Tyskt inköpschefsindex (PMI) föll till 43.4 i december, ner från 44.1. Marknadens förväntningar var en återhämtning till 44.5, om än fortsatt negativt under 50. Den tyska börsen stiger förstås på beskedet och om den stänger på nuvarande nivå nås börsrekord för högsta stängningskurs.
Dagschart tyska DAX-index. |
Den tyska börsen stiger alltså på beskedet att konjunkturläget för den tyska industrin fortsätter försämras enligt PMI-enkäten. Inte bara blev den sämre, utan marknaden hade förväntat sig en viss återhämtning, om än fortsatt negativt läge med under 50 i index.
Alla delindikatorer ser ut att ha försämrats och det finns egentligen inget att säga, annat än att DAX-index stiger i skrivande stund med +0.59%. Stänger den tyska börsen på denna nivå når man börsrekord och den högsta stängningen någonsin för indexet.
46 kommentarer
Ja. Man undrar vad som driver börserna uppåt. Är det bara bristen på andra bra avkastande alternativ?
Själv tror jag på en utdragen toppformation som kommer brisera någon gång första halvan 2020.
Gissar att pensionsfonder kan ha en viss inverkan.
Bristen på alternativa investeringar
Negativa räntor
QE
Tillgångsinflationen kommer fortsätta.
Kanske en tro på att en lågkonjunktur blir grund?
Så länge inte räntan sticker eller vinstprognoserna kraftigt försämras går ju dagens värderingar någorlunda att försvara, tycker du inte?
Svenska börsen är normalvärderad ur ett historiskt perspektiv. Om man tycker det är dyrt eller billigt beror helt på vad man tror om framtiden.
Ja troligen är "lågkonjunkturen" för denna gången på väg att ebba ut. Så min gissning är att större samhällsproblem ligger i korten framöver, då förmögenhetsfördelningen sprids än mer mellan rik/fattig. Inte särskilt önsktvärt, faktiskt. Lite som att kissa på sig.
Håller helt med.
Det absolut största hotet är segregeringen och 50/50-samhället vi lever i.
Segregering? På vilket sätt är gubbarna i Djursholm ett problem för samhället? Dom skapar ju jobb. Bor inte Stefan Persson där?
Jo de skapar jobb för de 50% som arbetar i Sverige. Du kan ju alltid fråga den andra halvan av befolkningen hur de har det.
Så vi har 50% arbetslöshet i Sverige eller tycker du det är synd att vi inte tillåter barnarbete i Sverige? 😛
Dessutom är det inte alla arbetslösa som vill ha jobb. Var inte naiv som den andra Stefan och tro det. Majoriteten vill kanske det men långt ifrån alla.
Det jag säger är att vi har ett 50/50-samhälle. Sen behöver du så klart inte hålla med i ingenjörsbubbla.
Vi har ett utanförskapssamhälle men 50/50 är lite överdrivet.
Ponera att medianlön är ca 31 k. Det innebär att 25% av befolkningen lyfter över över 31 k i månaden. Och som du vet är Sverige ett dyrt land att leva i förutom boendet. Så 50/50 är hyfsat nära sanningen även fast ingen vill höra det.
Det är ju sant, men gör man en sådan analys att det är synd om den halvan av befolkningen som inte jobbar så räknar man ju in till exempel alla barn och studenter, som med ganska hygglig sannolikhet _kommer_ att jobba framöver.
Vi har annars hyfsat hög sysselsättningsgrad bland 20-64-åringar, 82% eller nåt sånt, högst i EU (men lägre än Schweiz). Saknas inte problem för det, men ändå.
"Men en timme i veckan räknas som sysselsatt" kommer då någon svärjis direkt skriva. Men nej, det finns inget sifferunderlag som visar på det, snarare har medelarbetstiden ökat sedan 2005. https://cornucopia.cornubot.se/2019/06/sysselsattningen-i-sverige.html
I åldern 25-64 jobbar 97% av de sysselsatta 20 timmar eller mer i veckan. Även om övriga 3% skulle strykas från sysselsättningen så skulle svensk sysselsättningsgrad vara i toppskiktet. Och av dessa 3% som jobbar mindre än 20 timmar jobbar sannolikt de flesta betydligt mer timmar än en timme i veckan. Är man arbetsgivare vet man hur stor administativ börda en anställd är och ytterst få arbetsgivare har lust att ha folk som inte jobbar åtminstone en heldag i veckan.
