816
Detta inlägg avser statistik från februari, innan coronakrisen tog fart i Sverige och Europa med utbrottet i Italien. Det säger således ingenting om läget i mars.
Lägenhetsprisindex steg kvalitetsjusterat med +2.23% i februari, vilket är den största uppgången för månaden sedan 2015 och avsevärt över medelutvecklingen i februari 2005 – 2020. Graf nedan.
Stockholms slott den 29:e februari 2020. |
Lägenhetspriserna i Stockholm var alltså mycket starka i februari, med en säsongsmässig uppgång över månadssnittet på +1.57% och en faktisk prisstegring som var starkare än januari, som normalt är årets starkaste månad.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguard prisindex lägenheter Stockholm 2015 – 2020. Data: Valueguard |
Det blir intressant att se hur snabbt detta slår om. Man ska komma ihåg att trenden normalt är avtagande fram till sommaren, vilket man ser på staplarna i grafen ovan.
16 kommentarer
Om (när?) Stockholm blir satt i karantän och ingen får lämna eller komma in i staden, så lär väl det ha en effekt på lägenhetspriserna också.
Vet inte om det är av den orsaken det kommer att falla. Men när alla andra tillgångslag faller i värde. Varsel, permitteringar och arbetslöshet blandat med allmän oro och rädsla. Hur ska då bostadspriserna ligga still eller öka. Nej!
För att citera bloggen som citerade Nordea för några dagar sedan:
"Centralt för Sverige är att bostadsmarknaden inte påverkas. Om bostadspriserna skulle falla markant riskerar vi att ha en långvarig stagnation i ekonomin och med en arbetslöshet som biter sig fast på en hög nivå."
Det vill säga det är uppenbart att bostäder (bostadspriserna) intar en särställning bland alla tillgångsslag. Bestämmer sig politikerna för att bostadspriserna inte ska sjunka kommer de inte heller att göra det. Även om jag naturligtvis i egenintresse hoppas på någon form av "hård" väg där alla naturligtvis får bo kvar om man sköter räntor och amorteringar men att kanske får acceptera att ens bostad faktiskt faller ganska mycket i värde, kanske t.o.m. blir mindre värd än lånen.
Politiker kan styra och bestämma över mycket men inte över människors liv, rädslor och beteendemönster. Dom kan inte heller styra över världens räntemarknad där sannolikt räntorna kommer att gå upp då investerarna vill ha högre riskpremie på sina investeringar.
Även om Svenskarna skulle få betalt för att låna tror jag inte på opåverkade bostadspriser. Människor kommer att hamna i olika livssituationer där man ex måste sälja sitt hus el lägenhet. Då måste det finnas en motpart som vill betala det pris som var innan krisen.
Du för gärna köpa mina aktier som gått ner 30-40% för samma pris som innan raset. Samma logik.
@Sven-Erik: Ja, det vore rätt åt alla som har belånat sina hus till en bit över taknocken för att de inte begriper att det kan gå illa. Själv är jag en försiktigare lånegeneral och har belånat huset till knappt 30% av taxeringsvärdet.
Men ett massivt fall av bostadspriserna kommer att drabba oss alla. Det hjälper inte ett dugg att en del av oss har varit duktiga flickor och pojkar.
Jag hörde eller läste tidigare intervju med någon Stockholmsmäklare som vittnade om att både köpare och säljare ville få snabba avslut just nu.
Själv skulle jag mest ha bråttom att sälja, men man kan ju förstå någon som hyr rum, bor hos kompisar och liknande kanske får bråttom att skaffa eget. Hur många av dessa det nu kan vara som har ekonomin att köpa.
Eller kanske några som vet att de inte får lån ifall de fått sparken och går på akassa?
Det skulle ju kunna förklara varför priserna bromsat in rejält redan nu i Mars. Annars kunde man ju tänka sig att antalet affärer skulle påverkas men att effekter på priser släpade mer. Det verkar ha tickat på men billigt.
Jag tror att många potentiella köpare (baserat på vad jag hört bostadsspekulanter) har en uppfattning om att ibland är det oroligt i ekonomin och då har man en möjlighet att köpa en bostad till utgångspriset och att det är en fantastisk möjlighet när man handlar Sverige säkraste tillgång. Som Sven-Erik skrev ovan kommer om vad NORDEA hade sagt så tror även jag att samtliga institutioner, riksbanken och politiker kommer göra allt (till vilket pris som helst) som står i deras makt för att behålla prisnivån på bostäder. Och ja, även om det innebär inkomstskattesänkningar på bekostnad av ytterligare nedmonteringar av försvaret och t.ex ett slut av skattefinansierade universitetsutbildningar (kan bli som i UK att den som vill plugga får betala det själv upp till ett tak). Kronan kan ju också ta stryk av detta men samtidigt blir det nog ännu värre för kronan ifall bostadspriserna tillåts krascha. Det är ju ändå våra bostäder som stått för våra sommarlägenheter vid medelhavet, nya bilar, båtar o.s.v.
Det har inte varit vettigt att man kunnat använda sin bostad som en bankomat. Kanske det som varit det största problemet. Tror inte alla dessa myndigheter och politiker kan göra någonting åt när korthusen nu faller. Sen, mycket skriver om krascher bland flera här. Vad är en krasch och vad är en nykter nedgång?
@Goofy, men bra för kronan vore ju att vikta om skattebeläggningen från produktion till åtminstone fastighetsskatt. Det är ju den absolut enklaste (jag kan komma på) manövern vi har för att öka svensk konkurrenskraft. Om vi fortsätter pilla på produktion är det ju desto säkrare att bostadsvärden förr eller senare är vädligt låga, och har vi då gjort allt för att "hålla priserna uppe" så betyder det bara att kronan blivit i det närmaste värdelös.
Hela grejen med att fortsätta låta produktion bekosta så kallade "lånetorskar" verkar som att låtsas som om man har hittat en evighetsmaskin.
@Linus: Tyvärr så förstår inte ens högutbildade svenskar man träffar skillnaden mellan nominellt och realt värde och röstar därefter. Backar valutan med 10% men bostadspriserna ökar med 8% och löneökningen blir 2% är majoriteten nöjda med sittande ledning i politiken och röstar på dessa igen. Pensionärerna har man med flit gjort till fattigpensionärer (bl.a. via valutan) och beroende av allmosor från statsmakten i form av bostadstillägg och diverse andra förmåner och både du och jag vet: Att vara fattigpensionär beroende av bidrag från den snälla statsmakten är bättre än att inte vara det och behöva betala för allt själv. Är man det sistnämnda tenderar man inte vara lika beroende av statsmaktens välvilja och kan istället rösta efter ideologisk uppfattning.
Vill man inte ha ras i bostadspriserna så är enda lösningen kraftig inflation. Inflation skulle också lösa många andra problem med hög skuldsättning och behov av sänkta bidrag och löner på vissa områden (löner/bidrag står stilla nominellt men urholkas av inflationen). Sedan skapar inflation massor av andra problem men det väljer nog politiker och Riksbank att bortse från.
Precis. Och det är väl den risken som många tror kan hända med alla de stimulanspaket som sker världen runt. Inte alls omöjligt att det händer då man släkt tidigare bränder med bensin de sista decennierna.
Med kraftig inflation driver du upp räntorna och höjda räntor kommer pressa ner bostadspriserna.
Riksbankerna kommer såklart elda på inflationen genom att hålla nere räntorna med alla medel de har. De kan ju köpa alla räntepapper som finns om de vill.
@Carmania: And they probably will…..