I Sverige får vi inte själva betala för bättre välfärd, utan våra skattepengar omfördelas solidariskt från de som lyckats göra som staten vill – skaffa utbildning, jobb, lön, inkomst och betala skatt – till de som inte lyckats med detta. Annars är antagligen den svenska medelklassen – och även många andra – antagligen beredda att betala mer för välfärden. Den egna välfärden, om man vet att pengarna går till exempelvis de egna barnens skola utan att medel dräneras bakvägen, t ex via brukaravgifter. Men det vore orättvist mot de som inte kan betala extra åt sig själva. Hur mycket skulle du vara bered att betala per månad om det var öronmärkt till din egen familj?
Svenska folket i Almedalen. |
Anekdotiskt dök frågeställningen om viljan att betala mer för välfärden, den egna välfärden, upp vid en lunch med lunchgänget på bykrogen. De närvarande kunde förvisso betecknas som medelklass, men det fanns en uttalad vilja att man gärna hade betalat mer för den offentliga välfärden om man visste att pengarna gick till den egna välfärden. Exempelvis de egna barnens skola, eller den egna vårdcentralen. Ett exempel var en villighet att betala flera hundra kronor extra i månaden för bättre skolmat, som faktiskt åts av barnen ifråga1..
I Sverige får vi inte betala extra för den offentliga välfärden. Det är nämligen orättvist att den som har mer pengar därmed skulle kunna få bättre skolor, bättre vård etc, trots att den som har det bättre ställt har gjort just det staten vill att man ska göra – skaffa en utbildning, ett jobb, lön och inkomst, samt betala skatt. Istället ska alla solidariskt ha lika dålig välfärd, och högre lön ger dig och din familj alltså inga förbättringar utanför privatekonomin.
I fallet sjukvård finns det delvis vägar runt detta via privata sjukvårdsförsäkringar, som kan sägas vara subventionerade via den offentliga vården som likväl tar det mesta på grund av höga självrisker vid nyttjande av privat sjukvårdsförsäkring.
När det gäller skolan finns det dock inte något sådant. Det är rent av förbjudet för skolor att ta betalt. Det vore som sagt orättvist mot de som inte har råd att betala extra. Så lika dåligt för alla gäller.
Till saken hör att man därtill skulle vara tvungen att säkerställa att inte pengar skulle dräneras ut bakvägen. Om många föräldrar skulle betala extra till sina barns skolor, så skulle kommunen kunna höja hyrorna på skolan och därmed dränera bort pengarna ändå. Eller varför inte helt enkelt ge mindre pengar till den berörda skolan till att börja med? Det enda det skulle fungera för vore friskolor, där friskolorna även äger de egna lokalerna, och inte heller är vinstdrivande utan icke vinstdrivande stiftelser som i större delen av världen – Sverige har världens mest extrema privatisering av offentlig skolverksamhet, till och med värre än i USA. I USA finns dock alternativet helt privat finansierad skola, men då tillförs alltså inga skattemedel till skolan. Jag är osäker på om det ens är tillåtet att sätta sina barn i en helt privatfinansierad skola, om man så hade möjlighet att betala de ca 60-70000 per termin det skulle kosta i Sverige – med förbud mot hemundervisning får väl bara undervisning ske på av staten godkänt anstalt? Internatskolorna är väl i princip gratis och finansierade via skolpeng, man betalar bara för boendet åt barnen?
Fast medelklassen, som vi kan definiera som de som har runt medianlön på 30 900:- SEK i månaden i Sverige 2018 hade antagligen gärna betalat mer för välfärd. Om nu pengarna hade gått till dem själva. Att man är beredd att betala för privata sjukförsäkringar visar detta. Sedan kan det variera hur mycket man kan vilja betala.
Frågan blir om och när vi kommer gå åt det här hållet. Samtidigt skulle detta urholka skattemoralen, när man hellre hade betalat till den egna skolan eller vården, än till andras. Vi kan dock räkna med höjda egenavgifter i de fall det är möjligt, som primärvården eller närhälsan. De som saknar pengar får ändå gå gratis i praktiken och egenavgifterna hindrar därmed ingen utan medel.
En variant är att vi kommer gå åt det här hållet informellt, om det tids nog uppstår en kultur av bestickning, där man betalar pengar under bordet för bättre bemötande och hantering. Det är så det fungerar i betydligt fattigare länder än Sverige och kallas korruption. Men det kallas också desperation – både från de i behov av välfärden, såväl som de som utför den till undermåliga löner. Om man istället formaliserar det hela, så blir det lagligt och inte korruption.