De grupper som har lägst arbetstid är pensionärer och ungdomar. Absolut inget konstigt alls att de inte jobbar heltid.
Du menar att du tolkar sysselsättningsbegreppet annorlunda en vad SCB gör?
Eh, va? Poängen är att 97% jobbar mer än 20 timmar i veckan. Att påstå att en massa entimmesanställda leder till fejkad statistik är helt enkelt fel. Folk jobbar riktiga arbetstider. Punkt.
Jo, men din första mening kunde tolkas som att det där med en timme inte stämmer, för det gör det ju.
Sen, för att vara lite petig, så är det ju bra om vi jämför samma åldersgrupper hela tiden, 15-74 år verkar vara det man jämför med i AKU från år till år, då ligger det på 68,5% för 2018.
i AKU:n finns både 20-64 och 15-74.
Hur man än räknar ligger Sverige högt vad gäller sysselsättning, och som Lars förtjänstfullt visat så innebär "sysselsättning" i de allra, allra flesta fall någon sorts arbete på minst halvtid.
Joakim, det handlar inte om att tycka synd om någon utan om att klyftorna i samhället skapar problem. Sen kan man ju tycka att 50/50 är raljant men i perspektiv med US är det riktigt bra siffror.
Ja, det är ju det jag är lite inne på. 50/50 är raljant eftersom ena halvan innehåller bland annat massa barn och ungdomar som givetvis försörjs av den andra halvan helt naturligt.
Klyftorna skapar problem, framför allt mellan lågutbildade/icke svensktalande och resten. Ingen har ännu presenterat en riktigt bra plan för att komma tillrätta med detta. Det innebär dock inte landets undergång.
@stefan ö Instämmer helt. Joakim förstår inte riktigt vad du menar och goofy har lämnat verkligheten.
@Joakim, Goofy ska vi ta fram snittinkomsten för samtliga vuxna, inklusive alla som arbetar, hamnar vi på ca 25-26000 kr i månaden. Mao hälften av den vuxna befolkningen lever på 25kr eller mindre. Det blir inte så värst mycket över, efter skatt, hyra och räkningar och mat, till någon annan konsumtion. Notera att det finns, enligt EUs normer, ca 300000 fattigpensionärer. Pröva själv, gör en simulering på din egen ekonomi och ta bort all din konsumtion tills du hamnar på ca 19tkr. Man är inte fattig i den strikta bemärkelsen, men några semesterresor, konsumtion utöver det nödv., eller fint boende är det bara att glömma för många.
Vi har idag en återgång till tredjedelssamhället. Passerar 50/50 på vägen…
Jag skulle aldrig hänvisat till sysselsättningsgraden för då drog ni slutsatsen att det endast var den jag åsyftade.
Plassa, snitt är inte median. Således har du fel.
@Plassa: Om man har en löneinkomst på säg 25 000 kr/mån, så har man efter skatt 19 208 kronor i disponibel inkomst. Det är inte något svårt att för en ensam person klara av att leva på det beloppet i de flesta städer elller på landsbygden i Sverige.
Riksgenomsnittet för hyra för en lägenhet på 70 kvm är 6 615 kr/mån. Det är dessutom ganska stort för en ensam person. Men vi låtsas ändå att det är det som gäller.
Då har du 12 593 kronor kvar att konsumera. Förslag till budget:
Mat: 2 400 kr
El, bredband, hemförsäkring, telefon: 1 000 kr
Fackavgift: 400 kr
Transport: 1 000 kr till 3 000 kr (kollektivt vs bil)
Kläder: 1 000 kr
Hygien och förbrukning: 1 000 kr
Då har du mellan 4 000 och 6 000 kronor kvar ungefär till fritid, nöjen, resor, prylar, utemåltider, etc etc.
Detta då med en lite större lägenhet än normalt för en ensam person, och med en lön på en god bit under genomsnittet / alternativt att man inte jobbar heltid. Inte alls särskilt utmanande att leva på. Det är dessutom bara en väldigt grovt tillyxad budget, man kan förfina det hela ganska mycket.
Vad tycker du själv gör att man inte kan leva helt OK på 19 000/mån? Vilken utgift är det som sticker iväg?
Lars. Som du vet är genomsnittslönen högre än medianlönen.
