Australien ökar sin försvarsbudgeet till långt över 2% av BNP under den närmaste tioårsperioden. Anledningen uppges vara att man behöver förbereda sig för en väpnad konfrontation (“krig”) mot Kina. Bland annat anskaffar man nya sjömålsrobotar med mycket lång räckvidd för att klara av en konflikt till sjöss.
![]() |
Amfibieplattformen HMAS Canberra i hamn i Sydney. |
Australiens premiärminister meddelade enligt australiensiska ABC att man ökar försvarsutgifterna från 200 GAUD eller 2% av BNP till 270 GAUD de närmaste tio åren. Pengarna ska gå till ett utökat försvar som fokuserar på närområdet, vilket speglar utvecklingen för Sverige från internationella insatser till nationellt försvar. Bland annat ska man anskaffa långräckviddiga sjömålsrobotar, amerikanska AGM-158C LRASM, cyberförsvar och ett moderniserat övervakningssystem mot ubåtar. Undervattensövervakningen ska kosta mellan fem och sju miljarder AUD och kan komma att också bestå av obemannade ubåtar.
![]() |
Kinesisk jagare. |
Preimärministern uppgav att de ökade spänningarna i Sydostasien har gjort att närområdet är det nya centrumet för strategisk tävlan och risken för felberäkningar och konflikt stiger. Australien behöver vara redo för att kunna försvara sig militärt. Specifikt handlar det om en potentiell konflikt mellan USA och Kina som kan eskalera.
![]() |
Pansarterrängbil från Australiens armé. |
Specifikt pekar man alltså ut diktaturen Folkrepubliken Kina, och ska även stärka förmågan att agera mot så kallad gråzonsproblematik och 15 GAUD ska gå till cyberförsvar och informationskrigföringsförmågor. Sju miljarder AUD ska gå till ett eget satellitnätverk.
Relationerna mellan Kina och Australien har successivt försämrats, och premiärministern pekade också på att hela världen förändras radikalt av coronakrisen. Det regionala osäkerheten är nu den största sedan andra världskriget uppgav premiärministern.
Australien drar ekonomiskt alltså andra slutsatser än Sverige kontra hotet mot närområdet från Kreml, och ökar sin försvarsbudget till långt över 2% av BNP, medan Sverige ligger kvar på hälften. Man kan också fråga sig hur Kremls ambitioner regionalt runt Östersjön kortsiktigt skulle påverkas om USA dras in i en konflikt med Kina på andra sidan jordklotet.
![]() |
Krig är fred. Frihet är förtryck. |
Samtidigt kan man fråga sig om något annat än en väpnad konflikt kan stoppa Kinas ambitioner för världsherravälde? Diktaturen använder modern IT-teknik för att förtrycka och kontrollera befolkningen på en nivå som skulle få George Orwell att skämmas, och ingen vågar stå emot Kina på grund av betydelsen för ekonomin fortsatt handel med landet har, och västvärlden står numera med mössan i hand och bönar och ber om kinesiska investeringar och uppköp. Införandet av diktatur i Hong Kong visar tydligt på att regimen skiter fullkomligt i vad omvärlden tycker och saker som frihet, mänskliga rättigheter, demokrati eller internationella avtal. Kina investerar också massivt i Afrika och stoppar regim efter regim och regering efter regering på den massiva kontinenten i sina fickor. När ekonomierna i Afrika tar fart på allvar framöver kommer det ske främst i samspel med diktaturen i Beijing, och Kinas ekonomiska och globala makt idag kommer framstå som en blek skugga av hur det ser ut om några decennier.
1900-talets demokratiska frihetsparentes kan gå mot sitt slut i en värld som kommer domineras av en modern stenhård kinesisk diktatur som struntar helt i västerländska påhitt som humanism och demokrati.
40 kommentarer
Än så länge är vi rikare och mer framgångsrika än Kina. Dock måste vi bryta det destruktiva "beroendet" av att skänka bort allt vi har till dem. Vi måste stå enade och i princip sluta handla med Kina. Att skeppa bort arbetstillfällen har gjort västvärlden svag samtidigt som den ökat rikedomen hos några få vilket i sin tur fött upp sådana som Trump.
