Dagens Industri rapporterar föga överraskande att den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties inte har betalat sina 592 MSEK för projektet Gasklockan, efter att ha fått tre veckors extra frist. Hade de hittat en finansiär och betalat hade det naturligtvis gått ut ett pressmeddelande, men nu är det tyst från bolaget. som är mitt i en nyemission.
Tomten för Gasklockan är rent berg. Läsarfoto. |
Stockholms stad säger till Dagens Industri att utebliven betalning gör att kommunen inte kan hålla kvar vid avtalet med bostadsutvecklaren. Därtill ifrågastäter kommunen att det skulle vara oklart vad som gäller, då man tecknat tydligare och tydligare tilläggsavtal sedan 2014.
Det ser alltså ut som avtalsbrott och att Stockholm stad drar sig ur avtalet. Å andra sidan betyder det att man måste hitta en ny exploatör, vilket inte är säkert finns. Så om Oscar Properties får fatt på finansiering längre fram, kan fortfarande projektet ros hem. Fast det blir kanske inte svårt att fortsätta marknadsföra och sälja förhandsbokningar av lägenheter till ett projekt man inte äger längre.
Annars ställer de svenska pensionsspararna upp via 4:e AP-fonden, som accepterar det så kallade erbjudandet att konvertera preferensaktierna i bolaget till stamaktier. Bolaget har kanske inte varit 4:e AP-fondens bästa investering, direkt.
Bolaget vann också en tvist mot en leverantör för projektet 79&Park, värd 30 MSEK, varav 20 MSEK påverkar bolaget positivt. OP har också sålt sitt projekt Planiavägen för 365 MSEK, varav 184 MSEK ser ut att hamna hos bolaget netto.
Således har man inte gått under än – kom ihåg att det ofta är väldigt långa processer innan börsnoterade företag faktiskt går i konkurs, det händer ytterst sällan som en blixt från klar himmel. Dock ser det inget vidare utmed Gasklockan, vilket förstås påverkar nyemissionen. Dock var det sagt att finansieringen skulle bli med extern partner, så för aktieägarna kanske det kan kvitta. Däremot kommer det bli en nedskrivningssmäll om man den dag man tvistat färdigt om projektet visar sig förlora det. Detta pga avskrivning av nedlagda kostnader.
24 kommentarer
I sann OP anda är säkert Glasklockan redovisad som betald, färdigbyggd, slutsåld och överlämnad från interim styrelsen.
I all välmening, när kommer det ett inlägg om hur dessa 100 eller 1000 tals etiketter om bostadsbubblan, varit inkorrekta analyser av framtiden? När började du din domedagsprofetia av kraschen? 2005? Jag har alltid respekterat dem hursomhelst, och tycker fortfarande vi borde fått en krasch. Ja, vi har haft små jack i kurvan, men ingen direkt krasch. Men för ökat trovärdighet kan det nog vara bra att vara ödmjuk inför sina tillkortakommanden. Jag har också haft fel sedan 2007. Jag var mest nyfiken på dina egna tankar runt detta. Ett stort tack hursomhelst, riskmedvetande har du verkligen lärt mig. Och det är kanske det som det handlar om i slutändan vad gäller en ev. briserande bostadsbubbla.
Senaste 5 åren är lägenheter i Stockholm ned kring 25% värderat i världens mest populära värdenormerare (d.v.s. vad hela världen mäter sakers värde mot). Det är ett stort fall och ganska lång tid, knappast tal om något hack i kurvan. Om då har jag alltså innefattat 2012-2016 i det urvalet.
Sedan menar jag inte att du har objektivt fel, men att det inte är så subjektivt som du påstår. Det är ju inte speciellt godtyckligt att jag väljer den värdenormerare som har störst betydelse i världen – det behövs alltså snarare argument för den som vill mäta värden i frimärken, muminkoppar, metaller eller svenska kronor istället.
Ett argument för att mäta i svenska kronor kan ju vara att man vill relatera det till svenska förhållanden. Det vill säga du känner dig inte lika fattig om din granne precis blev ännu fattigare, och någon på andra sidan gatan håller på att svälta ihjäl. Att någon på andra sidan atlanten blev mycket rikare än dig berör dig inte lika mycket. Det är ju inte bara en känsla, utan påverkar även hur hela samhället formas kring din ekonomi vad gäller utbud.
Men då mäter vi hur du klarar dig i det lokala samhället, inte vad svenska bostäder är värda.
subjektivt = objektivt.
Knappast 25% i bloggens valuta dvs SEK. Det är ju bloggarens svar t ex. Men jag förstår vad du menar. Sverige är iofs större än vår huvudstad. Här nere där jag bor t ex, i skandinavivens mecka med en "riktig" flygplats och 4M människor så fortsätter priserna upp. Framförallt i SEK.
Så länge man inte ger några tidsangivelser för den förutspådda kraschen så kan man väl inte ha fel? Vad finns det då att vara ödmjuk inför?
Jag personligen trodde rätt starkt att det skulle krascha 2015. Det var fel. Men cornu har väl aldrig sagt något dylikt?
"The market can stay irrational longer than you can stay solvent". Att ha rätt om fundamentala obalanser men fel i timingen är tyvärr ungefär samma som att ha fel.
