Ännu ej granskade forskningsresultat från Chicagobaserade Nortwestern University pekar på att allvarligt D-vitaminunderskott verkar dubbla sannolikheten för allvarliga komplikationer eller dödsfall vid smitta med SARS-CoV-19. Detta kan förklara varför även länder med topprankad sjukvård har drabbats hårt och även varför barn sällan verkar drabbas allvarligt av viruset. Det betyder inte att man ska överdosera på D-vitamin, utan det är allvarlig brist på D-vitamin som verkar vara problemet. Studien är ännu inte granskad (eng peer review).
Smittförande ämnen på en forskningsinstitution någonstans i Sverige. |
Diverse mindre trovärdiga personer har sedan i vintras påtalat att man ska knapra D-vitamin, men nu finns det preliminära forskningsresultat från amerikanska Northwestern University som pekar på att allvarligt underskott av D-vitamin samvarierar med allvarlig sjukdom vid Covid-19. Sannolikheten för allvarlig sjukdom eller döden uppges vara dubbelt så hög, och utifrån datat från China, Frankrike, Tyskland, Italien, Iran, Sydkorea, Spanien, Schweiz, Storbrittannien och USA verkar inte kvaliteten på sjukvården vara avgörande.
Bristen på D-vitamin vkerar leda till att immunförsvaret angriper kroppen, inklusive lungorna. Det hela förklarar också varför barn sällan (dvs inte aldrig, det händer tyvärr, men inte lika ofta som för äldre) blir allvarligt sjuka i Covid-19, då barns immunförsvar inte fungerar på det viset.
Northwesterns populärvetenskapliga artikel finns här och den ännu ej granskade vetenskapliga artikeln hittas här.
Bloggens egna hypoteser (som helt saknar vetenskaplig grund) är att detta också kan förklara varför äldre på äldreboenden drabbas hårdare, liksom personer med hemtjänst – man kommer inte ut i solen tillräckligt och har därmed D-vitaminbrist. Det förklarar också varför mycket fattiga länder nära ekvatorn inte verkar drabbas så hårt – där är det inga problem med att producera tillräckligt D-vitamin i det starka solljuset och mörkare hudfärg är en anpassning till detta. Det kan också förklara varför sjukdomen verkar lindras nu mot sommaren – vi får helt enkelt mer D-vitamin via starkare solljus. Det kan också innebära att sitta inne och självisolera utan att ta en normal daglig dos av D-vitamin i själva verket kan vara farligt när man väl utsätts för smittan. Länder längre norrut, som Skandinavien, bör således drabbas värre, på grund av sämre tillgång till sol. Det betyder också att smittan kan öka i allvarlighet igen framåt oktober-november när höstregn och höstmörker åter driver in oss bort från det svikande solljuset.
Råden kan således bli att ta sina vitamintabletter så man säkerställer 100% rekommenderat dagligt intag av D-vitamin, och förstås röra sig mycket utomhus. Kom dock ihåg att du behöver exponera huden för solljus för att skapa D-vitamin, dvs långärmat och keps går bort – att bara exponera delar av ansikten och händerna räcker inte på långa vägar. Har du äldre anhöriga som bara sitter inne i självisolering, se till att de tar D-vitamintabletter för rekommenderad daglig dos.
Studien säger att det är allvarlig brist på D-vitamin som är problemet. Ett överskott av D-vitamin hjälper alltså inte.
79 kommentarer
Dessa mindre trovärdiga personer kan ha läst typ 10 andra forskningsrapporter gällande D vitamin o virus. Inte direkt så att cov2 är det enda virus som existerat.
Dessa mindre trovärdiga personer blev plötsligt trovärdiga?
Nej.
Vem avgör vem som är trovärdig, vilka här är trovärdiga. Själv lyssnar jag på folk som kommer med hänvisning till forskningsdokument, många föredrar klickbait från Aftonbladet som "bevis". Jag bryr mig inte om det är Trump eller någon annan stolle som kommer med ett påstående så länge som det finns "siffror" som stödjer hen.
Här är en grupp doktorer som hittills lyckats rädda alla intensivvårdsfall hittills
https://covid19criticalcare.com/treatment-protocol/
Här har du en annan. https://www.evms.edu/media/evms_public/departments/internal_medicine/EVMS_Critical_Care_COVID-19_Protocol.pdf
Dessa är en del av gruppen på den länken du gav. Den länken jag ger visar lite hur man kan behandla sig själv om man inte får nån hjälp av läkarna för att man inte är döende.
