Enligt SvD säger professor Magnus Henrekson, VD för Institutet för näringslivsforskning, att en och en halv miljon av Sveriges ca 5.2 miljoner jobb kan försvinna om coronakrisen fortsätter. Det skulle leda till över 30% arbetslöshet.
Inser generic stock photo here. |
Tävlingen om vilken toppekonom som kan vara dystrast leds just nu kanske av professor Magnus Henrekson, som uppger att 1.5 miljoner jobb kan försvinna om coronakrisen fortsätter och att vi får en massarbetslöshet på grekiska nivåer eller värre. SvD citerar dock inte Henrekson ordagrant utan gör ett referat av det uttalandet, vilket därmed kan vara något annorlunda i verkligheten.
Dock är ju inte grekiska folket skuldsatta upp över öronen, vilket det svenska är, vilket gör att situationen inte skulle bli grekisk här i Sverige, utan värre, även om det inte nämns i artikeln.
Henrekson påtalar också att företag som nu kan försvinna över en natt kan ha tagit ett helt liv att bygga upp. Så det är inte så att allt bara återställer sig till som det var förut när krisen är över, utan det kommer ta mycket lång tid innan saker återställts. Jämförelse med 1930-talets depression och vilka politiska krafter som gynnades av den förs också fram.
Henrekson avslutar SvD-artikeln med “jag är ganska optimistisk”. Givet att man fattar rätt beslut, liksom att omvärlden också fattar rätt beslut.
Även ett antal andra ekonomer uttalar sig i likartade tongångar i artikeln, men verkar ogilla att slänga sig med siffrro.
51 kommentarer
Ja det är inte utan man undrar om inte hon chefen för Ap fonden har rätt. Dvs är det värt att stänga ner så mycket och riskera att förstöra för flera generationer för att rädda ett antal 40talister som dessutom skiter i råden och gör som de vill som trotsiga ungdomar enligt Ingmar Skoog professor på Göteborhs universitet.
Det här med allas lika värde o.s.v. var precis som jag trodde an ganska tunn fernissa.
@T den frågan är högintressant att ställa. Vi försöker idag rädda liv (eller något förlänga redan levda liv) med ena handen samtidigt som vi på sikt riskerar att döda mängder med den andra handen.
En djup världsdepression kommer att betydligt värre effekter. Dock syns inte dessa idag och politik idag är en färskvara. De som tar besluten idag kommer inte vara de som sitter vid makten när depressionens "offer" diskuteras.
Det blir en uppdämd demand som kommer att sving upp konjunkturen globalt. Om vi innan dess monterat ner vår kapacitet genom att låta vår kapacitet skrumpna under denna needstängning så blir det ju svårare för Sverige men med rätt hantering är det grova överdrifter. Det finns någon slags ton där åsiktsposörer gärna målar svart. Det ger ju mer uppmärksamhet.
Det blir lite post ww2 optimism istället.
@Abbe
Håller inte med. Min bedömning skiljer sig mycket från din. T ex en ej utförd tjänst såsom taxi, tåg-, flygresa, hotell, klippning, konferens, transport, m.m. kommer alltid att vara förlorad. Även om vi inom en snar framtid återgår till det normala innebär det inte att folk kommer att ta igen dessa förlorade tjänster genom att konsumera mer av dem.
Samma gäller öl och mat på pub och restaurang men även fysiska produkter. Vi kommer inte plötsligt gå ut och konsumera mer bara för att faran är över.
Det finns en stor psykologisk effekt här. Efter en chock och dåliga tider håller folk betydligt hårdare i sin plånbok. Detsamma gäller de företag som kommer att stå beredda. De kommer också hålla hårdare i slantarna även om det går bra för dem.
Desto mer vi kör ekonomin i botten nu, desto längre tid kommer återhämtningen att ta.
Sverige kan inte göra mycket själv. Inte direkt så att Volvo kan dra igång produktionen i dagsläget.
