Sedan den 11:e mars, eller ca sex veckor sedan, har den amerikanske centralbanken Federal Reserve för nytryckta digitala pengar köpt mer tillgångar än under finanskrisens två första år. Om nu någon undrade varför börserna stiger trots att alla fundamenta talar för en totalkrasch.
#nomnomnom |
Som man ser på grafen nedan har alltså Federal Reserve köpt upp tillgångar från främst obligationsmarknaden för cirka 1700 miljarder dollar (eng 1.7 trillion) sedan den 11:e mars. På sex veckor har man köpt mer tillgångar än det tog 80 veckor att göra via den sk QE1 under den akuta finanskrisen 2008 – 2010.
Comparing QEs: It took nearly 80 weeks for @federalreserve to buy during GFC what it has purchased since March 11 this year (less than 10 weeks) @stlouisfed @WSJ pic.twitter.com/k5E5Xwmf3Z
— Liz Ann Sonders (@LizAnnSonders) April 28, 2020
Köpen sker i praktiken via nytryckta digitala dollar, och kostar ingenting så länge förtroendet för den amerikanska dollarn och dess kärnvapenmyntfot består. Någon KPI-inflation blir det inte heller då dessa pengar inte når den reala ekonomin, där hushåll och företag ändå inte vågar vare sig konsumera eller investera.
Ett sätt att se på det är att coronakrisen är 13x värre än finanskrisen, utifrån injektionerna i marknaden per tidsenhet.
Så undrar ni varför all makro och mikro talar för en totalkrasch på marknaderna, men dessa istället stiger, så är svaret sjuttonhundra miljarder nya dollar. Köpen är främst obligationer, vilket innebär att det frigörs pengar som istället går in på börsen, och då inte bara i USA.
Det handlar också om hästskitteoremet, dvs om man matar hästen så finns det spår av mat i hästens avföring som småfåglarna kan äta av. Alternativet är förstås att småfåglarna svälter ihjäl. Och att småfolkets pensionsfonder och pensioner totalkraschar. Istället räddas storfinansen på detta vis.
Svenska Riksbanken agerar för övrigt på ett likartat vis, men kanske inte i samma skala.
Marknadsinjektionen om 1700 miljarder dollar är cirka 5000 dollar per amerikan. Eller om man så vill ca 50000 kronor per capita i USA.
Federal Reserve kan förstås inte sluta, för då kraschar allt. Globalt. Så antingen håller man börsen under armarna, eller så får vi en totalkrasch, eller så kraschar dollarn. Den som överlever får se.
Den som eventuellt fortfarande har kapital att investera kan förstås köpa in sig på aktiemarknaderna. Eller helgardera sig med guld. Den ena av de tillgångsslagen klarar en eventuellt krasch – på börsen eller i dollarn – bättre. Riskspridning både i tillgångsslag och över tiden gäller förstås som alltid.
33 kommentarer
Det är lite svårt att greppa det här med kris och att börsen stiger. Snart är vi tillbaka på ATH igen men aktiekurserna kanske är extremt undervärderade nu med tanke på vilka tillgångsköp som pågår.
Inflationsförväntningar. Blir pengar värdelösa så är det bättre att sitta med aktier.
Finns inga inflationsförväntningar. Deflationstrycket i den reala ekonomin är för stort pga krisen.
Men det blir troligen en deflationsfest som sen slutar i stagflation?
Deflation….då ska man ha obligationer då?
Märk Bloggarens Ord: reala ekonomin
I Fejkonomin, aka, finans, där är det inflation?
Om ekonomin får sanera sig på egen hand så skulle mycket krascha under ett enormt deflationistisk tryck, kanske även guld men i mindre utsträckning.
Som inlägget visar så försöker centralbanker och regeringar motverka deflationen med låga räntor, QE, stödköp, expansiv finanspolitik, mm mm.
Inte på något sätt trivialt att förutse hur man ska investera i denna volatila miljö, men kanske gäller do not fight the Fed.
Personligen tror (notera ordvalet) jag att guldrelaterat är den bästa placeringen framöver.
Att t ex sälja aktier och parkera i cash lär minska volatiliteten och risken i närtid, men skulle kanske inflatera bort besparningarna i det långa loppet.
Någonting måste ju gå snett någon gång. Är det verkligen så enkelt som att de bara kan injicera kapital i marknaden och sen blir allt bra igen. Det känns som det borde gå emot något ekonomisk naturlag.
Japan har gjort det i snart 30 år.
Skriva en bloggpost på hur mycket Japan köpt för på 30 år jämfört med USA på 2 månader? Kunde varit kul 🙂
Enligt modern monetary theory är detta inget problem.
Om marknaden inte får gå ned, vad skall vi då med en marknad till?
Jag ligger kort sedan v 8. Har alltså vunnit på nedgången och sedan förlorat på uppgången. Helt sanslöst att börsen fortfarande nästan enbart går upp.
Om någon skriver en snygg avhandling och ett antal böcker i ämnet så är riksbankens pris till Alfred Nobels minne klart för denne.
