De preliminära resultaten från årets trygghetsmätning med nästan 44 000 svarande i polisregion Syd (Skåne-Blekinge-Kalmar-Kronobergs län och 58 kommuner) visar på den lägsta utsattheten för brott som någonsin uppmätts. Tryggheten ökar också, även om färre anmäler brott de utsatts för.
Polisbil i Malmö. Gammal bild, tagen på den tiden när man fick använda handhållen kommunikationsutrustning när man körde bil. |
Trygghetsmätningen i polisregion Syd har besvarats av knappt 44 000 människor. Detta är en mycket hög siffra, och kan t ex jämföras med opinonsundersökningar där man oftast ligger på 1000 – 2000 respondenter.
I de preliminära övergripande slutsatserna är utsattheten för brott den lägsta uppmätta siffran någonsin. Hela 82.25% av respondenterna har inte utsatts för brott över huvud taget det senaste året. Ansvarig för trygghetsmätningarna i region Syd säger:
“Utsattheten för brott fortsätter att minska och har minskat kraftigt sedan ett tiotal år. Detta gäller både våldsbrott och mängdbrott som stöld och skadegörelse. Vi ser också att allt färre människor oroar sig för att utsättas för brott.”
Dock är oron för att bli utsatt för brott högre än den faktiska risken. Mediabildens klickvänliga rubriker återspeglar alltså inte verkligheten – folk får intryck av enormt mycket brottslighet när enskilda brott blir rubriker ett tiotal gånger över flera månaders tid, men ute i verkligheten märker de inte av detta. Oron sjunker trots mediabilden, även om den fortfarande är överdriven. Känslor är å andra sidan inte rationella.
Negativt är dock att endast 36% av de som utsatts för brott anmäler brott de utsatts för. Oftast struntar man tydligen i det, antagligen för att det inte är något försäkringsärende och i övrigt meningslöst. Skulle du t ex polisanmäla om du fick din brevlåda söndersparkad? En brevlåda för 200:- SEK täcks ändå inte av någon försäkring och polisen kommer knappast utreda det hela. En polisanmälan tar bara tid.
Du kan läsa mer om de preliminära resultaten hos Polisregion Syd.
Separat trygghetsundersökning gör att man kommer runt bristerna med automatiserad statistik, som övedrivna eller underanmälda polisanmälningar etc, och även kommer runt oviljan att anmäla eftersom enkäterna besvaras anonymt.
Kom ihåg att media styr på vad som ger delningar i sociala medier och maximalt antal klick, och skriver artiklar utifrån detta. Det betyder inte att media levererar en korrekt helhetsbild, i synnerhet inte om du är en sådan person som bara fokuserar på en sorts filterbubbla. Verkligheten är att folk upplever ökad trygghet och att allt färre blir utsatta för brott i polisregion Syd. Det betyder inte att det inte finns brottsoffer eller att det inte finns de som är otrygga (i synnerhet stockholmare på besök, då det enda de någonsin läser om Malmö är en massa skjutningar och brott, som återanvänds om och om igen i nyheterna). Det finns alltså en dissonans mellan vad de som bor på platserna upplever och vad resten av landet får för bild utifrån tabloidpressens krigsrubriker.
Ingen kommer förstås ändra åsikt utifrån fakta som en färsk trygghetsundersökning med 44 000 respondenter. Det beror på att folk skaffar sina åsikter med hjälp av känslor. Det är dock ironiskt när dessa känslostyrda sedan vill hävda att de baserar sina åsikter på fakta, när det egentligen handlar om känslor som inte låter sig påverkas av fakta. Fakta används bara för att bekräfta den redan etablerade åsikten, så kallad cherry-picking.
119 kommentarer
Totala antalet anmälda brott i Sverige ökar dock (2 % för 2018 jämfört med året innan)
https://www.bra.se/statistik/kriminalstatistik/anmalda-brott.html
Tja, finns ju de som hävdar att när det gäller vissa brott så är det okynnesanmälningar. Samma personer kan sedan hävda motsatsen kring andra brott, vadhelst som passar bäst.
Jag själv har väl de senaste fyra åren anmält ett antal brott, tror att 4-5 av dem var kortbedrägerier, två dataintrång eller intrångsförsök, sedan tillkommer hot. Dock orkar jag inte längre anmäla alla hot, så jag hamnar i de där 64% som inte anmäler. Skulle behöva en anställd som tar hand om alla anmälningar annars…
Kortbedrägerierna måste ju tyvärr anmälas för att man ska få ersättning från banken. Polisen har iaf numera ett enkelt webformulär så det är snabbt gjort.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Just bedrägerier har ökat kraftigt 2018 jämfört med 2017 (25 %), men även sådana brott som många är mer rädda för att bli utsatta för som personrån (11%) samt våldtäkt (8%).
Anmälningarna har ökat iaf. Sedan kan du fundera på hur det egentligen ser ut om 64% inte anmäler. Finns ju två skolor om våldtäktsanmälningar, beroende på i vilket sammanhang. Ena sekunden menar man att det är sura kvinnor som anmäler för att jävlas eller för att sexet var dåligt, nästa sekund säger man att alla kvinnor inte anmäler. Beroende på vem man vill hata för dagen.
BRÅ är en mycket intressant källa att grotta i när politiker och sådana här undersökningar dyker upp. Stämmer det ihop eller inte.
Antal "mord" är tex nåt man inte kan snacka bort med anmälningsbenägenhet.
https://www.bra.se/statistik/kriminalstatistik/konstaterade-fall-av-dodligt-vald.html
Eller att antalet lagförda personer minskat i många år även om trenden kanske vänt nu.
https://www.bra.se/statistik/kriminalstatistik/personer-lagforda-for-brott.html
Kent, "det spelar ingen roll om folk känner sig tryggare och allt färre blir utsatta för brott, det är för djälvigt i alla fall!" ??
