Evercore ISI:s ordförande ekonomen Ed Hyman säger att man väntar sig 0% i BNP-tillväxt i Kina under första kvartalet, på grund av kollapsad kinesisk konsumtion. Finansmarknaderna tar det dock lugnt utanför kina, och de amerikanska slog nytt börsrekord i veckan, samtidigt som skräckfaktorn guldet föll tillbaka något i svenska kronor.
Nolltillväxt. |
Ed Hyman säger till CNBC att man väntar sig nolltillväxt i Kina under första kvartalet på grund av paniken och åtgärderna kring utbrottet av coronaviruset 2019-nCoV. Problemet är att kineserna upphör konsumera och sitter hemma istället, vilket väntas slå stenhårt mot Kinas BNP, som steg +6.1% förra året trots handelskriget med USA.
Finansmarknaderna tar det dock lugnt, och i torsdags slog de amerikanska börserna börsrekord, åtminstone index som Nasdaq Composite, S&P-500 och Russel 3000. S&P-500 föll dock tillbaka 0.54% på fredagen, vilket enligt berättelserna skulle bero på viruset, men lika gärna kan vara vinsthemtagningar.
Guldpriset i sevenska kronor per gram har fallit tillbaka från rekordpriserna om 492:- SEK per gram i början av veckan till knappt 488:- SEK vid stängning av handeln i fredags. Även i amerikansk dollar föll guldet tillbaka, vilket är ett tecken på minskad kris och panik. Att titta på guldpriset är därför alltid intressant som psykologisk kris- och panikmätare i sådana här situationer.
Spridningstakten för 2019-nCoV fortsätter också att avta och var igår nere på 11.2%. Som bekant finns det ingen exponentiell utveckling i verkligheten, utan tillväxt planar alltid ut förr eller senare. Nu är det förr, eftersom man inte bara sitter med armarna i kors och låter sjukdomen spridas.
WHO har inte ändrat riskbedömningen, som fortsätter vara mycket hög i Kina och hög i resten av världen.
Data: WHO Situation reports |
Dödstalen ser ut att ha stabiliserats runt 2% av alla diagnosticerade. Utanför Kina är samma dödstal 0.4%, eller ett fall på 270 bekräftat smittade.
I sammanhanget kan man därför fundera kring den kinesiska folkhälsan. De omfattande luftföroreningarna i landet gör antagligen att kinesernas lungor är sårbara sedan tidigare. Wikipedia uppger att 7-10% av den kinesiska statens intäkter är skatt på tobaksprodukter, och det finns 350 miljoner kinesiska rökare. Som exempel röker 60% av alla manliga kinesiska läkare och rökning är socialt inbäddat i den kinesiska kulturen. 2014 rökte två tredjedelar av vuxna kinesiska män, medan kvinnor röker betydligt mindre. 2015 stod de kineserna för 51% av världens manliga rökare. Man kan anta att redan tidigare skadade luftvägar och sänkt lungkapacitet inte är en fördel vid ett sådant här virusutbrott. Forskning saknas dock kring samband mellan allvarlighetsgrad av insjuknande i 2019-nCoV och rökning, men det kanske kommer om några år. En del hävdar att fler män än kvinnor dött av 2019-nCoV, vilket kan vara ett uppslag att titta närmare på eftersom kinesiska män röker extremt mycket, men inte kvinnorna. I kontrast mot två tredjedelar av alla kinesiska män är 7% av svenskarna i åldern 16-84 år rökare enligt Folkhälsomyndigheten.
Likt tidigare är det största hotet mot världen utanför Kina de ekonomiska konsekvenserna, men frågan är hur mycket inbromsad inhemsk kinesisk konsumtion slår mot omvärlden? Det är knappast så att importerade konsumtionsvaror är en jättemarknad i Kina, men däremot förser ju t ex Sverige den kinesiska ekonomin med lågförädlade råvaror som järn och pappersmassa. 2018 var den svenska exporten till Kina värd 67 miljarder kronor eller förenklat 67 000 svenska jobb.
Effekterna bör dock vara eftersläpande och inte slå mot västs ekonomier redan nu, då det finns en tröghet i systemet.
Ett annat hot med inbyggd fördröjning är de logistikkedjor som kan haverera när kinesiska delkomponenter till resten av världens industrier slutar levereras och stoppar industrier även här. För att inte tala om den riktiga undergången: Stopp på tillverkningen av iPhone…
Naturligtvis beklagar vi alla vartenda sjukdomsfall, dödsfall och sörjande anhöriga. Det behöver dock inte skrivas ut jämt och ständigt, eftersom alla normalt funtade människor tycker så.
