Den nya generationen elbilar behöver ingen destinationsladdning dagtid. Räckvidden är sådan att allt vardagsbehov kan klaras av med laddning hemma nattetid. Vad som behövs är snabbladdare för långfärder och bra laddare vid bostaden och i bostadsområden. Sist avslöjas även Göteborgs bäst bevarade elbilshemlighet (click-bait – har du modern elbil vill du läsa detta).
![]() |
Nya generationens elbilar i form av Hyundai Kona Electric. Ibland betalar det sig att slänga på företagsnamnet på bilen. |
För förra generationens elbilar, med sina de facto räckvidder på 10-25 mil, är dagtida destinationsladdare viktiga. Man passar på att ladda lite medan man handlar, eller rent av laddar på arbetsplatsen. Varje minut räknas för att hålla räckvidden uppe, och svaga 3.7 kW-laddare hittas vid många köpcentrum, IKEA, parkeringshus mfl platser. För den generationens batterier på 20-30 kWh så räckte också den styrkan för att relativt snabbt fylla ett batteri.
De som har störst relativ glädje av de här långsamma 3.7 kW-laddarna på olika destinationer är antagligen plugin-hybriderna, som ju rätt normalt omgående kör slut på sitt batteri och hela tiden måste laddas om de nedtrissade förbrukningssiffrorna ska stå sig.
![]() |
En Toyota Prius-plugin laddar i P-Hus City (“NK”) i Göteborg. LAddplatsen bredvid är ICE:ad av en Peugeot 207 fossilare. |
Men den nya generationens elbilar har räckvidder på 35 – 60 mil och till vardags behöver dessa således inte laddas varenda gång man parkerar dagtid. Laddning kan behövas vid långresor, men då i form av snabbladdning. Annars duger det gott att ladda nattetid, men det räcker inte med 3.7 kW för att ladda fullt över natten. Batterierna är helt enkelt för stora. Det behövs destinationsladdare i 7 – 22 kW-området. Ett icke-problem om man bor i villa, då en trefas 16A-laddare ger 11 kW (själv har jag dummat ner laddningen till 9.6 kW via 14A trefas för att lämna 6A helt fritt till resten av huset vid laddning nattetid), men för boende i lägenhet eller radhus med gemensam parkering kan detta bli problematiskt. Nu kan 3.7 kW duga om man bara kör några mil om dagen dock, men det duger inte för att ladda fullt över natten efter en långresa.
Upplever själv detta i Stockholm, där min närmaste destinationsladdare från Vattenfall bara ger 3.7 kW. Över natten (12 timmar) laddas bara 44 kWh, och alltså inte ens halva batteriet. Dock mer än nog för att kunna nå snabbladdare på vägen hem eller vid vidare transport. Stannar jag i Stockholm minst två nätter är det dock inget problem, förstås.
De svaga 3.7 kW-destinationsladdarna kan fortfarande fylla en funktion på övernattningsdestinationer som hotell, men dessa bör istället satsa på minst 11 kW. Nu stöder inte alla bilar 11 kW växelströmsladdning, men det bör vara lägsta skamgränsen för vad ett hotell eller motsvarande ska installera idag.
3.7 kW på dagsdestinationer som IKEA eller shopping är rätt ointressant för senaste generationens elbilar. Hem eller vidare kommer man ändå. Förra generationen Leaf och Ioniq kan förstås uppskatta dessa, men det är inte där volymerna elbilar hittas. Istället är det mestadels plugin-hybrider som laddar där.
Kommer på mig att okynnesladda i olika P-hus eller parkeringsplatser. Det behövs egentligen inte. Kan köra runt en hel dag utan att behöva ladda, och då med standard 80% laddning från början (man ska inte ladda batterierna fulla i onödan och om man inte ska köra direkt efter laddning – batterierna mår sämre av att stå fulladdade – det räcker gott med 40-50 mils räckvidd till vardags, Tesla rekommenderar rent av 70% laddning, men jag bor på landet, så …).
Nu över till Göteborgs bäst bevarade elbilshemlighet.
Göteborg Energi har installerat en 150 kW CCS/Chademo-snabbladdare bredvid E6:an vid Tingstadstunneln. Har man en Tesla Model 3 eller annan bil som stöder 150+ kW CCS/Chademo kan man ladda fullt på säg 30 minuter.