Just den biten kan vi väl låta folk diskutera på andra sidor?
Kan vi inte hålla oss till den sakliga och mätbara delarna samt hur det kan förbättras?
Ah, tyckte det verkade som du ifrågasätter den sakliga mätbara undersökningen av vad 44 000 respondenter tycker.
Antalet mord ökar trots allt bättre sjukvård, det talar emot att samhället blir tryggare.
Brå säger att en större andel faktiskt utsatts för våld.
https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/vald-och-misshandel.html
Så jag vet inte riktigt vad jag ska tro på.
Men iofs kan ju region syd ha blivit tryggare samtidigt som övriga Sverige blivit mindre tryggt
Finns ingen motsägelse mellan att fler utsatts för våld kontra att man generellt känner sig tryggare. De som inte utsatts kanske känner sig tryggare än tidigare, och det finns anledningar till att de inte blivit utsatta.
T ex kan våldet öka hos vissa mindre grupper eller områden, medan det minskar för flertalet.
Ja, själv lever jag tryggare numera sedan jag växt ifrån nattlivet på helgerna.
Angående grupper så handlar hela den här artikeln om en liten grupp, nämligen region syd.
Vilket iofs är lite roande med tanke att Malmö utgör runt halva region syd.
För min egen del har jag aldrig känt mig otrygg i Malmö någon tid på dygnet.
Född och uppvuxen i malmö här, har bara bott här i nästan femtio år. Det finns många ställen i malmö jag kan känna mig otrygg i. Visst, blir ju mesigare med åldern, använder cykelhjälm osv. Beror mycket på var man rör sig.
Tror att den ökade svarsfrekvensen kan ge en bias. Hur kommer det sig att det nu är mycket fler som svarat? Har de förändrat sin metod för insamling av data? Har det tillkommit en grupp svarande som känner sig tryggare i samhället? Oavsett så är min tanke att huruvida man känner sig trygg eller inte relaterar till många fler faktorer än faktiska brott. Exempelvis media som du nämner. Med det sagt är uppgifter om folks upplevda trygghet såklart av värde.
Tillägg: Jag tänker alltså inte att denna undersökning är sämre än de tidigare utan tvärtom bättre och ger en mer rättvisande siffra och ett gott statistiskt underlag. Däremot tror jag inte att resultatet är jämförbara med tidigare mätningarna då insamlingen troligen inte genomförts på samma sätt utifrån antal svarande. Detta har lett till en annan population som grund för statistiken.
Tror att den ökade svarsfrekvensen kan ge en bias. Hur kommer det sig att det nu är mycket fler som svarat? Har de förändrat sin metod för insamling av data? Har det tillkommit en grupp svarande som känner sig tryggare i samhället? Oavsett så är min tanke att huruvida man känner sig trygg eller inte relaterar i många fler faktorer än faktiska brott. Exempelvis media som du nämner. Med det sagt är uppgifter om folks upplevda trygghet såklart av värde.
Tillägg: Jag tänker alltså inte att denna undersökning är sämre än de tidigare utan tvärtom bättre och ger en mer rättvisande siffra och ett gott statistiskt underlag. Däremot tror jag inte att resultatet är jämförbara med tidigare mätningarna då insamlingen troligen inte genomförts på samma sätt utifrån antal svarande. Detta har lett till en annan population som grund för statistiken.
@Kent No1 : Fast morden som ökar är en kategori av individer och den har ökat i flera år – och troligtvis kommer ökningen där skapa en dipp i kriminaliteten/morden i framtiden.
Mord kopplade till gemene man minskar/ligger på samma nivå som tidigare – mord kopplade till organiserad/gängbrottslighet skjuter i höjden. Vilket i sin tur gör att det är mindre kriminella som springer runt -> vilket ger minskade brottslighet per definition.
För man bör betänka att den stora mängden brott görs ofta av en lite grupp individer. Om du tittar på brå:s tidigare sammanställning av invandrares brottslighet så framkom det att i snitt så gick det fem "skäligen misstänkt för brott" per individ i undersökningen.
Vilket tyder på att det viktiga är inte att fokusera på folks etniska bakgrund utan de som utför mängdbrott. Inför särskilda utskrivningskrav för individer som har återkommande brottslighet i registret men som av rättsväsendet inte anses så farliga – så som stöld, misshandel, rån och våldtäkt.
Att nästan 1/5 utsätts för brott varje år låter som katastrofsiffror och absolut inte tryggt.
Lägsta någonsin. Vad du tycker om saken kanske spelar mindre roll.
Cornu: det där är väl sånt du brukar kalla relativisering? Dvs att avfärda någonting som varandes dåligt genom att hitta ett tre exempel
Dock vore det intressant om man kunde få någon uppdelning på vad det är för slags brott. Även frågan om det verkligen rör sig om brott eller om offret verkligen var drabbad.
Att en av fem blir utsatt för brott låter mycket, isht om de utsatta faktiskt tar skada av brottet.
Vem har beställt undersökningen? Att våldsbrotten minskat kraftigt de senaste 10 åren och att man känner sig tryggare (man oroar sig mindre) låter som en ding ding värld faktiskt.
@Anonym : All brottstatistik är i stort sett vansklig eftersom det är statistik över resultatet av en händelse istället för statistik över händelser. Alla fall av misshandel är inte lika – inte heller alla mord. Så det säger väldigt lite om risk. Har dock för mig att NTU delar upp brottsligheten i händelser.
