641
Stockholmsbörsens breda index OMXSPI slog börsrekord igår, men befinner sig fortfarande kvar i motståndsområdet. Storbolagsindexet OMXS30 har fortfarande inte slagit börsrekordet från 2015.
Dagschart OMXSPI. |
Motståndsområdet runt 625-630 kan inte sägas vara brutet av att börsen stängde på 630.83, lägre än tidigare intradagrekord från september, ett rekord som fortfarande håller. Däremot är börsen i en starkt uppåtgående kortsiktig trend denna gång, så det finns möjlighet, eller så vänder börsen ner igen från dessa nivåer.
Måndagschart OMXS30. |
För storbolagsindex OMXS30 ligger börsrekordet från 2015 kvar.
Nu öppnar börsen strax, så får vi se om motståndsområdet håller ännu en gång.
51 kommentarer
OMXSPI 631, OMXS30 1678 i skrivande stund.
Återupprepar min profetia OMXS30 mot 1700 innan årskiftet. Bopriserna verkar ha gått upp i sept enl valueguard.
Hoppas vi kan få över 10 kommentarer i den här tråden nu av de facto att börsen faktiskt slagit rekord, annat är det i trådar som handlar om att börsen gått ned 2% på en dag, då blir det 511 kommentarer, mkt märkligt.
Mr Perfect jag följer med spänning dina profetior. Och konjunkturbarometer, dvs bostadspriserna på din gata där överbuden tycks hagla.
Att du dessutom gått ur börsen betyder väl att du inte tror på vad du skriver?.
Jag tror själv vi är inne på sista rycket och en nedgång inom ett år. Både börs och bostäder. Därmed inte sagt att jag får rätt.
Kan det vara så att det är en tjurfälla vi bevittnar?
För övrigt säger jag som jag brukar: en nedgång börjar alltid med en uppgång.
En uppgång börjar alltid med en nedgång…
@Anonym Nej så är det inte. En nedgång är en bekräftelse på en fortsatt nedgång medan en uppgång är ett tecken på en förestående nedgång.
Bengt: och jag följer med iver dina ständiga domedagsprognoser som aldrig verkar slå in?
Borde ju ha gått åt helvete vid det här laget enligt dig.
Jag var tvungen att få loss lite kapital annars hade jag nog försökt vara kvar lite till på börsen.
Ja, det här är en ovanligt lång topp. Men det behöver inte bli någon kraschlandning.
Sven-Erik: så sa många här inne vid tidigare uppgångar o så har det gått ned lite och sen kommit en högre topp.
Ja, det är ju ingen som med nån vidare precision kan gissa börsens riktning på kort sikt. 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 och nu 2019 har jag läst på diverse forum och bloggar att NU är det minsann dags för en "större nedgång" och liknande. De flesta gångerna stämmer det inte, men kanske det stämmer den här gången och då kan man peka på just det inlägget som bevis.
Jag tycker det för de flesta är en bättre strategi att inte fokusera på kortsiktiga rörelser, utan bestämma sig för önskad risknivå (t ex "60% aktier, 30% räntor, 10% guld" eller vad man nu kommer fram till) och balansera om över tid, så slår man nog de flesta försök till att hoppa in och ut ur marknaden.
Ja, naturligtvis svårt att veta även om många indikatorer just nu pekar på nedgång. Att försöka spå har nästan blivit omöjligt pga centralbankerna enträgna kamp att hålla bubblan uppe. Ingen hade väl trott att vi skulle gå så långt med monetära åtgärder och skjuta problemen framför sig. Det kanske kommer mera?. Även om jag tror vi nått vägs ände.
Ja det är ju det, man kan alltid skylla på centralbanker eller vad som helst för att det inte blev som man tänkt sig. Det är inget nytt, utan även de som hade "fel" förr i tiden skyllde säkert på någon faktor X utanför deras kontroll (vanlig bortförklaring).
I så fall är det alltså inte möjligt att med någon vidare säkerhet spå framtiden för aktiekurser, helt enkelt. De gånger det rusat iväg väldigt extremt har det föregåtts av stora spekulationsuppbyggnader, dvs hög lånetillväxt etc. Jag vet inte hur det ser ut på den fronten nu? Jämför ex Japan slutet 80-tal, eller Sveriges 90-talskris mm.
Så är det väl. Men viss kunskap är ju bra sen blir det mesta momentum, tur, riksbanker, insidesinformation psykologi mm mm som spelar in. Kanske lättare spå vädret. Dock tycker jag skuldsättningen nu är "otäck", ja otäckare än 90-talet även om mkt då handlade om kommersiella fastigheter. Nu är evigt låga räntor enda lösningen.
