Dags för lite förmys denna fredag. Eftersom skattesänkningarna tydligen var klubbade redan, så finns nu nya skattetabeller hos Skatteverket, så du kan se hur stor skattesänkning du faktiskt får från årsskiftet.
Degen forsar in! |
Skatteverket har nu uppdaterat skattetabellerna för nästa år. Dock går det ännu inte att välja kommun och församling, då tydligen inte alla kommuner har spikat eller rapporterat in sina skattehöjningar än.
Men du kan åtminstone jämföra din tidigare skattetabell med den nya. Dels har värnskatten dragits bort, och dels har olika brytpunkter räknats upp.
Om du exempelvis hade 50 000:- SEK i månadslön och skattetabell 32 så betalar du nästa år 14 559:- SEK i skatt per månad, en sänkning från 14 916:- SEK eller 357:- SEK mer i plånboken varje månad.
Vid en medianlön på 31000:- SEK och tabell 32 sänks skatten från 7 255:- till 7 233:- eller 22:- SEK.
Störst effekter får man förstås uppe på värnskattenivåer. En månadslön på 70 000:- betalade i år 26 413:- SEK i skatt, men får den sänkt till 25 458:- SEK, eller 955:- SEK mer per månad. För 81000:- SEK i lön sänks skatten från 41% till 39%.
Antagligen kommer detta innebära större skatteeintäkter, då de som kan styra sin lön själva nu kommer ta ut mer lön än tidigare och t ex få större utdelningsutrymme enligt 3:12-reglerna, där det nu blir lönsamt att maximera lönen för maximalt utdelningsutrymme. Det kan alltså bli läge att ta ut överlikviditet som lön och betala skatt på den, istället för att bara spara den på hög i bolagen. Detta kommer således leda till mer skatt åt staten. Det som grumlar till det är förstås att inget någonsin är allt annat lika. Konjunkturen kommer förstås minska det ekonomiska utrymmet, men det hade blivit värre annars.
Skatteverkets skattetabeller för 2020 hittar du längst ner här. Sedan kanske din kommun höjer skatten, vilket kan förändra det hela lite.
37 kommentarer
Woho, 250 riksdaler extra.
Eller två pizzor, vilket verkar vara det nya sättet att räkna. 🙂
Det där är så 2015. Det är påsar med ostkrokar som gäller.
Här "på landet" blir det faktiskt tre pizzor!
Wtf, här "på landet" kostar pizzorna hundra spänn.
Och på vischan där jag bor räcker det till en(1!) hamburgare av den nya sorten , gjord på högrev och med syltad rödlök på tandpetare och pommes frttesen i en korg..
Här i spenaten: 3x pi(π)-zzor.
Där mitt ena barn bor, räcker det till 4 pizzor. Om man äter dem på plats. Det är tydligen en pizzeria som ligger i försäljningtoppen, men det är aldrig något folk så det är lätt att få något av de fåtal borden. Men gott är det.
Billigaste stället i närbelägen mindre stad tar 29 kr/pizza (Margarita) så det blir 8 pizzor. Sunkiga pizzerior i kanten av småstäder FTW!
För vissa att kompletteras med sänkt skatteuttag på pensionsinkomst!
För vissa av dessa vissa således med viss visshet viss nettoförstärkning!
Attans också att jag sköt upp uttaget av min Kåpan-pension från mina år i statlig tjänst: hela 12 kr per månad som kunde ha njutits med ännu sänktare skatt nästa år … 😉
50 spänn… 🙄
Kommer fortfarande gå minus när skattehöjningen på soppan till bilen är betald.
Heja Sverige!
https://www.nyteknik.se/premium/lista-har-ar-alla-elbilar-som-kommer-att-finnas-ute-2020-6980315
Yipeee… 25 kr mer. Puhh.. det var på håret.. Hoppas du har rätt om ökade skatteintäkter..
Sånt här är alltid meningslöst att räkna på för oss med bonusar i lönen. Har noll koll på vad jag får brutto på ett år förrän pappret dimper ner från skatteverket.
Du kan ju jämföra med förra året och titta på vad skillnaden skulle bli.
Ah, 500 spänn i månaden, fint.
1% mindre. Katching!
De som kan "styra sin lön" torde utgöra en försvinnande liten andel av arbetstagarna. Skatteinkomsterna kommer alltså inte att öka, inte på kort sikt i alla fall.
Nja, finns anställda höginkomsttagare som växlar lön mot tjänstepension för att ducka värnskatten.
Exakt så, plus ev. ta ut bonus o lösa in aktie program.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ska bli intressant att se effekterna av avskaffad värnskatt. Själv har jag skjutit upp en del intäkter till 2020.
På sikt så kommer den sänkta marginalskatten dock inte påverka mitt beteende. Grundproblemet är att man som anställd inte kan arbeta så många timmar som man vill.
Ta bort statlig inkomstskatt helt och tillåt arbetsveckor upp till 50 timmar (EU regel), men ha kvar rätt till 40 timmar (så vänstern inte går i generalstrejk).
Det skulle troligtvis kunna öka BNP med över 100 miljarder.
Moraliskt sett borde väl den som anstränger sig extra och jobbar över få lägre skatt, inte högre.
Skatt är stöld: Ingen kommer stoppa dig om du jobbar extra. Du jobbar säkert med något inom IT eller teknik. Be om övertidsavlösning, eller jobba helt enkelt extra utan att skriva upp timmarna. Om du producerar mer kommer belöningen ändå så småningom.