Plassa pratade inte löner utan inkomster. Han behöver visa på medianinkomsten (ej medianlönen) för att kunna säga "50% har lägre inkomst än så här". Han har inte visat detta. Således var hans inlägg fel.
Det intressanta är medianinkomsten i Sverige, medianförmögenheten samt den psykiska hälsan där minst 1 miljoner svenskar käkar lyckopiller.
Jaha, och hur många käkar lyckopiller i onödan. Inte ovanligt att vårdcentraler ger lyckopiller till folk för att slippa dem, fast de egentligen har andra problem. Lyckopiller är ett mått på läkemdelsföretagens införsäljning till primärvården, och inte svenskarnas välmående.
Lyckopiller används även för vissa åkommor som t ex PMDS. Fungerar också mot tinnitus har det visat sig. Finns säkert fler åkommor där de ger kliniskt dokumenterad effekt. Annat är t ex att ge lyckopiller åt döende eller svårt sjuka patienter, för att de ska kunna hantera sjukdomen bättre. De är alltså sjuka i t ex cancer, och inte mentalsjuka.
Lyckopiller är inte liktydigt med psykisk ohälsa.
Tinnitus? Det var som fan, då ska jag genast be att få något utskrivet.
Tror du måste hitta rätt läkare dock. Det var ett exempel på att psykofarmaka kan användas till annat än psykisk ohälsa. PMDS är nog vanligare, och där ingår det rent av i socialstyrelsens rekommenderade behandling. Fast det är mycket låga doser och bara delar av månaden. Att döende och cancerpatienter får lyckopiller är dock väldigt vanligt.
Men lyckopiller till cancerpatienter kanske beror på medianinkomsten i Sverige eller vad nu bruket av lyckopiller hade med ämnet att göra.
Det var enbart ett konstaterande att 1 miljon svenskar käkar lyckopiller. Tycker man det är ok får man så klart tycka det. Personligen har jag lite svårt att tycka det är ok, speciellt som vederbörande alldeles för ofta hamnar på fel preparat.
Är 10% på lyckopiller (t ex medicin mot ADHD) mer eller mindre än andra länder på samma välståndsnivå? Anser du att psykisk ohälsa är en sjukdom eller att folk som lider av detta bara är veka töntar som borde skärpa till sig?
Sverige har en hög användning av lyckopiller ur ett internationellt perspektiv.
Sen om det är rätt eller fel kan jag inte bedöma då jag inte har den medicinska kompetensen. Det där med veka töntar är så långt ifrån vad jag tycker man kan komma. Arbetar inom vården.
Ojdå, tack för din tjänstgöring. Trodde du levde på dina enorma aktievinster.
Generellt verkar sjukvård, inklusive medicinering som "lyckopiller", öka med välståndet i ett land. Att man inte knaprar lyckopiller i fattiga länder kanske inte är ett tecken på att man saknar psykisk ohälsa,utan på att man saknar vård och välfärd.
Jag är kluven i frågan. När jag var ung, dum och naiv var världen svart-vit. Idag har jag många bekanta som av olika skäl tar "lyckopiller" och som har fått rejält höjd livskvalitet. Fullt fungerande människor, men t ex piller mot ADHD kan göra en enorm skillnad. Vet inte om det är dåligt att folk får det bättre och även presterar bättre i arbetsliv, relationer, föräldraskap mm.
Håller helt med i dina två nedersta stycken. Frågan är oerhört komplicerad.
Frågan är komplicerad, men jag är nog inne mer på att modernt samhälle -> mer vård -> fånga upp sjuka på bättre sätt -> mer terapi och medicinerande.
Om 10% är mycket eller lite är svårt att säga. Vi kan ju jämföra med några länder som liknar oss:
Island: 14%
UK: 10%
Kanada: 10%
Sverige: 10%
Danmark: 8%
Finland: 7%
Norge: 6%
Tyskland: 6%
Nederländerna: 5%
Sverige ligger högt här, men är det automatiskt något som har med klyftorna vi diskuterar i inlägget att göra?
Var fick du siffrorna från, Joakim?
Drog snabbcheck på wikipedia.
Noterbart också att man mäter olika saker i olika länder.
Skulle nog spontant säga att jag hellre lever i topp tio i den listan än i botten tio.
Tungt att sek gått upp också
Väntar på den stundande rean på marknaderna…
Nöjer mig med att följa min modell slaviskt på bästa Riksbanken-vis.
Rean var igår. Idag är priserna 1% upp. 🙂