@Fredde : Troligtvis har ingen beställt undersökningen utan det är det en fråga en del av NTU som görs årligen.
Kan det bero på att folk har skapat sin egen trygghet? Högre staket, låsta grindar, portkoder, grannsamverkan, hemmalarm, skjutsar barnen till skola och träningar, o.s.v.
Och? Det var vad jag skrev härom dagen, sluta gnäll och agera istället.
Varför så aggressiv?
Det var en uppriktigt ställd fråga.
Och vad avser mitt agerande, har bloggaren ingen aning om huruvida jag agerar eller ej.
Ja det var ett riktigt aggressivt svar av C. Jag tolkade det snarare som att du bara påpekade att folk faktiskt tar saken i egna händer, utan att lägga någon värdering i det.
Kenneth@ I en region eller samhälle där brottslighet eller den upplevda hotbilden ökar kommer invånarna att undvika platser och situationer där man kan tänkas bli utsatt för brott och våld. På de viset kan en ökad brottslighet leda till mindre brott då invånarna sätter sig själva i säkerhet. Detta ser vi i alla städer och platser där brottsligheten går upp. Titta på Sydafrika eller Rio. Oturligt nog måste man lägga större och större resurser på sin säkerhet vilket inte är så himla bra. I ett högtillitsamhälle slipper man denna resurs post och kan bli mer effektiv och öka välståndet.
När jag var i tonåren 90talet så började precis de där med gäng som skulle slå andra helt oprovocerat, det var väldigt ovanligt, man kunde i princip gå som ung man i mindre städer utan att utsättas för nått nattetid. Nu är det med mycket hög risk man ger sig ut natte tid som ensam. Vad har det lätt till? Jo att många fler stannar hemma och att föräldrarna kör sina barn. Även om risken för att utsättas för brott är liten tar man inte chansen vilket leder till färre rån och misshandelsoffer. Men friheten har på detta vis blivit mindre.
Likadant med inbrott. Folk lägger massa pengar på larm, vilket bidrar till färre inbrott men brottsbenägenheten har inte gått ner, tröskeln för att göra inbrott har höjts. Och befolkningen har fått lägga pengar på säkerhetstjänster istället för på välstånd.
@Gargamel Det är en slug argumentation du kör med eftersom du omöjliggör falsifiering av det du skriver. Om brottsligheten går upp går brottsligheten upp. Men om den går ner så är det för att den "egentligen" borde gå upp. Båda utfallen blir stöd för din tes.
Lite som när börsen diskuteras på denna blogg. En nedgång är en nedgång men en uppgång är också tecken på en nedgång ("tjurfälla").
Tja så kan det vara. Men denna paradox har diskuterats utav kunnigare folk än mig tex Tino. Jag tror den till och med har ett namn. Den är dock logisk.
@Gargamel : Det är därför BRÅ också utför NTU – vilket är interjuv/enkätundersökning. Metodik och resultat finns att tillgå på Brå:s hemsida.
Och i Stockholm har de där med ungdomsgäng funnits längre än 90-talet. FFS hela Paolo Robertos karriär bygger på att han var ute och slogs och hoppade på folk under 80-talet. Sedan ska vi inte heller glömma bort raggarkulturen under 60- och 70-talet som var kända för att spöa på och trakassera folk. De var också inblandade i större stökigheter som bland annat resulterade i att en polis dödades.
Den stora skillnaden mellan då och nu är att under de "glada dagarna av folkhemmet" så var det mer eller mindre förbjudet att vara uteliggare/hemlösa(du kunde sättas på psyket utan rättegång) + att poliser de facto patrullerade då. I slutet av 90-talet och under tidigare 2000-talet så kunde man i stort sätt promenera genom Stockholm utan att se en ända polis.
"enskilda brott blir rubriker ett tiotal gånger över flera månaders tid"
Känner att spängningar och andra grova brott försvinner långt ner på sidorna efter bara några timmar…
Säkert, men sedan dyker det upp en uppföljande artikel dagen på, sedan en artikel med något vittne/drabbad som säger sitt, sedan en artikel när polisen griper någon (t ex nu senast i Hässelholm), sedan artikel när något åtalas, när någon går till rättegång, när rättegången avslutad, när domen meddelas, och eventuellt sedan även när den dömde suttit av sitt straff. Och på vägen generella artiklar om läget.
Jag önskar att det vore så och att verkligheten inte var att det var en ny sprängning eller bilbrand nästa dag, som även den aldrig klaras upp.
Men varken önskan eller klagan kommer ändra något. Gilla läget!
Nästan inga brott alls där jag bor. Men då bor jag också i en svensk monokultur och "gated community" i form av groteskt höga villapriser
Samma här, men det har förekommit enstaka brott, fast kanske inte vad man normalt tänker på. Exempelvis körde någon på fyllan och mejade ner ett staket, postlåda och en kompost, innan bilen blev hängande på en betongmur.
Lite som hemma på landet. Ca 120 personer som är bofasta. Brotten följer säkert en normalfördelningskurva. En pedofil, en hustrumisshandlare, en dömd för narkotikabrott, en dömd för hets mot folkgrupp, en som körde på fyllan. Men man upplever så pass stor trygghet att de flesta inte låser dörren.
Inga problem för mig.
Jag känner mig trygg här i polisregion syd.
Men man får ju välja sitt boende med omsorg föstås.
Svinto, normalt banjolandbeteende.
Spelar ingen roll att villapriserna är höga.
Mediainput spelar naturligtvis en roll. Nya våldsmetoder som att skjuta ner småbarnsmamma i ansiktet med barn i famnen, 18-årig flicka dödas inne i lägenhet av beskjutning, bilbränder av många bilar samtidigt ihop med multipla sprängdåd har en signaleffekt.
