Tasmanien har normalt ett ganska svalt, ganska nordiskt klimat, även om snön på vintern extremt sällan når ner under några hundra meters höjd upp i bergen. Idag vände dock vinden och extremt varma stormvindar blåste in från fastlands-Australien. Och med dem följde de bruna molnen från bränderna på fastlandet.
Bruna vindar över Tasmanien, Hobart och Rolex Sydney-Hobart Yacht Race. |
Temperaturen så här på sommaren i Hobart och Tasmanien kan variera mellan under tio grader till upp runt 25 grader. Idag steg temperaturen till kokande 37 grader, då det blåste upp stormvindar från norr och förde ner den varma luften från Australien över Tasmanien. I Sydney var det tydligen uppåt 40 grader.
Det var minst sagt lite svettigt under dagen under stekande sol. Nu på kvällen kommer dock regnet och temperaturen ska snabbt falla ner till 20 igen.
De sista kvarvarande båtarna i RSHYR fick med nordanvinden inte bara kämpa mot strömmen och tidvattnet i floden fram till Hobart, utan även med motvind. Ingen som gått över mållinjen avundas de som är kvar där ute, vilket runt mörkrets inbrott fortfarande var runt femton båtar.
Och med nordanvinden blåste bruna moln in över Hobart, se fotot ovan. Det var inte mörka, grå eller svarta moln, utan bruna. Samma bruna färg som diset på mina bilder från Sydney, fast tydligare när det kommer inblåsande som kontrast mot vita moln och blå himmel. Pyrocumulus.
Tyckte även det luktade brandrök två timmar efter fotot ovan, men det kan förstås varit någon som grillade, och det var för varmt för att gå runt och isolera om det luktade rök överallt eller bara precis där jag var. Senare framåt skymningen var lukten borta.
Brandbil i Sydney. |
Det är förstås lätt att skylla bränderna i Australien på klimatförändringar – villket blir en sorts ödets ironi, då Australien är extremt beroende av fossil energi. 2017 stod 62% av elproduktionen av kol, 22% av fossilgas, 2% av olja och resten förnyelsebar energi.
Dock finns det precis som på norra halvklotet roterande vädersystem, som hamnar på olika platser olika säsonger. På norra halvklotet brukar det finnas en extremt varm plats och en kall plats på sommaren. Oftast hamnar dessa i norra Kanada eller i Sibirien, där få märker av dem och de inte hamnar i några nyheter. Men ibland hamnar en av dem t ex i Sverige likt sommaren 2018.
Brandrökdiset över Sydney Harbour under gårdagen. Fotot taget 12:39 lokal tid på söndagen, och North Head till vänster, South Head och Crow’s Nest mitt i bild till vänster. |
På motsvarande sätt ska det vara runt Indiska oceanen. Ett kallt respektive varmt vädersystem roterar runt. De senaste tre åren har den varma delen hamnat över Australien, som fått torka och extrema temperaturer likt Sydneys upp mot 40 grader idag, och ännu värre inåt land. Men istället har det tydligen varit kallt och gott om nederbörd i Östafrika. Och mycket riktigt var det betydligt varmare i Tasmanien än det var i Tanzania när jag var där i februari, trots att Tasmanien ligger vid kusten och kyls av havet. Det svala vädret var som sagt över Östafrika även det året.
Så det går inte rakt av skylla på klimatförändringar. Det kan vara det, men variationer enskilda år är väder, precis som sommaren 2018 i Sverige var väder och inte klimat. Klimatfrågan görs en otjänst om man skyller varenda väderavvikelse på klimatet, eftersom vädret inte återkommer, likt sommaren 2019. Därmed kan klimatförnekare säga att andra hade fel och att det inte finns några klimatförändringar. Man måste inse att klimat inte är vädret ett enskilt år eller ens några år i följd – då skulle enskilda eller flera år med kallare väder lokalt motbevisa global uppvärmning. Sluta använda anekdoter som bevis – det kommer alltid slå tillbaka. Och nej, bloggen skyllde inte sommaren 2018 på klimatförändringar.
Det finns alltid någon plats där det är kallare eller varmare än normalt, så med detta kan man “bevisa vad som helst”, fast det inte bevisar någonting. Bevisen för klimatförändringarna och den globala uppvärmningen finns dock som trender i värme i luft och hav, och dessa är stigande när man justerar för t ex vulkanutbrotts kylande effekter och andra engångshändelser.
Fotona i inlägget är oredigerade och tagna med en Sony A6400 och ett f3.5 16 – 50 mm objektiv. Färgerna är överensstämmande med verkligheten vid fototillfällena. Den som inte tror på det och vill ha exponeringsdetaljer kan förstås få dessa.
På den här bloggen berörs över huvud taget inte barn under 18 år, vare sig med namn eller omskrivningar, eller på metanivå. En sådan diskussion kommer tas när eventuella barn har fyllt 18 år och blivit myndiga och kan hållas ansvariga. Vad andra medier gör skiter jag fullkomligt i, det handlar om etik och moral, samt ett vettigt debattläge. Alla kommentarer som öht alls berör några barn kommer raderas, så lägg inte den tiden på ditt tangentbord. Ge dig på en vuxen om du vill angripa någon, och då alltså inte heller någon i sin föräldraroll (dvs berör barn).