Trevligt att fler upptäckt detta. Kolla in video inslagen på deras sida, speciellt Dr. Kory Senate Testimony: https://covid19criticalcare.com/resources/
Tala om annan inställning än i Sverige där man mest hör att det inte finns någon behandling för covid19.
Trollolol, är det inte häpnadsväckande vilket ointresse vården visar de som har symptom men som oftast inte erbjuds testning (även om detta ev kan komma att ändras nu, säger de i alla fall), och som får i mina ögon synnerligen bristfälliga anvisningar för sin egenvård på FHM (enbart ägnad åt att minska smittspridning) och 1177 (drick mkt, vila men hålla sig aktiv, vila med huvudändan högt mm, dock positivt att de kompletterat med andningsövningar). Men på det hela taget tycker jag att råden inte alls räcker till – de många som ligger hemma vecka efter vecka, ibland månad efter månad, och blir allt fler, behöver bättre hjälp och råd, så att de inte får långvariga, kanske permanenta men av denna infektion.
Rättelse, det är vi som har ljusare hud för att kunna tillgodose oss mer D-vitamin på nordligare breddgrader.
Yngre barn brukar ju också få AD-droppar.
Men jo, finns andra forskningsrapporter som är några år nu som pekar mot att luftvägsinfektioner och D-vitaminsbrist har ett samband.
Samtidigt ska man också tänka på att solen är i sig även en gigantisk desinfectionsapparat, UV-ljuset dödar såväl virus som bakterier och utomhusluft är mindre smittsam än den instängda luften inomhus… Kombinationen fint väder som gör att vi är utomhus i stor utsträckning, vädrar osv bidrar nog också mycket till att influensan dör ut framåt sommaren.
I riktigt varma länder lever man ju dessutom i stort sett helt utomhus. Man har ett tak mot regn, men i övrigt så är man nästan jämt utomhus, och det enda "instängda" utrymme man har är mer eller mindre bara ett sovrum för att ha lite privatliv och hålla mygg och insekter borta. Det är iaf mina erfarenheter från landsbygden i dessa länder.
Demografin är ju dessutom sådan att relativt få tillhör riskgrupperna.
Vilken är bäst rekommenderade dos då?
Svenska,eller kanske Finska?
Jag har käkat profylaktiskt D-vitamin i fem-sex år redan, efter tips från läkare. Haft en styck riktig förkylning på dessa år, mot tidigare två eller tre veckolånga däckningar per vinter.
Anekdotisk bevisföring givetvis – men poängen är att det är ju inte helt nytt att D-vitamin skyddar mot virus som går på lungorna – den "kunskapen" har funnits i ett antal år redan. Även många hälsopoddare har pratat om det regelbundet de senaste åren.
Samma här fast tar det sporadiskt kanske var tredje dag eller så när jag kommer ihåg, tror det räcker. Ett annat tillskott som jag tar med samma sporadiska frekvens är kalcium efter att jag gjort ett trovärdigt nät-test och såg att jag bara fick i mig hälften av RDI. Gillar inte ost och mjölkprodukter, därav bristen.
För övrigt har jag feber i några dagar ungefär vart tredje år, men lite ont i halsen och snuvig varje år i ca tre dagar. Hade förmodligen influensa en gång för 30 år sedan (40C i temp). Verkar som att immunförsvaret lär sig med tiden och bara behöver lite påfyllning av årets influensa eller förkylning för att fungera adekvat.
Personligen (vilket jag inte skrev i blogglinlägget, för coronapandemin handlar inte om mig utan om riskgrupper, svårt sjuka, anhöriga till de döda och sjukvårdspersonalen) så käkar jag redan 700% RDI på D-vitamin. Får 300% via mina sportvitaminpiller, och tar ett 400% RDI-piller ovanpå det. Börjar normalt göra det på hösten när jag blir övertrött och inte orkar skriva bok tills jag kommer på att jag måste ta D-vitamin och sedan får energi igen. Kanske är det placebo, vad vet jag. Så jag gick in i coronapandemin på 700% RDI och har inte slutat sedan dess. Hade två dagar oförklarlig feber och torr hosta. Det var allt. Behöver inte varit corona, men jag har vaccinerat mig mot alla influensor sedan typ 2013, så det var knappast influensa.
