Den svenska kronan föll hårt mot dollarn under veckan som gått. Även om kronan stärktes mot slutet av fredagens handel, så är 9:77 det fortfarande den högsta USDSEK sedan maj 2002.
USDSEK. Data: Riksbanken |
USDSEK stängde fredagen på 9:77 efter att ha varit uppe och nosat på över 9:82. Riksbanken satte gårdagskursen till 9:79, som medel under dagen.
Senast vi såg den här svagheten hos svenska kronan var i efterdyningarna av IT-bubblan 2002, när dollarn var på väg att försvagas, specifikt i slutet av maj 2002. Vill man istället titta på trendrörelsen åt samma håll får man leta sig tillbaka till den väldigt volatila början av 2001.
Det finns ingenting som talar för en trendvändning, och som bloggen visat försvagas kronan vid lågkonjunktur, och den har bara börjat än så länge. Frågan är mest när USDSEK passerar 10 igen? Finns det någon som helst anledning att ha tillgångar i svenska kronor i det här läget, annat än senaste månadens lön?
Guldpriset stängde veckan på 479:92 SEK per gram, +1.8%. och börsen rusade med +2.99% för OMXSPI. USDSEK gick +1.7%.
31 kommentarer
Ungerska kulor:
https://www.xe.com/sv/currencycharts/?from=HUF&to=SEK&view=5Y
Stabil utveckling. Även emot dollar. En viss skillnad i politik med.
Ouch. Det är en riktigt stor indikation.
indignation ?
Det skall bli intressant att se hur mycket av försvarsanslagen får minskad anförskaffningseffekt pga valutaändringar.
Kanske att det kan öppna för licenstillverkning av något slag, åven om jag är mycket skeptisk till att sådant skulle tillåtas.
Vilken bransch drabbar värst?
Mycket importeras från Kina..
De med lägst marginaler?
USD brukade ju ligga på ca 7 kr. Kan nån förklara i termer för nån som inte håller på med ekonomi vad kronans ras de senaste åren beror på? Jag menar alltså inte nån kursrörelse senaste veckan eller månaden utan det stora tappet som pågått under längre tid.
Jo en längre tid…
1970 kostade 1 CHF 1,18 SEK
2019 kostar snart 1 CHF 10 SEK
Svårt att hitta ord för "utvecklingen" av SEK sedan 1970-talet…
Jag tycker hur som helst att det har gått för långt. Hela landet blir fattigare på grund av riksbankens och politikernas agerande. Det är inte normalt att ha så låg ränta under så lång tid.
Finns väl många faktorer men främsta orsaken är nog Riksbankens negativa ränta och förväntningar om fortsatta negativa räntor. Jmf USA som nu haft positiva räntor en tid.
En annan orsak är den som nämns i inlägget att SEK tar stryk i lågkonjunktur vilket nu prisas in.
En tredje orsak är att Sverige förväntas ta mycket stryk i nästa lågkonjunktur pga hög privat belåning och kommunkrisen nyligen exemplifierad med Hässleholm, Bengtsfors och Filipstad.
Att SEK tappar mot USD är inget konstigt mtp dollarns status och styrka. Det som sticker ut är att SEK tappat mot de flesta andra valutor. Hoppas ni har gjort er ekonomiska prepping.
Länge fick man 4-5 thaibath för varje SEK, nu får man 3.
Låg reporänta normaliserar låga bostadsräntor, vilket alla anpassar sig till. Vi har redan passerat "the point of no return". Folket är skuldbelagt upp över öronen, och det finns ingen väg ut. Nu får vi leva med risken av systemkollaps i många år framöver.
Annars låg dollarn på 3-5 kr från 1858 fram till 1980, sen drog det iväg. En process startade som vid 1990 tvingade Sverige att släppa den fasta växelkursen. Exakt vad är svårt att säga. Kanske marknaden genomskådade Sveriges faktiska förmåga att försvara sin fasta växelkurs.
https://www.vilkenstorlek.se/valuta/dollarkursen-idag-usd-sek/
Den som i statsmedia fick skulden för den fasta växelkursens fall var valutaspekulanten George Soros. Vet inte hur han spelade, och tror inte han var ensam. Men lilla Sverige hade som gödselhög inget att sätta emot mot miljoner hungriga flugor.