Klart att börsen går upp när kronan blir svagare. Samma med bostadspriserna. Men har något av värde skapats? Givet omvärlden så är det bara en reflektion av svikande förtroende för vår riksbanks monetära styrning av räntan och inte en högkonjunktur.
Min tes i det här galna luftslottet. När kronan vänder kommer både börs bostadspriser att gå ned.
Det är mycket klart att kronförsvagningen är en rätt stor del av det hela. Men vi kan titta tillbaks en bit.
På ett års sikt:
SIXPRX +13%
USD/SEK +8%
EUR/SEK +5%
På tre års sikt:
SIXPRX +33%
USD/SEK +10%
EUR/SEK +11%
På fem års sikt:
SIXPRX +77%
USD/SEK +34%
EUR/SEK +18%
På tio års sikt:
SIXPRX +213%
USD/SEK +38%
EUR/SEK +5%
… så över längre tid har mer värden skapats än bara valutaförsvagning.
Bengt:
En viktig faktor som skiljer nuvarande bubbla mot ex 90-talskrisen är att vi blivit 1.5 miljoner fler sen år 2002 och har minusränta. Finns ett underliggande tryck på bostäder p g a det låga bostadsbyggandet under 2 decennier (1993-2013) och alla människor som kommit till Sverige.
Bostadsbubblan i slutet av 80-talet var en värre spekulationsbubbla än nu i det avseendet, fanns ingen fundamental grund att bygga en massa bostäder då man dessutom haft rekordstort byggande bara 10 år tidigare under miljonprogrammet.
Kul, Mr P att du äntligen köpt hus. Än så länge har du haft rätt i dina profetirior. Själv har jag svängt till din sida, vår valuta samt det faktum att högbelånade utgör för många för att även den som slösat krediter varit de senaste 20 års vinnare. Jag tror inte längre på "kraschen" här. Och facit är som sammanfattat – mycket förlorade pengar för den som följt råden här / inte förstått vad centralbankerna orsakat.
Finns det någon som tror på bostadskrasch på riktigt? Det är väl det enda man kan köpa för SEKetas? Allt annat är dyrt.
Herr Perfekt, du sager "nuvarande bubbla"? Det är alltså en bubbla?
Sen är det väl lite läge för en perfekt storm med låga inkomster, låg ränta, högt pris.
Hur mycket det byggts är väl sekundärt på många sätt, det viktiga är ju politiken. Där står ju jag på en helt annan sida än de flesta som tror marknaden är primär. Ska man "veta" att det finns ett underliggande tryck i marknaden bör man se förutsättningar för detta, hur ser behoven ut, hur ser möjligheterna att öka inkomsterna ut, hur ligger den politiska viljan/förmågan till visavi detta?
Goofy har rätt i att det inte finns ngt att köpa. Dock måste man fråga sig huruvida en fast investering som fastigheter nödvändigtvis är en god investering idag. Ska man ligga lång med tro på avkastning eller faktiskt ens våga tro det är värdebevarande på lång sikt? Skatterna måste ner mer på arbete och upp på energi/transport och fastigheter. Troligen kommer "konsumtion" också få ökad skatt, frågan är om man kan parera de mer välbeställdas förmåga att ta vara på sitt kapital genom att bete sig rakt av förnuftigt genom att minimera konsumtion generellt och specifikt då fastigheter och "lokala" (iaf inhemska) resor.
Fet och fluffig:
Bra du rättade mig, fel ordval. Utifrån normala förhållanden (boränta på några procent o s v) tror jag vi har en bubbla, inte för nuvarande förhållanden.
Politiskt, vad görs då….ingenting va? Utan det uppmuntras ff till att köpa och äga.
Politikerna kunde påverkat priserna för länge
sen nu har man istället målat in sig i ett hörn.
Massivt motstånd att ens rucka på ränteavdraget eller återinförande av fastighetsskatt i någon form. Social housing-konceptet känns som ett måste nu när vi tagit In köpsvaga människor, men inte ens det kan man införa.
Niklas:
Instämmer, sen ä det också en fråga om livskvalitet och att alternativen är för dåliga, har man familj blir det ännu mer påtagligt:
En prisvärd hyresrätt från det äldre beståndet existerar ju knappt, då får man dessutom leva med plastmattor och låt boendekvalitet, eller så tar man en dyr ny/renoverad hyresrätt och slänger 10-15000 kr/sjön varje månad. Sen finns ju fler alternativ som att ta en gård i Norrlands glesbygd för en liten slant men det passar inte alla.