Tillsammans med influensavaccinen är jag i princip aldrig sjuk normalt. Har dock inte dragit någon koppling till D-vitamin dock, utan den tar jag för att inte bli vintertrött. Men nu kör jag bara vidare så länge det här håller på.
Har också haft ovanliga symtom som jag inte haft tidigare. Jobbar i Kista, ett av sthlms Covid-epicentrum. Fick i början på Mars lätt torrhosta i tre dagar följt av en oförklarlig trötthet i fem dagar. Vände från att gå och lägga mig kl 1 till kl 21 på en vecka, sen gick det över. Har jobbat hemifrån sedan dess.
Vad gäller D-vitamin brukar jag göra uppehåll på sommaren då man normalt ändå får i sig nog med det.
Kalciumtillskott är dock spetsat med D-vitamin, så det är svårt att få i sig det utan att få D på köpet. Men man kan ju alltid mala ner äggskal eller så, men det är alldeles för besvärligt.
Vad gäller om D-vitamin anekdotiskt hjälper i enskilda fall kan man nog inte säga just någonting. Det behövs randomiserade studier för att kunna säga något vetenskapligt. Men tror man att något hjälper så är just placeboeffekten reell för individer som tror, exempelvis jag.
Dock ska man inte överdosera D-vitamin, eller annat. Det finns biverkningar med allt.
Farlig överdos D-vitamin kräver att du sveper några hela burkar rakt av. Det går, men det är inget man behöver oroa sig över. D-piller är som sagt 400% RDI, sportpiller 300% RDI, så mer än RDI är tydligen tryggt nog att tjäna pengar på.
Nä, det är nog ingen fara med överdos i normalfallet. Genererar bara världens dyraste kiss som någon insatt sade om C-vitamintillskott.
Överdosering: För mycket D-vitamin kan leda till för höga doser kalcium i blodet. Detta kan orsaka njurskador. Symptom på överdosering kan vara illamående och sämre matlust.
"De högsta dygnsdoserna D-vitamin som rekommenderas utan medicinsk övervakning är därför 4 000 IE för individer >8 år [6]. Doser upp till 10 000 IE/dag kan ibland ges under kortare behandlingsperioder men då under sträng medicinsk övervakning [6]. " – Läkartidningen
"Överskott av D-vitamin lagras i lever och fettväv, vilket förklarar den relativt långa halveringstiden på 2 månader" – läkartidningen
Således är eventuell överdosering krypande, liksom tillfrisknande efter avbruten självbehandling. Således, försiktighet bör anammas.
@ Svinto: Att C-vitamin skulle vara betydelselöst därför att det går ut med kisset är väl ungefär lika genomtänkt analys som att blytillsats i bensin skulle vara värdelöst för att det går ut med avgaserna, eller att p-piller skulle vara värdelösa för att de också går ut med kisset, eller att koffein skulle vara värdelöst för att det går ut med kisset. Det intressanta är ju vilka biokemiska processer det triggar (eller förhindrar) medan det är i kroppen.
C-Vitamin är naturligtvis livsviktig, men de flesta får i sig den helt naturligt med kosten. Det som inte behövs utsöndras i form av kiss, dvs det mesta av det som vi i den lyckliga världen stoppar i oss.
K vitamin motverkar kalciumproblemet med D vitamin. Käka mkt grönt, ju beskare och mörkare grön desto mer k vitamin i regel.
Sålunda världens dyraste kiss. Ja, vi är så befriade från elände att vi kan fokusera på kiss. Känns rätt bra, eller hur.
Min frukost är en smothie med färska spenatblad för blodtrycket, havre, apelsin, russin, nötter, samt exotiska frukter. Den är designad för optimal verkan. Och fungerar det undrar man. Tja prova själv.
Är nog lite av en outlier för det mesta. Mitt i övrigt nedbrytande leverne håller jag stången rättså bra
2 koppar kaffe och en dubbeldajm här.
Jag har också tillskott och gjort det i många år, tex 50 milligram d vitamin ca varannan dag samt även tillskott av d vitamin via multivitamin/mineral tablett (lever och äter hälsosamt förövrigt också), är sälla sjuk/förkyld. Gör hälsopkontroller ibland via blodprover och för att stämma av att värden är bra.
