Efter att ha arbetat med utvecklingen av min Stjärnklart-romanserie till film- och teveserie i fem år är nu rättigheterna till serien återigen på marknaden. Seriösa kommersiella intressenter kontaktar Norstedts Agency.
Stjärnklarttrilogin av Lars Wilderäng. |
Det krävs många steg på vägen innan en film- och teverättighet blir en faktisk produktion, som sedan också sänds (finns de som faller bort även om de är inspelade), och varje steg kanske är 50% chans att man går vidare i produktionspyramiden. En del säger att 10% av alla böcker som säljs till film- eller teve till slut faktiskt blir en färdig produktion, andra talar om 1%.
Jag vill tacka den tidigare rättighetsinnehavaren för ett gott samarbete, och är tacksam för att de i fem år arbetade med detta. Men det räckte inte hela vägen fram. Drar saker ut på tiden kan exempelvis en namnkunnig regissör hoppa av och med det kan finansiärer göra det samma. Det har varit en fröjd att se den entusiasm som har genomsyrat de som jobbat med projektet genom åren.
Samtidigt har enormt mycket hänt med film- och tevemarknaden de senaste fem åren, där i synnerhet streamingttjänster som Netflix, Amazon Prime och Apple TV+ seglat upp som kanske de största producenterna av ny kvalitetsteve. Därtill finns det i EU krav på en viss mängd produktioner inom EU, vilket åtminstone science fiction-täta Amazon Prime verkar ha svårt att uppfylla än så länge.
Så länge är alltså rättigheterna till Stjärnklartserien återigen tillgängliga.
Eftersom jag inte har något emot icke-kommersiell fankultur så innebär det också att det just nu är fritt fram att göra egna privata icke-kommersiella tolkningar av bokserien, åtminstone tills någon med en avvikande åsikt förvärvar rättigheterna.
Mina böcker – än så länge såväl Midvintermörker-serien, Stjärnklartserien och Höstsolserien – har använts som inspiration för fankultur. Det har gjorts datorspelscenartion, fanart, fanmusik, (figur?)brädspel på spelkonvent och flera lajv. Fortsätt med det. En del har valt att inte skriva ut uttryckligen vad de inspirerats av på grund av juridisk rädsla. Gör inte så. Skriv rakt av vad ni inspirerats av – ni kan bygga era spel eller lajv rakt av på mina böckers världar. Jag kommer inte skicka jurister på er för att ni gör den yttersta hyllningen man kan göra av en kreatörs verk – lägga av sin egen tid för att skapa något själv. Så länge man inte säljer något så är det inga som helst problem att skapa eget inspirerat av mina böcker (nej, lajvs och airsoftspels självkostnader räknar jag inte som att sälja något). Hör istället av er, så jag kan göra skamlös reklam för ert skapande i sociala medier.
Själv kan jag lista tjogvis med inspirationskällor för mitt eget skapande, även om mitt skapande inte bygger vidare på någon annans upphovsrätt. Stjärnklartserien är t ex inspirerad av rövhattarna Niven/Pournelles Lucifers’s Hammer och Footfall, Crichtons Prey, Cronins The Passage, George RR Martins böcker (inklusive valet av kapitelnamn och min inställning till huvudpersoners livslängd), teveserien Falling Skies (första två säsongerna, inte sett mer), BBC:s Survivors, Greg Bears Blood Music, filmer som Terminator och Predator, Neal Stephenson generellt och i Stjärndamm även Banks Culture-serie, och många fler inspirationskällor, som jag knappt kan sätta fingret på längre. Ingen kreatör existerar i ett vacuum, utan alla påverkas av sin omgivning, samtid och historia. Midvintermörker-serien är inspirerad av Bond/Clancys Röd Storm (inklusive bilolyckan i början), Harold Coyles Team Yankee, Neal Stephenson i allmänhet, Clancys Mr Clark och Chavez är inspirationskällor till Mike och Bob, Dan Browns berättarteknik (som för övrigt inspirerat hur jag håller tempo i samtliga mina böcker) och säkert några till.