@M. Ström: Vi värderas alla efter förtjänst eller känslomässiga bindningar. Allas lika värde är, och har alltid varit, en floskel.
@ CC, vi tror alltid att vi lever i de yttersta av tider. Detta kommer att lösa sig. Vi kommer att ha dragit lärdomar men det kommer att finnas en lättnad och en känsla av nystart. Det kommer att vara en del. Det kan säkert behövas någon "mini Marshall plan" men fundera på det i stället för att gråta över spilld mjölk, det leder ingen vart.
Det behöver inte alls vara så att många bra livsdugliga företag försvinner. Efter en så lång högkonjunktur Som vi har haft borde det finnas kapital som kan ta över vissa av bolagen om priset är rätt.
Förmögenheter och ägarskap kan omfördelas, trist för de som lagt sin själ i företaget men det har väl hänt förr?
Precis, fabrikerna finns kvar. Det lär bli ett race mellan länder att ta marknadsandelar när produktionen börjar rulla igång och efterfrågan kommer igång igen.
Ett tillfälle för storföretagen att köpa upp mindre konkurrenter och på så vis skaffa sig monopol med återföljande högre priser i vanlig ordning kanske?
Det viktigaste är att kunnandet är kvar, och då är man snart igång igen, jämför Japan och Tyskland efter kriget de kom igång ganska fort.
För att inte tala om Sverige efter ww2. En uppdämd demand efter råvaror, teknik, produkter och tjänster.
Det är en störtflod av uppdämd efterfrågan som kommer att skölja över oss. Rätt hanterat av regering och dess myndigheter är det till att hantera hur vi möter efterfrågeökningen.
Japan och Tyskland efter ww2? Bara sådär utan geopolitisk analys om hur och varför etc?
Uppdämd efterfrågan på vad? Konserter? Restaurangbesök? Viruset kan ju inte orsakat efterfrågan på ngt man kan ta på som hus eller bil?
Trollkung m.fl.
Det är få företag med kassor som klarar ett sånt abrupt och långvarigt avbräck vi talar om här. Många har fasta kostnader som inte kan skalas ned så fort som krävs. Särskilt höga lokalkostnader är nästan omöjligt att bli av med. och när många samtidigt försöker avyttra dyr, överflödig utrustning (fordon, maskiner) för att få in lite pengar så kommer de få en bråkdel av vad grejjerna är värda.
Nej, många fullt livsdugliga företag kommer gå i konkurs nu.
USA finansierade både Japans och Västtysklands ekonomiska återhämtning efter andra välrdskriget. Något liknande kommer knappast att hända nu.
Om ekonomin har krympt så kommer det att ta tid innan efterfrågan är tillbaka på nivån innan krympningen.
Hjälp vilka dysterkvistar…
När man lyssnat på vissa som tror att offentliga sektorn kommer rätta allt genom att erbjuda jobb undrar jag hur de tänkt finansiera detta. Sist jag kollade var den sektorn skattefinansierad och om färre jobbar blir det längre skatteintäkter.
Statsskulden är ju väldigt låg, så det finns sk outnyttjat låneutrymme (minns ni den gamla godingen från bobubblans glansdagar?). Hur det praktiskt ska lösas är en annan femma, men det så klart möjligt.
Räntefria lån på 10 år till företag i knipa? Helikopterpengar fungerar dåligt så länge man ska sitta hemma framför Netflix. Om nu inte stat och kommun ej får/kan låna till drift så får man väl ändra på det under några år? Läget är ju extraordinärt. Alternativet att låta konkurser och arbetslöshet breda ut sig är garanterat många tiopotenser värre, tänk pappskjul i Slottsskogen.
30% arbetslöshet är nog rimligt till hösten om vi fortsätter i tangentens riktning. Om karantäner lyfts om 6-8 veckor globalt sett, så kanske vi stannar på 15% till sommaren.
Du är bara troende, som alla här, Gud är skitsamma men juridik och ekonomi, det är SANT. Tills det inte är det och DÅ. Krig snart?