I vardagen kanske de flesta inte upplever allt detta alls normalt. Det jag själv kan se som en förändring är att det för säg 5-10 år sedan var påhälsning på tomten på natten där det tittats efter hur fin/ful grill man haft, kännts på dörrar (jo vi har larmat numera med skalskydd på nätterna). När jag hämtat familjemedlem som jobbat sent har individer (flera i grupp) vid typ tre olika tillfällen i området försökt stoppa mig i bilen för att komma in i den. Det ringer "hej kompis" figurer med förslag om konstigheter och erbjudanden – vi svarar inte längre om vi inte ser vem som ringer och vi har dolda nummer numera. osv. Liknande från resten av släkt och vänner. Så var det inte för 10 år sedan.
Det är allts inte det absoluta brottsanmälningarna som ger otryggheten. Det är en större och bredare bild som inte alls är på rätt spår.
Att vi inte hade detta för 5-10 år sedan är poängen.
Du bör nog vara försiktig med att använda vissa dödsoffer ifrån media för att göra några poänger, då det inte handlat om slumpmässiga personer, utan personer knutna till tung brottslighet.
Det är väl ändå en annan typ av grov brottslighet än tidigare, samtidigt som färre blir utsatta för brott, paradoxalt nog?
Det är inte jag som bör vara försiktig. Poängen är att det uppmärksammas, talas om på arbetsplatser (egen notering). Jag skrev just signaleffekt. Alltså i motsats till realeffekt.
Hursom att det på något sätt är mer förklarligt för att det finns en koppling till tung brottslighet är ju att stoppa huvudet i sanden.
Man kan ju bortförklara det mesta på det viset. Att det visserligen händer men det händer liksom ändå inte.
Det är dock i sig självt bara en bakgrundskuliss till de vardagshändelser som påverkar mer. Att man inte gärna parkerar bilen på vissa håll, vetskapen om att främmande varit runt på tomten nattetid osv. som jag nämnde. Där ligger oron. Det var ingen som tömde skolan i området på datorer nattetid flera ggr. för några år sedan. Ingen köper BMW längre i området om den inte kan stå i garaget. Har faktiskt tre vänner i området som fått sina BMW länsade på ratt på garageuppfarten. På skolan hålls det numera vakt för att annars dyker det upp skåpbilar som lastar in mopeder. Ett rådigt civilt ingripande räddade en situation i sept. Då bor jag ändå i en priviligierad bubbla. Det är dessa ihållande återkommande händelser som skapar otrygghet, verklig eller upplevd.
Studien visar att av de ca 60procent som svarade angav ca 80procent att de ej utsatts för brott? Många frågor väcktes vilka svarar? Vilka svarar inte? Är svaren sanna el förskönade/förvärrade?
Finns det någon svarsfrekvens du hade nöjt dig med? Är du nöjd med opinionsundersökningars 1000-2000 respondenter?
Djupare analys brukar innebära att man även justerar för bortfall, t ex genom att justera för demografin på de som svarar kontra faktisk demografi, dvs väga upp eller ner om vissa grupper svarat mer än andra. Detta är de preliminära siffrorna innan fullständig analys.
Jag hade känt mig mera nöjd med ca 80-90 procent svarsfrekvens, vanliga opinionsundersökningar med 1000 till 2000 respondenter kan ev vara tillförlitliga om urvalet ändå är representativt för befolkningen, men vi har i närtid tex senaste valen sett rejäla avvikelser för somliga partier både falskt högt och falskt negativt.
Enkätstudier har tyvärr kända brister.
Som sagt, man justerar så demografin matchar. Enkelt exempel är att man justerar så att t ex kvinnors och mäns svar väger lika oavsett om det var fler kvinnor än män som svarade. Säg att det i verkligheten är 49% kvinnor och 51% män, men det var 45% kvinnor och 55% män som svarade. Då justerar man upp betydelsen av kvinnornas svar, och ner männens. Det är därför man har statistiker som sysslar med sådant här efter 4+ års universitetsutbildning.
Jag är en sån person som aldrig av princip svarar på några undersökningar förutom riktade enkäter som skall påverka ett beslutfattande typ lokalt. Vet inte hur många till som är som mig men det känns som att det kan vara en viss typ av personer som inte svarar på enkäter och hur påverkar detta analysen?
Demografin ändrar sig så smått , brotten begås ju av unga människor som sen växer upp och slutar vara brottslingar, mao så ju färre unga människor ju mindre brott?
Som en följd av invandringen de senaste 3-4 åren har Sverige ökat antalet personer i just den gruppen, med stora obalanser mellan könen som följd.
Män i ålder 16-24 menar jag, så det inte blir några missförstånd.
det beror på vad du menar med stora obalanser, https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/sveriges-befolkningspyramid/
det finns ju förstås en mängd oregistrerade människor som scb inte kan räkna men riktigt så illa ser det inte ut på scbs hemsida.. eller tänker jag fel?
Ja, troligtvis är det värre då majoriteten som kommit de senaste åren är just inga män, men officiellt 1.09 män på varje kvinna.
@Fredde: Perfekt för kvinnor. Dom kan välja och vraka bland männen.
Så därför är det bra att tillåta immigranter att ta hit sina fruar (familjeåterförening)då så det blir jämnare fördelning är det slutsatsen jag ska dra?
@peteralund: Invandrare tar man emot utav ekonomiska skäl. Flyktingar tar man emot av humanitära skäl. Familjeåterförening bör vara en del av det sistnämnda. Däremot hjälper inte familjeåterförening för att lösa den skeva demografin ifall flyktingarna är unga och ogifta och råkar vara mestadels män.
