Swedbank rapporterar att svenskt inköpschefsindex (PMI) uppvisade det största raset på en månad sedan hösten 2008 och den akuta finanskrisen.
Dagschart OMXSPI. |
PMI föll med 5.5 punkter till 46.3 från 51.8, vilket ska vara den största nedgången på en månad sedan den akuta finanskrisen rapporterar Swedbank i ett pressmeddelande. Naturligtvis ska dock det hela tolkas med viss försiktighet menar Swedbanks analyschef för inköpschefsindex, och säger:
“Det förefaller som om motståndskraften mot en svagare omvärldskonjunktur har minskat i svensk industri även om enskilda månadsutfall ska tolkas med viss försiktighet.”
Börsen stiger förstås på beskedet, antagligen för att det förstås alltid kunde vara värre, och OMXSPI är just nu +0.27% och storbolagsindex OMXS30 är +0.26%. Trots allt nedreviderades förra siffran för PMI, så man räknar väl med att det blir en upprevidering denna gång. Eller så var det väntat. Eller så innebär detta att det inte blir någon räntehöjning. Eller något annat som tolkas som positivt.
29 kommentarer
Vad märkligt att för inte alltför länge sedan var teknikföretagen ute och skrek om hur oroliga de var över sin "Kompetensbrist" och nu när det precis är dags för stora löneförehandlingar så är det ekonomisk depression på gång.
Roligt att se dig älta samma fråga om och om igen, i alla kommentatorfält oavsett ämne!
En idé kan ju vara att gå en jobbsökarkurs i hur man nickar och ler på anställningsintervjuer och håller käften i utbyte mot att man får betalt, sk lön. Som anställd kan man faktiskt inte uppföra sig hur som helst, vilket man (nästan) kunde som student.
Jag tycker ändå det är fräscht. Annars är det ju nästan bara en massa så kallade sverigevänner som ältar om sina käpphästar oavsett ämne. Omväxling förnöjer!
+1 Stoffe
Samma bittra person som för nån m¨nad sen hette "Anonymous" och ältade att arbetskraftinvandringen var roten till alla problem.
Borde inse att "om alla andra är idioter så är man oftast idioten".
Som cornu skriver är en del i att vara anställd att uppföra sig som folk.
Det är jag som är idioten.
Ja. Börsen verkar ännu så länge vara immun mot det negativa som haglar ner. Men det är väl inte helt ovanligt i slutet av en börsuppgång/toppformation. Jag är inte främmande för att börsen toppar ur under vintern och det blir besvärligt en bit in 2020.
Finns väldigt få ställen för gemene man att lägga sitt kapital i minusräntesamhället.
På tal om att lägga sina pengar någonstans har jag en aktuell fundering. Jag inser att det kan behövas köpas lägenheter till barnen när de ska börja på universitet. Minst tre år kvar tills dess, så jag har följande val:
1) Belåna huset upp i nock och köpa lägenhet(er) nu med bunden ränta på minst 7 år. Lägenheten hyrs ut fram tills den ska användas, och förmodas vara billigare att köpa nu än om tre år. Som sämst antas lägenheten åtminstone ha ökat avsevärt i pris tills den ska säljas om tidigast 7 år. Dessutom kan man få en vinst från uthyrning som täcker mer än räntekostnad och avgift fram tills lägenheten ska användas. Nackdelen är väl främst att man måste chansa på vilken stad man ska köpa i.
2) Vänta och köpa lägenheten tills när den behövs och anta att den då kommer kosta en rejäl slant mer än vad den gör nu.
Varför måste du anta att lägenheter kommer vara rejält mycket dyrare efter tre år med vikande konjunktur?
Stoffe: Sämre konjunktur ger förväntan om lägre räntor vilket ger högre bostadspriser. Dessutom verkar inflationen tuffa på, så folk kommer att ha över 6 % högre löner om tre år.
Tangenten på kronkursen tex mot EUR närmar sig snabbt 11 SEK. Sen siktar vi mot 12.