Statsskulden är låg för att kommunerna har tagit kostnaden med rekordhög upplåning. Kommunala skulden var 2018 var 656 miljarder, nu förmodligen runt 700 miljarder. Lägg till kommunernas pensionsskuld på 478 miljarder. Det skulle vara mer logiskt att räkna ihop stat och kommuners skuld när vi talar statens finanser.
@Epikurist. Exakt. Folk verkar inte förstå det. Kommuners och Regioners ekonomi var dålig redan innan Corona. Den kommer bli betydligt sämre efter Corona när intäkterna minska och kostnaderna ökar. Ett sådant gap kan växa fruktansvärt fort.
Jag personligen är övertygad om att sparkraven på offentlig sektor kommer vara mycket tuffare kommande år om inte denna kris, som nu i högsta grad även är ekonomisk, löses fort.
Vi har haft ett överskott av krogar och matställen, likaså hotell, samt biltvättare, fönsterputsare och liknande, därtill tillkommer en tung offentlig sektor, allt detta skall arbetarna på Volvo, Scania och skogsindustrin betala med sina surt intjänade slantar. Kommer industrin igång inom en snar framtid lindras effekten något, men arbetslösheten kommer att öka frågan är bara med hur mycket.
Allt annat lika kan det säker bli dåligt om det är långvarigt, men det är just det att allt annat lika inte riktigt fungerar. Sen beror det på hur länge detta varar givetvis. En möjlighet är att väl också att om de som redan blivit sjuka och klarat det väl får immunitet, kan de gå tillbaka till arbetet?
Frågan är dock om immunitet, och det verkar minst sagt omdebatterat.
Det finns inget bra sätt att testa immunitet än. Men immunitet ska man få, däremot likt andra influensor kan det vara återkommande ändå nästa säsong.
Problemet är att vi inte testar i stor skala så vi vet inte vilka som haft det eller inte. Vi skulle behöva införa kassetter under en lång period och i princip texta folk flera ggr (om de ej haft Corona). Vet dock inte om det är praktiskt möjligt.
"Kassetter" skrev och menade "masstester" $%#@&% autokorrigering…
Vet ej hur praktiskt möjligt det är men Sydkorea har ju lyckats, liksom Taiwan och Tyskland att testa.
Det kanske behöver bli lika vanligt och billigt som graviditetstester på ICA?
Från en med familj som redan haft Corona så är detta något som vi hämtar oss ifrån. Det går fort som samhälle, men narurligtvis sorgsamt för de som förlorar nära och kära.
Min spotana tanke att lösa coronapandemin är att alla sätter sig i frivillig karantän i två veckor. Då menar jag att vi stänger landet i princip helt under den tiden. Efter två veckor så
har vi identifierat de hushåll som är friska, dessa kan återgå till arbetet och verka för AB Sverige. Vi har även identifierat de hushåll som har sjuka. Dessa behålls i karantän till dess att de tillfrisknar, dvs 2-4 veckor ytterliggare.
Efter denna period borde smittan vara borta.
De personer som måste arbeta under karantän, dvs. den viktigaste sjukvårdspersonalen, den testar man givetvis före och kontinuerligt så att man kan vara helt säker på att dessa inte bär på smittan.
Varför fungerar det inte att göra på detta sätt?
Att överdriva hotet är ju givetvis smart positionering av regeringen och alla associerade tyckonomer. Hota med 30% arbetslös så jublar forket av glädje sedan om det stannar på 15%. Regeringen blir då omvald med klang och jubel. Hota med 15% nu och stanna på 15% så kommer istället missnöje råda över att man inte "gjorde mer".
Det är som för några månader sedan när plastpåseskatten skulle leda till påsar för 7:- och folk ojade sig. När det istället bara blev 3:- så dog protesterna snabbt. Trots att det var en fördubbling av priset. Lite andra insatser nu iofs, men principen för kommunikation uppifrån är densamma.