Att folk känner sig mer trygga och mindre oroliga tror jag beror på att de slutat läsa nyheter. Sen att sprängningarna minskar är nog en annan faktor.
Vilka är respondenterna?
Är de självrekryterade?
Varför har antalet respondenter ökat?
Hur påverkar det resultatet?
Utan svar på dessa frågor är undersökningens slutsatser inte värda ett skit.
Du kan ju prova att klicka på länkarna i inlägget.
Vem är du? Vad har du för agenda? Varför kommentarer du? Vad vill du uppnå? Utan svar på dessa frågor kan vi inte utvärdera om du är ett troll eller inte.
Jag har klickat på länkarna och hittar inget om hur respondenterna valts men läser däremot följande:
”Likaså visar undersökningen att andelen medborgare som utsatts för våld, stöld eller skadegörelse fortsätter att minska, och är nu nere på historiskt låga 14 procent – att jämföra med 15 procent 2018 och 17 procent 2012. – Utsattheten för brott fortsätter att minska och har minskat kraftigt sedan ett tiotal år. Detta gäller både våldsbrott och mängdbrott som stöld och skadegörelse, säger Mats Trulsson, ansvarig för trygghetsmätningarna i region Syd.”
Jag läser detta som att risken för att utsättas för brott minskat med nästan 18 % på sju år. Nu bor jag i Stockholm och inte region syd men detta stämmer inte med min upplevelse och erfarenhet av utvecklingen.
Och därför tror jag att mätmetoden är fel.
Så dina frågor:
Jag är en 50 årig gubbe som skulle vilja ha/införa:
Mer pengar till snuten, längre straff/förvaring och utvisningar så ofta som det är möjligt. Antagligen kommenterade jag för att avreagera mig.
Ett troll? Det är väl upp till dig att avgöra.
Helhetsbilden stämmer alltså inte med din anekdot, således "det är för jävligt iaf". Jag förstår att du har en annan känslobaserad åsikt, men fakta bryr sig inte om dina känslor och är inte fel bara för att du inte gillar faktan.
Vad betraktar du själv som sannolikast:
1. Att risken att utsätta för brott minskat med 18% på sju år.
2. Att undersökningen och slutsatsen har ett avsiktligt eller oavsiktligt fel.
Jag ifrågasätta ofta att undersökningarna vi matas med verkligen speglar fakta och helheten. Och det gör du också. T.ex. när regeringen säger att de lyckas i sitt jobbskapande eller att allt är väl i ekonomin. Lite motsägelse fullt att du inte ser denna statistik på samma sätt.
Undersökningens resultat, eller åtminstone de få siffror de presenterar stämmer inte heller överens med vad BRÅ presenterar för regionen.
https://www.bra.se/statistik/kriminalstatistik.html
Excelfil för regionerna de senaste 10 åren.
https://www.bra.se/download/18.3c6dfe1e15691e1603ebfffb/1553762002899/10Rn_anm_10_ar.xlsx
Tack Kent!
Jag började känna mig som en halvgalen haverist 🙂
Brotten minskar och människor känner sig tryggare. Förtroendet för polisen har ökat. Region syd verkar ha hittat rätt väg så nu gäller det att övriga regioner tar lärdom.
Alltås behövs inte fler poliser, strängare straff och mer övervakning? Men då så. Case closed.
Ja med färre poliser kommer färre bli dömda till straff. Färre straffade är väl ett tecken på minskad brottslighet?
Jo. Det rimmar illa. Antalet döda av skjutningar har väl knappast minskat. Sprängningar är ju bara att lyssna på nyheter. Antalet fängelseplatser räcker inte heller. Ofta fler personer i samma cell och fler fängelser behövs. Domstolar som har ärenden liggandes på hög med för långa väntetider. Nationellt forensiskt centrum hinner inte med och behöver byggas ut och fler behöver anställas. Fler poliser måste utbildas och anställas.
Konstigt då att allt plötsligt är så mycket bättre i statistiken. Allt är väl bara en chimär.
Man undrar om det fanns något svar från Musse Pigg i enkäten.
Undrar om det fanns något svar från personer som vill ge en så negativ bild som möjligt i enkäten?
Rent statistiskt/matematiskt bör det väl falla ut precis så här om/när de som begår få men grova vapenbrott skjuter ihjäl de som begår många mindre personrån och liknande småbrott? Då blir det ju en volymminskning på kort sikt.
märkligt hur provocerande det är när någon påstår att det ser bra ut just nu.
stephen pinker beskrev ngt liknande efter att han gett ut boken the better angels of our nature – att ha blev attackerad som naiv och att han förfalskade verkligheten..
f.ö. så har vi passerat peak-människor för ett tag sen visste ni om det? Visserligen kommer vi bli några fler ett tag till men det beror bara på att vi lever längre inte på att vi får fler barn.
Världens befolkning ökar fortfarande med över 200'000 människor PER DAG så där är du helt felinformerad.
Enkel matte baserad på senaste miljardökningen: 6 miljarder år 1999. 7 miljarder år 2011. Det är 1 miljard plus på 12 år. Dela 1 miljard med 12 så får du cirka 83 miljoner plus per år. Dela 83 miljoner med 365 så får du ökningen per dag.
Var du vaken på mellanstadiematten?
jag var inte världsbäst på matte, så jag tog hjälp av de här killarna
https://www.amazon.com/Empty-Planet-Global-Population-Decline/dp/1984823213
Jag läste inte ens boken själv utan nöjde mig med att ta in youtube-videon på bussen i morse – https://www.youtube.com/watch?v=SYZPTaV-RcQ där de nöjaktigt förklarar resonemanget.
