Så vad innebär 15% i lägre bostadspriser sedan den nya lägre toppen i början av året? Grafer och diskussion nedan.
Vårblomster på Södermalm. |
15% lägre bostadspriser innebär för den som drabbas fullt ut i princip att man inte kan flytta om man belånat sig upp till bolånetakets 85% och inte badar i pengar. Säljer man med 15% förlust saknar man därefter eget kapital och kan därmed inte betala 15% på en ny lägenhet. Sedan ska man komma ihåg att 15% ner enligt SEB:s prognos är i medel. Enskilda objekt, områden, städer roch regioner kan falla betydligt mer, andra mindre.
Som alltid ska man aldrig köpa en bostad för kortsiktigt bruk – då ska man hyra. Du ska istället bara köpa en bostad om du avser bo åtminstone 10+ år i den, så det gäller att ha en bostad anpassad efter de förändrade familjeförhållanden du väntar dig det kommande decenniet.
Några exempel nedan.
För Stockholms lägenheter betyder en nedgång på 15% att man når nivåer från början av 2015. Lite drygt fem års prisutveckling utplånas. Den som köpt en lägenhet sedan dess kommer inte fått betalt för att bo.
Lägenhetspriserna i Stockholm om SEB:s prognos om -15% faller in. Data: Valueguard |
Villapriserna i Göteborg åker tillbaka till våren 2016, eller fyra år från idag.
Villapriser Göteborg. |
Villapriserna i Malmö åker tillbaka till 2017.
Lägenhetspriser Malmö. |
Lägenhetspriserna i Sverige kastas tillbaka till våren 2015 och fem år.
Lägenhetspriserna Sverige. |
Den som tänkt komma ur bostadsmarknaden med en vinst kanske får se de planerna grusas, om man nu inte gick in på marknaden tidigare än 2015.
Bankkontor för SEB. |
För övrigt ser det ut som en snygg dubbeltopp i lägenhetspriserna. SEB säger vidare att priserna efter nedgången ska stabiliseras, dvs inte att de ska gå upp igen. Så den som köpt de senaste åren kan få vänta länge på att få betalt för att bo.
118 kommentarer
Man kommer inte sakna kapital då man kan skriva av hälften av kapitalförlusten när man deklarerar.
Den kvittas bara mot kapitalvinster, har man inga sådana är det kört.
Det är förvisso sant men man får göra skatteavdrag på upp till 30% av kapitalförluster upp till 100k. Kanske en klen tröst men det är ju något.
Nu citerar jag Skatteverket:
"Om du har sålt en privatbostad med förlust får du dra av 50 procent av förlusten. Med detta menas att ditt avdrag blir 50 000 kronor om din förlust är 100 000 kronor (100 000 * 50 procent). Du får skattereduktion med 30 procent av det avdragsgilla beloppet 50 000 kronor, alltså 15 000 kronor. Observera dock vad som sägs om skattereduktion på underskott av kapital som överstiger 100 000 kronor ovan."
Mm, det kan ju tänkas med tanke på börsen och dess utveckling att en kapitalförlust inte kommer ensam.
Om man inte är guru som Stefan Östergren eller något sådant 🙂
Med andra ord.
Vinsten beskattas med 22%.
Förlusten ger 15% tillbaka upp till brytgränsen vid 100 k. Efter det snittas 30% av ytterligare.
Rickard. Härligt med lite ironi.
I det här fantastiska sällskapet är man ju sämst och sällskapet kör garanterat ISK till minimal beskattning och vinster 24/7.
Nej, jag är sämre än sämst. Jag är en perfekt kontraindikator för börsen. Gör som jag men tvärtom
För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket. Det var ett tag sedan jag sa det, på tiden ni får höra det. Speciellt de nya (inte du då Stefan)
Min absolut bästa investering nånsin var när jag av ett otroligt korkat misstag och ovana med ny bank lyckades köpa mina produkter utanför portföljen, när jag upptäckte det sålde jag av och flyttade över till ISK. Totalt över innehavet ungefär +- 0, bortsett från att bytet från vanlig depå till ISK skedde på toppen, så fick skatta för vinsten men ej dra av vägen nedåt.
Tim. En klassiker!