Vänstern torde jubla. Inget jämnar ut ekonomiska olikheter lika mycket som krig och pandemier. Halleluja, lyckoriket är nära…
Det har knappt gått en vecka med sämre efterfrågan och redan har folk panik?
Mm precis. Inte bara panik, rent av kapitulation på sina håll. D.v.s. *i stort* handlar det om luftslott, företag som inte var hållbara. Vid sidan av detta har vi en ohygglig mängd privatekonomiska situationer som inte var hållbara i Sverige. Detta vet vi ju redan, vi har tjatat om det i många år. Då blir det panik och skit men problemet skapades inte i år, och vi har ingen direkt hållbar lösning på det.
Vid sidan av detta finns det riktiga problem med dels att hantera volatilitet även för hälsosamma företag (och som konvsekvens även hälsosamma privatpersoner), dels too big to fail då det är ett riktigt problem oavsett hur mycket vi ogillar bailouts. Genom att den stora del av samhället som egentligen måste skylla sig själv här skriker så mycket tycker jag vi tappar fokus på de åtgärder som måste till för att kompensera de riktiga problemen som skapas av just den här situationen, snarare än problemen som byggts upp med nonchalant flit i 12 år.
Nu är det dysterkvistarnas julafton. S.k experter ska övertrumfa varandra i negativa likt profetior. Rädsla och panik sprider sig bara efter några veckor.
Likt privatekonomi borde man väl ha en ekonomisk reserv så man kan klara sig några månader utan inkomst typ ekonomisk preppning. Detta borde man väl även ha i sitt företag?
Jag tror att detta kan blåsa över rätt snabbt. V:formation på krisen. Med alla de lättnader och pengar som riksbanker och politiker sprider ut på marknaderna kan många företag blomstra. Men visst försvinner vissa.
Själv tror jag det beror på hur pandemin utvecklar sig här. Vi kan väl lugnt konstatera att vi inte klarat det bra vad gäller att kontrollera spridningen, men vi vet desto mindre ännu om hur den biter på vår population vad gäller akut sjuka, döda osv. *OM* vi är lika svaga för viruset som Italienare kommer vi nog sätta in deras åtgärder också, bara släpande i takt med att situationen blir katastrofal. Sverige följer ju samma siffror som Europa vad gäller att yngre kräver intensivvård. Eftersom FHM kallar detta förvånande har vi alltså där precis samma situation igen som de 4-5 gånger de tvärvänt i besluten/rekommendationerna tidigare.
Detta bör vi ju få en hel del svar på inom åtminstone 8-10 dagar.
@Linus Jönsson.
Är med dig där på att vi bör inte blanda (om jag förstod dig rätt) de problem som har byggts upp och problemen nu i alltför stor omfattning, även om en korrektion kan ändå hända.
Förtroendet är liksom valutan här. Och även skrikande måste synas.
Men vad gäller hanteringen av pandemin, så bör väl Sverige med flera kunna nu pga hur utvecklingen såg ut i Kina och nu närmast Italien kunna sett till kurvurnas utveckling kunna gissa med lite mer framförhållning när vilka åtgärder skall sättas in? Den stor storskalig försiktighetsprincip.
Däremot har väl politiker överallt värdens läge att städa upp alla surdegar som finns i en massa olika system. I Sverige men ffa inom EU. Christin Lagarde har alla möjligheter att rensa upp och kan skylla allt på de rådande omständigheterna.
"Dock är ju inte grekiska folket skuldsatta upp över öronen, vilket det svenska är, vilket gör att situationen inte skulle bli grekisk här i Sverige, utan värre, även om det inte nämns i artikeln."
Vi har ju istället relativt rik stat så det är ju en väldigt stor skillnad mot Grekland. Svårt att jämföra situationerna ens. Grekland hade inte speciellt fattig befolkning, det har snarare vi, Grekland hade fattig stat, det har inte vi. Verkligen äpplen och päron.