"Ingen kommer stoppa dig om du jobbar extra."
HR blir inte glada, för att inte tala om facket får nys om det.
" utan att skriva upp timmarna. "
Inte alla jobb som man kan göra det och även i de fall man kan, så finns det gränser för hur långt man kan ta det.
50 timmars arbetsvecka vore ett enkelt sätt att öka välståndet i landet. De som vill jobba 40 timmar kan fortfarande göra det, samtidigt som staten får in mer pengar skattepengar, och de som vill öka på sin inkomst ges möjlighet till det.
HR kommer inte bry sig om du sköter det snyggt, inte facket heller.
Det enda som sker i det fallet du har ett kunskapsyrke är att du framstår som synnerligen produktiv. Ingen kommer märka något om du kommer en halvtimme tidigare och sitter en timme längre om dagen, plus att du kan jobba hemifrån i många fall. Bara be om övertidsavlösen. Omkring hälften av alla ingenjörer är övertidsavlösta om jag minns rätt, och värderas efter prestation, inte efter antal timmar arbetade. Gör du detsamma.
"HR kommer inte bry sig om du sköter det snyggt, inte facket heller.
…
Gör du detsamma."
Blir lite jobbigt att diskutera när du gör det personligt. Dels för jag är intresserad av förämdringar på samhällsnivå, och dels därför jag inte vill skriva på Internet vad jag gör, eller inte gör.
Lösningen på politisk nivå är att göra det möjligt att legalt arbeta fler timmar och få betalt för det, så som redan får om man jobbar 40 timmar istället för 30 timmar – inte att "sköta det snyggt".
Vi kan väl hantera det avtalsvägen, precis som vi gör idag. Inom flera yrken är det inget svårt varken i praktiken eller via avtal att jobba precis så mycket man vill. Är man egenföretagare finns inga gränser alls.
Jag hade gärna också sett generellt fler arbetade timmar, men samtidigt efterfrågar folk också balans mellan jobb och fritid, så 40h i snitt kanske är en hygglig kompromiss.
Om du med avtal menar kollektivavtal, så är det ju inget som en enskild person kan påverka. Många har dessutom inte kollektivavtal, och av de som har det, så ger de normalt inte möjlighet till 50 timmar i veckan kontinuerligt.
" men samtidigt efterfrågar folk också balans mellan jobb och fritid, så 40h i snitt kanske är en hygglig kompromiss. "
Inget i mitt förslag försöker ta bort 40 timmar från någon. Jag räknar med att färre än 50% kommer utnyttja möjligheten. Men om man låter de som vil arbeta mer få göra det, så blir det en vinst för alla. Det oavsett om man vill att ökade skatteintäkter ska gå till bidrag, offentlig service eller generella skattesänknigar.
Det behöver inte ens vara så att den enskilde vill öka totalen utan att man bara vill ha större flexibilitet. Innan man får barn kanske man vill jobba 50 timmar och spara undan pengar, för att sen när man får barn gå ner till 30 timmar och leva av dessa.
Det du söker heter "övertidsavlösning" som sagt och är vanligt hos många tjänstemän. Det finns redan möjlighet att jobba mycket extra på egen hand, antingen som övertidsavlöst eller som egenföretagare. Jag själv och de flesta av mina kollegor är just övertidsavlösta, så det är inga problem för nån av oss att jobba 50 timmar i veckan om vi så önskar.
Jag tror inte facken vill att den genomsnittliga reglerade arbetstiden ska öka, av flera skäl. Antingen jobbar du över och får övertidspengar, eller så plusflexar du, eller så förhandlar du bort övertiden.
Tror inte heller facken gillar det, men de är ju emot det mesta.
Det som dock bestämmer reallönen i ett land är hur mycket som produceras. Konkurrens bland arbetsgivare gör att lönerna drivs upp och den ökade vinst de gör med lägre betald övertidsersättning försvinner för dem på sikt.
Det vore dock pedagogisk omöjligt för facken att förklara det, om de öht. förstår det, så de skulle vara emot det.
"Det du söker"
Kommer inte kommentera min privata situation, men jag är väl medveten vad man kan och inte kan göra.
Nej, det respekterar jag. Men det låter alltså som om du inte vill att arbetsgivarna ska behöva betala övertidsersättning över 40h/vecka, det tror jag inte riktigt kommer gå hem. Trenden i avtalen är annars mer pensionsavsättningar och mer ledig tid. Om man inte är intresserad av detta är man i dålig sits, utöver då att helt enkelt bara jobba på.
Tycker det ska vara upp till arbetstagare och arbetsgivare att bestämma lön, både över och under 40 timmar. Men det verkar iaf. troligt att om det ges ökad möjlighet att arbeta över 40 timmar mot betalning, så kommer fler arbetstagare göra det, vilket gör att arbetsgivare inte i lika hög utsträckning behöver locka med bättre betalt för den övertidsmöjlighet som finns idag. Jag kan se fackets argument. Tror inte övertidsersättning kommer försvinna, men det verkar troligt att det blir ett visst ökat lönetryck neråt för extratimmar.
Det kompenserar dock av bättre löner generellt och högre BNP att "fördela"
Från tabell 29 till 30. Yehaa! Det går utför i Hvellinge kommun.
Sverige är en potatismonarki. Varför räkna i antal pizzor? Räkna i kg potatis istället.