Detta inlägg är att betrakta som reklam för fintechbolaget Revolut. Bloggen får provision om kunder tecknar sig för ett kort eller en uppgradering till Premium eller Metal med Revolut.
Revolut har sedan någon vecka börjat med guldhandel, där påslaget för att växla till sig guld i appen är endast 0.25% ovanpå marknadspriset. Guldet ska förvaras i valv, antagligen i London, omfattas inte av insättningsgarantin och motpartsrisk föreligger kontra Revolut.
Guldtacka. |
Revolut har alltså gett sig in i bullion bank-branschen och erbjuder med antagligen rekordlåga påslag möjligheten att köpa guld online. Man köper in sig i en guldexponering kontra Revolut, och äger inte det fysiska guldet själv, utan det förvaras i valv (antagligen i London) i Revoluts namn.
Från Revolut-appen. |
Det finns således ingen insättningsgaranti och man har motpartsrisken mot Revolut, som dock säger att man vid obestånd skulle sälja av guldet och betala ut pengar till kundernas Revolutkonton.
Kravet för att få handla guld, vilket sker som en vanlig valutaväxling, är att man har ett Premium- eller Metal-abonnemang, vilket kostar 76:99 SEK respektive 139:99 SEK per månad. Metal och Premium innebär också ytterligare tjänster och fördelar ovanpå standardkortet.
Så hur blir det då med kurssättningen?
Som bloggen uppfattat det är Revoluts påslag endast 0.25%, vilket är det lägsta jag har sett någonstans. Några förvaringskostnader utgår inte heller. Påslaget är ovanpå säljkursen, medan man säljer till köpkursen. I praktiken innebär detta viss spread köp/sälj bortom 0.25%.
Eftersom kursen för guldet uppdateras i realtid går det inte att få fram exakt vad spread blir i praktiken, men med någon sekunds marginal kan man se köp- och säljkurs på skärmdumparn nedan.
Köpa guld, marknaden öppen. |
Sälja guld, marknaden öppen. |
Prisskillnaden blir här 1614/1627=0.8%.
På helger är påslaget på säljkursen en procent, eftersom marknaden är stängd.
Köpa guld, marknaden stängd. |
Sälja guld, marknaden stängd. |
Spreaden blir här 1609/1646=2.24%.
Man kan om man vill ha samtliga sina medel i guld hos Revolut, och kortköp kommer då dras direkt från guldet till sekundkurs, men växlingspåslagen blir förstås stora på helger. Rekommendationen är förstås att ha valuta på kortet, som används i första hand. Man ska annars kunna spärra uttag i XAU tillfälligt.
Revoluts guldhandel är mycket intressant för den som vill kunna köpa eller sälja guld snabbt, och det till faktiska spotpriser. Även om guldet ska finnas i valv i Revoluts namn så är funktionen nog främst att jämställa med börshandlade ETF:er, eller elektroniskt guld. Det ersätter naturligtvis inte direktägt fysiskt guld. Samtidigt ger det i coronakristider en möjlighet att snabbt och enkelt diversifiera bort likvida medel från valutor och den som vill sätta sin månadslön i guld medan den konsumeras har här en extremt smidig lösning. Därtill stöder Revolut t ex Apple Pay, så du kan nu använda Apple Pay till att betala med guld…
Ett annat alternativ är att använda detta för månadssparande av små belopp i guld. Därmed har man låst in guldpriset och kan sedan köpa eget fysiskt guld i tackform eller som investeringsguldmynt när man sparat ihop tillräckligt med pengar för detta.
Mer information finns på Revoluts blogg, respektive i deras FAQ.
Notera att du förstås måste deklarera dina köp och sälj av guld i vanlig ordning i din årliga inkomstdeklaration. Guldet ligger inte i ett investeringssparkonto, utan den vanliga reavinstsskatten gäller och det är din egen skyldighet att deklarera detta korrekt.
Vill du skaffa Premium eller Metal, använd denna länk. Detta inlägg är att betrakta som reklam, och bloggens bolag får provision om du tecknar dig för ett kort hos Revolut.
21 kommentarer
Hmm, det lät rätt coolt tills det med deklarationen. Blir ett rätt omfattande pappersarbete i fall man gör många växlingar…
Hur funkar det om man tecknar sig för Premium en månad för att köpa guld, och sen går ner till vanliga kontot? Säljs guldet automatiskt, kan man sälja av det när man vill, eller kan man sälja det först när man tecknar Premium igen?
Bra fråga.
På deras hemsida står det att de erbjuder deras Premium-kunder detta "först", vilket indikerar att standardkunder kan få det snart, så det kanske inte spelar någon roll.
Deklarera guld i vanlig ordning? – Ska man det? – varför? – alltid trott att det var som en begagnad bil.. det blir ju ingen vinstskatt på en entusiastbil eller klocka?
gäller det viss mängd eller nåt annat? Ligger man pyrt till?
Känner att bevisbördan kan bli tung även om inga oegentligheter finns.
Beskattning av "Andra tillgångar".
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillgangar.4.233f91f71260075abe8800099480.html
Läs under stycket "Kapitalplaceringstillgångar".
Man ska nog i princip alltid deklarera saker som ger vinst. Även en bil eller klocka.. om det nu inte finns undantag för just dessa
Finns ju något generellt undantag i belopp för hobby verksamhet iofs där kan nog lite privat verksamhet rymmas
Enligt skatteverket ska en hobby sakna vinssyfte …
Då borde man ju få göra avdrag för bilens värdeminskning också.
Det följer inte omedelbart av reglerna om kapitalplaceringstillgångar, men du kan ju alltid försöka. 🙂
Ska nog stå "Det ersätter naturligtvis INTE direktägt fysiskt guld." Eller har jag fel ?
Du har rätt. Tack, fixat.
Lars"Spiltan"Wildereng, gillar vad du sejer o informerar men jag er alltid skeptisk ner det kommer till ryssar! Har du koett po benen, funkar allt o vem ligger bakom?
Är det inte bättre att äga guldcertifikat på börsen?
Vilket? Finns väl en uppsjö. Tyvärr så kommer man ej längre åt ETF:er som GLD och Central Fund of Canada som backas upp med fysiskt. Så detta låter mycket intressant.
Kul. Jag skaffade standard revolut redan igår (tyvärr). Tror dock att jag kan ha klickat mig vidare från ett tidigare inlägg.
Eftersom man verkar kunna kan ha flera valutor på sitt konto så funderar jag på vilken av dessa det dras ifrån om man skulle använda kortet för en valuta man inte har på sitt konto.
Det dras från ditt ”huvudkonto” så länge det finns pengar där. För dig och mig från sek saldot.
Ännu en riskfylld investerings form. Skulle absolut inte köpa guld via dem. När bolaget får problem är risken att man får noll tillbaka. Eftersom det inte finns tillräckligt med fysiskt guld för tillfället så kan de på inget vis säkra kundernas insättningar. Pappers guld kan gå ner till noll men inte fysisk hemma i kassaskåpet.
Alltfler rapporter om hur svårt det är att komma över fysiskt investeringsguld. Många smältverk i Schweiz har eller planerar att stänga.
Rörande beskattning, låter ungefär som valutakonto, https://skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/omovrigavardepapper/utlandskvaluta.4.233f91f71260075abe8800098753.html