Som en del av de krisdrabbade besöksnäringarna hittar man sektorn hotell- och restaurang. Vilka delar av landet drabbas potentiellt hårdast av tvärinbromsningen i sektorn? Svar nedan.
Gissa. |
Hotell- och restaurang är en av de näringar som drabbats först och hårdast, tillsammans med flygbolagen, av coronakrisen. Detta som en del av besöksnäringen. Via SCB:s databas går det att isolera ut specifikt hotell- och restaurang som näringsgren enligt SNI 2007, samt dessvärre bara på regionupplösningsnivå enligt NUTS2, dvs inte på länsnivå annat än för Stockholms län.
Naturligtvis är hotell- och restaurang bara en del av besöknäringen, men andra delar går inte att isolera på översta SNI 2007-nivå, t ex grupperas kultur, nöje och fritid tillsammans med annan serviceverksamhet och enbart delmängder av fritid går inte att plocka ut separat.
Ett sätt att titta på detta är bruttoregionalprodukten BRP, en slags BNP per del av Sverige. Tyvärr går det inte att kombinera BRP och län eller kommun med näringsgren i SCB:s databas, så upplösningen får bli på sk riksområden enligt NUTS2, och då kan vi jämföra med befolkningsstorleken och få BRP per capita för hotell och restaurang. 2018 blir senaste året det just nu finns data för.
Bruttoregionalprodukt näringsgren hotell- och restaurang kronor per capita 2018. Data: SCB |
Svaret är alltså Stockholm. BRP per capita från hotell och restaurang är störst här, följt av Västsverige med Göteborg. På tredje plats hamnar Övre Norrland.
Att Stockholm drabbas hårdast per capita beror förstås på all representation och de höga lönerna som blir när landets statliga skattepengar koncentreras till huvudstaden, liksom huvudkontoren för företagen, som på så sätt för in vinsterna från resten av landet till världens navel.
Tyvärr går det inte att få ut data för särskilda regioner som t ex Bohuslän, Sälen, Åre eller Gotland.
BRP per capita är för övrigt högst i övre Norrland, undantaget den skattefinansierade Stockholm dit all statlig skatt kanaliseras, så att övre Norrland landar där det gör är inte så överraskande.
Besöksnäring i Östersund. |
Ett annat sätt att titta på det är andel hotell och restaurang av BRP per region.
Stockholm har då fortfarande störst beroende av hotell- och restaurang, men skillnaderna blir då betydligt mindre och Västsverige hamnar på efterkälken. Hela Norrland blir då efter Stockholm mest beroende av besöksnäringarna.
BRP näringsgren hotell- och restaurang som andel av BRP. Data: SCB |
Det verkar alltså som tappet för hotell och restaurang efter Stockholm blir värst i glesbygden. Antagligen (killgissning) gäller det samma glesbygden i södra Sverige som Gotland och norra Bohuslän (där det är norrländska avstånd till sjukhus eller polis). Det blir också där som effekten på arbetsmarknaden kan förväntas blir störst.
Svaret på frågan kan vara att Norrland och Stockholm drabbas hårdast. Sedan är utfallet ibland individuellt för enskilda företag.
43 kommentarer
I absoluta tal är det väl stockholm etc. Men det borde finnas många orter som levt helt och hållet runt besöksnäring (i vissa fall även säsongsmässigt), som slås ut totalt av detta. Har ju hänt förut så klart, som resultat av mycket mindre omfattande kriser.
Jag har inget exempel att bjuda på. Åre borde klara sig rätt fint (och svansen av mindre skidorter), det var säsongsavslutningen som försvann.
Kista i sthlm. Nu när alla jobbar hemifrån och alla möten sker digitalt borde sektorerna hotell och restaurang ha totalkollapsat där.
Jag kan då dra slutsatsen att du inte besökt en uteservering eller varit inne på en restaurang i Stockholm nyligen. Visst är det lite mindre välbesökt än tidigare men många Stockholmare verkar ta Corona med en klackspark.
Dagen innan jag började jobba hemifrån (ca 5 veckor sedan), sista dagen på lunchrestaurang, fällde jag på skoj en kommentar till kocken att "det ser rätt öde ut här". Han Var inte road alls. Större delen av deras kundunderlag försvann på några dagar.
Det är möjligt att det fortfarande finns kundunderlag kring Nytorget, Medis och några andra populära hipsterplatser, men i stort sett är det totaldött utanför dessa. Finare restauranger med avsmakningsmeny lockar med ca 70% rabatt, typ 250kr för en flerrätters meny. Så den bubbla du lever i är inte representativ för verkligheten.
Och nej, jag har inte varit på restaurang sedan dess, och kommer inte at gå på restaurang igen på ett bra tag.
Cateringrestauranger kring Landvetter och Arlanda torde vara värst drabbade av alla.
Därefter? Hmmm…
Konferensrestauranger? Mässrestauranger? Värdshus? Konferenshotell a la Kosta-Boda? Globen?
Bosön håller fortfarande öppet. Diverse golfrestauranger har väl knappast dragit igång säsongen ännu.
Fan vet om inte golfrestauranger till och med kan få ett uppsving om krisen drar ut på tiden – golv är ju en av de få sporter som går att utöva med social distansering – med lite överklassflair a la skidåkning på trots mot Löfven blir det ännu chicare.
Hyfsat fullt på lokala golfrestaurangen strax utanför Stockholm i förra veckan iaf.
Gillar hur en region bara är "småland med öarna"
Gotland har just fått en stjärnsmäll och mer är på väg. Skönt för ön att få vila lite.
Jag har undrat sen typ 1990 om det inte går att dra av, varför göra…?
