En bloggläsare är nu klar med hanteringen av den ved som stormen Alfrida orsakade vederbörande. Det landade på 55 m3 travad ved och 68 MWh värme för vintrarna framöver rarpporterar läsaren.
Lite av veden. |
Läsaren fick en del stormfällda träd från stormen Alfrida. som i Sverige slog hårdast mot Stockholmsområdet och Roslagen. Sverige kom undan ganska lindrigt, jämfört med Danmark där en stormorsakad tågolycka dödade åtta.
Femtiofem kubikmeter ved blev det och utifrån 1.24 MWh energi per kubikmeter travad ved, m3t, så blir det 68 MWh värme åt läsaren, eller ett uppehåll i skogen för läsaren på 4-5 vintrar. Detta är bruttoinnehållet, jag brukar med mina 85% verkningsgrad på kaminen översätta det till 1 MWh (1000 kWh) värme per m3t.
Läsaren vill tipsa om säckar och hättor från Granngården, vedklyven Serva 547 och en säckhållare för att finstapla ved direkt i säck. Det är också bra att ha många vänner som stenlägger sina garageuppfarter i villaidyllerna, så man får gott om gratis träpallar att använda som underlag för veden. Därmed kommer säckarna inte vara i kontakt med mark, vilket är en mycket dålig idé – efter en säsong mot mark kommer svamp leta sig in i veden, och därtill kommer den nedersta veden ruttna. Normalt har man förstås vedupplag, men det kan vara svårt att ta hand om 4-5 årsförbrukningar när man normalt bara har utrymme för två.
Läsaren kommer låta veden ligga med sina hättor till första april, varefter dessa tas av och man får den ordentliga vårtorknigngen i april till midsommar, då läsarens ved ska in i bodarna.
Ett ordentligt ryggdunk till läsaren för ett gediget arbete och värme för många år framöver.
17 kommentarer
Många huggkubbar blev det också. Läge att öppna vedhandel? Eller hyra en lastbil och ställa sig på ett torg i Fjollträsk i december och sälja veden för ohemula priser (vilket stockholmarna gärna betalar)?
Misstänker hög andel barr?
Troligtvis, eftersom industrin till 99% bara använder barrträd i produktionen.
Tänkte mer på risken för vindfällen. Sämre brännvedmed barr, då är bok och björk bättre (de är mkt vanliga, iaf sistnämnt)
Bra jobbat, läsarkamrat!
Har läsaren in maskinhall eller liknande som den kan förvara veden i?
Två rejäla (dvs fulla) vedbodar, men med tanke på hur mycket det är så kommer en del få ligga kvar ett eller två år ute under hättor alt. en bättre lösning med typ temporärt bilgarage från JULA.
Fattar inte kommentaren om träpallar. Träpallar går ju att få tag i gratis i princip överallt?
Med ett behov på cirka 55 stycken så var det lite väl många att bara gå runt och hämta. Som skrevs i inlägget var det win-win att åka och hämta hos kompisar i nybyggda villaområden. DÄR finns det verkligen pallar överallt.
Bra jobbat! Gissar att timpenningen inte blev så hög för detta arbete. Men åtminstone jag brukar se dylikt arbete som träningsaktivitet vid sidan av kontorsjobb.
HAr man ett kontorsjobb som huvudsyssla är det för h-e rena terapin att ut och "jubba i sköven" och ta in ved utöver motionen. Luktar underbart.
Det borde gå att skriva ut på recept.
Kåda och tallbarr är den bästa parfymen på en karl. Jag är granne med en såg och ägaren doftade alldeles underbart, när han jobbade med timmerstockarna.
Den här bloggläsaren gjorde ett stort och fantastiskt bra jobb med kubbning, klyvning och lagring av veden luftigt på pallar, i stora nätkassar med presenningar ovanpå och han staplade resten av kubbarna under tak. Min närmaste granne däremot lät fälla ca 40 träd i samband med dragningen av kommunalt VA och de fick ligga obarkade på marken i ett helt år, tills en svartjobbare kom och kubbade träden med motorsåg. Sedan dess har den jättestora kubb-högen blivit liggande direkt på marken (under minst 5 år och fortfarande), utan tak eller skydd av något slag. Visserligen köpte han en stor vedklyv, men den har jag inte hört användas på 5 år. Det är kapitalförstöring av stora mått och en festmåltid för barkborrar och andra virkesförstörande insekter.
Är inte granbarkborren beroende av färskt träd, nydött eller stressat?
Har det legat ett tag är det såklart oduglig som virke, bränne, massaved och borrmat. Möjligen som energiflis.
Finns det inte större mängder borrar i en redan stressad skog är spridningsrisken låg. Övriga insekter är betydligt mindre skade ringande.
Korkad kapitalförstöring att låta virket ruttna upp(eg brytas ner av svamp o andra organismer) men kanske grannen ville få lite mera biologisk mångfald i sin granåker?
Vill man mysa till det så har grannen skapat en faunadepå: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=3847551
Jag tycker du ska tipsa naturskyddsföreningen i din kommun om att högen finns och borde uppmärksammas med ett diplom
Barken var nog väldigt mumsig för barkborrarna under den första sommaren, när de obarkade timmerstockarna låg direkt på marken. Lastpallar finns det gott om i omgivningen, så jag hade åtminstone staplat kubbarna på dem och täckt med presenningar, i väntan på vedklyvningen. Under de första åren hämtade grannen gratis ved från mig. Hästmyrorna kanske slår sig ner i hans kubbhög framöver och fortsätter sedan in i deras syllar och husväggar.
Myrr? diesel är inte godkänt bekämpningsmedel , tyvärr annars fungear det mot det mesta.
om man inte är rädd om sitt grundvatten dvs.
Ja, om man har en skog som är i riskzonen pga torka (tex man har varit lite för flitig med utdikning och sedan några nederbördsfattiga år) är det dumt att låta virket ligga.
En stor del av grundvattenproblematiken i Sverige beror på att skogen är utdikad, och därför rinner vattnet av innan det rinner ner. Utan utdikningen faller produktionen av skog och odlingsprodukter. I framtiden kanske vi behöver offra ytor till vattenvårdsområden.