Läsarenkäten visar på ett starkt matematiskt samband (“korrelation”) mellan arbetstid och lön. Kanske inte så konstigt, då de flesta rimligtvis får betalt mer för att jobba fler timmar än färre timmar.
Veckoarbetstid på horisontell axel, årsinkomst i kronor på vertikal axel. Trendlinje i mörkt. |
Den matematiska korrelationen mellan veckoarbetstid och årsinkomst var stark, 0.24. Detta baserat på 2292 läsarsvar efter strykning av outliers eller orealistiska svar. Alla som angav inkomst på noll arbetstid ströks, liksom alla som angav mer än 100 timmar i veckan, och alla som hade en inkomst över åtta miljoner kronor om året. En del lustigkurrar gav 100 miljoner i årsinkomst och 168 timmars veckoarbetstid, dvs 24 timmar per dygn sju dagar i veckan. Men som sagt, sådana kombinationer av outliers och falska svar stryks. Totalt ströks 37 respondenter.
Nu måste någon förstås anmärka korrelation innebär inte kausalitet. Nej, det måste det inte göra. Men den som är timanställd tjänar naturligtvis mer om vederbörande jobbar mer timmar. På samma sätt så tjänar man generellt mer pengar om man jobbar heltid än om man jobbar halvtid osv.
Fördelning årsinkomster. |
Vad var då respondenternas inkomster? Medelinkomsten var 619 629:- SEK om året före skatt. Medianinkomsten var 550 000:- SEK. Att vi pratar inkomst och inte löner här beror på att man som företagare kan ta ut en del av intäkterna som utdelning istället för lön.
Fördelning veckoarbetstid. |
Medelarbetstiden var 41 timmar och 45 minuter per vecka och medianarbetstiden var 41 timmar. Vanligast var 40 timmar.
Den som vill hävda att det inte alls finns ett samband mellan hur mycket man jobbar och inkomst är välkommen att visa detta. Kom ihåg att anekdoter är anekdoter och bevisar ingenting.
27 kommentarer
Som konstnär lyckas jag kombinera långa dagar med låga inkomster men så gjorde jag inte karriärsvalet med ekonomiska ambitioner i åtanke.
Dina anhöriga kommer hylla dig när du dör och dina verk säljs dyrt postumt… Hedervärt!
Jag tror att den memen grundar sig på Vincent van Goghs öde. Vincent är tyvärr ett undantag, konstnärer uppvärderas i allmänhet inte postumt och i den mån de omvärderas drastiskt är det oftare åt andra hållet. Van Gogh och Henry Darger är några av undantagen. Så inte mycket hopp där tyvärr, jag nöjer mig med att själva grejen är tillräcklig i sig själv.
Att stryka svaren med 0 arbetstimmar blir ju fel, du har ju frågat efter arbetstid och inkomst.
Är du sjukpensionär har du 0h arbetstid men du har en inkomst, du kan ju också tillhöra gruppen som har tillräckligt med kapital för att helt enkelt inte behöva jobba, bara som några exempel.
Det står lönearbete och företagande. Pensionärer sjukskrivna och kapitalister jobbar inte per se?
Inlägget heter "Enkät: Vad är din inkomst och vad är din arbetstid?".
I själva frågeformuläret står det "Arbetstid och lön".
Avgränsningarna till att det enbart är inkomst av tjänst som räknas är lite otydliga och öppnar ju för att pensionärer med mera svarar i enkäten.
Hela frågeställningen kan uppfattas som ett sammelsurium eftersom där blandas friskt mellan begreppen lön och inkomst och dessa två har ju enligt vedertagen definition, bl.a. hos SCB, två olika betydelser. Detta då där begreppet lön uteslutande härrör sig till ersättning för utfört arbete eller beredskap att utföra arbete medan inkomst är ett vidare begrepp som även innefattar bl.a. utdelning på kapital.
Samt inte att förglömma att en förekommande definition av inkomst- och tjänstepension är att dessa är att betrakta som uppskjuten lön.
Nåja, skönt att se att man hamnar till höger om den stora puckeln i inkomstdiagrammet iaf 🙂
Grattis, men vad spelar det för roll vad man tjänar i förhållande till andra?