Menar microgram, inte millrgram 🙂
Kul att kalla D-vitamin för "världens dyraste kiss" när en årsförbrukning kostar under hundralappen. Nästan alla andra tillskott som man också kissar ut är dyrare. Hur det lämnar kroppen säger såklart inget om dess verkan och nytta.
En tidigare studie om D-vitamin, även den icke granskad men pekar i samma riktning.
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3585561
Sedan många år tillsätts både A- och D-vitamin i de mejeriprodukter som säljs, så får man allvarlig brist torde detta också bero på ensidig kost.
Som jag kommer ihåg av vad jag läst för några veckor sedan används D-vitamin i immunsystemet som råvara för att aktivera s.k. T-celler. Det är ett annat lager av försvar som inte syns på antikroppsmätningar. Det senaste är att T-celler har visat sig kunna känna igen Covid-viruset utan att ha varit exponerat för det, men varit exponerat för vanliga förkylningsvirus, som också är av coronatyp. I en undersökning av pre Covid-blod reagerade 34% på Covid. Det kan delförklara flera saker. Bl.a. den avtagande kruvan, fast lågt antikroppstal, samt det stora svinget mellan inga symtom och död.
Spekulativt kan man säga att tillräcklig immunitet för befolkningen är den okända immuniteten/försvaret via T-celler och andra delar av immunförsvaret + antikroppar.
Från början sades att ingen hade immunitet eftersom det var ett nytt virus, men det var uppenbarligen fel. Kanske man inte har hel immunitet via andra mekanismer, men man kan om man ha tur ha ett gott skydd som bara ger lätta eller inga symtom ändå.
Idag dök en viss hänvisning till det upp på SVT, men informationen har funnits ute ett tag.
https://www.sciencemag.org/news/2020/05/t-cells-found-covid-19-patients-bode-well-long-term-immunity?fbclid=IwAR1JaB49J3wy9CYuhwYqahoAFDoPgwpx3TXkYrhsFjzX1fNJJ5Vl7QqVFfs
Se https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin?AspxAutoDetectCookieSupport=1
Tar sporadiskt Kalciumtillskott spetsat med D-vitamin.
Ja det sagda förklarar en del av motståndet mot viruset. Anders Tgnell talar om flockimmunitet men jag skulle räkna in T-cellernas aktivitet som en förklaring till varför stora delar av befolkningen inte blir sjuka. De är inte mottagliga helt enkelt. Fanns inte den kunskapen i Anders Tegnells läroböcker? Var det vara flockimmunitet som gällde?
I flockimmuniteten behöver man möjligen räkna med immuniteten från andra Coronavirus. (Det finns 3 st som är vanlig förkylning). Om det förekommer korsimmunitet från dessa (vilket kan förklara de individer som knappt får symptom alls). Om du haft en förkylning med tidigare Coronavirus kan T cellerna känna igen vissa delar av ytproteinet mellan de olika virusen och därmed har vissa individer delvis immunitet. Detta förutsätter dock att ytproteinet på Coronavirusen är relativt lika.
Den flockimmunitet Anders Tegnell syftar till är specifikt antikroppar mot just detta coronavirus (sars-cov-2) där det är svårt att uppskatta exakt hur stor del av befolkningen haft viruset. Detta beror på faktorer som:
Det tar 2-4 veckor efter genomgången infektion för att få antikroppar.
Inte säkert att alla utvecklar antikroppar trots genomgången infektion.
Tegnell är bara ansiktet utåt för FHM. Han är inte viktig som person. Det han säger är däremot viktigt som FHM språkrör. Nu har ju både regeringen, FHM, och snart folket insett att man måste fråga snällt.
Jag tror inte att en svensk tolererar lockdown och liknande (olagligt). Jag skulle inte göra det, och förmodligen ingen annan heller. Om en politiker säger åt mig att göra någonting utan att förklara i detalj varför så säger jag bara "Fuck you!" med eftertryck.
Tegnell har verkligen inte gjort något bra intryck. En person som får babbla i media, och ha fel i allt, och verkligen killgissa har att vänta en rejäl efterdyning i media.
C vitamin i kombination med zink annan viktig faktor
C-vitamin. Dyrt kiss.