@Linus Bloggaren har aldrig drivit tesen att bostäder i Sverige är övervärderade mätt i sötvattenspärlor eller leopardskinn eller vad nu världens mest populära värdenormerare är som du hänvisar till.
All statistik, alla indikatorer och alla belägg har alltid varit normerade mot SEK och eventuella valutadifferenser har aldrig varit en del av tesen. Eller kanske har du drivit en sådan blogg sedan 2008?
Att i elfte timmen ändra hypotesen för att styrka sin tes bryter mot god sed inom vetenskapen. Det bryter mot principen om falsifierbarhet.
@stefanhsinger Klar halmdocka. Ingen har efterfrågat ett datum eller ett klockslag. Men någon form av avgränsning är klädsamt.
Kan förstås inte svara på vad Lars egentligen menat ska krascha, han kanske liksom er inte tycker att det nödvändigtvis är en krasch även om de blir värda $1/kvm.
Personligen bryr jag mig i den här kontexten bara om huruvida värdet på bostäder kraschar, inte hur det står till med andra tillgångar.
Inte för att nån bryr sig utan helst håller sig till sina egna fria fantasier.
På 5 år har SEK tappat 30% mot USD. Samtidigt har priserna i Stor-Stockholm stigit med 21.6%.
Så ur en amerikansk synvinkel har bostadspriserna i det utvalda området sjunkit. Dock inte med några 25%.
Under samma mätperiod (5 år) har Carnegie Real Estate Return Index gått upp 190%
Jag bryr mig Stefan. Jag är kanske en få här som tror att får svaga valuta spelar roll. Priset sätts ju på marginalen som man brukar argumentera för, när man säger priserna ska gå ned. Nu går de uppåt, inte så konstigt när räntorna är sub 1%. Att bo i hyreslägenhet är minsann inte gratis, utan man bor helt enkelt billigare i en central BRF jmf med hyres utomsocknes. Nu är jag förstås väldigt biased, med mycket skön in the game och så. Men det är svårt att ducka ifrån de senaste årens fakta.
Mkt autocorrect där, men gissa orden
Nu var inte kritiken mot dig. Siffrorna jag lagt ut ovan stämmer. Sen är det naturligtvis upp till var och en att frisera dessa för att få sin egen story att stämma.
Ur ett internationellt perspektiv är det få länder som har så låga bostadskostnader i relation till disponibel inkomst.
Jag tog det verkligen inte som kritik, utan var mer tacksam för att du nyanserade bilden. Jag tror på dina siffror
"Ur ett internationellt perspektiv är det få länder som har så låga bostadskostnader i relation till disponibel inkomst."
Du är ju rent humoristiskt blind till ditt eget missbruk. Det krävs oerhörd fantasi för att klumpa ihop kostnad för att låna pengar med bostadskostnader. Och om man nu gör det ändå krävs det ännu större förvirring för att inte begripa att det då kräver att du modellerar kostnad för risk, annars har du glatt ignorerat de kostnader som faktiskt ökar med köpesskilling vid ditt eget(!) sätt att avgöra bostadskostnader.
Dina extremt friserade siffror (återigen, humoristiskt) är ju allt annat än poängen här. Det spelar inte så stor roll, eftersom du helt oavsett kommer hitta en "krasch" i något intervall.
Linus.
Du som är ute och reser borde snabbt inse att boendekostnader i de flesta andra länder är högre i relation till disponibel inkomst.
Som vi flera ggr konstaterat är eget ägt boende skattemässigt gynnat och hyresmarknaden är reglerad i Sverige.
Visst, det finns hyresmarknader som i tex Berlin som är ännu hårdare reglerad men det är en mycket speciell politisk fråga som vi inte sett slutet på.
Sen får du gärna bevisa att mina siffror gällande USD/SEK, Stor-Stockholm, Carnegie Real Estate Return Index inte stämmer. Vi gör ju alla våra misstag.
Och ja, Stockholm är inte objektivt utan mer en fis i rymden faktiskt.
Synd jag tycker arkitekturen är väldigt fint planerad.
"Vanlig" nyproduktion är osäljbar i Stockholm också. Finns många som vill ha bostad men de har inga pengar helt enkelt. Blir väl försörjningsstöd/bostadstillägg som betalar för uthyrningen istället.
https://www.dn.se/sthlm/ikano-tvingas-hyra-ut-bostadsratter-i-hagastaden/
Kolla snitt pris i vasastan, hagastaden är väl lite off. Det var Solna innan det blir hagastaden.
1: Stockholm vill väldigt gärna ha de där 600 miljonerna. Det har lagts ner åtskilliga resurser på projektering, riva gasklocka (innebar en massa överklagan etc så klart), detaljplaner med överklagan, markarbeten etc etc etc. Nu skulle de där 600 miljonerna sitta väldigt fint.
2: OP tjänar bara pengar om de bygger projekt. De vill gärna ha marken för att bygga och hoppas att försäljningen kommer igång, men saknar pengar. Lite moment 22.
3: Kastar stockholm ut OP kommer det innebära många år till av process, samtidigt som det inte är säkert att de kommer få 600 milj för marken med en annan aktör i framtiden. 600 miljoner typ idag, nångång, inom de närmsta månaderna / halvåren är mer än vem vet hur mycket mindre än 600 om några år.
Vetefan om Stockholm kastar ut OP.