Samtidigt som de som äger fortsätter att gödas och i nuläget fortsätter bopriserna att gå upp på många ställen.
@Fet och fluffig: Sänkt inkomstskatt kommer definitivt urholka värdet på besparingar i SEKetas ännu mer och då har helt plötsligt fler råd med bostaden man kollade på så om man tror på sänkta inkomstskatter kan man köpa på en gång. Tror man på högre inkomstskatter är det väl bättre att avvakta då priserna regleras efter köpkraften (eller bör göra).
Har svårt att tänka mig ett återinförande av någon form av fastighetsskatt. Det är för känsligt för väljarna. Tror snarare att man ger sig på höjd kapitalskatt. Att gynna sparare som kan flytta bort sina pengar från Sverige är inte nyttigt för landet.
Som jag skev i ett nyare inlägg från Cornu gällande Volvo.
Detta är det mest hatade börsrallyt i världshistorien.
OMX Stockholm All-Share Cap_GI är nu upp exakt 25% i år och missnöjet är värre än någonsin.
När alla stora centralbanker sänker räntor och tillhandahåller ny likviditet så kan man kanske förvänta sig evigt stigande börser, hur dålig den vanliga ekonomin än går.
Blir eventuellt upp idag, nu rapporterar telekomsektorn och det ser rätt bra ut.
I skrivande stund är totalavkastningen på börsen då upp 13% eller nåt sett under de senaste tolv månaderna, men som vanligt, massor kan hända i handel/krig/brexit som ställer allt på ända.
Off topic. Cykelväg i Stockholm kostar kostar 60" i snitt 100" i stor Stockholm och 30" i ytterstaden, PER KILOMETER!!!!
Det framgår inte om det är helt nya vägar där det varit omöjligt att cykla på innan eller om det bara är ombyggnad där det innan har gått att cykla. Hur vid detta är resusslöseri eller om det ökar Stockholms stads ekonomiska tillväxt framgår inte heller
Vad är det för typer av cykelväg vi talar om? Det är en djävla skillnad på att dra ett streck i asfalten och faktiskt anlägga en ny väg.
Vad ingår i kostnaden? Bara det att en km cykelväg är 2500m2 och med matpriser i Stockholm skulle det bli en summa för märken..
Och sparkcyklarna visar sig nu kanske inte vara så miljövänliga då det främst tar marknadsandelar från Ecco istället för Volvo som svamparna trodde.
Då har nog heller ingen räknat in påverkan från de sparkcyklar som ligger på botten av Strömmen.
Och sanningsministeriet är missnöjda med vad siffrorna visar.
https://www.di.se/live/hogre-svensk-arbetsloshet-an-vantat-i-september/
"SCB arbetar med att åtgärda bristerna och kommer att revidera delar av statistiken". Genialt tycker jag. Betydligt billigare revidera statistiken än se till att folk får jobb.
Om det är fel i datat är det väl bra att det revideras?
Känns fan sjukt.. kraschen måste komma nu
Undra om hyrehus kommer Stiga i pris då det sannolikt blir mer tryck på hyresmarknaden
Yes. Det är väll mest HR som byggs nu.
Gissar att bolagen har räknat på det.
Japp. I Kalmar är avkastningen på 9-10% per år på hyreshys. Suget efter hyresrätt är stort. Hör dagligen om någon som har köpt mindre hyreshus (med 2-4 lägenheter) 7-8 mil från arbetsplatsen och ska pendla.
En av bekantas bekant köpte ett hyreshus 1h fr Kalmar för 1,1 milj. Då är det 4 lähenheter med möjlighet att göra om ett utrymme till en 5e. Alla lägenheter är uthyrda och intäkterna är 22-23 000 per månad. Helt ok med tanke på att han köper hyreshuset med vinstpengar efter sin villaförsäljning.
I en studentstad som Kalmar är det svårt att hitta någon vettig hyreslägenhet. Därför måste priserna upp.
Vi köper ett hyreshus inom kort och jag vill gärna ha 12-14% avkastning.
Jag planerar att höja hyrorna med 4% direkt och enligt de som jag pratat med så kommer de att höja 2-3%.
Vem fan vill bo i Kalmar? En avkrok, Götalands baksida, småstad och begränsad arbetsmarknad.