Askorbinsyra är väl knappast dyrt?
Förträfflig måltidsdryck om man nu vill ha en sådan, dessutom då billig.
Jämförelsevis dyrt som tillskott jämfört med naturliga alternativ, som riktig mat.
@ Svinto: Som nämnts ovan – din tjejs p-piller slutar också sin resa som dyrt kiss, men det kan bli ännu dyrare för dig (i 18 år) om hon inte tar dem alls. Det är vad ett ämne triggar medan det är i kroppen som är intressant – inte om det lämnar kroppen efteråt oförändrat eller förändrat i sig självt.
Eller för att ta en sportmetafor: Tänk dig fotbollslaget C-Vitamin BK. 22 spelare åker till match. 22 spelare åker hem efter match. Betyder det att det som hände på plan däremellan är helt ointressant? 😉
Ett gram askorbinsyra,vilken mat är billigare för samma dos?
Svinto, C vitamin är troligtvis effektivt om du väl blivit sjuk, C vitamin fungerar som en antioxidant och tar bort den oxidativa stress Covid orsakar, vilket för övrigt är det som ger dig blodpropparna. Även zink fungerar som antioxidant. Funderar på dom som blir sjuka i Covid, går dom runt och mår skit och vägrar ta extra vitaminer för att dom hört nånstans att det är onödigt?
Har inga åsikter om tillskott av C-vitamin annat än att det är dyrt kiss.Men gillar man smaken så varför inte.
Vitamin C är knappast dyrt, man kan få ett kg askorbinsyra för drygt 200 kr, ibland billigare. (Bulkpowders). Det kan definitivt bidra till att man är borta mindre från jobbet, och att man som förälder behöver vabba mindre. Man ska dock tänka på att helst ta det uppdelat i flera doser över dagen, så håller man nivån uppe i blodet.
Som jag sa, det som inte behövs kissar man ut, vilket för de flesta är det mesta. Våra apanfäder har genom evolutionen sett till att det är så. Det behövs således inget tillskott av C-vitamin för majoriteten av befolkningen i Sverige. Ta en morot så får du både fibrer, C-vitamin och annat som du behöver.
Morot: inklusive motion att tugga den.
Detta är dessutom nyttiga råd även om det visar sig att de ändå inte funkar bra mot pandemin.
Förklarar också överdödlighet bland somalier i Sverige då många av dem har dokumenterat brist på just vitamin D
Den senaste rapporten gällde ökad benskörhet i denna grupp pga brist på vitamin D
Farsan i norra Sverige hade en barnodomskompis som var svart, den förste i staden. Han gick konstant, enligt doktors ordination, på vitamintillskott. Bägge är nu döda, men det visar på att fenomenet är känt sedan urminnes tider. Om man nu glömt det idag är det bara att beklaga.
Anna Sparre skrev liknande slutsats efter flera studier som nyligen kom ut. Och vill man förstå sig på det hela på biokemisk nivå kan man förkovra sig här http://4health.se/ace2-och-covid-19-hur-ska-man-tanka-kring-tillskott-och-annat
Lagom är bäst. Det finns en doseringsrekommendation av en anledning. https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/forsaljningen-av-d-vitamin-okar-i-coronakrisen-overdosering-kan-vara-livsfarligt
Njursvikt känns ju sådär som resultat av att avsiktligt överdoser under en tid för att man är rädd för Corona.
Viss försiktig är alltid på sin plats.
https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/kommentar/2015/06/tillskott-av-d-vitamin-kan-gora-mer-skada-an-nytta/
"En mycket omfattande genomgång (en metaanalys av alla metaanalyser) av effekter av D-vitamin publicerades förra året. Slutsatsen var att det saknas övertygande evidens för att D-vitamin har effekt på något av de 137 utfallsmått som studerats i randomiserade kontrollerade studier, med eventuellt fyra undantag (karies, födelsevikt hos barnet och högre S-25[OH]D hos modern samt sänkt nivå parathormon [PTH] bland njursjuka med dialysbehov) [15]. "
Flera oberoende studier visar emellertid att invånare i Sverige och Skandinavien i genomsnitt inte har lägre nivåer av S-25(OH)D än populationer i sydliga Europa [28-32]. Tvärtom är serumnivåerna i medeltal högre i vår befolkning, också under den mörka delen av året.