Men vad tycker du? Hur mycket är du bered att betala till öronmärkt offentlig välfärd åt din familj?
1. Som förälder får man ändå betala de där extra hundralapparna i månaden när barnet inte äter i skolan, eftersom man istället får ordna extra mat i hemmet för att undvika svält. Det hade förstås varit bättre om det åts mitt på dagen under skoltid, för att bibehålla studieork och regelbundna matvanor. Fast vi får alltså inte betala extra för bättre skolmat, för det vore orättvist. Lika dålig skolmat åt alla! Många skolor har också upp till och med åtminstone mellanstadiet förbud för eleverna att lämna området under skoldagen, så det går inte att skicka med pengar till t ex pizza eller korv i en korvkiosk.
67 kommentarer
Här kan det vara på sin plats att påpeka att tjänar man över brytpunkten för t.ex. sjuk- och föräldraförsäkringen – som betalas via det som allmänt benämnts "arbetsgivaravgifter" och ska vara en försäkring som finansieras via den egenavgift arbetsgivaravgiften utgör – betalar man redan mer för t.ex. sin sjukförsäkring än man får tillbaka.
Dvs den del av arbetsgivaravgiften som betalas på lönen över ca 31000 och som utgör den del som är premien för sjukförsäkringen är en ren skatt som går rakt in i statskassan. Så i ärlighetens namn betalar man redan bra mycket mer än man får tillbaka vid sjukdom.
Jag har privat sjukvårdsförsäkring via min arbetsgivare, på den har det sedan ett par år lagts en självrisk på 800:- för varje tillfälle den utnyttjas vilket självklart höjer tröskeln för att man ska utnyttja den och därmed ytterligare sänker värdet på den. Om detta har att göra med någon statlig regel eller om det är en rent affärsmäsig avvägning av försäkringsgivaren vet jag dock inte.
Har också fått självrisk, även förmånsbeskattning trots att jag redan betalar för sjukvård genom det allmänna.
Tror självrisken började eftersom många älskade snabb, effektiv vård och överutnyttjade detta.
Självrisken höjer väl värdet på försäkringen, då det kan antas att försäkringen bara används när det verkligen behövs, inte för be en sjuksköterska pulla ut ludd ur naveln.
Problemet väl snarare att den offentliga vården oftast är bättre, och det sänker förstås värdet av att gå före i kön.
Nja, det beror på hur man ser det. Jag har tidigare nyttjat försäkringen tre gånger.
Första gången hade jag ramlat och slagit knät och fick via försäkringen träffa en ortopedspecialist med en dags varsel, blev röntgad och fick konstaterat att inget var sönder och sedan remiss till sjukgymnast som satte mig i ett träningsprogram som gjorde att jag efter 5-6 veckor var good as new. Ingen väntetid och kostnad 0:-
Andra gången ville jag kolla dels mina födelsemärken och dels göra ett allergitest. Fick back-to-back tider hos dels hudläkare och dels lungläkare på samma klinik (Sophiahemmet), återigen med en dags varsel.
Inga stora grejer detta kanske men sånt som är skönt att få avklarat så man slipper gå och undra – i fallet med knäskadan var jag definitivt hjälpt av att det gick fort att få hjälp.
Tredje gången jag använde försäkringen är ett exempel på när den gör nytta – när man behöver t.ex. opereras. För 15 år sen fick jag ljumskbråck vilket jag tog via den vanliga vården – då fick jag vänta tre månader på operation med stigande besvär och det vara bara tack vare höjbart skrivbord (och att jag har ett skrivbordsjobb) jag kunde arbeta de sista två veckorna, och då ringde jag ändå och tjatade till mig en tidigare tid. 5-6 år senare fick jag navelbråck och nyttjade då försäkringen som jag då hade, då tog det ett par veckor att få tid för operation, vilket var värt mycket!
Mmm, den främsta fördelen med svensk privat vård är väl att det ser snyggt ut och går snabbt. Vad fick du för röntgen av knät?
Angående självrisk så är det ju inte så att det är gratis i offentliga vården heller. Jag tycker det inte är någon betydande skillnad. Men så är jag sån som inte söker värd utan behov, och behöver er man så betalar man några hundra.