Bäst att inte nämna för någon om man fortfarande kör K4-a för då får man onda ögat från ISK är alltid bäst-maffian.
@Stefan: Kärchers K4a?
@Goofy: Nej, Maggans.
Men om man tar AK4an?
@SIWOTI: Scaryyyy
@ Big Mac Jodå, du får visst kvitta underskott av kapital mot andra inkomstslag. Dock endast 30% mot inkomst av tjänst eller näringsverksamhet.
Från Skatteverket:
"Skatten på inkomst (överskott) av kapital är 30 %. På underskott av kapital får du skattereduktion med 30 % om underskottet är högst 100 000 kr.
Om underskottet är större än 100 000 kr är skattereduktionen 30 % av 100 000 kr, d.v.s. 30 000 kr plus 21 % av den del av underskottet som överstiger 100 000 kr.
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/deklareraaktierochovrigavardepapper/kvittningochkvotering.4.7be5268414bea0646945a21.html
Bra där Kenneth. Nu är vi två stycken som riktigt tjatar in budskapet.
Det är ett argument för bankarna at öka bolåneräntor lite eftersom det är virtuell mindre värd ?
Vi är typexempel på så kallade starka köpare. 30+ med småbarn. Letar hus i Uppsala och vill gärna flytta snart. Ingen större risk för vare sig mig eller min fru att förlora jobbet. Hyr lägenhet idag så har inte heller något vi behöver få sålt i den här marknaden.
Men det är svårt. Tanken är ju att nästa bostad ska kunna bli ändhållplats bostadsmässigt, åtminstone för överskådlig tid. Men man vet aldrig vad som händer. Ska man vänta ett halvår-år till bara för att kunna köpa ett större och finare hus med något bättre läge? Kanske. Å andra sidan kan man slippa en del andra budgivare nu som av endera anledning inte vill eller kan köpa.
I Sthlms mer attraktiva villaförorter(läs Bromma och Nacka) pågår budgivningen på fina objekt ungefär som vanligt. För lite sämre lägen och hus med för liten area eller tråkigare standard verkar det dock gå rätt segt med en hel del objekt som dras tillbaka.
Det är ungefär samma bild jag har av Uppsala, dock en del objekt som tar tid att sälja eller dras tillbaka, som jag tror hade sålts snabbt för 1-2 år sedan. La ett bud på ett hus i populärt område som av någon anledning inte gick direkt. Erbjöd drygt 6% under accepterat pris vilket kanske sågs som skambud. Säljaren var inte intresserad av vårt bud och mäklaren försökte en vända till. Köptes till slut av någon annan, 1% under accepterat pris.
Det är den här dubbelmarknaden det har talats ganska länge om.
Det finns en grupp köpare med en gedigen bostadskarriär i ryggen. De har möjlighet att välja och det är därför inte ovanligt att se både budgivningar och köp innan visning för "rätt" objekt på respektive marknad.
Samtidigt HAR kreditkranen skruvats åt i andra änden med krav på kontantinsats, amortering etc. Objekt som den första gruppen inte är intresserad av har blivit (något) svårare att sälja. Men bara för att det inte är huggsexa är det inte omöjligt.
En fråga till er som badar i pengar, mynt eller sedlar?
Bitcoin!
Svårt att välja. Föredrar nog flytande guld, dvs olja…
Inga fjädrar dock.
Lånta fjädrar och wti-olja som man köpte för minus 40 dollares fatet.
"Guld är för optimister – jag satsar på konserverad mat.."
Stefan, nej, inte lånta fjädrar.. Man köper allt kontant.
Inga frågor, inga svar…
Köp guld.
Köp guld.
Köp guld.
Som sagt, investera på längre sikt i bostadsmarkanden.
På 20 års sikt har du gjort dig en kanonaffär!
Som nyutexaminerad civilingenjör fick jag i början av 90-talet en ingångslön på 14800 kr/mån. Då kostade bostadsrätter i Stockholms innerstad cirka 10000 kr/kvm. Nu kostar samma bostadsrätter cirka 90000 kr/kvm, dvs 9 gånger högre. Men jag har svårt att tro att en nyutexaminerad civilingenjör får 9*14800=133000 kr/mån. Denna snedvridning av värderingen av arbete gentemot bostad kommer att slå tillbaka när befolkningen inser att dagens monetära system (med 0% ränta och sedelpressar som går varma) är ohållbart. Jag skulle inte ta en kanonaffär på 20 års sikt för given!