De senaste årens fall får man nog lasta Ingves utspädning för. Skulle aldrig köpa en grogg av den mannen.
Att lägga sig i marknadens självorganiserande funktion brukar straffa sig (Venezuela). Vi är förstås långt därifrån i Sverige, men politikerna gör allt de kan för att sätta dess funktion ur spel på olika sätt. Inte för att de är elaka, utan för att vägen till helvetet är kantad med goda föresatser.
Att flytta tillgångar till USD kan väl ses lite som att köpa på toppen? Känns som att tåget gått, på samma sätt som guldet förra gången alla snackade om det.
Men visst, SEK ger väl ingen vidare bra känsla med tanke på landets ekonomi.
Sprid flytten till andra valutor och över tid, men visst har detta nämnts otaliga gånger på bloggen 2019 och även tidigare…
Västvärldens centralbanker och institutioner kommer att göra allt för att få igång en hög inflation. Det är enda sättet att få ner skuldbördan. Då vill man äga guld och vara skuldsatt för att få ut något utav det.
USD kommer nog falla ja men om den gör det mot SEK återstår att se. Förmodligen inte.
SEK har mycket stora möjligheter att försvagas ännu mer, så att flytta till andra valutor är lite som att surra sig vid masten och rida ut stormen. Det är inte över än på långa vägar. Den som förlorar minst vinner.
Ha, den spiken kommer jag ihåg då var jag i USA på utbytesprogram och dollarn var uppe i 11 mot SEK, dödligt.
Skulle gärna se det igen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Märker enorm valutaeffekt på portföljen. Har endast 10% I svenska aktier. Majoriteten I usd, lite cad, euro och nok. Sek går inte bra mot någon. Enda övriga jag har är lite på savelend. Men kanske dags att att flytta de pengarna.
Frågan är om vi knäcker 10:an i år?
Sannolikt.
Är inte orolig över USD innan valet. Vi lär knäcka både 10 och 11 till Trump blivit omvald.
Dock ska man komma ihåg att guldet stod lågt 2002, så det fanns åtminstone den utvägen om man ville bort från SEK. Den här gången är allt kört. Finns inga tillgångar att fly till. Tack, inkompetenta politiker och Riksbanken för att ni förstörde kronan
Tänk på kollektivet nu. Svag krona kommer att skapa enkla jobb.
Var det inte av den anledningen svenska folket ville behålla kronan då? Så att vi kunde devalvera oss ur kriser. 🙂 Var glad och nöjd nu. Vi har ju jobb.
@Goofy hur skulle det skapa enkla jobb? Borde inte det tvärtom pressa ihop arbetsmarknaden med ännu större konkurrens om jobb och därmed eventuellt skynda på minskning av enkla jobb för ej högutbildade?
@Teheimar: Eftersom svensk arbetskraft blir billigare kan man med en kombination med sänkt arbetskraft och lite högre produktivitet konkurrera om jobb som idag kanske görs i Spanien, Ungern, Tjeckien, Polen o.s.v. (t.ex monteringsjobb). Vi har en hel del icke anställningsbara idag och dom kommer bli fler vid nästa gång konjunkturen viker. Antingen gör man en chansning och låter skattebetalarna stå för gedigna utbildningsprogram för 1 miljon människor för att öka deras humankapital radikalt och konkurrera mot high tech länder som Schweiz eller så sänker man valutan och gör fler anställningsbara. Det förstnämnda är en chansning. Har man otur har skattebetalarna finansierat dyra utbildningsprogram med högre skatt som inte leder till någonting.
Som politiker hade jag nog satsat på det sistnämnda och skyddat mitt egna kapital från depreciering (t.ex så som Ingves gör). Han tillåts investera helt fritt samtidigt som han kan styra marknaden själv till stor del med sina beslut och kommunikation.
i huvudet på Ingves:
”Hur kan vi få alla som äger bostäder att bli nöjda, samtidigt som vi gör medelklassen fattigare? Hur kan vi göra svensk arbetskraft billigare? Hur ska vi se till att KPI manipuleras så att vi inte behöver höja räntan? Hur kan vi låtsas att vi har koll på läget, och fördumma alla runtomkring oss när kronan blir svag? Nu vet jag! Vi skyller allt på skuldsättningen!! Det är någon annans fel!! Där har vi det!”