Sen när det gäller kvalitén så håller jag inte med om att offentliga vården är bättre. Jag kanske haft otur, men när offentliga läkarstationen ville avsluta medicinering utan att ha kommit till rätta med problemen använde jag försäkringen och fick komma till en specialist istället och fick hans syn på behandlingen jag fått. Det var inga rosor så att säga…
Precis samma lösning som dig Stefan Larsson. Tycker det är suveränt, alltid superbra bemötande och engagerade syrror och läkare som faktiskt vill hitta vad som är fel på dig. Har aldrig upplevt det min fru har upplevt i det offentliga att man får höra "ta en alvedon det går över" där hon fick gå till en annan VC för att faktiskt få hjälp med sitt problem.
Har också en vän som valde Sophiahemmet och betala ur egen ficka för en höftledsoperation i ~35-årsåldern då han fick nästan 2 års väntetid i den offentliga sjukvården och hade sin andra unge på väg (han ville inte spendera deras första två år i rullstol).
Inte konstigt att ni har bra erfarenheter från den privata vården. De har ju självklart anställt de bästa som tidigare jobbat i den offentliga vården. Personer som nästan alla fått gratis utbildning i Sverige med tanken att de skulle jobba i Sveriges offentliga vård. Säger inte att det är fel men självklart degenererat den offentliga vården när den privata växer.
"Här ta din gratis utbildning, var tacksam för vi kommer pissa på dig lönemässigt och arbetsvillkorsmässigt resten av livet" – Landstinget då eller?
Kommunerna tar också de bra syrrorna eftersom de har lönekonkurrens. Bara landstinget som är skit och misär. Fråga vilken sjuksyrra som helst. Det är där problemet ligger.
Re. Tim
Korrekt. Det jag vill säga är att vill man upprätthålla bra offentlig vård för alla så måste de vara attraktiva arbetsgivare. Så fort de börjar snåla så lämnar de bästa först och ännu fler skaffar privata försäkringar vilket sätter igång en negativ spiral.
Det här med att vägra skolmaten är bland det töntigaste som finns och ett enormt misslyckande av föräldrar tycker jag. Man äter det man serveras, det kan omöjligen vara så äckligt att det är oätbart, det finns alltid alternativ.
Blir förbannad på riktigt över såna tramserier.
I början på min tid så fick vi inte säga "nej tack" till skolmaten utan blev serverade, vi kunde säga "Bara lite" så fick man en halv portion. Sedan bevakades intaget av en "vaktmästare" ingen fick slänga något ätbart och alla skulle äta upp.
Visst fanns det knep jag använde för att komma undan den i vissa fall fullständigt vidriga maten och bara äta knäckebröd eller i bästa fall grovbröd, men det var med risk för hårdhänt behandling och förödmjukelse. Klart värt det.
I högstadiet blev det bättre, där kunde man skippa skolmaten och äta sig mätt på bröd eller gå iväg och köpa något godare. Provade skolmaten för några år sedan, helt ok, betydligt godare nu än vad jag minns att den var förr då den stundtals var helt vidrig.
Enda sättet någon förälder skulle fått mig att äta något äckligt var med våld, vilket de tack och lov inte använde, men jag ser i efterhand inte det som något fel de begått.
Snarare så respekterade de mig som individ och att min vilja faktiskt också betydde något.
Det är skillnad på skolmat och skolmat, i en skola kan det vara helt ok och i en annan helt vidrig. Fanns nog ett program på tv som gick för många år sedan om nån kock som skulle förbättra maten i nån utvald skola, till samma kostnad om jag inte minns fel. Problemet var väl att personalen då blev tvungna att anstränga sig och det funkar ju inte.
Jag minns INGEN vidrig skolmat, nånsin! Bortklemade individer som bara åt gåslever hemma, ni som klagar…? 🙂
Favoriträtt då: Ketchup med Makaroner och korv
Favoriträtt nu: Löksås med Quorn "köttbitar" och potatis
Sveriges medelklass betalar redan extra med redan skattade pengar för att komplettera den havererade välfärden. Genom privata sjukvårdsförsäkringar (som nämns i artikeln), larm, väktare och andra trygghetsåtgärder. För de rika finns även skolalternativ som internatskola i eller utanför Sverige. Det arbetande svenska folket betalar en hutlös skattesats för att bekosta välfärd för andra, men vad får man för pengarna? Omfördelning till "problemområden" där folk skyller sina problem på att de inte har nån fritidsgård…
Vaddå "utbilda sig som staten vill"? Jag tycker att staten med all önskvärd tydlighet visar att den inte vill att folk ska utbilda sig, speciellt inte inom teknik, där politiker, speciellt på den borgerliga sidan drar upp snyftexempel efter snyftexempel på ovärderliga ingenjörer som tjänat långt långt långt långt under vad de borde tjäna, men som ändå ska få vara kvar i Sverige.