Hårt mot hårt är det enda som gäller.
Marknaden är global. Ingen kommer att sluta handla med Kina. Kina kommer med tiden att få slut på billiga slavarbetare, och billig tillverkning flyttar till nästa lågkostnadsland i Asien eller Afrika. Processen är den mest framgångsrika någonsin att lyfta människor ur fattigdom. Kina kommer precis som vi i den "rika" delen av världen att lyfta sig i värdekedjan där de flesta befinner sig på medelinkomstnivå.
De länder som inte gör det förblir råvaruproducerande banandiktaturer som Ryssland och Venezuela.
Vi vet ju alla hur mycket USA har blandat sig i olika länders politik under deras decennier som stormakt, med katastrofala konsekvenser i många fall. Och då är USA ändå ett land som åtminstone försöker framstå som demokrati- och frihets-bejakande, vilket då begränsar vilken typ arsenal de kan använda för att främja sina intressen.
Kan ni ens föreställa er hur världen kommer se ut när en nation som Kina håller i ekonomispakarna?
Svinto: "Processen är den mest framgångsrika någonsin att lyfta människor ur fattigdom." – Jag skulle vilja påstå att Sveriges väg ut ur fattigdom var bättre och mer rättvis, och innebar dessutom inte koncentrationsläger, slaveri, och avskaffande av demokrati, yttrandefrihet och människovärde.
"Vi måste stå enade och i princip sluta handla med Kina."
Nej, bojkotter fungerar inte.
Tvärtom, de kan invagga en känsla av att man gör något, men det leder aldrig till väntat resultat. Enda undantaget är Apartheid, men det var en väldigt speciell situation och Sydafrika var inte en diktaturstat i vanlig mening.
Det enda som fungerar är militär makt och man ska ha den där innan de slår till. Att gå in efteråt i t.ex. Krim och slå ut rysk försvar kräver en otrolig politisk vilja från västledare. Det finns helt enkelt inte.
Man måste ha trupp stationerad på plats innan och ha försvarsplaner klara som kan aktiveras direkt när det händer. Om Kina eller Ryssland slår till och dödar NATO-trupp i ett annat land, så kommer det vara lätt för västliga ledare att få allmänhet och resurser för att försvara landet.
Vi i väst måste se upp nu. Till skillnad mot Asien/kina har vi en hög genomsnittsåldern på befolkningen och för att vi ska kunna konkurrera med Asien framöver behöver vi importera arbetskraft från Afrika. Vet inte om det är vad Kina försöker förhindra nu. Kan ju även fråga sig om kinas system är vinnande i längden, en diktatur som behandlar sin befolkning som skit och dessutom inte har någon egen uppfinningsrikedom utan bara kopierar och massproducerar.
Vad gäller kopiering hade Japan samma rykte på 60-70 talet. Ingen som tycker så längre. Samma kommer att gälla Kina om några år. Fast de kommer att klara av det mycket snabbare med dagens teknik. Och de är redan på många områden långt förbi oss i Sverige. De massproducerar ingenjörer och forskare som transformerar inte bara Kina utan även resten av världen. En snabb googling ger vid handen att de producerar 600000 ingenjörer per år. Indien ligger på andra plats med 350000.
Ok, tror dock inte att deras svaga system fungerar i längden. Diktaturer har sällan lyckats väl. Just nu är jag mest orolig för vad Trump kommer hitta på, något kommer han göra och det kommer han gå vinnande ur.
Å inte många av dessa 950000 ingenjörerna kommer ta några beslut på egen hand. Så länge dom inte gör det har vi en chans. Men den dagen dom får ta ett beslut utan att vänta på chefens godkännande är vi rökta.
Ni glömmer hur viktigt det är med face i Kina.
Antalet nya ingenjörer per år i sig i Kina är så stort att inget liknande någonsin har funnits i historien – vare sig i demokratier eller diktaturer – och Kina är såpass stort att det finns gott om utrymme i periferin för kreativa genier att vara åtminstone lite Leonardo da Vinci även om majoriteten av kollegorna hålles under partipiskan. Det ger ju i vilket fall garanterat bättre odds för framtiden för ett land att satsa på att utbilda massor av ingenjörer, än att inte göra det.