En granskning 2013 visade att man inte kan lita på vad som står på pillerburken.Ett preparat som enligt förpackningen skulle innehålla 125 μg (5 000 IE) vitamin D3 innehöll nästan dubbelt så hög dos, 232,8 μg (ca 9 300 IE) [4], dvs långt över den övre toleransgränsen 100 μg (4 000 IE) som European Food Safety Authority angett.
Ironin när jag "anekdotiskt" hört 4-5 läkare varav en överläkare knapra 10-15k IU per dag. Själv nöjer jag mig med 5k. Dom överdoser jag nånstans läst om handlade om 30k-60k IU dagligen i flera månader.
Wiki säger:
The recommended dietary allowance is 15 µg/d (600 IU per day; 800 IU for those over 70 years). Overdose has been observed at 1,925 µg/d (77,000 IU per day).[citation needed] Acute overdose requires between 15,000 µg/d (600,000 IU per day) and 42,000 µg/d (1,680,000 IU per day) over a period of several days to months.
Dock gav inte wiki nån källa på det.
Angående det där testet så har jag läst om det, mättekniken det "aftonbladettestet"(eller liknande) gjorde var allt annat än bra. Samma typ av tablett som dom ansåg hade fel på 100% gjordes det sen ett säkrare typ av test på som visade att det inte alls var stor skillnad på det angivna och faktiska värdet.
Sjunkbomben, sen från samma site ett nytt debatt inlägg:
https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/05/d-vitamin-kan-skydda-mot-svar-infektion-vid-covid-19/
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Från visst håll brukar vi få höra att vi ska vara försiktiga vad det gäller vitaminer och mineraler, som nu från Sjunkbomben. Men vad säger ni om risken att inte göra något, förutom att tvätta händerna och kanske hålla avstånd? Det kan ju mycket väl vara så att vi har vissa underskott, och det har kommit fram studier på covid patienter som visar att de som får allvarliga komplikationer och kanske avlider, i högre grad inte bara har d-vitamin brist (låga, eller mycket låga), utan också generellt sett lägre selen-nivåer. Det finns också forskare som menar att glutaion / eng: glutathaion, den troligtvis viktigaste antioxidanten i kroppen, kanske är den viktigaste faktorn för hur man klarar en covid 19 infektion.
Glutation. Det är ett kroppseget ämne, som också kan tillföras med kosten, men även med fördel genom aminosyran NAC acetylcystein, som ombildas till glutation i kroppen. NAC ska inte bara motverka oxidativ stress i kroppen, utan även vara slemlösande i lungvägarna, och – nota bene – hämma bildandet av blodproppar. Köps som pulver, och tas t ex 600 mg två ggr per dag. Har använts inom sjukvården (i USA) i årtionden. Världens troligtvis mest kände läkare för fästingburna sjukdomar Richard Horowitz rekommenderar just NAC, glutation, zink, alfa liponsyra mm vid Covid 19. För övrigt hävdar han att zink är avgörande för hur immunförsvaret klarar av en borrelia infektion (källa: en video intervju om samband mellan Lyme disease och Covid 19, med honom på hans fb.
https://www.msn.com/sv-se/halsa/medicin/sv%C3%A5ra-andningsbesv%C3%A4r-hos-covid-19-sjuka-upph%C3%B6rde-av-glutation/ar-BB14bwOq?li=BBqxP8P
För övrigt kan man fråga sig om man även vad det gäller andra vitaminer och mineraler borde hålla sig till RDI, eller inte. Detta rekommenderar Dr Paul Marik, professor of medicine mm mm, som profylax för covid 19:
"While there is no high-level evidence that this cocktail is effective; it is cheap, safe and widely available. •Vitamin C 500 mg BID and Quercetin 250-500 mg BID [1 -5] •Zinc 75-100 mg/day (acetate, gluconate or picolinate)….After 1 month, reduce the dose to 30-50 mg/day. [1,6-9] •Melatonin (slow release): Begin with 0.3mg and increase as tolerated to 2 mg at night [10-13]•Vitamin D3 1000-4000 u/day [14-20]•Optional: Famotidine 20-40mg/day
En central del i behandlingen för inlagda Covid19 patienter är Methylprednisolone, en kortikosteroid. Det är synd och skam att svenska patienter inte erbjuds detta, anser jag.