Nu är nästan alla arbetare medelklass, de flesta arbetare med några år i yrket tjänar väl över 30000 SEK, åtminstone inom industrin, så det där med medelklass/arbetarklass har tydligen förändrats under senare tid. Det har iofs inget med skatter och sjukförsäkringar att göra.
Man skulle nog kunna säga att man är arbetarklass om man tvingas ta ett jobb med låg lön som man inte vill ha.
En tjej i receptionen är tjänsteman men tjänar bra mycket mindre än en kvalificerad maskinoperatör som är arbetare och tillhör LO. Den där klassindelningen är väl en kvarleva från en gången tid då Karl Marxs var husguden hos många.
Iblandekonomi: … och jag vill påstå att alla som är tvungna försörja sig via en anställning, oavsett lönenivå, är arbetarklass.
Begreppet medelklass är rent nys och en synnerligen lyckad indoktrinering av svenska folket som uppmärksammades allaredan för 50 år sedan av Göran Palm i en av sin tids mest angelägna böcker på svensk botten: Indoktrineringen i Sverige.
Jo, ser man så är ju medelklass de lite finare livegna. Jag skulle dock dra en skarp linje mot de som inte lyckas dra runt si ekonomi själv alls dock, det är en snäpp sämre än att vara löneslav. Steget upp är kanske de som i te är akut tvingade att jobba och nästa steg är ďe som är permanent otvugna att jobba.
De som äger sitt boende eller motsvarande summa obelånat är medelklass, de som drar in 500 000 kr i utdelningar etc kan nog kalla sig överklass. Alla andra arbetare. Svårare än så är det inte.
Annym: Jo så kan man se det … i alla fall ser jag det så. Samt uppmärksammar också att trots betydelseglidning av begreppen under tidernas gång så finns också något som kallas Trasproletariatet … Detta dock inte detsamma som det nutida Prekariatet.
Bättre dela upp folket i parasiter och bidragande. Finns många extremt välbetalda parasiter i politik/offentlig förvaltning. Även i det privata finns det parasiter med de har inte möjlighet att blomma ut på samma sätt som i skattefinansierad verksamhet eftersom bolagen går i konkurs innan de blir för många.
Carmania: varför då? Hur är det relevant i sammanhanget?
Denna fråga kommer att bli en game-changer inom svensk politik tror jag. En person jag känner arbetar inom kirurgi och intensivvård på ett av de större sjukhusen i Sverige och den personen intygar att sjukvårdet idag går på knäna, det är "brandsläckning" hela tiden. Situationen var helt annorlunda för så lite som 5-10 år sedan. Köerna inom cancerkirurgi har slutat växa eftersom patienterna dör i väntan på operation. Kapaciteten för kirurgi ligger idag på kanske 1/3 av den normala. Brist på vårdplatser, brist på kvalificerade sköterskor (eller eg. inte brist – de finns men vägrar arbeta som specialistsköterskor under de förhållanden som erbjuds), brist på narkosläkare och kirurger. Brist på pengar. I kommunen där jag&mina barn bor ska man nu spara på skolan, trots att skolan redan har det svårt.
Vi kommer nå en punkt där den nettobetalande medelklassen inte längre accepterar den välfärd som de får tillbaka för de pengar som de betalar i skatt. De kommer söka sig till privata alternativ, men jag tror det kommer att ta tid för vår trygghetsknarkande, välmenande befolkning att acceptera denna nya verklighet.
Jag tror att de som betalar ur egen ficka för privat skola och sjukvård på sikt kommer kräva att / rösta för att slippa betala för en välfärd man inte tar del av.
Va? Brist på personal i vården? Den oreglerade arbetskraftsinvandringen skulle ju lösa bristen på vårdpersonal.
Vi är redan där nettobetalande medelklassen inte accepterar att deras barn blir stöpta i samma form som lågpresterande.
https://www.expressen.se/gt/fackets-larm-rika-foraldrar-lagger-sig-i-lararnas-arbete/
Ock lärarfacket stretar emot och vill fortsätta låta de sämst presterande styra var ribban och kraven ska ligga.