I övrigt är Stjärnklart uppe runt 250 000 sålda exemplar enbart i Sverige. Hur siffrorna ser ut i Polen, Finland och Danmark har jag dålig koll på, men jag vet att jag sålt riktigt okej i Finland, dvs justerat för språkgruppens storlek en försäljning som hade varit riktigt bra i Sverige. Riktigt bra jobbat av det finska science fiction-förlaget Jalava, som verkligen vet vad de pysslar med. Så läste de ju också hela serien på svenska innan de köpte rättigheterna.
Och böckerna fortsätter sälja i Sverige trots att Stjärnklart nu är sex år gammal i hyllorna. Nedan är de mest sålda science fiction-böckerna hos Adlibris. Kanske lite enformigt vad gäller författarnamn.
Mest sålda science fiction just nu hos Adlbris. |
Dune och nästa steg på listan Huxleys Brave New World dras upp av aktuella teveserier, vilket visar på en effekt av en film- och teveproduktion – även riktigt gamla böcker dras upp i försäljning när de blir rörlig bild.
Så håller vi tummarna att Stjärnklart en gång blir en riktigt fin produktion på en streamingtjänst med internationell global spridning. Att böckerna dock bara finns runt Östersjön gör det svårare, då en engelsk utgåva skulle kunna underlätta. Men sådant bestämmer inköpande förlag, och internationellt konkurrerar man inte bara med alla svenska författare utan hela världens författare.
För övrigt skulle mina nya roman Redovisningsavdelning Marviken bli en utmärkt miniserie med internationell budget. Till skillnad mot Höstsol-serien och Midvintermörker-serien, så är den inte politiskt omöjlig att filmatisera. Ni som drömmer om Midvintermörker eller Höstsol som film eller teve får fortsätta drömma. Inte ens under kalla kriget gjorde man filmer om krig mot den faktiska potentiella motståndaren, annat än kärnvapenskrämselfilmerna Dagen efter och Threads, vilka i det tysta stöddes av den av Sovjetunionen finansierade så kallade fredsrörelsens kärnkraftsmotståndare, därav uteblivna diplomatiska protester mot filmerna – målet var att få väst att avrusta ensidigt så de sovjetiska planerna på att från första minut direkt anfalla med kärnvapen kunde stärkas som framgångsfaktor. Så beklagar, men ni får nog ge upp de drömmarna – sätt igång och gör fanfilmer själva istället. Även Fallet skulle kunna bli en film, möjlig att göra inom Sverige på svensk budget.
9 kommentarer
Vad kul det vore om det blev film/serie av några av dina produktioner! Jag läser normalt sett inte skönlitteratur, särskilt inte science fiction. Trots det har jag läst samtliga dina böcker, då de håller extremt hög nivå!
Tack, det var snällt sagt.
Håller nästan med.. Extremt hög låter lite väl 😉 tycker att de utvecklas till det bättre och har ju bara kommit halvvägs.. Trots semester och corona. All annan media konsumtion tar helt klart på utrymme för läsning.
Minns en film om tredje världskriget, där var det inget hymlande om vem som var fiende. Men det var nog ingen block buster produktion direkt.
Den sk rövhatten Pournelle samt SM Stirling har ju skrivit den militär-scifiboken som tilltalat mig mest. ”The Prince”.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Prince_(anthology)
Stjärnklart serien skulle göra sig mycket bra som dataspel, typ S.T.A.L.K.E.R of Chernobyl.
Stjärntrilogin är en bra serie och jag har läst om den flera gånger. Den skulle bli en fantastisk TV-serie eller t.o.m. filmtrilogi. Om inte mina engelskakunskaper rostat så mycket och mitt TOEFL-test var officiellt hade jag översatt böckerna gratis men nu är det som det är. Man får leva på hoppet och preppa för zombiekalopsen eller vad nu framtiden har att servera oss vanligt fårk.
För övrigt vill jag ha mer av Tor Keksvik och hans flickor.
Läste väldigt mkt SciFi för längesen, bla Dune. Har för mig att jag hade med boken på en lång fjällvandring, och låg och läste i tältet varje kväll. Konstigt att den är på listan nu igen, men det är väl fixat. Det var en höjdare!
Och Asimiv såklart.
Kommer som film i höst. Därav går den upp på listorna.