Om ditt enda försvar är en vallgrav kommer du förlora kriget.
De svenska storbankerna känner nu allt mer konkurrensen från fintechuppstickarna, som erbjuder gratis betalkort med kompetenta moderna funktioner. En bloggläsare rapporterar att SEB Kort nu begränsat insättningar till Revolut, och kan öka begränsningarna ytterligare om kunderna fortsätter välja en bättre leverantör av kort- och betaltjänster.
Bloggen är Revolut Pioneer, och blogginlägget innehåller reklamlänkar till Revolut.
Revolut Metal Gold. |
En läsare rapporterar att hans SAS Eurobonus Mastercard nu lagts med begränsningar mot Revolut. Kortet hanteras av SEB Kort, som skriver till läsaren:
“Det som har stoppats är transaktioner som avser betalningsförmedling via revolut. Kortet är avsett som betalningsmedel och inte för användning med dessa tjänster och därför är det lägre belopp för detta. Om denna typ av bruk ökar kan vi komma att begränsa dessa möjligheter ytterligare.”
Betalkorten är guldgruvor för de svenska bankerna. Kortavgiften på några hundra kronor i är i sammanhanget ingenting. Istället är det de dolda procent de tar av alla butiker, där man hittar de stora pengarna, plus växlingspåslag vid köp i andra valutor via utländska onlinebutiker eller på semester. Antag att du handlar för 15 000:- med kort normalt per månad, dvs 180 000:- SEK om året, plus 20 000:- SEK i utländska valutor. På 200 000:- SEK får banken minst 2000:- SEK i kortavgifter, och ytterligare 1.75% i valutapåslag på de 20 000 kronorna om 350:- SEK. Lägg till säg 500:- SEK i årlig kortavgift, så drar kunden in 2 850:- SEK till banken via betalkortet.
Revolut erbjuder i sitt enklaste utförande gratis kort, och tar sedan alla sina intäkter via kortköpen. Enklast att sätta in pengar är via ett eget kort, men det går också att göra banköverföringar, vilket t ex kostar 1:50 SEK hos Swedbank och Sparbankerna.
Revolut har också moderna avancerade funktioner för kortet, som man kan styra direkt. Dels får man omedelbart kvittens på var man köpt något, och slipper vänta flera dagar innan en transaktion blir namngiven. Sedan finns det minst nio stycken olika säkerhetsfunktioner, plus virtuella kort, som man styr över själv, medan de svenska storbankerna bara erbjuder en till två av dessa. Dessutom slipper man växlingsavgifter vid köp eller växling till andra valutor, utan växlar i realtid till aktuell växelkurs. Man kan också ha flera kort kopplade till samma konto, utan extra kostnad, och varje kort kan ha olika säkerhetsnivåer, som man själv styr över och kan ändra på ett ögonblick.
Således hotar fintechuppstickare som Revolut direkt en av de svenska storbankernas stora kassakor. De svenska storbankerna är helt enkelt för dåliga, och klarar inte av att konkurrera. Istället har man en vallgrav och börjar nu hindra kunderna från att flytta pengar.
Kort sagt erkänner här SEB att Revolut helt enkelt är en bättre korttjänst, och att man inte kan konkurrera annat än att spärra möjligheten att sätta in pengar hos Revolut. Storbankerna är alltså varken billigare eller bättre. Revoluts säkerhetsfunktioner minskar också risken för kortbedrägerier rejält, vilket är skönt och sparar enormt mycket tid.
Mer om vad Revolut kan erbjuda hittar du här. Själv gillar jag Revolut bland annat för uppsjön av säkerhetsnivåer och virtuella kort.
30 kommentarer
Tror du gör lite höna av en fjäder här. Mig veterligen har ingenting ändrats, har alltid varit max 10k SEK per dygn från SEBs kort till Revolut, och max 24k över rullande vecka. Detta p g a att dessa betalningar klassas i samma kategori som kontantuttag.
Visst är det så. SEB klassar valutaköp och Revolut som KONTANTUTTAG. Märkvärdigare än så är det inte.
Nu har jag inte SEB men rimligvis borde man väl kunna ställa in gränserna själv? Min bank tillåter mig att sätta gränser per dag/vecka/månad för kontantuttag/kortköp/internetköp per kontinent.
Nästa steg är väl att stoppa även banköverföringar till Revolut?
Varför? SEB bryr sig inte om vart du för över dina pengar.
Men de har åsikter om hur deras utgivna kort används.
SEB bryr sig – har suttit tre gånger i telefon med dem då jag inte kunna göra större överföringar via Internet (exv vid nyemissioner) och fått utförligt förklara var pengarna kommer ifrån och vem som skall ha dem. Detta har gällt svenska företag som gjort nyemissioner och belopp över 100 kSEK (som ju inte går att sköta med BankID).
Bankerna är faktiskt tvungna att bry sig tack vara ex pänningtvättslagstiftning och betaltjänstdirektiv.
Men beträffande SEB, med BankID på kort är väl beloppsgränsen mycket högre än 100k? Jag har inte haft problem.
I alla fall är vi off topic nu 😂
Det är iofs förståeligt att SEB et al inte vill ta kreditkostnaden för kortet när man för över pengar utan att ha några motsvarande intäkter från handlare (för man får anta att de inte får några pengar från Revolut).
Med tiden blir det förmodligen helt stopp för att debitera kort för att fylla på ett annat kort.
kan iofs ha missförstått något, men använder själv revolut så ingen illvilja här.