Bolåneräntan i början på 90-talet var väl stundtals 10-15 ggr dagens!?
Inflation – Riktigt så enkelt är det inte, många brf på 90-talet hade extremt hög belåning i förening och låga insatser, det har ju gått jättebra eftersom brf-ekonomin var beräknad på 7-8% i räntor. Men nu är mycket stor del av priset i insats och en liten del i lån i brf.
Ja, men nu är brf-ekonomin beräknad på 1-2% räntor. Detta gör att resan tillbaka kommer att bli ännu tuffare.
Jag skulle säga att det är att jämföra äpplen och päron. Med 15% (?) ränta är det klart att priserna var lägre. Ungefär samma andel av inkomst läggs på boende då som nu.
Realt har bostäderna toppat för länge sedan. Kronfall och en hög inflation har gjort det till en usel investering sista 5 åren. Med skenande arbetslöshet samt främst ungdomsarbetslöshet finns det ingen som fyller på pyramiden.
På lång sikt är de flesta i graven.
Men hur många är belånade till 85 %? En minioritet påstår jag.
Ja, 49 % kan vara en minoritet. Hur tänkte du nu?
Å en liten minoritet har 0% belåning. Men Maggan kommer nog att hitta oss och dra åt tumskruvarna, för som vanligt är det jag som skall betala hennes vidlyftiga affärer…
Jag får ett månatligt mejl från booli med värdering på min lägenhet på Södermalm (sthlm). Den har sjunkit med nästan 8% sedan februari, 10% sedan årsskiftet och 16% sedan jag började prenumerera november 2017. Det är årslöner som flyger redan på den här lilla sättningen.
Jo men folk har varnat för det här raset länge nu..
Jasså? Så du tror att det är det här raset folk har varnat för? Jösses…
Ja det har varit en sinnessjuk uppgång. Jag tyckte redan för 40 % sedan att det började bli orimligt. Personligen kan jag vara glad att jag har 90% fallutrymme men det sitsen har tyvärr mång inte.
Om Zlatan ringer på dörren å vill köpa… hur mycket över marknadspris skulle man då kräva för att sälja? Jag har svårt å se att jag skulle sälja för 20% extra.. inte för 30% extra. men vid 40% extra börjar jag fundera på det och får nog svårt att säga nej.
Säger upp mig och byter jobb minst en gång om året.. studsar lite upp i lön, ibland ner å sen upp igen.. vem bryr sig liksom.. e det inte rätt jobb så är det inte rätt jobb.
Också jag:
Tar 10 veckor på mig att välja den mest prisvärda tigersågen i hemmasnickarsegmentet.
Tror du verkligen Ibra vill flytta till Korpilombolo?
Han har 1000 hektar vid Åre och är hedersmedlem i det lokala spelmanslaget. Hur bräcker man det?
Man brukar säga att med tiden så blir alltid en bostad en bra affär, men säg att Sverige hamnar i kris och att man inte längre kan ösa ut skattemedel över människor och vi får en utvandring från Sverige. I ett sådant senario så skulle bostäder teoretiskt kunna falla brutalt mycket.
Ett hus är enligt mig bara en kostnad, kostar att värma kostar att underhålla osv.. men senaste åren har det varit ett sätt att bli miljonär på.
Stämmer. I USA under finanskrisen så betalade man t.o.m. folk för att ta över hus i några tidigare hypade områden i b.la. Detroit. Ställen där husen bara några år tidigare var mycket eftertraktade gick alltså inte ens att skänka bort och för att undvika att husen togs över av uteliggare som skulle förslumma området så fick utvalda grupper (poliser, brandmän) etc betalt för att ta över husen och bo där.
Säger inte att det är ett sannolikt scenario för hypade områden i Sverige men för 6 månader sedan var det förmodligen ingen som skulle ha tippat att den situation vi nu befinner oss i med en nedstängd värld etc var sannolik heller.