Den totala fertiliteten per kvinna minskar, vilket kommer att leda till minskande befolkning
https://data.worldbank.org/indicator/sp.dyn.tfrt.in
https://ourworldindata.org/fertility-rate
@gbdcrvx bra jobbat så de länkarna hade inte jag hittat själv..så det riktiga problemet att lösa härnäst är pensionsfrågan, hur ska vi färre och färre betala för en åldrande befolkning… frågan är när det blir kritiskt? 10 år 20 år 30 år?
Men nån får förklara vad det är för problem det där med fler betala för färre? Vad det ens betyder? Det är mest dumheter. Det visar sig lite överallt, människor är garanterat besvär och kostnad, inte garanterat givande. Jag känner de äldre här i närheten, inte sitter de och har krav på nya grejer och lyx direkt, detsamma med många jag vet som är 50-60, vad ska de köpa och främst, varför egentligen? Nu måste ju massor av pengar defacto fördelas till de som inte har så mkt, ny väg fast den som åker på den inte avkastar så mkt, vård, humant ju, etc..
@peteralund: "pensionsfrågan, hur ska vi färre och färre betala för en åldrande befolkning"
Sämre vård och längre kötider löser väl den frågan.
Svårt för staten att offentligt propagera för kollektivt självmord av pensionärer till förmån för samhällsekonomin men däremot kan man sköta det via att göra vården så otillgänglig att dom äldre dör p.g.a. avsaknad av vård. Brutalt kanske men det löser definitivt problemet.
Enligt prognoser från SCB kommer försörjningskvoten att öka med ca 0,1 fram till 2050-60. D.v.s. varje arbetande för försörja 0,1 person till. Försörjningskvoten ligger idag på strax under 0,8 eller 1,0 beroende på vilket åldersintervall som de räknar som arbetsföra.
ekonomifakta.se räknar även med sysselsättningsgrad och får lite högre absolutbelopp, i värsta fall från 1,27 nu till 1,35 2050.
Så att allt färre skall försörja allt fler verkar vara sant, men det handlar om ganska små ökningar.
Vad gäller pensionärer så höjs ju pensionsåldern nu successivt för att motverka en del av effekten av tidig pension på försörjningskvoten. Å andra sidan är ju inte pension någon allmosa då man gnetat och betalat pensionen åt andra, så förväntar man sig att få motsvarande tillbaka när det blir dags. Man får tillbaka efter hur mycket man själv betalat in, i bästa fall omkring 20k i månaden. Knappast någon dans på rosor om man inte också tjänstepension eller sparat själv.
Från brå, 2008-2018
i Region Syd
Antal brott per 100 000 invånare
15 018
15 672
14 898
15 996
15 334
14 892
14 692
14 719
14 623
15 242
15 790
Minskar fram till 2016! Vad var det som hände hösten 2015?
https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2019/november/farre-medborgare-utsatts-for-brott/
CITAT: "Likaså visar undersökningen att andelen medborgare som utsatts för våld, stöld eller skadegörelse fortsätter att minska, och är nu nere på historiskt låga 14 procent – att jämföra med 15 procent 2018 och 17 procent 2012"
Enligt BRÅ så var antalet utsatta för brott i regionen 15.3% år 2012, resp 15.8% 2018? Vem ska man tro på?
Vet i fan vem man ska tro på. För egen del är jag 58 år och tills för 5 år sedan aldrig blivit utsatt för något, men dom senaste 4 åren, 1 uppbrutet tanklock bensinstöld, 1 bostadsinbrott, 1 bilstöld,
@ Billy
Har liknande erfarenhet. Villatomt som aldrig haft påhälsning har nu fått uthusen inventerade med viss regelbundenhet. Tydligen hade inga av varorna som plockats ut bedömts ha tillräckligt kilopris, men det är ju aningen olustigt med nattliga besök. Det blir till att se över skalskydd inför Nattliga Besök 2.0
Vad menar fö polisen med "medborgare"? Är enkäten endast besvarad av (sv?) medborgare, eller alla som innehar något medborgarskap? Respondenter eller svarande är ju mer precist och lite seriösare.
Någon som har statistik på antalet svenskfödda som flyttar ut från centrala Malmö till kranskommun?
I barnfamiljskretsar pågår snacket här nere i mångt och mycket "att dom som kan flyttar ut från centrala Malmö fortare än kvickt". Samma diskussion pågår i Gbg och nu faktiskt i Sthlm, kanske av andra anledningar gällande sistnämnda.
Hade varit intressant om statistiken antyder något annat, men har svårt att tro det.
I stockholm är det arbetarklass eller administrativ medelklass (lägre) som flyttar främst för att dom vill kunna ha ett hus för barnen men också för att dom bott i de områden som nu blivit brottsdrabbade.
Dom flyttar antingen till småstäder runt stockholm eller längre bort om dom kan.
Högre upp i medelklassen har ju råd med husen och deras områden är än så länge skyddade, jag gissar att dom flyttar från landet när dom flyttar och att trygghet + ökande skatter kommer driva dom.
Samtidigt flyttar arbetsplatser till "tryggare" områden,t.ex.från Kista till Solna (frösunda, mos etc.)
Samtidigt smäller det bomber i de områden som tidigare ansetts som "säkra" nu senast i hembygdsgården i Vaxholm.
Som stundtals jobbande i Kista kan jag intyga att Kista Centrum är ett rövhål numera,f.f.a. efter lunchtid när ledighets-komitten har vaknat. Känner jag mig otrygg där? Inte direkt, men jag sätter å andra sidan inte min fot där på kvällstid. Och ö.h.t. så lite som möjligt.