Det blir nog snart tydligare uppdelningar i samhället.
Problemet är att de inte har råd att betala tredubbelt så de har inget annat alternativ än att acceptera läget. Problemet i grunden är att de inte förstår sambandet mellan vad de röstar på och vad de får utan de tror att röstandet ingår i något slags mysigt godhetssignalernade ungefär som att göra handhjärtan på Instagram.
0 kr till offentlig välfärd. Stat, kommun, landsting och myndigheter ska ha så lite att röra sig med som det bara är möjligt. De stjäl redan över hälften av mina inkomster, att jag frivilligt skulle avstå än mer till dessa är skrattretande.
Jag spenderar mina pengar på min familjs välmående utan att det går till offentlig välfärd.
Skulle gärna betala 5000 i månaden för att min son skall ha en skola utan störningar där ämneskunskaper, dvs plugg, prioriteras. Gärna uniform och uppställning framför flaggstången varje fredag innan hemgång under sjungande av nationalsången samt att rektor läser valda stycken ur klassiska texter med förmanande ord. Här i Kina ligger privatskolor på cirka 400 tusen sek per år men så extremt tror jag inte vi behöver ha det.
Mycket av det du räknar upp hade vi i skolan på 50-60:talet, uppställning utaför klassrummet sen inmarsch under ordnade former, och lite annat.
Anders Nilsson: Som Lars Sundberg härovan konstaterar … Visst hade vi det! … Och tack och lov att det sedan länge är borta … Och för allt smör i Småland att vi aldrig någonsin behöver uppleva det igen!
@chief karlsson
Vad är det för fel med lite ordningsregler och att läraren är den som bestämmer vad som ska hända i lektionssalen? Eller att störande elever förvisas till annan lokal så att de som vill lära sig något faktiskt gör det? Skulle du vilja att ditt barn som vill lära sig något får sin skolgång söndertrasad av de elever som inte vill det och dessutom betala för det?
Kalle7: Jag har inte gort några invändningar mot just d detaljer Du nämner. Däremot har jag gått i den skola Sundberg härovan nämner … och det är inte en erfarenhet jag önskar någon!
@Kalle7 – äntligen någon som fattar!
@chief Karlsson – jag gick i grundskolan på 70-talet. I början hade vi den disciplin som Kalle7 beskriver, sedan mot slutet av 70-talet gick jag i högstadiet i en toppmodern storskola med 1000+ elever där disciplinen fullständigt brutit samman, och DET är en erfarenhet jag inte önskar någon! I gymnasiet lyckades jag så komma in på en av stadens bästa skolor där det krävdes bra betyg för att komma in och det gav studiero, en erfarenhet jag verkligen önskar alla.
Anders Nilsson: Må så vara … själv började jag skolan på 50-talet och när Du gick högstadiet hade jag både genomfört utbildning på Högskola och yrkesarbetat i många år…. Och den skolan på 50-talet önskar jag inte tillbaka!
@chief karlsson: Hörde mina äldre släktingar berätta om den skolan, maktmissbruk med extrem disciplin och våld är ju den andra ytterligheten, men som det är nu så har lärarna ingen makt alls. Någonstans däremellan gick jag i en väl fungerande skola med ordning, de värsta busungarna fick gå i specialklass eller byta skola för de andra elevernas skull.
En av anledningarna till att jag skötte mig någorlunda, för vem ville skiljas från sina vänner?
Anders Nilsson
Vi har sannolikt levt på ungefär samma sätt. Jag skulle också betala MYCKET pengar för att få den skolan till mina barn(de som inte blivit för gamla)
Mina lärare var dessutom intresserade av kunskap vilket jag tror är bättre för elevernas framtid och mer grundläggande för tjänsten än flytande värderingar.
Med mina fyra barn har jag mest stött på, glada, trevliga, kunskapslösa floskelsprutor.. tyvärr.
Det är sant att jag kanske inte gillade mina lärare, men de lärde mig en massa nyttigheter.
Jag är av samma åsikt och jag har som plan att anställa en privatlärare för mitt barn för att kompensera upp bristande undervisning i skolan. Speciellt efter att hört en vän, som utbildar sig till lärare, berätta hur undervisningen, eller bristen på, nu går till.
Men jag vet inte riktigt om det kan klassas som välfärd när man betalar till sig själv.
