Swedbank rapporterade igår sitt inköpschefsindex för industriföretagen (PMI), och nivån 46.0 (-4 då basnivån är 50) är den lägsta nivån sedan 2012, och var under förväntningarna. Börsen låg dock nere igår, så marknadsreaktionen är svår att bedöma.
Moln över svensk industri. |
PMI var för andra månaden på raken alltså negativ. Medan den så kallade analytikerna hade väntat sig att PMI skulle stiga föll index istället från 46.1 till 46.0. Så sent som i augusti var indexet positivtuppe på 51.7, om än i en tydligt nedåtgående trend sedan 2017.
När index är under 50 ska det innebära “fortsatt minskad aktivitet i industrin”.
Genomsnittet 1994 – 2019 har legat på 54.6 och index har nu i tio månader befunnit sig under detta. Index över 50 innebär dock fortfarande tillväxt i industrin, om än svagare än normalt. Men nu är det alltså negativt.
PMI över 50 skulle antagligen gå att använda för att gå in och ur börsen. Man skulle i så fall ligga ute mitten 2011 till början 2013, och först gått ur i september i år. Hur det såg ut under finanskrisen syns dock inte i Swedbanks graf.
Swedbanks ansvarige för PMI säger:
“Det tyder på att tillväxten i svensk industri har minskat under de senaste månaderna sannolikt påverkade av en svagare omvärldskonjunktur […] Företagen har blivit dystrare under hösten och färre räknar med att öka produktionen den närmaste tiden.”
Enligt Nyhetsbyrån Direkt väntade sig kollektivet av så kallade analytiker att PMI skulle återhämta sig något till 46.9. Det borde inneburit en press på Stockholmsbörsen när indexet kom in under förväntan, men börsen råkade ligga nere större delen av gårdagen så det går inte att säga något om marknadsreaktionerna. Den svenska kronan ser dock ut att ha stärkts under gårdagen.
Svenska industrijobb som går förlorade i konjunktursvackor kommer sällan tillbaka. Antalet industrianställda återhämtade sig exempelvis aldrig efter finanskrisen, och trenden är nedåtgående långsiktigt. Det är tveksamt om ens nuvarande strategi om att fortsätta försvaga svenska kronan hjälper – i en modern globaliserad värld går det inte att enbart konkurrera om lite lägre löner, utan företag måste utvecklas för att inte långsiktigt tappa konkurrenskraft och marknadsandelar. Svag krona hindrar detta, då man kortsiktigt i kvartalsekonomin kan få bra siffror på valutaraset.