Besparingen på elpriset tack vare timmätningen blev 16% i juli och 20% i augusti. Hur mycket pengar handlar det om på ett år, tro?
Stora pengar att spara på timmätning! |
Elpriset inklusive elcertifikat men exklusive moms landade för min del sexton procent under listat månadspris för juli månad och 20% under motsvarande pris i augusti. Detta inklusive elcertifikaten, men utan energiskatter och moms.
Drivande för att inte ligga på schablonförbrukningen och tillhörande elpris är förstås elbilsladdning vid lågtaxa nattetid, från klockan 01:00 och framåt, vilket finns akademiskt stöd för ska ge 7-11% i besparing. Därtill producerar solcellerna el under högtaxan dagtid, så förbrukningen är nära noll eller rent av negativ under några av dygnets dyraste timmar.
Så hur mycket reducerar då timmätning elkostnaden i mitt fall, med cirka 20 000 kWh om året i förbrukning, varav cirka 7000 – 8000 kWh är till elbilen (förbrukningen innan elbil låg på cirka 11 000 kWh om året, men det har också tillkommit en preppingpool ett spabad).
Inklusive momsen på elpriset blev besparingen cirka 80:- SEK i juli och 100:- SEK i augusti. På helåret blir besparingen kanske runt en tusenlapp jämfört med att köra med rörligt månadspris, uträknat enligt en schablonmässig förbrukning, där man förbrukar mest el när den är som mest eftertraktad och därmed dyrast.
Har man elbil, som går att tajma för laddning nattetid, och/eller solceller, finns en tusenlapp eller något sådant att hämta på timmätning utan att behöva göra något annat än att ladda elbilen nattetid, lite beroende på hur mycket du kör, förstås.
Det ska inte kosta något att få en timmätande elmätare installerad. Har du solceller får du en sådan installerad oavsett.
Tillägg: Bild till Dr Syn.
SWC 2008. |
29 kommentarer
Fast avgift 28,00 kr / Mån
Elpris 33,80 öre / kWh
tyvärr bara till nästa år 🙁
Har fjärrvärme men trots det en elförbrukning på 11000 kwh. Är det ungarnas datorer som drar så in i helsike?
Jag har också fjärrvärme.
Min el ligger på strax över 4000kwh/år.
Mina barn är dock små.
hmm, kanske har vissa här för manga skärm med börsinformation öppet hela dagen 😛
11mwh later mycket.
Schablonen är 5000 hushållsel, 5000 varmvatten, resten uppvärmning. Har du 11000 och fjärrvärme låter det som att varmvattnet inte går på fjärrvärmen.
Några gamingdatorer av hög klass samt hifi i klass A är man uppe i 11 k utan problem.
En speldator med en skärm kan lätt ligga runt 300-400w när man spelar. Så beror ju på hur mycket de spelar men 4 timmar om dagen blir ju runt 600 kWh.
0.3kW * 4h = 1,2 kWh.
Nyktra till Svinto. Inge pratar på årsbasis.
1,2kWh x 365 = 438 kWh. Så 4-500kr per år. Ganska överkomligt om man är inbiten gamer.
Eldar med ved och gör av med 6000 kw per år i hushållet. Villa på 160 m2 och två barn 😁
Veden är gratis o tar en helg per år o göra 😏
Billig uppvärmning = mer pengar o investera 🙄
Är det 2012? Jag har inte smakat den ännu. Dricker en 2009 ikväll.
En god vän bjöd mig och Lena på en Sir Winston 2008 i fredags. Den på bilden är en 2009 vanlig vintage.
Du har verkligen goda vänner hör jag. Hur var Churchill 2008? En del *säger* att den är aningen tuff i syran och bör ligga till sig. Jag har sex flaskor av den, men har inte öppnat någon ännu. Juhlin har rankat SWC 2008 med potential att bli en av de bästa Pol Roger någonsin, kanske t.o.m. bättre än 1928, 1934 och 1947. Vintage 2009 är fortfarande något för syrlig. Den ikväll var den första jag drack på ett år, och nu tänker jag inte öppna nästa förrän till vintern 2020.
Tja, SWC 2008 var utan anmärkning. Fortfarande ung får man väl konstatera, har nog defintivt potential för många decennier framöver sägs det. Vännen hade fått tag på tolv flaskor, elva kvar.
Fungerade iaf utmärkt till störkaviar.
Lade till ett foto ovan.
Jag ska definitivt öppna en flaska snart. Jag gillade 2004:an som ung och 2008 bör väl vara minst lika bra. Folk pratar dessutom så mycket.
Passar Churchill 2008 till bräckkorven?
Var du precis inne här? Säg hej nästa gång.
(Sitter alltså och käkar korv nära bräckboden)
Visste du inte att alla som kommenterar här är synska?
Timdebitering blir dyrare för egen del då pool värms mest dagtid. Cirkulationspump krävs för att värmaren i sin tur skall värma. Snittpris per dygn torde ge något bättre pris här.
Kanske gäller badtunnor/spa med till viss del om de värms på dagtid?
Har en äldre "dum" bergvärmepump (ivc greenline) som sommartid värmer 18 kubik pool. Eftersom jag är barnsligt bekväm av mig gillar jag 35-36 grader i poolen då det i våra svenska 20gradiga somrar är lite för kallt att ha 29-30 grader.
Bör det inte gå att få pumpen att enbart värma vattnet nattetid, även om pumpen är "dum"? Trycker man upp den till 36 så räcker ju det gott hela dagen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vilka förbrukningssiffror Ni bollar med, själv lyckades jag komma upp till 159 kwh under augusti till en kostnad av 2,94 kr/kwh vilket inkluderar skatt på skatt och moms på det!
Wow.. 159kwh? Jag var inte hemma så mycket i juli och stängde av det mesta halva månaden, men hamnar ändå på 540kwh och nästan 1000kwh i augusti. Det står iofs även en prepperpool hos mig och tjyvar mycket el när den är uppvärmd.
Trist att se att det egentliga elpriset gör så lite på själva fakturan. Man undrar över marginalnyttan.
Har man möjlighet till smidiga sätt att justera sin förbrukning (laddning av elbil eller liknande) så är det väl en sak, men annars känns det som micro-optimering när så stor del av kWh-priset är skatter och andra avgifter.
Själv kör jag tvätt och disk när solcellerna producerar, men där drar jag gränsen.
Köpt 1125 kWh energi under perioden juni – august till spotpris. Årsförbrukning runt 16000 kWh.