28 kommentarer
Intressant inlägg.
Spännande och se hur dett påverkar börsen på sikt.
Och helt riktigt kackig lunghälsa gör en sårbar.
När det gäller den ekonomiska effekten av virusutbrottet ska man inte stirra sig blind på varken aktiemarknaden eller guldmarknaden, som påverkas av så mycket annat.
Titta istället på råvarumarknaden där dr koppar definitivt har blivit smittad av viruset och även oljan, detta i sin tur kommer så småningom kanske påverka övriga marknader mer.
Röker mycket gör man på fler ställen än i Kina, så denna förklaringsmodell haltar.
Den troliga förklaringen är att smittan har funnits betydligt längre i Kina än på andra ställen vi får se med tiden hur den utvecklas i övriga världen.
Det verkar som att detta coronavirus kan orsaka plötslig och dödlig njursvikt hos patienter som har varit sjuka ett tag, men riktig fakta är fortfarande bristvara.
Hur god är den svenska beredskapen gentemot smittsamma virus? På Mats Jangdals Frihetsportalen publiceras idag ett intressant inlägg av Sture Larsson om offentliga byggnaders ventilationssystem och hur virus kan sprids via dessa.
Hej, läste inlägget på frihetsportalen och kan bara konstatera att det mesta är trams Fanns ju en del annat på siten jag ställer mig tvekande till). Har jobbat som kunsult med inomhusklimatfrågor i >40 år och dom sista 15 nästan enbart med sjukhus. Finns inte några dokumenterade fall (mig veterligen) där smitta spridits från ett rum via frånluft och roterande värmeväxlare och tilluft till ett annat rum. Och att särskilda isoleringsrum/infektionsrum skulle vara utförda på samma vis är nys. Se´n finns det grader av infektionsrum, allt i från enklare lösningar till tekniskt totalt isolerade rum beroende av behovet. Har också pratat en hel del med infektionsläkare och vårdhygienansvariga i frågan och dom känner ingen större oro. I sak kan man i ifrågasätta antalet infektionsvårdplatser men de som finns fungerar. Som sagt – tycker inlägget kändes mest som skrämselpropaganda skrivet av någon som är bitter för att ingen lyssnar på honom.
Hur relevant är fallen med legionella som spreds via kyltorn i Kista sommaren 2017 i detta sammanhang?
Det vore intressant att få veta mer av någon som har praktisk erfarenhet av sånt här.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Situationer som denna möjliggör intressanta tanke experiment. Låt oss ändra på
situationen så att en rysk mångmiljonstad skulle sättas karantän på grund av ett okänt nytt virus 2019nPut. Har på känn at svensk media och vissa bloggare skulle ha regelbundna "Extra" sändningar samt "Breaking" skulle användas frekvent. Tror till och med att en del skulle hyperventilera. Tilltron till WHO siffror skulle säker inte heller vara alltför stor. Ja så olika kan det vara. Reaktionen på finansmarknaden skulle säkert vara den samma som nu.
Men intäkter på 300 miljarder från 13 svenska/delsvenska storföretag i Kina.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
2% om man räknar med att alla som får sjukdomen dör samma sekund, men om man nu ser lite realistiskt på det så får man nog räkna antal döda genom antal smittade för 5 dagar sedan, då är det runt 4% i Kina.
https://wuflu.live/
Min kompetens i frågan tillåter mig inte avgöra vem av er som bäst beskriver verkligheten. Däremot finns all anledning att vara misstänksam mot myndigheters uppgifter om deras egen verksamhet.
En av mina kunder 2007 var en nyss pensionerad chef för västra regionen i ett av Frankrikes största försäkringsbolag. Med anledning av att min mor då nästan dog av s.k. sjukhussjuka efter en mindre operation, berättade kunden att enligt den officiella statistiken dog årligen 23 000 patienter av multiresistenta bakterier infekterade i sjukvården i början av 2000-talet, men att den verkliga siffran var långt högre. Kompetenta myndigheter hade uppmanat sjukhusen att rubricera dödsorsaken till något annat. Den viktigaste orsaken till mörkningen var att smittspridningen huvudsakligen orsakades av personalens bristande respekt för hygien i allmänhet och handhygien i synnerhet. Fackföreningarna var absolut emot att detta skulle komma fram och myndigheterna skyddade hellre facken än patienterna. I stället skylls förekomsten av multiresistenta bakterier på antibiotikaanvändningen i jordbruket utanför Frankrike. Att det skulle vara någon skillnad mellan Frankrike och Sverige i liknande fall tror jag inte alls på.