18 kommentarer
Ironiskt är även att urbefolkningen i Australien använt eld för att bruka och förändra vegetationsmönster i 40 000 år innan nybyggarna kom och byggde hus och städer. När man nu övergivit den praktiken ändras vegetationsmönster och det samlas upp brännbart som gör bränderna större och okontrollerbara.
I Sverige och annorstädes har vi problem med gigantiska sammanhängande och tidvis brandbenägna barrskogsplanteringar, vilket också är ett exempel på när människan inte kunnat förutse konsekvenserna av sina handlingar.
Jag som trodde att varje värmebölja var ett bevis på en accelererande uppvärmning av jordens klimat och varje köldknäpp var ett bevis på att vädret kan variera. Jag får nog sluta att förlita mig till Expressen och Aftonbladet som källa.
Ärligt, Cornucopia-bloggen var bättre förr. Smartare och roligare och mer provocerande. Nu är det alltför många helt ointressanta inlägg…
Jag är på semester, samt har bokdeadline och fokuserar således på annat.
Starta en egen blogg istället, och skriv 3-6 blogginlägg om dagen sju dagar i veckan 365 dagar om året med jämn kvalitet, även när du är på semester.
Jag föreslår att du slutar läsa bloggen. Verkar idiotiskt att läsa något du tycker var bättre förr.
Kram.
Jag tycker du gör ett fantastiskt jobb Lars! Även om man inte finner allt intressant är det ett imponerande tempo du håller. Bränn inte ut dig.
Bra med variation, alla kan inte tycka om allt.
Att producera den här mängden text, trots att man skriver en bok per år(?) och är på semester är helt klart imponerande. Sen är det ju inte speciellt svårt att läsa en rubrik och se om man är intresserad eller inte.
Jag läser gärna vidare, alla andra är sämre. Väldigt imponerad av din produktivitet, själv sitter jag mest och dricker öl och surfar… Keep it up !
Varför skaffar sig inte Australien kärnkraftverk ? Dom har ju Uran så det räcker.
Och väldigt mycket sol, verkar det som. Samt bra blåst, bra med vågor, utmärkta möjligheter till geotermiska kraftverk. Men dom kör väl på det som är billigast för dem. Inhemsk producerad kol eller gas borde vara rätt billigt, och skapar många arbetstillfällen och exportinkomster.
Jag är också imponerad av volymen av inlägg, hur strukturerar du arbetsdagen för att kunna producera så mycket text? Har du butler och hushållerska?
Därför att det är olagligt för tillfället, atombombsproven på södra halvklotet vaccinerade en generation.
För övrigt gick Ringhals 2 i mål i dag, en trimmad Amazon från sjuttiotalet, byggd på ritningar från femtiotalet, med rosthål i bottenplåten och körd på dispens från besiktningsmyndigheten .
Åtgärderna för bottenplåten kostar i storleksordningen 80–90 miljoner kronor, mest för inhyrd personal, enligt Ringhals.
Reparationen är ingen stor kostnad i relation till stilleståndskostnaden.
Så reparera då skyndsamt.
https://www.nyteknik.se/nyheter/sagar-fram-43-ar-gammal-rost-i-ringhals-6393704
Eller så inser man att tillfället har passerat och börjar kolla på att ersätta R1 och R2 med en genIII/genIII+ med 1300-1500MW och bättre säkerhet.
Eller så driver man vidare Ringhals efter reparationer för 100 miljoner tills vidare, vilket är småpengar i sammanhanget.
Kanske för några år sedan hade detta varit en lösning men om man skulle ändra nu så yar det antaglien ett antal år att projektera en renovering och uppstart plus att man antagligen blir tvungen att betala en hel del till de man redan har kontrakterat för avveckling. Inse fakta, tåget har gått för R1 och R2. Använd detta till att bygga nytt och få mer effekt och bättre säkerhet istället för att lappa och laga en snart 50 år gammal reaktor.
Ser en ständig upptrappning när det gäller klimatalarmism, ligger väl i sakens natur om man inte får nog stor respons och resultat från tidigare alarmism så hittar man på tipping points och annat som ska ge oss ny anledning till oro.
Nyaste rönen är att vi håller på att bli dummare på planeten av koldioxidhöjningen och att insekterna minskar på grund av temperaturhöjning på ca.0,8 grader, har givetvis inget att göra med insektsgifter, monokultur eller mänsklig utbredning i klimatalarmistens värld.
Det finns bara två sätt det kan börja brinna naturligt av på jorden. 1. Blixtnedslag 2. Vulkanutbrott
All annan brand startad av människor på ett eller annat sätt. Även i Australien har man haft stora problem med medvetet anlagda bränder av troligtvis sjuka människor som gillar när det brinner. Har själv pratat med en vän som jobbat på australienska landsbygden i några år. Han berättade även att nybyggarna tog med sig elfantgräs som spritt sig som ogräs och tagit över den naturliga faunan. Detta gräs är enormt högt och brinner som bensin när det är torrt, denna miljö är alltså inte naturlig i Australien. Det finns folk som vill plantera ut elefanter i Australien för att få bukt med elefantgräset då detta är den största faktorn till att bränder får fäste och så stor spridning.