Känns nu som RB:s egen profetia om räntehöjning (för en gångs skull) blir sann vid årsskiftet. Marknaden har med rätta tappat förtroendet för svensk ekonomi. Sen rör vi ihop det med redan kraftigt ökad arbetslöshet och kryddar med några V och MP reformer. Vad skulle få fastighetspriserna att öka mer än möjligen kortsiktigt?.
iblandekonomi: Det där resonemanget förutsätter att du är helt säker på i vilket stad dina avkommor ska studera i, att chansa på att planen idag är densamma som den dagen dom verkligen ska börja plugga tycker jag är lite väl friskt!
Friskt vågat, hälften vunnet säger de väl. Man kan ju alltid ge sig in i uthyrningsbranschen om man skulle chansa fel 🙂 Fast det är nog intet roligt jobb för mig.
Jag vet inte, låga räntor ger ju bara låga lånekostnader (dvs högre bostadspriser) men folk måste ju även ha pengar att betala med. Det är ju en kören tröst om utgiften är förhållandevis liten när pengarna inte finns pga inkomst saknas.
Hittills har väldigt mycket makro indikerat en mycket tydlig inbromsning och ökande arbetslöshet.
Du kan finansiera amortering+ränta som en del av hyran om nu föreningen godkänner en ren uthyrningsverksamhet i 3 år vilket inte är troligt. Väljer barnen att studera på någon annan ort eller tar det berömda sabbatsåret och blir hippies i Thailand så kan du alltid bygga vidare på fastighetsbolaget eller sälja lägenheterna, eller varför inte ett framtida boende när barnen flyttat ut
Det förbryllar mig lite varför en förening skulle tycka illa om uthyrningsverksamhet i fastigheten. Det är ju ägarens ansvar vad hyresgästen tar sig för, och en lägenhet i en fastighet där det är smidigt att hyra ut måste ju vara högre värderad än en i en förening där styrelsen krånglar.
Högre värde kommer ju befintliga ägare till del på ett eller annat sätt, förr eller senare.
Ett annat problem är att det dels kan klassas som näringsverksamhet och/eller hotellverksamhet om syftet är att helt enkelt tjäna pengar. Men ägandelägenhet har man inte dessa problem på samma sätt, tänk också på besittningsrätt från långtidshyresgäster osv.
Varje uthyrningstillfälle innebär administration för styrelsen i BRFen. De vill kolla upp personen etc. Därför brukar de inte vara positiva till airbnb och liknande. Långtidshyresgäster däremot k a n funka.
Tänker att på studieort hyr man ut minst halvårsvis.
Vad är reglerna för besittningsrätt? Antar att det är en tidsgräns eller liknande.
Norge, Schweiz, Spanien redan rapporterat negativt och inom en kvart har vi från Frankrike, Spanien, Tyskland och EU-zonen.
För övrigt var prognosen en ökning av PMI, vilket gör detta till ett ännu negativare besked för Sverige.
Italien negativ och under prognos, frankrike negativ och under prognos. Däremot höll Tyskland och EU delvis emot, båda var negativa men inte lika negativa som prognosen.
Helt annat läge i Europa än på andra sidan jorden där man uppvisade ganska många fina siffror igår.
Ja, mycket negativt. Men oväntat? Vi har ju knappt hört annat än kris och jämmer och elände senaste året.
Nu sänker nischbankerna sparräntorna igen så ja det är väl klart att börsen går uppåt. På börsen går det trots allt att få en avkastning som täcker inflationen.
Känns tveksamt.. Men visst någon avkastning får man ju så länge det inte går ner. Jag har ju gjort bedömningen att det inte är bra risk/reward och är ju inte skuldfri, så har ju ett säkert ställe att göra av pengar i stället..
Det är ungefär samma risk/reward som att försöka göra en bostadskarriär idag. Tror man på det så tror man förmodligen på låga räntor en lång tid framöver och då är börsen billig.
Då är VISSA bolag billiga. Jag tror inte WeWork (om de nu noterar sig och därmed är del av börsen) någonsin blir "Billigt" trots låga räntor 🙂