Jag läste någon historia om folk i USA som beställde enorma mängder mynt på vissa sajter där priser var 1$ för ett mynt som var värt 1$.
På detta sätt kunde de få ihop enorma mängder bonus på sina kreditkort.
SAS Eurobonus Mastercard är just ett sådant kort – man får poäng på allt man handlar för. Att få poäng när man för över pengar till Revolut är ungefär som att ge poäng när man tar ut pengar kontant. Det blir otroligt lätt att missbruka.
1. För över pengar till Revolut.
2. Ta ut pengarna och sätt in dem på banken alt för över pengarna till ditt bankkonto.
3. Gå till steg 1.
Men jag håller med. Alla dessa artiklar om hur de elaka bankerna försöker spärra nya tjänster påminner om typen av reklamen man bombarderas av på Facebook "Bankerna försöker stoppa honom!!! Gå med innan det är för sent!!!"
Bankerna får väl skylla sig själva när dom ger återbäring till kunder när dom betalar med kort.
Ett djävla sätt hur som helst att ta ifrån butikens kortavgifter för att ge kunden återbäring samtidigt som butiken inte har rätt att lägga på kortavgifterna ut till kunden.
@Kent, eh, kortagvifterna hamnar självklart direkt på kunderna. Jag ser inte vad som förvirrar där. Det enda "konstiga" är att avgifterna även sprids över tex köp med kontanter; butiken har inte rätt att ge extrapriser för köp med kontanter eller Bitcoin (åtminstone inte om de vill kunna fortsätta ta betalt med Visa etc).
Detta gick för 10 år sedan med Ica-banken man kunde be om pengar över beloppet när man handlade och få icabonus, kontanterna kunde man lämna tillbaka i kassan på Ica och nolla skulden på kortet, bonus kvarstod. Säkerligen avtalsbrott och olagligt och rekommenderas inte till någon.
Fast betalar jag med kort så får jag också vara med och betala för butikens kontanthantering, så i slutändan spelar det nog inte någon större roll.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag har en ide, de etablerade bankerna har ju kontor i mer eller mindre varenda kommun och flera kontor i större kommuner.
Det är ju helt perfekt för att låta kunderna sätta och ta ut in såna här papperspengar, kontanter eller vad det nu heter. Då skulle dom ha en konkurrensfördel gentemot nischbankerna.
Kontor spridda över hela landet är ju som gjort för den typen av kundkontakter som inte kan utföras hemma vid datorn, varför har ingen kommet på den iden?
🙂 Härlig humor
Hehehe!
SEBs kort som de brandat tillsammans med SAS, "SAS Eurobonus Mastercard" har haft denna typen av begränsning ett bra tag nu.
Och banken har rätt, detta SAS Eurobonus Mastercards ska användas som ett betalkort. Det är även i det steget som man som kund kan tjäna in extra SAS-poäng.
Vad är grejjen med Revolut, det känns knepigt att man måste ladda kortet med pengar innan köp? Konkurrenten Curve har inte detta krav.
Lite väl nära kopplingar till Kreml kan tyckas…
https://www.siliconrepublic.com/companies/revolut-kremlin-lithuania-banking-license#
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag förstår uppriktigt sagt inte problemet i det som beskrivs i denna artikel.
Att använda sitt bankkort (t.ex. Mastercard) för att överföra pengar till annan bank (t.ex. Revolut) blir ju i princip detsamma som kontantuttag på kortet och det brukar det ju vara begränsning på. Inget nytt.
Det finns andra enkla sätt att skaffa gratis betalkort. Jag har t.ex. både OKQ8-kort och BankNorwegian-kort. Jag gör överföringar till dem från min vanliga Internetbank och det kostar mig ingenting i avgifter. Detta har funnits i många år, långt innan Revolut kom.
Så som någon annan kommenterat ovan så tror jag att du gör en höna av en fjäder.
En rolig sak är förresten att när jag tittar på denna artikel så får jag upp reklam för American Express.
"Dels får man omedelbart kvittens på var man köpt något, och slipper vänta flera dagar innan en transaktion blir namngiven."
Fast det får väl de flesta idag? I alla fall via Allkort på Handelsbanken.
Men jag håller med föregående kommentatorer, jag förstår inte problemet.
Jag har precis börjat testa Revolut. Mitt senaste köp från Amazon UK gav mig 4% lägre pris jämfört med att antingen använda Swedbank mastercard eller koncertera direkt i kassan via Amazon.
Kommer att göra alla köp i andra valutor via Revolut från och med nu.
4%? Var kom det ifrån? Inte är väl växlingspålägget så högt på din vanliga bank?
Jag och en kompis tog ut CHF. Jag var lat och hade med mig ett vanligt SEB Mastercard, han Revolut. Han fick ut ~40chf (300-400:-) mer för samma summa.
Då kändes lathet lite onödigt.
Är det så att Revout kontot är i pund? Om man flyttar kr till pund och sedan vill ta ut i kr så blir det två växlingar med förluster i växelkurserna. Det diffar ju alltid mellan dem även om man inte tar ut någon avgift. Har jag förstått rätt.
Den här kommentaren har inte tagits bort av administratören.
Hej. Kan man få sin lön insatt hos något Fintechbolag, typ Revolut, eller bara hos de vanliga bankerna?
”men det går också att göra banköverföringar, vilket t ex kostar 1:50 SEK hos Swedbank och Sparbankerna.” – borde väl vara 0 SEK för en SEPA-betalning? Testat Nordea o SEB med det utfallet i a f.