Det behövs inte våld för att skapa ordning.
Jag har haft lärare från den gamla skolan som kunde dra en i örat och liknande trots att det var olagligt nä jag gick i skolan.
Jag har även haft lärare som inte behövt lyfta ett finge men ändå lyckades bättre med att hålla ordning i klassen.
Det visade sig även under lumpen, där de flesta befäl är extremt bra exempel på hur man leder en grupp.
Jag tror att pedagogikutbildningarna skulle kunna hämta mycket kunskap från de militära beträffande hur man håller ordning i en grupp.
Kent: frågan är vad man gör med sådana vars enda språk de förstår är våld? Att låta bli våld funkar ju bara på de som vill rätta sig även utan hot om våld, alla gör i te det…
Jag skulle nog betala mer för att nacka alla läkare då de är parasiter liksom "uteliggare". På så sätt mer cash över till att bygga ut testcenters så alla i Sverige kan få vård. Nu är det ju vissa som får och merparten får alvedon eller ipren till sjukdommar som von hippel eller sarkoidos.
Jag har en privat sjukförsäkring för snabb vård i fall av livshotande sjukdom, som jag även använt i ett par enklare fall. Ingen bra erfarenhet – upprepade identiska ögonundersökningar som inte ledde någon vart och en hemorrojdbränning med misslyckad lokalbedövning och komplikationer, som fick göras om av offentligvården, då med full sövning. Kändes som överundersökning och att spara in på narkosläkare i privatvården.
Man kan ju se det som att alla med privat försäkring avlastar den offentliga vården men det är illa att man måste betala 2 gånger.
"Samtidigt skulle detta urholka skattemoralen"
Vilket vore en bonus.
Vi har inte offentlig tillverkning av mat, som är en livsnödvändig vara som kostar tiotusentals kronor per år. Kan inte se varför inte samma skulle kunna gälla sjukvård och sjukvårdsförsäkringar.
Privatisera sjukvården och lägg ner landstingen.
Men av någon anledning vill skattehatarfanatikerna inte ha privat ordnings- och försvarsmakt. Märkligt hur de inte verkar anförtro sådant till det privata.
Nu tror jag att många i linje med bloggens frågeställning gärna hade betalat en summa pengar som hade gått till en kvarterspolis, om de hade vetat att pengarna verkligen just gick till lokal patrullerande polis.
Jag hade lätt betalat 1000:- SEK för att ha 1-4 poliser stationerade permanent i byn. Mängden poliser per capita hade gett oss 6 poliser, men vi har noll.
Ja cornu, den nollan är garant för att de pengarna skulle gett effekt. Hade ni haft 6 poliser och betalat för ytterligare 4 hade 4 av de 6 kunnat plockas bort…
> Men av någon anledning vill skattehatarfanatikerna inte ha privat ordnings- och försvarsmakt.
Att det behövs en stat är för annars får man konkurrens om lagarnas innehåll. Exempel, våldtäktmannen vill gå med i en skyddsorganisation där man får ha sex med minderåriga. Det är inte en sådan organisation offret vill vara med i. På något sätt måste konflikten lösas och använder man våld så bilr det inbördeskrig eller så vinner den part med mest vapen, som sen skapar ett monopol.
Man kan även tänka sig att skyddsorganisationer går med i en branchorganisation där man röstar om hur tvister ska lösas för att undvika våld. Om flera organisationer har liknande syn så kan bilda pakter eller partier där de röstar likadant.
Oavsett så har vi i praktiken en stat, diktatur eller något nära en demokrati.
Hur många behövs egentligen för att avlöna 4 väktare? 4 mil kr/ år för alla ink. allt, 4000 invånare som betalar 90 kr/mån mot att få en patrullering. Det borde vara möjligt.
I alla kommunistiska marknader uppstår en svart, helt fri marknad (dock lågkvalitativ/låg kvalite pre krona, pga uppenbara transparens- och andra informationsbrister i marknaden). Så ja, det är vad som bör hända i de marknader de inte redan hänt (bostadsmarknaden är tex idag kommunistisk med just en sådan fri beståndsdel, som har växt till punkten att hela marknaden är beroende av den; d.v.s. den olagliga fria ekonomin är nu en del av den kommunistiska bostadsmarknaden, och marknaden klarar sig inte längre utan denna olaglig komponenten). Och dessa komponenter växer organiskt, och kommer alltså på sikt slå ut den designade marknaden som per konstruktion inte kan växa organiskt.