Vidare har vi inga tecken på att tappa vare sig teknologisk utveckling eller kunskap. Så om Sverige hamnar i något kroniskt svagt tillstånd beror det på att vi helt enkelt hade 20-30% arbetare som inte skapade värde i någon större mening. Dvs domedagssiffrorna är i sådana scenarion en effekt av att verkligheten hälsade på, inte att pandemin egentligen förändrade så mycket.
I stort har vi råd att täcka upp problemen med volatilitet. Vi kan dock inte sätta evighets-respirator på företag och människor som inte genererar värde. Det kanske ger 30% arbetslöshet, men det problemet får vi oavsett virus-åtgärder. Det är väl hela argumentet med medborgarlön, stället för att sysselsätta 10% med att administrera statliga stödåtgärder för 10% andra.
Det är så löjligt. Förstör ekonomin för att rädda livet på mycket färre människor än som dör i influensan årligen (300 000-650 000) eller självmord (800 000). Man lägger inte oändliga summor på att förlänga livet på äldre/allvarligt dödssjuka. Men nu för att vi har en panemic så finns inget tak.
"Det är ute att äga sin bostad, e-handeln kommer att öka till 80%"
Alexander Bard om framtidens jobb och framtidens boende.
https://www.foretagarna.se/foretagarpodden/2020/mars/foretagarpodden-215/
Nåja, om bostaden är betald så är det ju mest försäkring, underhåll, värme, vatten och sophämtning att fundera på.
Svensson har ju inte tänkt så förstås och sumpat amortering och istället skaffat lånta fjädrar med dyra bilar, båtar, sommarhus, dyra resor och dyra vanor istället. När allt är konsumerat så är lånen kvar.
Exakt, väldigt mycket lånta fjädrar som nu ska plockas. Mönstret känns igen på något sätt. Helt otroligt att folk går på den här bluffen om och om och om igen..
Vi bor på en gård, där det erbjuds lokal handel. Det är varken ute eller inne, det är tidlöst.
Mycket kan ju hända ännu men vi börjar med raska steg närma oss ett dödskors på OMX, skulle kunna bli redan innan veckan är över men jag gissar på att det infaller under vecka 14.
Jag tror inte professorn har fel faktiskt. Med så många (över)belånade bolånetorskar krävs inte särskilt mycket för att snabbt orsaka dominoeffekter.
Spänn fast er för nu åker vi!
Det är en tid då nya framgångsrika oppurtunister kommer att skapa grund för förmögenheter.
En del av lösningen nu är medicinsk(vård och kapacitet),en del teknisk, en del ekonomisk,en del psykologisk.
Men också vilken ansats som görs och hur valet ser ut:
Är det bättre att nu allt annat lika köra ekonomin mer "i botten" för att undviks att viruset blir persistent, dvs typ som tuberkulos eller andra sjukdomar var förr jämt ett hot,eller bättre att inte sänka ekonomin lika mycket men riskera att det blir persistent, – just innan (och om) man har motmedel i form av vaccin och läkemedel?
Den medicinska är platta ut kurvan, hitta tester om det går, skaffa kapacitet osv osv.
Den tekniska biten är alla de saker som hjälper: internet, jobba hemifrån, att vi kam ha demma diskussion osv. Men också kanske komponenter som hjälper oss både tillverka bättre vårdförutsättningar och behålla produktionskedjorna,liksom behålla innovation. Samt tex saker som kan hjälpa hindra spridningen här och var såsom 222 nm excimer ljus.
Den ekonomiska är då väl att vara förberedd hur en ekonomi som har i värsta fall persistent virushot kan ändå fungera tills det finns en lösning.
Den psykologiska är att få med alla på tåget och se till så det finns en gemensam strävan och arbete, liksom lyfta idéer och tankar för att allt det där ovan skall fungera.
"När man hyvlar, faller spån"
Häpnadsväckande hur många "icke-jobb" som uppenbarligen inte har något existensberättigande