https://www.evms.edu/media/evms_public/departments/internal_medicine/EVMS_Critical_Care_COVID-19_Protocol.pdf
Marik är mannen bakom ett hyperintressant protokoll för sepsis som verkar dramatiskt reducera dödligheten, om det sätts in så fort patienterna kommer in på akuten. Den behandlingen testas nu enligt dokument jag sett i Region Kronoberg, för övrigt. Marik är för övrigt en i ett team amerikanska läkare som tillsammans tagit fram en som de säger fungerande behandling för covid 19, som gör att nästan alla slipper respirator. https://covid19criticalcare.com/team/
Ja, fortsätt att tvätta händerna för att inte sjukvården skall kollapsa. För din egen del borde du fundera på att ta ditt ansvar och bli smittad och sen när du tillfrisknat fortsätta som vanligt De allra flesta blir ju inte speciellt sjuka.
Redan gjort, högst troligt. På en knapp vecka var jag tillbaka på banan. Fast Svinto har du inte hört talas om de som det verkar rätt stora mängder personer som får en långvarig, seg, besvärlig infektion. Som det är i dag får de flesta av dem NOLL hjälp. Gud vet hur många av dem som kommer få långvariga/permanenta men av sin infektion, och som kan få framtida problem med Försäkringskassan.
Grattis att viruset behandlade dig så väl. Att det är stora mängder personer som får det svårt i en pandemi är tyvärr inget argument. Antingen tar man det svåra nu eller senare, det finns tyvärr inget annat alternativ att väja på. Om man vill vänta så kostar det massor, och folk måste producera för att få mat på bordet, så lika bra att slita av plåstret direkt, ta smärtan, och fortsätta sen.
För övrigt har jag för mig att om man tar d-vitamin i högre doser, så kan det vara klokt att även ta en del magnesium. Och om man tar höga doser zink, under en längre tid kan man behöva lite extra koppar. Att ta en vanlig mutivitamineral-tablett kan räcka.
Magnesium ökar bl a upptaget av D vitamin, men K2 är det viktiga för att motverka "hypercalcemia" som man kan få av för mkt D vitamin.
En tråkig sak med alla D-vitamin studier på Covid är att ingen verkar titta på om det är som som får allvarlig Covid som får låga D-vitamin nivåer, eller om det är dom med låga D-vitaminer som blir allvarligt sjuka.
Dvs, om jag har bra nivåer när jag blir smittad och blir svårt sjuk, så gör viruset att jag får låga nivåer.
Eller om jag bara blir svårt sjuk om jag har låga nivåer från början.
Vad kom först, hönan eller ägget.
dom som* inte som som…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ny video om vitamin D, samtal mellan Dr Shelton och dr John Campell. Bland annat får vi höra om en man som av misstag (pga apoteket)tog en miljon IE vitamin D, i sex månader, och som då sökte vård, led av hypercalcemia och mådde rätt dåligt, men blev bättre. Vi får också höra det är bäst att inte tvätta sig med tvål efter att man solat, eftersom man då tvättar bort de fetter i huden där vitaminet skapats – så använd tvålen där den behövs, inte överallt. https://youtu.be/JVg8opQkQXc
Det pågår oberoende studier för att undersöka kopplingen mellan d vitamin och covid 19 men resultat av dessa är inte klara förens juni/juli
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04334005
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04344041
Ej oberoende källa, men forskningsrapporten till datat som detta nedan bygger på har nu släppts, hittar dock ej länken:
https://www.grassrootshealth.net/blog/first-data-published-covid-19-severity-vitamin-d-levels/?fbclid=IwAR2mAqHU5_qzKwquCqtasiVWWjA6W0KGhgZVBsUwx-58amWcBEWGjz3JNAo
Lite mer anekdoter: Jag har i cirka 10 års tid tagit cirka 125 mikrogram D3 per dag under vinterhalvåret. Vid UVB-bestrålning, t ex vid utomhusvistelse under sommaren, syntetiserar huden cirka 250 mikrogram innan mättnad uppstår. Under samma period har jag även ätit lågkolhydratkost, för det mesta. Ingen extremdiet, men i princip ersatt ris, potatis, pasta och spannmål med grönsaker. Under samma tidsperiod har jag varit betydligt mindre sjuk i förkylningar och influensa än vad som brukade vara fallet. Jag är nu känd som den som "aldrig är sjuk" på jobbet.