MrPerfect: då vet jag att du aldrig varit i Kalmar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Knowit: Jo då, många gånger då min mammas släkt är från Oskarshamn.
Ser inte tjusningen varför man skulle vilja bo där utifrån arbetsmarknad, närheten till storstad och tillväxt och utbud. För mig är Kalmar en vanlig småstad som ligger rätt långt ifrån allt.
Hyra är kanske en annan sak.
Jag är helt säker nu på att vi inte får en krasch på bostadsmarknaden. Vi kan få en mindre nedgång, men inte en krasch. Kronan kommer att offras före bostäder och jobb.
Då är det bara att låna i SEKetas, betala minsta möjliga kontantinsats och köpa obligationer och räntor i andra valutor för överskottet.
Ni som har hyreshus. Hur går det ?
Jag känner lite folk som har hyres hus, och det låter ju inte som en dans på rosor direkt. Det är ju ofta ett specielt kundkrets.
Hyreshuet vi tar över har ägts av en och samma familj sedan 1914. När vi tar över det är vi de första ägarna som inte tillhör den familjen.
Ägarna har renoverat hyreshuset i två omgångar första gången 1977 och nu senast 2016. ALLT är fixat. Allt ifrån värmesystem,fönster, dörrar, asfaltering, dränering, ommålning, stambyte etc etc etc. De har aldrig haft några problem då de kräver ganska mycket av sina hyresgäster. Tex utskrivna bankkonton vid visningen av lägenheten, och inte ens då är det säkert att du får hyra.
Det har lett till att de som bor i huset är skötsamma och ganska så bra hyresgäster. Det finns regler som ska följas och alla hjälps åt med att hålla allt rent och fint.
Vi har bott i huset länge och aldrig upplevt svårigheter med ägarna eller med andra grannar. Sen är ju alla relativt gamla (vi är de yngsta i huset 40+) och kräver inte mycket.
Jag tror att om du har ett hus där det inte är i ordning och du har olika problem med huset, tex om fläkten inte fungerar eller om trapphuset inte är städat, då finns det utrymme att gnälla och då blir det gnälligt och bråkigt. Eller om du får hyresgäster som inte sköter sig. Då blir det inte kul.
Det gäller att vara extremt(!) noga med vem man tar in. Då blir både deras och ägarens liv lättare.
När vi tar över så vet vi redan nu att de som bor där nu kommer att bo kvar. Vi tar över dagens ägarlägenhet om 2 år (ägaren flyttar till Spanien) och då blir våran ledig. Jag kommer att vara minst lika petig med de som flyttar in som den nuvarande ägaren är.
Stort grattis.
Jag gissar att fastigheten ligger bra till så ni har kan att vara petiga ?
Jag har ju hört en hel del mardrömshistorier av mina bekanta.
Utblivna hyror osv.
Ja den ligger centralt och i bra område 🙂
Kan ju bli lite gnälligt när du höjer hyran med 4% direkt? Låter annars spännande med att äga små hyreshus. Har funderat i liknande banor men då ska jag ha lite mera tid först. Tror det tar bra mycket mer tid och energi än man tror.
Knowit@ 12-14% avkastningsvärde??? Räknar ni med underhållet då? I Jönköping ligger det på 3,5-4% har aldrig hört talas om så bra kalkyler 12% vi förhandlar just nu på ett objekt 45min utanför Jönköping som kommer hamna på en avkastning på ca 6-7% med det priset.
Gargamel: Jodå du har flera orter där du får 12-13-14-15% avkastning. Tex i glasriket. Du har vissa orter i Vetlanda kommun som också ger runt 12%.
Ligger inte avkastningen runt 10% i Nässjö?
Du måste komma ihåg att Jönköping är bland de sjukaste marknaderna i landet. Förvånar mig att du kommer upp i 6-7% där.
Nja nu är det ca 7mil Fr Jönköping (Aneby) inget direkt tåg till Jönköping bara bil el buss. Däremot direkttåg till Tranås och Nässjö. Men läggs ett företag ner i Aneby kan det bli tufft. Låter bättre med Nässjö. Var hittar man avkastningsvärdet på olika orter? Och räknar ni med underhåll?
Exakt: 50min med bil 4,5 mil till Jönköping:) väldigt mycket längre tid med buss
Vi räknar på schabloner när drift och underhållsnetto skall räknas fram (425kr/m2 ) då enbart drift sätts till 254kr/m2 banken ville att kalkylen skulle beräknas med schablon värde som är något högre än verkligheten.
Knowit@ ovanstående inlägg var till dig:)