I vilket läge blir man miljonär på en bostad, är det i den lucka när ens barn sätter en på hemmet och innan man dör 3 månader sedan. Annars är man bara på väg till nästa bosrad.
Även då du sitter på hemmet är du på väg till nästa bostad. 0,8m bred, 2 m lång och 1,8 m högt, fast den är fylld med jord…
Är just nu jäkligt nöjd att jag som nyexad valde att inte köpa bostad i Stockholm inför att man skulle börjat arbeta till hösten. Till skillnad från mig gjorde ju de flesta kursare det. Senaste veckorna har (det inte alldeles oväntade) beskedet kommit till allt fler mig inklusive att man inte är välkommen längre i September. Får försöka trösta mig med det uteblivna bostadsköpet. Lider dock med mina vänner.
Vilken utbildning?
Civilingenjör
Dina vänner är ju dummare än tåget. Både universitetsutbildningar och bostadsrätter är i dagsläget extremt övervärderade. Hade de inte varit dumma i huvudet hade de insett det för länge sedan. Lärde ni er mycket i skolan?
Berätta gärna mer om hur de unga tänker idag CivG. Blev de i typ januari "anställda" för att börja till hösten? Och köpte lägenhet på det löftet? Med kontantinsatts från… föräldrar? Vad läste de i så fall och var? Om jag inte missförstår ditt inlägg är tiderna nu extremare än 1989 så var snäll och skriv jag förstått fel.
Precis. De allra flesta av mina kursare skrev kontrakt med en framtida arbetsgivare om att de ska börja till hösten. Det är inte ovanligt att denna typ av kontraktsskrivning sker ca 11-6 månader innan det faktiska startdatumet. Givetvis med rätt tråkiga vilkor såsom en uppsägningstid på 2 månader och ibland olika typer av provanställningar.
Genast när jobbet är "klart" är det dags att köpa bostad.
De flesta jag känner har ändå lyckats skrapa ihop en rätt okej kontantinsats själva som skulle räcka till mindre lägenheter i många städer men inte i Stockholm. Lösningen där brukar vara att antingen låna av föräldrarna till en kontantinsats eller att de går in som ägare på det ena eller andra sättet.
Min bild är att detta åtminstone verkar vara vanligt med liknande upplägg i Lund, Chalmers och Linköping där jag har en del info. Men skulle bli förvånad om det ser helt annorlunda ut på andra ställen.
dummast är nog arbetsgivaren som skriver sådana kontrakt. Är det option på att få en anställd eller vad fan är det?
Så jävla ont om arbetskraft, speciellt nyutexad med NOLL erfarenhet i bagaget. Tvärtom.
Fattar inte vad kontraktet går ut på? Är det ett löfte om att bli erbjuden arbete vid en viss tidpunkt om vissa rekvisit uppfylls, tex examen?
Vad är då studentens åttagande? Att dyka upp hel, ren och utan piercingar?
Är du nyanställd har du bara 1 månads uppsägningstid enligt LAS. 2 månader är generöst. Provanställningar brukar kunna avslutas med omedelbar verkan även om en månadslön utgår.
Mig veterligen är det inte någon i Lund som anställer nyanställda på de premisserna.
Är ju såklart helt anekdotiskt från min sida men dessa typer av anställningar verkar vara ett Stockholmsfenomen först och främst. Gäller dessutom främst Trainee- och konsulttjänster vilka >70% av alla från min linje börjar på. Har tittat lite på att flytta hem till Linköping igen och upplever att det inte riktigt fungerar på samma sätt där.
Jag misstänker att det har att göra med kvaliteten på nyanställda. Vill du ha nyexade så kan jag något generaliserat säga att jag mycket hellre hade anställt eller arbeta ihop med de som skrev kontrakt tidigt under hösten än de som inte hade något påskrivet i Mars. Hetsen hos både företag och studenter driver att kontrakt bara skrivs tidigare och tidigare. Löjligt och jobbigt, men för egen del har det bara varit och acceptera. För uppvisa någon nivå av ödmjukhet ska tilläggas att jag skrev kontrakt först under våren.
Hur ser det ut där du har insight i Lund? Vilka typer av jobb är det?