Varför tror du inte det?
Spridningstakten går väl ner främst för att de flesta Kineser numera sitter hemma och häckar. Men så länge som det inte kommer ett fungerande vaccin/läkemedel så lär väl folk fortsätta göra det i allt högre grad jorden runt? Resultat blir en långsammare spridning men en mer och mer förlamad världsekonomi.
Att viruset helt skulle försvinna utan ett fungerande vaccin verkar rätt otroligt särskilt med den snabba spridningen i vissa miljöer (tex färjor).
Om dödligheten vet vi för lite för att spekulera även om de utländska fallen än så länge ger en del hopp. I Kina ökar just nu antalet kritiska fall mkt snabbt vilket stämmer rätt bra med tesen att viruset startar milt och blir dödligt typ vecka tre.
Litar du på siffror som rapporteras från kommunistregimer?
Tillväxttakten utanför Kina har gått uppåt från 7% till 17% och idag var vi uppe i 20% utanför Kina. Samtidigt som Kina fallit ner till dagens 11%.
Fortfarande väldigt få smittade utanför Kina, bara +300 personer så det kan nog fortfarande svänga snabbt men för varje dag som går så blir datamängden utanför Kina större och tillförlitligare.
Nja. Siffrorna från Wuhan/Hubei är med största sannolikhet helt fel både när det gäller smittade och döda. För andra provinser tror jag siffrorna stämmer bättre. Tecken på det är utförliga listor på tex Flutrackers.com med statistik på både sjuka och spårade kontakter. För att stoppa viruset innan vaccin finns måste ju två saker till, att så många som möjligt håller sig inne och att smittskyddsspårningen fungerar. Det vet kineserna.
När det gäller rökning/luftföroreningar finns det nu studier som visat på att personer som rökt/röker hade större andel ACE2-celler i lungorna vilket verkar vara ingångsvägen för viruset. Om det påverkar utfallet i antal svårt sjuka/döda återstår att se.
Lägg till att rökare har sämre grundfysik.
Måste väl tillägga generellt sett naturligtvis så ingen kommer dragandes med sin rökande farfar som springer maraton.
@PD
Därför att både Sverige och Frankrike har en stor offentlig sektor som det inte får talas illa om.
Problemet är vanligt också i Sverige. Folkhälsoinstitutet skriver:"I Sverige har nästan var tionde patient på svenska sjukhus en infektion till följd av vård och behandling."
Vilka blir konsekvenserna för sjukvårdspersonal som slarvar med att följa hygienen jämfört med påföljden för t.ex trafikförseelser? I Frankrike dog 2015 33000 patienter till följd av infektioner orsakade av smitta i sjukhusen. I trafiken dog 3460 människor.
Vem har bestämt att den stora offentliga sektorn inte får talas illa om?
Var kan jag hitta ditt citat från Folkhälsoinstitutet?
Hur ser förhållandet ut mellan Sverige och Frankrike vad gäller infektioner till följd av vård och behandling?
Var kommer siffrorna om dödlighet orsakad av sjukhussmitta?
Vad vore en bra ekonomisk strategi om detta utvecklas vidare och lamslår västvärlden?
FED mfl skulle förstås trycka in sjuka mängder pengar i systemet så det är ju inte helt säkert att börserna skulle falla, i alla fall inte inledningsvis. Frågan är om det ändå inte blir en större nedgång till slut och man bör alltså lämna börsen helt nu.
Vad händer med korta resp. långa räntefonder? Kanske 50% ränta och 50% guld tills detta blåser över? Eller nån medical-fond? Många bolag i sjukvårdsbranschen lär ju gå bra.
@PD
jag är hemma för lunch så mer om det franska i kväll. Det skulle vara Folkhälsomyndigheten. Citatet finns högt upp på sidan.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vardhygien-och-vardrelaterade-infektioner/handhygien/
Tack!