Sedan har jag sett någonstans att majoriteten av politbyrån i Kina i sig själva har STEM-utbildning. Detta alltså till skillnad från USA där den vanligaste bakgrunden är jurist, eller Sverige där den vanligaste bakgrunden verkar vara någon form av tyckonom.
Västvärldens enda hopp är nog universalgeniet Elon Musk, som själv är både raketforskare (yes, really) och superkodare i botten. Kan vi inte skänka hela Gotland till honom i utbyte mot lite försvarsmaktsuppfinningar?
Har utvecklat mjukvara i många år med både Kineser och Indier. Visst, först vill de att man skall säga exakt vad de skall göra, men de lär sig väldigt snabbt att ta eget ansvar och egna initiativ när de jobbar med svenskar. I övrigt håller de väl så hög klass som svenska utvecklare och ingenjörer. Vissa gillar Sverige och stannar här, andra åker hem med en stor fjäder i hatten och blir ledarfigurer.
Håller inte med. På mitt företag har vi arbetat med Indien och olika asiatiska länder i 5-6 år nu och det går trögt och långsamt, vi står och stampar med samma problem som då. Det mesta handlar om kulturella skillnader. Det samma gäller för kina, kulturen måste ändras om framsteg ska göras, diktaturen och det system som råder sätter käppar ihjulet. Detta gäller även annat. Ska Kina bli mäktigast måste ledaren ha med sig folket och det har han egentligen inte men frågar du honom kommer du att få ett annat svar.
Väst behöver inte importera någon arbetskraft från Afrika
Vi automatiserar mer och mer samt använder AI i allt högre utsträckning. Några vardags exempel är robotgräsklippare, dito dammsugare automatiskt biltvätt etc. Då har jag inte ens nämnt industri, både HW och SW, några exempel är SDN och NFV.
@Jake, ni kanske har fel samarbetsform. Vi har partners. Vet inte hur det förhandlas fram, men vad jag förstår är det "best of the best" som kommer i fråga. Och de är jävligt bra. De är dessutom snabba som blixten att ändra. När corona kom skickades alla hem för att starta team lokalt och jobba vidare. Gick helt smärtfritt utan den minsta glitch. Ena dagen här andra dagen där med ett team som jobbar stenhårt och producerar på högsta nivå.
Re Svinto
Frågan är varför de var tvungna att vara här från första början? Bara onödig kostnad sett så här.i efterhand. Företag måste lära sig att jobba 100% "virtuellt".
Arbetskraftsimport från Afrika? No deal!
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Det finns väll bara en i Väst som står emot Kina. Jag tror han heter Trump
LOL
Det var väl Trump som lovade se mellan fingrarna med att Kina fängslar och torterar Uigurernas folk mot att kina lovar köpa usa – varor så att Trump kan vinna valet i höst
Med ca 3400 mil kust på huvudön Australien så behövs en väl avvägd strategi för att kunna försvara den. Jämför med Sveriges ca 240 mil långa kust.
Ett jätteland med bara drygt dubbelt så många invånare som Sverige men med 14 ggr längre kust och 17 ggr större yta. Det går liksom i Sverige naturligtvis bara att försvara delar av det. Och kan man bara göra punktinsatser är underrättelseinformation väldigt viktigt, så att man kan sätta in det man har där och när det behövs.
Sen har de Tasmanien, deras Gotland fast 30 ggr större.
Singapore å andra sidan är som en mindre svensk kommun till ytan och har fler än 100 stridsflygplan.
Singapore är ett av få i-länder som har en god relation med Kina. Annars har Kina de flesta emot sig: Taiwan, Australien, Japan och USA med flera. Samt förstås u-länder som Indien och alla länder kring Sydkinesiska sjön. Är det verkligen en avundsvärd sits?
Och Singapore har ca 160 stridsvagnar, på en yta mindre än en fjärdedel av Gotland. I jämförelse väl försvarat territorium.