Någon som har koll hur många teorem som fått detta pris som nu kan kastas på sophögen?
Den stora frågan är vad baksmällan av denna enorma QE blir. Upprätthåller aktierna sina priser efter denna runda innebär det att man i princip slaktat direktavkastningen på börsen som redan var otroligt låg (alternativt nollutveckling i aktiepriserna, men vi antar att de fortsatt växer sakta). Frågan är hur intresserade vissa är att äga aktier om det enda man kan få ut av det är värdeminskning eller värdeförlust när direktavkastningen börjar närmar sig räntan på amerikanska statspapper, man sitter samtidigt med risken på börsen att innehavet tappar värde.
Kan man kalla det fas 3 av lågräntesamhället? Först dog räntorna på konton som möjlig avkastningsplats, sedan dog obligationsräntorna, nu till sist dör aktierna. Det blir som att rädda dagsläget på bekostnad av framtiden. Vilket tillgångsslag kommer alla pengar svämma över till istället om så sker? Fastigheter? Skog? I den allt mer desperata jakten på avkastning.
Direktavkastningen var ju inte sådär jättelåg pre-corona, nånstans 3-4% eller vad det skulle ha blivit i Stockholm, något lägre USA.
Nu har ju många utdelningar skjutits på framtiden, men med något mer normala vinster om 5 år eller så borde direktavkastningen fortsatt vara en god bit över riskfria räntan.
Så var det inte under t ex perioden 1958-2006, då var räntan på långa stabsobligationer högre än aktiers direktavkastning, nu tvärtom. Sen är såklart inte direktavkastningen det enda som betyder något, om bolagen i genomsnitt ägnar sig åt aktieåterköp och utdelningar istället för investeringar så är utsikterna för framtida tillväxt dystra.
För att aktiers direktavkastning skulle närma sig räntors nivåer (om vi räknar 2019 som ett normalår), så skulle kursen behöva tiodubblas eller den långsiktiga vinsten minska med 90%. Även om vi räknar med lite högre räntor och säg halverad vinst så har du ändå en marginal mellan aktiers direktavkastning och räntor.
"Kärnvapenmyntfot" Haha. Det var både tankvärd, rolig och reell. 😁
Enig, det var snyggt.
Med samma logik så kanske börsen skulle gå upp 20% till om vi just använde lite av dom där kärnvapnen. I denna tokiga värld så är bad news good news för börsen. Behövs nog bara typ 1 eller 2 välplacerade nukes för FED att köpa lite till.
Nej detta är inte ett argument för att använda kärnvapen men ni fattar min poäng.
Vice riksbankschef Anna Breman var i Nyhetsmorgon (TV4)i morse och berättade att räntan på bostadsobligationerna var på väg upp. Men hon försäkrade också svenska bolånetagare att RB köper obligationerna och pressar ner räntorna, så inga räntehöjningar sipprar ner på bolånetagarna.
Hm.. innebär det att även alla utan bostadsrätt är med och subventionerar på omvägar fortsatt låga bolåneräntor?
Är också kort på svenska aktiemarknaden sedan början av mars. Lycklig då. Mindre lycklig nu när raset snart är återhämtat. Aldrig får man vara glad.
Vi får gå in igen när vi ligger på ATH om några veckor. 🙂
Ja, pengar som marknaden skulle ha köpt obligationer för letar sig ut på aktiemarknaden (eller andra ställen). Det betyder att alla dessa pengar måste hitta en ägare och nu måste man bjuda högt för att få de mest optimitiska att sälja sina aktier.
När flödet av pengar slutar, så kommer man börja titta på aktievärderingar igen. Är det verkligt rimligt att företag med stora förluster och risk för konkurs värderas så här. Kurserna faller då ingen vill bli sittande med Svarte Petter.
Och vart flyr pengarna när alla ska göra en exit? Pensionspengarna kan ju inte fly till guld. Då är trashbonds med negative yield bättre kanske.
Inga pengar som flyr. Värdet på aktierna faller bara.
Gör dom det även om tillgångsinnehavarna inte är intresserade av att sälja och "fly"?
USA och mycket av världen har uppenbarligen inte en marknadsekonomi men jag vete 17 vad man skall kalla det.
USA är påväg mot ett 100%igt kontantlöst samhälle liksom Sverige.
Liksom hela universum såvitt vi vet. Kontantlöst är framtiden så länge vi inte backar teknologiskt.
Vem kunde ha anat detta… Greklanderfarenheten i repris, men i kubik; mer eller mindre värdelösa valutor köper upp reala tillgångar billigt.
@Magnus Redin: Kleptonomi?
då ska man till dessa ca 1700 miljarder lägga de över 1000 miljarder som budgeten förväntades gå i underskott från tidigare. Verkliga budgetunderskottet i USA för 2020 kan bli uppåt 50 %.
dvs. typ 10 gånger värre än när Grekland hade som sämst ekonomi…..
usa kan i slutet av året ha motsvarande 260.000 miljarder kr i statskuld, otroligt att övriga världen aksepterar detta