Man får inga positiva siffror om man tittar på andelen utsatta för brott mot enskild person självrapporterade i Region Syd.
Enligt BRÅ: 2017 24,7 %,2019 27,5% alltså en ökning med 10 %. Alltså bara 73,5% ej utsatta för brott.
Att framhäva att 44.000 svarat på undersökningen som något slags kvalitetsbevis visar bara på bristfällande kunskaper i statistik. En väldesignad och väl genomförd undersökning med 500 svarande kan spegla verkligheten oändligt mycket bättre än en dåligt designad och dåligt genomförd undersökning med 50.000. Om man inte ska dela upp resultatet i många små undergrupper finns det sällan anledning att ha fler respondenter än 1000. I många fall räcker betydligt färre.
Ja, men ändå hävdar flera kommentatorer att man inte kan lita på undersökningen för den BARA hade 44 000 svar. Jag vet mycket väl om hur få svar man egentligen behöver för att kunna säga något. Det som blir fånigt är de som sågar en undersökning med så här många svar. Dock, eftersom jag vet att det alltid finns de som vill hävda att det är för få som svarar, så lade jag ut siffran.
Nu ska detta delas upp i 234 undergrupper utifrån olika bostadsområden, så det är relevant att ta in så många svar – detta är underlaget för hur polisen ska prioritera nästa år.
Hade varit intressant att se hur fördelningen ser ut inom regionen.
Jag är rätt säker på att i många kommuner så känner man sig trygg och t.ex. villainbrotten har minskat, man vågar gå ut med hunden i mörkret etc. Men man kanske inte känner sig trygg i närmaste storstad där det smäller titt som tätt. Jag har själv svarat på enkäten och den handlar ju om min kommun, inte generellt hur trygg jag är där jag jobbar handlar eller gör nått annat.
En skala på tryggheten i Malmö kan ju vara något annorlunda än i t.ex. Staffanstorp eller Höör.
Precis
Är nog mest äldre lantisar som känner sig otrygga när de åker till "storstan" för att de tror att de negativa nyheterna de läser i tidningen är representativa för hur det är i verkligheten. I verkligheten är det rätt tryggt i de flesta städer i Europa, och i synnerhet i de nordiska större städerna. Vissa delar av vissa förorter kan man dock vara lite med försiktig att besöka sent på kvällen.
Nu kommenterar jag ur ett sthlm perspektiv.
Flera sthlm kommuner har jätte problem med rejäl otrygghet runt publika kommunikationer, centrum, bibliotek skolor osv.
Det är stökigare och våldsammare idag.
Jag känner mig mer trygg i Köpenhamn än i Malmö trots att jag inte är en äldre lantis.
Menar ni att man inte ska lita på rapporteringen av brott i SVT, DN etc.?
Jag tror otryggheten ligger i att risken att någon blir skadad i en skjutning eller sprängning bara blir större för varje gång. De kriminella blir mer o mer likgiltiga inför oskyldiga.
En annan sak som ofta missas eller ignoreras är att känner sig nån otrygg så spelar sådana här undersökningar ingen roll. Den känslan må vara lite sammankopplad med verkligheten, men det är den som är personens verklighet och påverkar framtida val i livet. Man kan inte ignorera andra människors känslor helt och hållet utan att verka åtminstone lite empatilös.
Bodde ca 12 år inne i centrala Malmö, nära gågatan mitt i smeten i ett ok område innan jag flyttade till en villa i utkanten av stan.
Min personliga uppfattning är att jag är lite kluven vad gäller otryggheten i Malmö.
Har själv aldrig drabbats av några brott och känner heller ingen som gjort det, trots att jag gått hem 511 gånger mitt i natten genom rånbenägna stråk o s v.
Däremot så upplever jag centrala Malmö som stundtals stökigt, lite beroende på vart jag befinner mig och det är ingen miljö som jag vill mina barn ska växa upp, därför flyttade jag bl a ut. Södra innerstan med hyllade Möllevången är ex ingen rolig syn om man lyfter blicken. Trevligt att ta en öl på en aw bland alla hipsters en kväll, men testa gå dit på dagen, arabiserad miljö med gäng och en massa krimskramsbutiker och utslagna dagdrivande människor.
Vi ska inte nämna flertalet grundskolor i centrum som är under all kritik enl svensk standard. Även om skolresultaten nu stiger så är det från låga nivåer.
Centrala Malmö är speciellt och jag känner mig nog tryggare i ex Köpenhamn.
Tycker centrala Göteborg börjar gå lite åt Malmös håll. Sthlm är väl ff lite mer befriat.
Inget fel med den statistiken men det går inte att avfärda såna här uttalanden som att det är mediavärldens klickvänliga rubriker.
"– Vi ser ingen motsvarighet till situationen i Sverige internationellt."
Jämför man Sverige med liknande länder i väst, te.x Finland, Norge, Danmark, Kanada så minskar brottsligheten där ännu mer. Därav kan man faktiskt dra slutsatsen att mycket av det våld vi ser i Sverige idag är importerat (Obs ej rasistiskt menat). Dålig gränskontroll och/eller dålig kontroll på vilka som söker sig hit i kombination med låg uppklaringsprocent samt kort inkapaciteringstid iom straffrabatter mm.
Kombinera det med lågkonjuktur, usel skola, ghettofiering och många unga män som inte kommer att komma in i samhället på lång tid så tror jag bara att vi befinner oss i början på en sämre utveckling än andra jämförbara länder i väst.