Att man skriver kontrakt som blivande nyexad med arbetsgivare mer än sex månader innan man ska börja är inget nytt fenomen. Fungerade så i konsultbranschen för 15 år sedan också. Skillnaden de senaste åren är väl att det ansetts lite sent att ha ett jobb i mars om man ska börja i september.
Många köpte lägenhet innan arbetsstart. Var skulle man annars bo? Nu har ju priserna dubblats sedan dess och kravet på kontantinsats ökad så kanske skulle tänkt annorlunda själv. Kommer ihåg att snacket redan 2004-2005 var om man nått toppen på bostadspriserna i Stockholm och det därför var riskabelt att köpa, så fel man hade men det blev bra ändå.
Man kan ju bo kvar i studentlägenheten i upp till ett år.
Tack. Jag är hundra år gammal tydligen. Om nu någon på riktigt trott att unga talanger helst jobbar i gigekonomin är detta ett argument mot. Själv drog jag till Asien efter examen och det var inget konstigt så att de unga skulle vara oansvarigare än min generation är också tveksammt. Blir intressant att se hur detta går. Om alla är skyldiga varandra förmögenheter utan egentlig teckning har kanske alla stora skäl att styra upp ett eventuellt kaos så det kan nog gå bra igen.
Jag utgår från att räntan i ett sådant läge blir negativ, så man får betalt för sina lån. Så man kan nog räkna med en tusenlapp per miljon i månaden in på kontot vid omkring -1% ränta om krisen fortsätter. Låneinkomsten kommer då täcka en del av driftskostnaderna. Hur mycket beror naturligtvis på fördelningen lån och drift
Ironi, haha.
Det blir nog inte många banker kvar vid ett sådant scenario.
Bokstavligen ingen som drabbas som inte är en äcklig Stockholmare med massiva lån som planerat att sälja sin mögliga skokartong dyrare sedan.
Raset börjar ju i Stockholm sen kommer svallvågorna och drar med sig lokala bostadsmarknader i hela landet…
Tror du jag bryr mig eller?
Mår du bra Eddie? Behöver du prata med någon?
Eddie are you okey? https://youtu.be/h_D3VFfhvs4
Björn, fast 25% på Stockholmspriser vs Stockholmslöner jämfört med 25% i övriga landet vs löneläget i övriga landet?
Det finns faktiskt lantisar som inte har lån på sitt hus.
Precis som det finns Stockholmare som inte har lån på sitt hus. Någon dag växer ni upp och inser att de flesta människor här i landet är ungefär likadana, speciellt i sin vilja att känna sig unika och inte som alla andra.
Jo, klart det finns. Men låt oss jämföra låneskuld medel/median så…
Det första som brukar hända är att marknaden fryser och omsättningen sjunker ordentligt. Och det lilla som bjuds ut är för det mesta knasigt på nåt sätt. Traditionellt har det varit en bra tid att köpa för den som har pengar och lyckas hitta något vettigt bland alla dödsbon och C-lägen.
På lite längre sikt kan vi nog vänta oss ordentliga stödåtgärder från politiskt håll. Amorteringsfriheten kom ju blixtsnabbt. Nästa grej kan vara en "förlustgaranti" som löser in alla restskulder som uppstår om nån måste sälja bostad med förlust.
Ja förlustgaranti är nog ingen dum idé. Riksbanken köper bostadsobligationer, banken lånar ut och tjänar pengar på räntan, räntekostnaden betalas delvis av staten, om banken är konkursfärdig räddar staten banken och om man säljer med förlust kan staten stå för den notan. Får vi brist på pengar trycker vi nya. Vem hade inte velat bo i ett sånt land. Hoppas att vi blir först i världen med att införa det!
Yep. Ett slags pervo-socialism. Vi är inte långt ifrån.
Det sjuka är att det är hur många som helst som har skrikit sig hesa om att bostadsmarknaden är övervärderad i över tio års tid nu men hur många har lyssnat? Nej, nästan alla har stoppat huvudet i sanden. För vi ska upp, upp, upp… Många svenskar vill ju inte ens bo kvar i landet för bövelen.