Ja, jo, jag vet att många svenskar lägger sig och gråter när man pratar om svenska marknader som kommunism. Om ni slutar fjanta om detaljer och rycker upp er en smula kommer ni snabbt se att modelleringen – det vi gör här – påminner mer om kommunism än något annat, både var gäller utförande och konvergenser ställt mot historisk empiri. Huruvida man kallar Sverige för Sovjet eller inte är rätt oviktigt – det påverkar inte detta.
En kritik mot pollen, man ska ange vad man vill betala för sin familjs välfärd, men specat "din månadsinkomst". Familjens välfärd borde vägas mot familjens inkomst.
Problemet med den offentliga sjukvården är att man fastnar på en vårdcentral där 90% av läkarna är U30 och envisas med att behandla ens symptom snarare än att försöka ta reda på vad orsaker till problemet är alternativt remittera en till någon som kan. Får en känsla av att det är ett enormt fokus på resurs och pengar besparing inom offentligvården. När jag själv begärt att läkaren skriver en remiss har jag fått rekommendationen av allmänläkaren att betala för det privat då specialister inom offentligvården är upptagna med svårare fall. Rätt dåligt bemötande faktiskt och då har jag bytt flera vårdcentraler. Av den anledningen funderar jag på om det ändå kanske är bättre att ha privat sjukvårdsförsäkring utan remisskrav. Vad tror ni?
Men vad är det för symtom du har? Jag kan vårdens tänk rätt bra.
Kan inte svara på din fråga, även om jag har privat sjukvårdsförsäkring, så har jag aldrig nyttjat den.
Det jag dock gillar med privat sjukvård (och att betala) är att man har makten. Skulle gärna se att man även avskaffar recepttvånget för ytterligare möjlighet att få det mam vlll ha.
Jag bestämmer över min kropp. Vill inte hålla på och tramsa i ett kommunistiskt (kö)system där min tillgång liv/hälsa ska bestämmas av något byråkratiskt regelverk.
Jag vill att sjukvpård ska fungera som en TBE-spruta hos VaccinDirekt. Man går in, fyller i namn på en dator, väntar 3-4 minuter, blir kallad till kassan där mam betalar och sen får man sin spruta inom ett par minuter. Påminnelsen kommer sen på SMS när man behöver fylla på.
Så borde all sjukvård funka.
TBE-sprutan är inte sjukvård, det är förebyggande egenvård.
Hur skulle kvalificerad sjukvård kunna fungera om den serverades på "kran" och kunde beställas fram?
Jag menar inte att man ska göra hjärnkirurgi på det viset, men nog skulle man kunna ha ställen som tar emot på samma snabba sätt.
Många vill ju idag bara ha recept eller ställa någnn fråga.
När man checkar in på datorn så fyller man in relevant information och den kan då göra en grundläggande screenning utan att man behöver involvera personal. Effektivietstänket på VaccinDirekt är helt annorlunda än på någon vårdcentral.
VaccinDirekt erbjuder endast en "produkt".
Personligen skulle jag vilja betala 0:- extra, detta då nyttan från de föregående inbetalda pengarna är så låg. Finns ingen nytta med att ösa in goda pengar efter dåliga.
Alternativet vore att helt enkelt inte betala in skatt överhuvudtaget, då får man värde för pengarna, oavsett hur uselt kommunen hushållar med skattemedel.
Så som det ser ut idag, med den riktning vi färdas, stavas framtiden privata sjukvårdsförsäkringar. De som har råd kommer betala några tusenlappar i månaden mot löftet att faktiskt få vård om och när de behöver den.
Sverige har några av världens mest kcalificerade vårdplatser utan tvekan men det kan i många fall vara mycket svårt att få tillgång till den vården, har man otur och drabbas av fel sjukdom på fel plats i landet är det tyvärr kört..
Och det kommer givetvis underminera skattemoralen.
Företagen kommer att se till att skatterna betalas in oavsett skattemoral. Det är bara personer med F-skatt som betalar in skatt till skatteverket så A-skattares skattemoral har låg inverkan på hur mycket skatt som kan tas in.
Det kanske inte är så frivilligt man vill betala utan man behöver vård och skola som fungerar.
När man läser sånt här förstår man att regionerna inte alltid är vettiga eller jobbar för folkhälsan heller.
https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/08/Krav-pa-karens-for-VGR-anstallda-vacker-kritik/