Vad som är optimal D-vitamin-status (mätt som koncentration av kalcidiol i blodet) är inte helt klarlagt. Jag tror på 30 ng/ml och länkar till en av de mindre trovärdiga källorna på internet för illustration:
https://www.grassrootshealth.net/blog/first-data-published-covid-19-severity-vitamin-d-levels/
Samvariationen mellan D-vitaminstatus och diverse andra sjukdomstillstånd som hjärt-kärlsjukdom, fetma, etc, måste naturligtvis tas hänsyn till för att veta om det är D-vitaminet i sig eller någon tredje bakomliggande faktor som gör att man ser denna tydliga samvariation mellan allvarlig sjuklighet i covid-19 och D-vitaminstatus. Vad som är orsak och verkan vet vi inte heller.
D-vitaminberikad mat: I Sverige D-vitaminberikas bara vissa produkter, som margarin och fettreducerad mjölk. Halterna är dessutom rätt små då RDI via kosten är 10-20 mikrogram i Sverige. Den naturliga mängden D-vitamin i standardmjölk, smör osv (dessa är aldrig berikade i Sverige) är även den ytterst blygsam, i jämförelse med vad man får via solen. Jag kan rekommendera livsmedelsverkets databas för den som vill ha precisa siffror.
Här kan man själv beräkna hur mycket D-vitamin man får från solen beroende på latitud, molnighet, tid i solen, mängd exponerad hud osv:
https://fastrt.nilu.no/VitD-ez_quartMED.html
Slutligen: hudens förmåga att syntetisera D-vitamin går ner betydligt med åldern.
I min röda mjölk från arla är det d-vitamin står det?
Ja, det är vanligare med tillsatt vitamin än naturlig mjölk.
Dessutom specas sällan "sort".
Jag har alltid försökt äta så att jag får i mig mycket D-vitamin, dvs. regelbunden konsumtion av fet fisk, ägg och berikade mejeriprodukter. Ändå låg jag på en låg nivå vid en blodanalys förra vintern. Så den här vintern har jag tagit vitamintillskott och har också, för första gången på flera år, sluppit de långvariga problem med bronkit som jag haft de senaste vintrarna och som jag fått behandla med astmamedicin.
Alla på våra breddgrader borde ta ett piller D-vitamin om dagen under perioden september-maj!
Jag kan bara hålla med.
Video om vitamin D av dr Mike Hansen, där han mycket snyggt bl a förklarar hur solens strålar i en rad olika led, och delar i kroppen skapar olika former av vitamin D, främst i njurarna, men också i lyfmkörtlarna, alveolar macrophage och i alveolerna i lungorna, där vitamin D aktiveras. Det kan troligtvis förklara betydelsen av vitamin D för hur man klarar infektioner i lungvägarna – och detta ska Dr Mike Hansen följa upp i en kommande video. Han tar också upp ämnet toxiska nivåer av D.
Hur som helst, fascinerande!
https://youtu.be/yf8uYzgMsEw
Fet och Fluffig, du har rätt, reglerna skärptes till under 2018 så numera berikas produkter med upp till 3% fetthalt. Uppdaterad info om d-vitamin-berikning i mjölkprodukter: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/d-vitamin
"Berikning med D-vitamin
I Sverige är det obligatorisk att berika viss mjölk, fil, yoghurt och motsvarande vegetabiliska och laktosfria alternativ samt vissa matfetter med D-vitamin. Nya berikningskrav trädde i kraft den 16 maj 2018. Enligt dessa ska mejeriprodukter och motsvarande växtbaserade alternativ med fetthalt på högst 3 procent innehålla 1 mikrogram per 100 milliliter. Margariner och matfettsblandningar ska innehålla 20 mikrogram per 100 gram."
Med dessa regler blir det 10 mikrogram D-vitamin i en liter standardmjölk. Fortfarande en ytterst sparsam mängd som jag ser det.
Ny artikel i The Lancet om vitamin D och covid19, med forskningsöverblick, och kraftig rekommendation för att ge vitamin D bl a till personer på äldreboenden, såvida det inte finns mycket kraftiga skäl att inte ge det.
https://youtu.be/-zK8LgVx2G8