Så bostadsmarknaden har varit övervärderad för att priserna sjunker när den största ekonomiska krisen sedan depressionen har dragit in? Ganska spännande slutledningsförmåga måste jag säga…
Kan du förklara Björn på vilket sätt folk skulle ha lyssnat? Väntat med att köpa bostad? 10 år är en fjärdedel av ett normalt arbetsliv, en väldigt lång tid att vara förpassad till en icke-fungerande hyresmarknad. Vill man dessutom bo i ett hus så finns det inget annat alternativ än att köpa sin bostad.
Björn, ifrågasätt aldrig bostadsmarknaden i Sverige, det är dömt att misslyckas. Det är ungefär som att försöka ifrågasätta husförhöret under 1800-talet.
Folk har haft det alldeles för bra, sett sina bostäder öka många 100% i värde utan minsta ansträngning. Bostaden har sedan använts som bankomat för att finansiera utlandsresor, nya bilar m.m.
Men det finns inga gratisluncher, förr eller senare kommer fakturan. Ingenting växer i oändlighet. Är vi vid vändningen nu när corona spräckte "peak everything" bubblan? Kanske, spännande blir det åtminstone. De som har mest att förlora är de som kommer att gapa högst kring att detta är övergående och snart är allt som vanligt igen.
+1 Mikael.
@Mikael: De som har mest att förlora är folk med SEKetas på bankkontot och utan skulder. SEKetas blir värdelösa, lönerna i SEKetas ökar och folk med skulder betalar av en del medan de med tillgångar i form av SEKetas får betala för en dyr kurs i att skuldsatta räddas alltid på något sätt genom skuldavskrivning eller dylikt medan kreditgivarna får betala. Detta är inget nytt fenomen utan har hänt många gånger om enligt Ray Dalio. När man får en skuldmättnad i ekonomin måste man göra en reset.
@Goofy, Everyone gets bailed out!
Moral hazard i kubik, ingen behöver ta ansvar för sina ekonomiska beslut längre.
@Mikael: Systemet fungerar ju rätt bra i Sverige tycker jag.
1) Skaffa jobb med kollektivavtal och gör så lite som möjligt
2) Köp bostad på lån och få lånekostnaden subventionerad
3) Skaffa barn, var föräldraledig, ta ledigt på alla klämdagar, smit hem tidigare p.g.a. påhittade besök av hantverkare och dylikt och VABBA utan att anmäla det till försäkringskassan
Goofy
Punkt 2 är väl ändå vänsterargumentation?
Hur kan något vara subventionerat när skatten in är 30% på kapital?
Sen när du väl ska sälja skiten är skatten 22% vid vinst men bara 15% vid förlust. Vad består subventionen av?
@Goofy: Ingenting för mig att leva som en sådan parasit. Göra så lite som möjligt och låta arbetslivet vara en transportsträcka.
Snarare tragiskt att man väljer att göra så. Det är min personliga åsikt ska tilläggas, så att ingen här blir kränkt och behöver tröstas i onödan.
Goofy, skickar med en ickelänk vad gäller statens inkomster där kapitalinkomster ingår.
Det finns säkert de som tycker det är orättvist med skild beskattning på arbete och kapital men vem fan längtar tillbaks till skattesystemet pre 1991 förutom de som hade kunskap att utnyttja det gamla systemet till max och nolltaxera.
https://www.ekonomifakta.se/fakta/offentlig-ekonomi/statsbudget/statsbudgetens-inkomster/
@Stefan: En betydande andel av befolkningen är med att betala räntesubventionen men bor i hyresrätt och får inga sådana avdrag själva. De bor dessutom dyrare eftersom de inte är högavlönade nog för att ha råd att bo billigare och högavlönade nog för att ens veta vad kapitalinkomster är för något.
@Mikael: Jag jobbar inom privat tjänstesektor och där är det ca. 60% som gör så som jag beskrev det. Åtminstone på min arbetsplats. Antar att det ser ännu värre ut inom den offentliga skattefinansierade sektorn men det är bara en killgissning.
@Stefan: Peter Schiff längtar tillbaka till det systemet. Han hävdar att det var det som gjorde din storebror USA till några miljarder gånger mäktigare nation än Sverige.
