten mellan dem utan att träffas fysiskt var vardag redan innan Corona kom in i bilden.
De anställda hos kunden hade ibland stationära datorer, så det blev lite extra administration när beslutet om att stänga kontoret kom. Vi konsulter gick hem och tog med oss laptopen som om det vore vilken helg som helst. Vi kan fortsätta leverera samma tjänster till kunden som innan i princip helt oförändrat fast hemifrån. Samtidigt är vi väl i händerna på kunderna, och om de slutar efterfråga våra tjänster blir det ju tuffare läge.
Med över ett decennium sen förra krisen så finns det nog en del att städa upp på storföretagen. Om man antar att 2% av cheferna skickas snett upp åt vänster varje år och att några procent av nyrekryteringarna inte var så lyckade så finns det lite att ta av efter ett decennium.