Lycka är ju att tjäna 10% mer än sin systers man, som bekant.
Blir lite chockerad över den höga median och medellönen.. jag är långt under även om jag hade jobbat 100 %. Man behöver inte så mycket pengar så kan man slippa jobba hela veckan så tycker jag att man bör passa på.
Förmodligen så handlar det om kvalificerade kunskapsintensiva jobb där erfarenhet och prestation värderas högt, vilket avspeglas i lönerna. Det är personer som tycker om sitt jobb. Det är därför de blivit så bra på det de gör.
Men visst kan man bli bra på att vända hamburgare också, men det är inget som värderas speciellt högt av någon då vem som helst kan göra det och bli bra på det.
Dava, tänk på att folk kan vara äldre än du. Tio år ger ca 30% högre lön när jag kollade upp det. Eller 27% eller ngt sådant.
Slippa jobba hela veckan kanske är skönt men som egenföretagare är min erfarenhet att desto mer jag jobbar desto mer efterfrågan får jag av den enkla anledningen att varje kund jag betjänat blir en ambassadör som gör reklam för mig.
Jag skulle också kunna höja min timlön ganska avsevärt genom att strunta i vissa jobb, vilket också vore långsiktigt destruktivt.
Som vanlig löneslav så saknar jag faktiskt möjligheten att kunna jobba lite extra och tjäna lite mer pengar under vissa perioder. Jobbar för närvarande de vanliga 40 timmarna i veckan, och övertidsjobb tillhör ovanligheterna på min arbetsplats. Min chef tillåter ej heller att man har extraknäck, då det sannolikt skulle konkurrera med den egna verksamheten. Så det finns inga möjligheter att öka sina inkomster vid behov. Annat än att byta arbetsgivare eller att starta eget, men det känns som ett stort steg.
Finns gott om extrajobb att ta, men säkert inte till den timlön du vill.
Jag har jobbat över 100 timmar i veckan ett tag. Fungerade dock inte mer än ett halvår. Tjänade dessutom mkt mindre än nu och nu jobbar jag ca 30 timmar… När man startar företag(ej konsult) blir det ofta så tills man byggt upp bolaget och knowhow.
Man kan tolka diagrammet som att det är ett antal personer sm befinner sig i uppbyggnadsfasen. De jobbar häcken av sig med tjänar nästan ingenting.
Förhoppningsvis har du byggt upp ett företag som ger utväxling på arbetet d.v.s. inte konsulttimmar utan kanske någon mjukvara som ger intäkter på licens, användande eller någon slags tjänst eller produkt.
Men då finns det också ett upparbetat värde i bolaget som vid en försäljning av bolaget kan ge stora intäkter, ja så företagande kan inte jämställas med löneslavande.
I mitt fall är det inom bygg, men även där är knowhow guld värt. Att ha duktiga gubbar är guld värt. Även insikten av att det inte produceras mer för att man jobbar mer är värt mkt. Antal arbetande timmar innebär inte alltid att det blir mer gjort. Gäller att vara effektiv när man väl arbetar, det är ingen som betalar en för att fördriva tiden.
Vill nyansera lite – det som beskrivs här är sambandet mellan arbetstid och inkomst av tjänst. Tittar vi på inkomst av kapital kan det se helt annorlunda ut. Att investera är en av få sysselsättningar där det ofta lönar sig att i perioder vara passiv och sambandet mellan nedlagda timmar och inkomst (av kapital) kan se helt annorlunda ut. Kan knappt komma på någon annan sysselsättning där man optimera resultatet genom att i perioder checka ut från jobbet..
En korrelationskoefficient på 0,24 anses dock modest.
https://www.xkcd.com/1725/
Hur ser kurvan för de medborgare som inte är cournocopianer?
Några intressanta sambanf som kan ses i övrigt? Ex mängden som arbetar 40h eller färre vid de statliga brytpunkterna borde vara högt.
Arbetstid. Som enkel löneslav- så tänker jag mer på lön/ersättning i förhållande till arbetstid+restid. Arbete i Stockholm, Göteborg o över sundet halkar då troligen ned något.
Vilket skulle minska korrelationen.