Goofy: Om de flesta på ditt jobb "gör så lite som möjligt" så undrar jag hur svag konkurrensen är egentligen i din bransch? Förmodligen gör de fullt tillräckligt för att ert företag ändå ska vara lönsamt. Alla vinner i det fallet.
@Joakim: Så kan man också se det och det är så systemet fungerar i övrigt. Sverige fungerar likadant och står sig också rätt bra i konkurrensen.
Goofy
Den enda subventionen som utgår till bostadssektorn till boende är det som i dagligt tal kallas bostadsbidrag.
Om man kunde få ett fikabidrag från Statliga fikastödsnämnden motsvarande halva priset för varje kopp kaffe man köper skulle nog ingen tveka om att kalla detta för en subvention. Byt ut kaffe mot läxhjälp, Fikastödsnämnden mot Skatteverket, skicka utbetalningen till producenten snarare än konsumenten och kalla bidraget för avdrag, så blir förvirringen total. Vem som står för halva fikakostnaden framstår plötsligt som oklart. Frågan är därför om det går att säga något mer principiellt om vad som faktiskt är en subvention?
Att påstå att ränteavdraget är en subvention är ungefär som att påstå att hyresregleringen är en subvention.
@Stefan: Känns som att du måste skicka en rättelse till NORDNET, AVANZA, SCB och alla andra som båda kallar det subvention.
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag
Ränteavdragen är alltså en statlig subvention på cirka 30 miljarder per år. Men SVT:s granskning visar att de statliga pengarna fördelas extremt ojämnt. Den rikaste tiondelen av hushållen får 20 gånger mer i bidrag än den svagaste tiondelen.
– Det är ett väldigt stort spann, säger Hans Heggeman.
Han menar att ingen annan skatt eller reform har lika stor effekt i att omfördela från ekonomiskt svaga till de ekonomiskt starka.
Jo jag känner till det där.
Har dock svårt att ta till mig subventionen då de med störst ränteavdrag även betalar mest i kapitalskatt.
@Stefan: Vet du att det gäller alla?
Nej, anekdoter får andra ägna sig åt och göra till en universell sanning.
Btw….en grupp som åker på en skattesmäll är vårdpersonalen 🙂
https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/05/gratislunch-kan-bli-skattesmall-for-vardpersonal/
@Goofy. Instämmer att det är så det fungerar på många arbetsplatser. Jag arbetar inom privat sektor och där förekommer det. Har tidigare även arbetat inom offentligheten och där är det mycket värre och det är en av anledningar till att jag aldrig kommer sätta min fot där igen.
Min bild av dessa sengångare är att de cementerar sin egen karriär och sina utvecklingsmöjligheter. Man kommer till en viss nivå, men sen tar det stopp och det har man bara sin egna lathet att skylla på. Sen vill inte alla jobba häcken av sig eller avancera, så det är väl fine.
@Mikael: Japp jag har också jobbat offentligt tidigare. Passar inte alla. Dom fyllde dagarna med fotbollstips, skicka roliga bilder till varandra, fikatisdag och fika torsdagar, yoga, informationsmöten om samma saker hela tiden o.s.v. Gick lite överstyr men Sverige är ju ett rikt land så vi har ju råd med det. Inom det privata är det i alla fall "bättre" i det avseendet. Som du säger gör folk olika prioriteringar. Systemet är ju uppbyggt på det sättet att är man en högpresterare får man 0,5% mer i löneförhöjning jämfört med den som hamnseglar och inte gör några knop. Däremot blir det en skillnad om man byter jobb i form av ny arbetsgivare. Jag har dock sett många exempel på högpresterare som bränner ut sig och blir utköpta och förlorar ekonomiskt på att de är duktiga medan dom lata lägger mycket tid på sina CV, klädsel och annat och får nya jobb med bättre ersättning.
Goofy. Tyvärr har jag inte mottagit några gratisluncher trots att jag jobbar i vården så ingen förmånsbeskattning att rapportera 🙂
Stefan. Är det inte loggat så finns det inte. 🙂 Skatteverket kan knappast kontrollera denna uppgift.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vi som var med på 90 talet, kommer ihåg att även bostadsförening hade lån, och när allt fucka upp så skänktes lägenheter iväg bara för att få in månads avgift eftersom vissa inte kunde betala..