Fått förklaringar om hur man lägger det hela på bolagen, jur pers, ändå men… ja..vilket slöseri? Kan bara förklaras av fejkonomi? OM ni inte sparar 50-80% vs kosnaden jag får, och inte bara vill vara fräsiga, varför agerar ni?
Detta nästan oavsett inkomst?
?
Det är väldigt dyrt att leva "uteliv" i Sverige, nu minns jag det glada 80 tal när man i stort levde fräsarliv för man slapp typ 80% skatt, men, om det är skatt , vem vill då?
Vad ger detta ätande för makt kunder eller sex?
Pk jag blir lite brunbrödsman här men..allvarligt? Rädda baren kanske?
Chilla på OP:n va.
??
För mycket äggtoddy.
Kanske behövs alkolås på datorn.
Det är faktiskt ganska intressant det fet och fluffig tar upp.
Vad är det som gör att en privatperson tycker det är värt att betala dyrt på svensk krog utan avdragsrätt. Fundera på det ett varv till.
För att man vill uppleva mat man ej kan laga hemma eller för stunden inte har ork att laga hemma.
Absolut Tim. Var väl därför man till stor del åkte utomlands. Vi är bra på mycket i Sverige, dock inte mat och dryck.
Menade typ rädda barnen, isf för göd en relativt globalt sett rik, krogägare?
Företaget är ju allt det ska bli större rikare och ja, massa sånt?
Kolade en månad på et lyxhotel i Peru, utanför Lima iofs, bästa som fanns tog 8k med frulle och utsikt.. Vad betalar jag för lgh och morronmacka på konsum här? Och ingen säger ens si senor Fluffig? OK, vissa kallar mig Commondante men det är väl för jag e så rättvis? 😎
De åtgärder man tar till i en kris kanske inte uppfyller precis varje emotionell åsikt. Snarare handlar det om överlevnad, och då får man tyvärr ibland offra liv. Krogägare vs ett barn, en knivig fråga, men nu är det som det är så lev med det.
Vilken region räknas Värmland in i?
Strömstad Kommun som har en kombo nu av överetablering av hotell, dålig norsk krona och störst kommunal skuld i Sverige per capita. Helt beroende av att kunna sälja tomter också till norrmännen. Och nedstängt vid Svinesundsbron mer eller mindre på obestämd tid. Helt otrolig missflyt men också lite av alla ägg i samma korg
Enligt Region Gotland har besöksnäringen ungefär samma ekonomiska betydelse för Gotland som det samlade värdet av jordbruket och livsmedelsproduktionen på ön. Och självklart koncentrerat till sommarmånaderna. Juni ser ut att vara borta, antar att deras hopp står till juli-augusti.
Det vore en underbar syn att se hela Stockholm kärnvapenbombas kraftigt nog att hela staden ödeläggs samt att området blir obeboeligt i drygt 100 år.
?
Hehe ka-boom bara liksom..
2-dagars kopparslagare väntar ser jag.
https://www.youtube.com/watch?v=KOk-nGTTzyA
På't igen! Kan bli 3-dagars kopparslagare. Sjukskriven tisdag, onsdag.
Gissningsvis är coroatoppen i aamajpril/maj, men reserestriktioner mm kommer kvarstå ett par månader till. Alltså kommer folk semestra i sitt hemland i större utsträckning. Då bör svensk turistnäring blomstra, när pengarna spenderas här. Besöksnäring som är mer affärsinriktad, tex mässorna, affärsresenärhotell mm lär få det svårt öven på helåret.
Tror på ett rejält uppsving för gör-det-själv-marknaden. Och det verkar redan ha börjat. Var smockfullt på Bauhaus i Fredags.
Riksgränsen och Björkliden tappade i princip hela säsongen då de öppnar betydligt senare och inte förrän i mitten/slutet av februari. Dessa skidorter är dessutom även till stor del beroende av Norska besökare och gränshandeln.
Det är inte omöjligt att krisen leder till ändrade vanor för framförallt den arbetande delen av befolkningen. Nya vanor som tex arbeta hemifrån, matlåda, äta hemma….
Vidare kan de ” fattigare” hushållen behöva hålla igen ett tag och så är matlåda ett bra sätt att spara efter en massa sjukskrivningsdagar med inkomstbortfall. Det kan innebära nya vanor och mindre lunchande ute.
Möten utan resande kan säkert också bli vanligare även efter krisen.
Så jag tror att restaurant men även hotellbranschen kommer få känna av sämre marginaler även när detta är över och konstgjord andning för en del av dessa företag kan komma visa sig varit förgäves.
Ungefär samma mängd mat behöver konsumeras så förhoppningsvis leder ett sådant senario till ökad inhemsk matproduktion.
Jag tror fler restauranger kommer sälja färdiga matlådor av finare typer av mat. Jag tror många som jobbar hemma gärna unnar sig det nu. Har sett flera såna initiativ.
Det finns alldeles för många sunkiga restauranger i Stockholm så om hälften går i konken har vi inte förlorat något väsentligt. I de flesta fall lagar man bätte mat hemma.
Ingen brist på modulationsvätska i stugorna ser jag.
Vapen- och alkoholindustrin har glada dagar.
Aspelut.
Vilket leder oss in på SAAB. Kommer apan fortsätta att sälja ut så att utlandet kan plocka upp detta billigt? Väldigt smart drag.
Kan ingenting om Saab så den frågan passar jag på.
Däremot vet jag att försäljningen av vapen till befolkningen i US ökat under Covid-19.
Låter rimligt, man vill ju kunna försvara sin takeout från donken.
Jag tycker idéen med månadsuthyrning är intressant. Såg en intervju på SVT där en kvinna (uppenbarligen i vägskäl skilsmässa eller stanna) valde att hyra en månad.