De får åka till Australien för att öva med dem, eftersom de har så ont om plats i sitt eget land.
Verkar dumt att låta militären i Singapore öva i Australien, i princip alla konflikter som involverar Singapores territorium blir snabbt "strid i tät bebyggelse".
Problemet är att undvika överskottsförluster…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hur ser egentligen Kinas demografi ut? Räknar de med AI och robotisering för att hantera den åldrande befolkningen iom ettbarnspolitiken?
Ettbarnspolitiken är numer ersatt med tvåbarnspolitiken, men det verkar gå lite trögt med att få upp fertiliteten.
Jag tror inte att man kan tala om Kina som en homogen enhet. Snarare är Kina ett hopkok, lite som Europa, med många olika sk provinser med olika förutsättningar, olika språk, kultur, etc. Så att prata om Kinas demografi är ungefär som att tala om Europas, Rysslands, antarktis, eller Americas demografi.
Visst, men vi ser ju i Sverige nu hur allt kretsar kring en gyllene extremt bortskämd pensionärsgeneration kring vilken all politik kretsat i 50 år.
Nu kanske de tänker mer framåt än vi, men får de en liknande situation kommer det gå i stå.
Kina har ca 20 gånger större befolkning än Hitler hade 1939
Putin är vänskaplig med de flesta diktatorer men hur vänskaplig är den med kina ?
Afrika accepterar Kina som ny kolonisatör. Det kan fungera med mutor förstås. Det blir nån typ av kolonier, ska bli intressant hur afrikanerna ställer sig till det. Kineserna verkar dessutom nedgradera folket i Afrika och andra länder de kommer till och se sig själva som referens.
Kina har en homogen befolkning och en konsikvent regering, (kineserna vet vad som gäller och känner till reglerna). Samma som gjorde Svergie framgångsrikt under efterkrigstiden.
Har man en homogen befolkning, varför behöver man då den stenhårda kontrollen över sitt folk?
Putonghua eller typ riksmandarin är ju ett lingua franca för många i Kina, men det talas ca trettio olika språk till som är obegripliga för varandra. Även mandarin med sina typ 850 miljoner talare indelas i olika starkt skiftande dialekter. Resterande 400-500 miljoner talar andra språk.
Vidare skiljer sig kulturen mycket åt mellan nord- syd- öst- och väst- i Kina. En sydkines i Kinas södra subtropiska delar talar kanske kantonesiska och har en kultur och meny som skiljer sig mycket från tex en manchurier i norr. Tibetaner och Uigurer ser sig ofta inte som kineser av vad vi kan förstå från mediabevakning.
Kina är närmast att jämföra som om romarriket i Europa hade överlevt in i modern tid. Tex var Indokina egentligen bara de sydligare delarna av Kina innan fransmännen bröt loss denna bit som en koloni. Idag är denna bit indelad i fyra olika länder. Hade Frankrike lyckats bita av en ännu större bit hade det säkert blivet ytterligare någon folkgrupp/nation ur det.
När jag var på en större företagsmiddag i Shanghai och vi hade samlat lokalt verksamma från Peking, Shanghai, Hong Kong, Wuhan, mfl. orter så noterade jag att de fick tala engelska med varandra även när västerlänningar inte alls var med. De var helt enkelt inte allihop så bekväma med putonghua, de jobbade i västerländskt företag så de var duktiga på engelska så de körde med det. Naturligtvis talade de mandarin/putonghua när det kunde eller lokala språk.
Det som är gemensamt homogent i Kina (exkluderat Tibet och Xingkiang) är den kinesiska statsförvaltningskulturen ("Romarriket") och naturligtvis seder och bruk som är att jämföra som gemensamma särdrag/kulturyttringar för européer oavsett svensk eller italienare.
Homogen är ett egentligen ett mycket starkt uttryck om man talar om Kina.
Att hålla samman romarriket idag hade inte varit så lätt. Inte Kina heller. Den i botten heterogena staten hålls samman hårt.
Intressant inlägg Abbe. (y) Förmodar att MR M inte riktigt förstår vad han / hon pratar om.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.