Jag kommer ihåg det, skulle det bli så igen (vilket jag inte alls tror) kommer jag försöka skaffa mig ett par stycken bostäder och sen hyra ut (bara att gå med i styrelsen så är det problemfritt).
I ett sådant läge så kan man hyra ut för lägre än månadsavgiften under ett par år för att få in en del av kostnanden i väntan på att priserna ska gå upp.
Ångrar att jag inte gjorde så sist men jag var alldeles för ung och oerfaren då, men kommer ihåg de snuskigt låga priserna som var (jag köpte en lägenhet innanför tullarna i Stockholm för 7200 kr/kvm)
Det var tider det. Min första lägenhet på Nybrogatan betingade hela 19000:-/kvm för en nyrenoverad 2:a…
Å andra sidan fanns det en tid då även villor var billiga. Vår första villa på Lidingö kostade 1,4 msek…
Ungdomar!
När jag var liten klagade vi när kolan kostade 5 öre på BP-macken. Så in i helvete dyrt.
Ingen tycks reflektera över att vi på två generationer gått från att en strävsam familjefar med habil lön kunde SPARA och köpa ett hus till familjen till att nu måste både man och fru arbeta OCH skuldsätta sig för all framtid för att få möjligheten att låna till ett hus som de hyr av banken….
Du kan fortfarande utan större problem arbeta ihop till en bostad. Det är bara en fråga om vilken bostad.
Tack för den genomtänkta kommentaren…
Meh – kolla standarden på de där gamla kåkarna. Om de finns kvar.
Poängen är att kraven på vad som är en godtagbar bostad är ganska mycket högre idag än vad det var på 30-talet. Meningslöst att enbart jämföra kostnader.
Visa mig ett hus i en Stockholms förort med 30-tals standard som jag får köpa för 1 miljon och jag köper det direkt!
Det jag vill säga med mitt tidigare inlägg är att många pratar om standard då och nu och att det är därfor det är så dyrt nu bla bla bla, men bara en tomt kostar 2,5-5 miljoner i en förort till Stockholm.
Fastigheter/mark är den enda tillgången som inte ökar i antal.
Tämligen unikt med andra ord vilket gör att det alltid finns ett intresse att köpa den där begränsade ytan på planeten jorden i de områden där det finns en växande befolkning.
@Milda, har du tur kanske du även får med en bil för 25kr med 30-tals standard. Samtidigt kan jag tycka att det är lite väl höga krav, det behöver du knappast för att överleva.
Vad sägs om att leta efter en bostad med stenåldersstandard istället. Det borde ju gå att ordna tycker jag? 🙂
Fastigheten/marken har samma standard nu som då. Det går liksom inte att duplicera Manhattan och spä ut värdet på vägen. Sätt dig ner och räkna på antalet bilar som tillverkats för massmarknaden så inser du ganska snabbt att utspädningen är enorm och de blir värda noll i slutändan.
Ett fall på 15% skulle utan tvekan vara förödande. Otroligt många par som inte kan flytta ihop, nybildade familjer som inte kan köpa större osv. Det drabbar också den ålderskategorin människor som minst av allt behöver detta- unga med flyttbehov och mindre finansiella reserver. Detta är helt klart nackdelen med vårat nuvarande kreditsamhälle.
Men med det sagt så kommer samhället så småningom överleva Corona med. Det är många domedagsprofetsior bland kommentarerna, men en total systemkollaps a la madmax med utvandring till Usa får vi nog vänta ett tag till på. Men anpassningen till ett nytt normalläge kan givetvis bli smärtsam.
Fast det är väl inte meningen att alla ska skaffa familj. De kreditvärdiga kan väl nöja sig med att dom har råd att bo i en lyxig bostadsrätt och kan jobba. Befolkningspyramiden kan alltid snyggas till med invandring. Någon måste ju jobba och betala skatt också!
För övrigt håller jag med om att vi överlever corona. Frågan är om storebror på andra sidan gör det? Vi får kanske förbereda oss för en utvandring från USA till Sverige där SEK blir den nya reservvalutan och Sverige övergår från en regional stormakt och Europas ledande nation till en global stormakt.