Hotet om misstroendevotering mot arbetsmarknasminister Eva Nordmark (S) gjorde att regeringen och JÖK-samarbetspartnerna C+L backar och bugar sig för Jonas Sjöstedt (V) och Vänsterpartiet. Man skjuter således upp reformeringen av Arbetsförmedlingen ett år för att undvika en regeringskris.
Segrare. |
Regeringen och C+L fegade alltså ur och visade att Vänsterpartiet kan bestämma över regeringen genom att lägga misstroendeomröstningar och få stöd av M+KD+SD i detta.
Beskedet på morgonens presskonferens är att JÖK:arna kommit överens om att skjuta fram reformeringen av Arbetsförmedlingen ett år. Huruvida detta är nog för att misstroendeomröstningen ska dras tillbaka, eller rösterna i den ska läggas ner är inte klart.
Partiledarna för JÖK-partierna kallar det i en debattartikel hos Aftonbladet dock att JÖK:en ligger fast, fast man ändrar den. Krig är fred. Fred är krig. Man har inte backat för Vänsterpartiet, som enligt JÖK:en inte ska ges något inflytande. Så nu vet vi det.
Lite listigt så ska inte hela reformen nu vara klar förrän slutet av 2022, dvs efter nästa val, så man gör det hela till en valfråga.
Återstår att se vad Vänsterpartiets kommentar blir.
13 kommentarer
Frågan är om M+KD+SD kommer rösta med V i vilken fråga som helst.
Denna fråga var ju de flesta skeptiska till – dvs att det skulle gå så fort.
Skulle M+KD+SD rösta med V om det gällde t ex slopandet av värnskatten – skulle M rösta emot en slopning av värnskatten BARA för att sabotera för regeringen?
I JÖK:en står det att reformeringen av Arbetsförmedlingen ska vara genomförd senast 2021 – hinner man det nu? Kanske kan denna tidsplan fortfarande hålla – dvs genomförd innan nästa val vilket verkar vara målet.
Och varför skulle V avstå från att ställa samma krav igen om 12 månader?
Om det handlar om att fälla regeringen, så kommer M+KD+SD göra gemensam sak med V oavsett vilket skäl de anger.
Allt annat vore mycket märkligt.
" skulle M rösta emot en slopning av värnskatten BARA för att sabotera för regeringen? "
Det tror jag inte.
M avskaffar värnskatten i sin budget för 2020. Ett taktiskt misstag om du frågar mig. De skulle istället ha sänkt statlig inkomstskatt med 5%. Då hade de kunnat sagt att regeringen prioriterar de "rikaste", medan de ser till bredare grupper, så som barnmorskor. lärare och specialistsjuksköterskor.
Samtidigt hade behållt rollen som riksdagens största skattesänkarparti och stått upp för principen om hälften kvar.
Strikt talat så har man hälften kvar. Skatten är 41% i tabell 32 för en miljon i årslön. Sänks till 39% om jag minns rätt.
Oräknat arbetsgivaravgifter, förstås.
"hälften kvar" kommer från den gamla principen vid reformen 1990 om "hälften kvar _vid en inkomstökning_". Inte hälften kvar totalt sett. Det ignorerar också som ni nämnt arbetsgivaravgifterna, men det är en annan historia…
Påminner om före detta kollegan som berättade att hennes äktenskap blivit mycket lyckligare sedan hon tagit ut skilsmässa. Hon och exet hade nämligen numera långa varma själsligt förenande diskussioner kring barnens gemensamma uppfostran samt hämtnings- och lämningsscheman.
Kanske hade varit lättare om exet och maken hade haft ett öppet förhållande…
Regeringen tillämpar ju ett öppet förhållande vad gäller påverkan utifrån av icke-regeringsparter.
Om detta blir faktum så har januariavtalet förstås brutits då lagen om LOV skrotas, dvs pkt 18 faller. Fritt fram för att ändra på fler punkter.
Trovärdigheten för främst Lööf/C står numera på noll, nej minus precis som räntan. Och ännu ett exempel på hur Löfven mer och mer förvandlat praktisk politik till förhandling.
Det här var en testballong. C kommer med all sannolikhet vika ner sig när det kommer till "marknadshyror" och turordningsreglerna.
1) C ville inte fälla S förra mandatperioden trots att de inte fick något för det, så varför nu när det fått igenom en massa?
2) Annie har inga problem att bryta löften, så som att hon ville ha Ulf som statsminister och att hon inte skulle agera stödhjul åt S.
3) Tveksamt om SD går med på "marknadshyror" och ändrade turodningsregler. Även om C bryter med Löfven, så är det inte säkert de kommer få igenom reformerna.
4) C har målat in sig själva i ett hörn när det gäller SD. Om det nu innebär "nazism" att ta stöd av SD, så verkar det märkligt att de skulle släppa fram "Hitler" för få lite ändringar i turordningsreglerna.
En vinst för S. Dom ville inte privatisera arbetsförmedlingen.
OT: Eon sänker elnätspriserna fr.o.m 1 jan 2020.