Mitt i självaste hipstraste centret av miljöpartisternas Södermalm hittas Nytorget. Där har nu gräsmattan ersatts av plastkonstgräs, vars mikroplaster via slitage och avrinning en dag kommer hamna i Östersjön. Att rösta på Miljöpartiet i plastpåseskatten Sverige är mer än dubbelt så vanligt runt Nytorget som i Sverige som helhet.
Konstgräs i plast på Nytorget. |
Plastpåseskatten är här, tillsammans med plastkonstgräs på Nytorget på Södermalm.
I Sverige röstade 4.41% eller ungefär en väljare på 23 på Miljöpartiet. Det såg dock lite annorlunda ut på Södermalm i Stockholm. I valdistriktet Södermalm-Enskede röstade 10.76% på miljöpartiet, eller ungefär var nionde väljare. Just kring Nytorget och Katarina 6 Nytorget – Bondegatan röstade 10.61% på Miljöpartiet i riksdagsvalet 2018.
Här hittas alltså plastkonstgräs på Nytorget. Detta kommer utsättas för slitage, bli till mikroplaster, som spolas bort med regnvattnet till dagvattensystemet och till slut hamna i Östersjön och med det världshaven. Till skillnad mot svenska plastpåsar som hamnar i soporna, där de förbränns och återanvänds som energi.
Men nej, en sliten och fläckig gräsmatta med naturligt gräs går ju inte för sig på Nytorget. Hur skulle det se ut?
Peak Södermalm är att ta en islatte till frukosten på Nytorget. |
21 kommentarer
Den kanske är tillverkad av 2 753 000 återvunna plastpåsar med motiveringen att dessa inte skulle hamna i naturen.
Vilka sopor är det vi förbränner i Sverige? När jag är på kommunens återvinningsstation så har jag ju min bild av vad som kan eldas och därmed slängas i brännbart containern, men väldigt ofta får jag påbackning att det skall vara i restavfall istället. Eftersom vi iallfall för ett par år sedan importerade sopor för förbränning från Italien… spontant känns det inte som att de är mycket bättre än vi på att sortera. Hushållssopor som vi normalt knyter ihop med en ICA kasse, förbränns det? Erfarenheten från den stränge kontrollanten på återvinningsstationen säger mig att det absolut inte kan förbrännas.
Och vad tror du händer med "restavfall". Avfall får inte läggas på deponi.
Det kan ev maskinsorteras en gång till men restavfallafraktionen eldas den med.
I vår kommun bränns både pappersförpackningar och plastförpackningar. Att vi tvingas sortera dem har endast att göra med att de bränns effektivast vid olika temperaturer.
Hushållssopor förbränns också. Kvar blir aska som används vid vägbyggen och liknande.
Sverige är nästan världsunika med att nästan allt avfall som inte återvinns på annat sätt faktiskt förbränns. Sedan sorteras metallen ut ut askan och går till återvinning den med.
Tror vi deponerar max nån procent av allt avfall (tänk teger, klinkers, etc från gamla byggen). Andra länder som Storbritannien lägger kanske 70-80% av allt avfall på deponi…
Och för att förbränningen skall kunna bedrivas lönsamt så vill man gå på full effekt hela tiden. Därav importen av råvaran sopor. En kubik sopor har ett ungefärligt energivärde som 200 liter olja.Rena affärsbeslut således för import.
Allt utom metall förbränns. Det verkar inte som att du förstår vad som händer med plast när den upphettas till 800 grader… Poff.
Noterar att man nu för tiden på det systembolag jag brukar handla på blir erbjuden gratis kartonger istf plastpåsar för 6kr st. Kartongerna är de som flaskorna kommit till systembolaget i. Tomma kartonger är praktiskt uppradade vid kassorna. Mycket bra initiativ tycker jag. Sen får man förstås själv ta med dem till återvinningen, men dit går man ju rätt ofta ändå.
Och vad gäller plastpåsar för sopor så är det mycket bättre att köpa såna då de man burit varor i ofta har hål i plasten, vilket leder till läckage och otrevligheter om de används för sopor.
Kartonger har "alltid" erbjudits på Systembolaget.
Här blir man rekommenderad kartong, och de är lätt tillgängliga.
De försökte i flera omgångar genom åren att plantera en vanlig gräsmatta på Nytorget pga av slitaget då folk gärna satt på varandra på Nytorget trots att det fanns stora grönytor i Vitabergsparken. Torget spärrades av och gräs planterades, folk struntade i det och satte sig där ändå och gräset förstördes, detta upprepades flera gånger och av någon anledning valde man till slut konstgräs.
Sorgligt men så är det.
Gräsmatta med spikmattesträngar?
Grusa av och sätt upp lite klassiska campingbänkar.
Bara att tippa ut glaset från en klar- och en färgad glasinsamling på marken.
Snyggt och avskräckande på samma gång.
Återbruk helt enkelt.
Det kanske är miljövänligt konstgräs. Googlade lite snabbt och såg att de finns de som säger att de säljer sånt.
Ungefär som miljövänliga dieselbilar då…?
Diesel är ju ett naturprodukt, om än i renad form, så det är förmodligen mycket naturvänligare än råvaran.
En inte helt färsk diskussion detta:
https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/varfor-sila-plastskedar-men-svalja-konstgras-mp/
https://www.dn.se/sthlm/allt-mer-plastgras-i-stockholms-parker/
Alla plaster är jämlika men vissa plaster är mer jämlika än andra.
Jag fattar inte. Det är centrala Stockholm. Är inte alla ytor hårdgjorda där? Kullersten från 1800talet, asfalt eller betong?
Vad skall man med gräs till då, plast eller levande?