Grundfrågan är om det är någon skillnad på Sverige och Frankrike när det gäller att mörka storleken på problemet. Om det inte är någon skillnad så kan vi väl inte lita på Folkhälsomyndighetens siffra?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@PD
"Vem har bestämt att den stora offentliga sektorn inte får talas illa om?" Det finns inget beslut, ännu. Man får titta på hur verklig ser ut. Hur gick det för Peter Springare i Sverige och Philippe Verdier i Frankrike? Verdier arbetade som väderpresentatör på en statlig TV-kanal. Strax före COP21 i Paris 2015 gav han ut en bok, Climat Investigation. Han fick därför omgående sparken plus massor av nedlåtande kritik. Man ska veta att boken inte argumenterade mot AGW, tvärtom, men beskrev hur franska regeringen fattade beslut ad hoc i klimatfrågan och bedrev politiken därom utan minsta strategi. Jag har läst boken.
"Hur ser förhållandet ut mellan Sverige och Frankrike vad gäller infektioner till följd av vård och behandling?" Ingen aning, jag är byggnadssnickare. En skillnad är att i Frankrike behandlas man omgående.
Jag har i kväll sökt en timme på Internet om hur många som i Frankrike dör av infektioner orsakade av smitta i sjukhus. Det blir 400000-500000 träffar. Jag ser nu att uppgifterna varierar kraftigt. Antalet 33000 relaterar oftast till Europa 2015. Jag litar mer på min kund, som verkligen hade tillgång till pålitlig statistik, eftersom hans bolag betalade ut försäkringarna och för att han fått order att inte offentligt tala om det verkliga antalet döda.
I känsliga frågor ska man nog inte ta någon statistik från stat och myndigheter som absolut sanning.
Verders bok blev väl inte beslagtagen och hela upplagan förstörd? Om det har varit på det viset så hade man kunnat säga att man inte får tala illa om den offentliga sektorn. Verder har kvar sin yttrandefrihet.
Men min huvudfråga handlar om att du inte tror att det är någon skillnad på Sverige och Frankrike när det gäller att mörka storleken på problem i sjukvården. Hur kan man veta det och om det INTE är någon skillnad så går det väl inte att lita på Folkhälsomyndighetens siffra om hur många som insjuknar på sjukhus?
Det framgår väl i mitt första svar till dig:"Därför att både Sverige och Frankrike har en stor offentlig sektor som det inte får talas illa om."
Att Verdier förlorade sin anställning och hånades offentligt kan jag inte se som annat än ett utomrättsligt straff på beställning av franska staten androm till varnagel. Han var ju trots allt en obetydlig statligt anställd utan politiskt engagemang och inflytande. Det kan inte vara i sin ordning att regeringsmakten agerar på det sättet mot en enskild person.
Frankrike är inte Sverige så jag vet inte hur hårt styrda statliga tevekanaler är, dvs vilka regler de anställda har att hålla sig till. Hursomhelst så får man uppenbarligen kritisera staten i Frankrike utan att censureras. I Sverige är statliga tevekanaler hyfsat fristående från statlig inblandning, så jag tvivlar på att något liknande skulle kunna hända här.
Men vad är svaret på om man kan lita på Folkhälsomyndighetens siffror om patienter som får infektioner pga vård och behandling?
Om du tycker att man kan lita på den siffran så är ditt generella uttalande om att man inte ska ta någon statistik från stat och myndigheter som absolut sanning inte att lita på.
Men om man inte kan lita på Folkhälsomyndighetens siffror så går det inte att dra någon slutsats om likheter mellan Sverige och Frankrike ed hjälp av den siffran.
@PD
"Frankrike är inte Sverige…" Där är vi helt eniga, fransmännen har mer stake, i varje fall vi 40 milj som bor i la France périphérique. Jämför de Gula Västarna och Bensinuppropet. Låt oss därför avsluta med att unisont högt ropa: Vive la France!!!
En bra uppskattning av dödligheten ges av MRC Centre for Global Infectious Diseases.
CFR på 1% (mellan 0.5 till 4 %). Det baseras på att det nu finns hundratusentals smittade. Det ska också sägas att de som alla andra är beroende av Kinesisk data.
De släpper välgjorda rapporter och jag vill rekommendera alla som vill veta hur man bör räkna på detta, att läsa deras rapporter.
https://www.imperial.ac.uk/mrc-global-infectious-disease-analysis/
Om deras uppskattningar är korrekta så kommer dödligheten vara som en allvarligare influensa (tänk asiaten 1957, som hade runt 5 miljoner döda). Spridningen ser inte ut att gå att stoppa tills det finns vaccin.
Jag spekulerar att Kina kommer se till att få igång fabriker igen så att inte BNP tappet blir för stort. Länder och företag som är beroende av resor och större sammankomster kan dock drabbas hårt. Turistindustrin i Thailand tror jag har hög risk att slås ut helt under 2020.