Sexualbrott och personrån mot unga har ökat exponentiellt bara dom senaste åren.
https://www.expressen.se/kvallsposten/forskaren-sprangdaden-i-sverige-saknar-motstycke/
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordmanga-ran-mot-unga
https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/valdtakt-och-sexualbrott.html
https://bra.se/download/18.62c6cfa2166eca5d70ec536d/1570520930995/2019_11_Nationella_trygghetsundersokningen_2019.pdf
Sverige ligger i topp när det gäller våldtäkter, skjutningar och bombningar, får man länka?
https://www.nationmaster.com/country-info/stats/Crime/Rape-rate
I västeruropa skall väl tilläggas då vissa nu börjar säga att ryssland, mexiko eller sydafrika är värre…
undersökningen talar väl sitt tydliga språk, kan man gissa att svensken helt enkelt blivit tolerantare?
Våldtäkt är svårt att jämföra mellan olika länder då de flesta har olika definitioner och anmälningsgrad. Sverige ligger i topp på vad som räknas som våldtäkt och anmälningsgrad.
Re. Svinto
Det där är ett halmstrå som många tar till men även om vi enbart tittar på överfallsvåldtäkter så ligger vi i topp.
Min tanke är att dessa undersökningar inte är jämförbara. Svarsfrekvensen har blivit en confounding factor. Jag misstänker att datainsamlingen har skett på olika sätt. Om insamlingen trots allt skett på samma sätt så undrar jag vad den nya tillkommande gruppen som svarar består av. Oavsett orsak så har man i så fall hamnat med olika populationer som grund för statistiken vilket resulterar i olika utfall. Svarsfrekvensen i denna studie torde ju dock göra att denna studie är den mest tillförlitliga studien med god statiskt säkerhet. Framåt kan dessa undersökningar, om svarsfrekvensen fortsätter vara på denna nivå, ge statiskt säkerställda data och trender över brottsligheten.
En förklaring till skillnaden mellan att vi upplever resultatet som fel i förhållande till verkligheten, skulle ju kunna ligga i att brottsligheten har en lite annnan karraktär idag.
Eftersom jag inte har några data så står det ju alla fritt att barar fnysa år förklaringen, men i alla fall.
Brottsligheten har ändrat karraktär. Den har blivit mer organiserad och det har trängt undan en del av den gamla kriminalliteten. Men totalen kan ju ha sjunkit för det. Antalet gängmord väger liksom inte upp alla som knivades till döds i fyllan bakom dansbanan i folkets park.
Men den tidigare känns mer främmande och därmed mer skrämande.
Utöver detta, borde man kunna se endel sanning i narkotika konsumtion, antal svåra missbrukare. Visst kan man intala sig att folk vardagskunsumerar annorlunda idag. Men i dagens samhälle har jag svårt att se att man kan hålla jobb om man går på de tyngre drogerna.
Kan en del i förklaringen ligga här. Är det färre missbrukare, eller snarare, dör de tunga missbrukarna snabbare? Detta senare är verkligen en fråga, jag vet inte. Men denna grupp står ju för en stor del småbrotten. Några procent färre skulle kunna ge en markant minskning.
Oavsett är det en övning i att analysera. Hur folkuppfattningen (jaja, jag dristar mig till att kalla det så) kan vara att brottsligheten ökar radikalt och mätningar säger annorlunda.
Tyvärr Cornu, jag köper inte ditt svar med media, lika lite som den som utan bevis påstår att de ljuger i undersökningen.
Enligt ditt sätt att se på det skulle alltså media idag skriva mycket mer om ett spektakulärt mord. Menar du att man förr inte skrev om det. Fenomenet sommarmord kommer ju i tankarna…
Det finns något motsägelsefullt mellan denna rapport och upplevelsen av otrygghet. Jag har vid två tillfällen blivit utsatt för brott men inte brytt mig om att anmäla dem eftersom de ändå inte skulle utredas. Polisen är duktig på att ordna korteger i Stockholm men annars är deras nytta för medborgarna som brottsbekämpande myndighet begränsad. Om jag utsätts för våldsbrott är det mitt problem samhället tittar på och ger dåliga råd,” ligg lågt, du borde kanske flytta?” Å andra sidan har ju skatten sänkts och statsskulden är låg så vi får väl det vi betalar för! Jag föreslår att våldsmonopolet läggs ut på entreprenad. Det borde ge utrymme för ännu mera jobbskatteavdrag! Erbjuder mig att starta ett medborgargarde/ aktiebolag, Järnrörstjänster AB
Hur har antalet väktare och ordningsvakter förändrats i polisregion syd över tid? Hur mycket pengar lägger i nuläget kommuner och företag på dessa?
Problemet är inte så mycket totalen som att vissa allvarliga brott ökar (sexualbrott, mord, rån mot unga osv). Samtidigt kan man notera att just den typen av brott sjunker kraftigt i jämförbara länder. För dessa brott är risken real och inte enbart upplevd. Överlag så misstänker jag dock att brottlsigheten har ett relativt starkt samband med välståndsutvecklingen, vilket torde ha varit till vår fördel under en lång tid.
Som du även säger upplever jag rent anekdotiskt att många inte anmäler vardagsbrott längre. I mitt område har vi haft påhälsning av folk som drar i dörrar på nätterna och fångats på kamera, men ingen verkar bry sig om att anmäla dessa. Jag råkar bo i en skärgårdskommun och här uppmanar polisen invånarna att lösa saken själva. Inte konstigt att folk ger upp då.
Precis, det är den otryggheten som alltmer kryper inpå. Statistik om brott hjälper inte, om man vaknar av att någon känner på ytterdörrens handtag.
Om inte denna undersökning får en att ana ugglor i mossen har man troligen tomtar på loftet.