![]() |
150 kW-snabbladdare. |
Teslas förra generation Supercharger är på 120 kW, så vid denna laddare kan Model 3 alltså ladda ännu snabbare. Klen tröst för Jaguar I-Pace och andra bilar som inte stöder sådana laddstyrkor dock.
Och laddaren är effektivt gömd bakom krondiket Västlänken på Falutorget på Gullbergsvass. Det är ett milt sagt helvete att ta sig dit och kommer man från fel håll blir det en rejäl omväg på flera kilometer av vägarbeteshelvete. Så eventuell tidsbesparing äts upp av trafikensituationen, åtminstone dagtid.
![]() |
Krondiket. Det här är, eller var, Göteborgs svar på Söderleden och Södertunneln. Ta bort den i Stockholm och diskutera i små grupper hur det blir när man istället leder trafiken via Gamla Stan. |
![]() |
Kron diket åt andra hållet. Ja, det sträcker sig så långt man kan se åt bägge håll. |
Undrar om arbetsgivarna på Gullbergsvass kompenserats på något vis, för att i åratal vara isolerade bakom ett krondike, med några få möjliga in- och utpassager.
Sedan mitt förra psykbryt om Västlänken och Göteborg har det nu dykt upp skyltning i diverse rondeller, så man faktiskt får instruktioner hur man ska köra.
Men nej, Google Maps kan inte ge korrekta vägbeskrivningar till Falutorget, beroende på varifrån man kommer. Sikta manuellt på tillfällig skyltning Holmen (inte Lilla Bommen) eller möjligen Gullbergsvass, så kanske du kan hitta till 150 kW-laddaren. Ananrs är ju läget alldeles intill E6 fantastiskt. Fast någon service finns inte, så det skadar inte att ha med sig mat, vätska och underhållning. Och det är nog bra om man är introvert och inte kräver människor runt sig.
59 kommentarer
Lite trist när så många tjänstejonsbilar ex Passat GTE uppehåller 21-42kwh AC laddare. Jaja hydriderna är snart ett minne blott o lika svårsålda som en bil som kör på majs eller som bränner olja.
Du glömmer att nämna IONITY Lars de bygger ut i snabb Takt i sverige noreke och övriga europa.
Inte särskilt snabbt, nej. Men det är förstås bra att de bygger iaf.
ja det är det. Men som vanligt norr ut går det långsammare de prioriterar vägar mellan storstäderna. Hur löser vi Olönsamma Laddare dels byggandet och dels servicen på dem.
Man väljer förstås bil efter behov, åtminstone om man tänker efter före. Således kan man inte dissa personer som har en fet husvagn att dra för att de inte väljer elbil. På samma sätt kan man inte dissa personer som av kostnadsskäl väljer en hybrid, eller en diesel för den dagliga resan mellan jobbet och hemmet.
Kostnaden för att få den där extra batterikapaciteten är fortfarande för hög, +100k för en plugin.
Det är fakta.
Det är således marknaden som bestämmer när och om övergången till elbil skall ske.
Ett tack till alla "early adopters". Ni gör ett jättejobb!
Tack. Milkostnaden för den nya elbilen är dock betydligt lägre än för liknande fossil. Vi Early adaptors tackar er vanemänniskor för att bonuspremien fortfarande finns
Jag räknar med (prognos) 20kr milen på min nyinköpta bil över min användning av den. Vad har du för kostnad på din elbil (allt inräknat) ?
Betänk att priset avspeglar i stort sett energikostnaden för det hela för den typen av produkter, om du nu inte har betalat extra för ett visst märke, och då är det bara placeboeffekten du argumenterar för. Den är dock inte att förakta då den kan ge upp till 30% i upplevd förbättring.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tredje försöket, hoppas jag fick det rätt, annars kan ni ni göra narr av mig 🙂
Så hybrid (ej plugin),
Köp: ca 200k Toyota Auris
Såld: 50k efter 10000mil => 15 kr/mil
Bensin: 0,4Ll/mil x10000mil x 16 kr/l => 6,4 kr/mil i bränsle
service: ca 30k => 3 kr /mil
Således: 24,4 kr/mil, vilket är ganska bra enligt min magkänsliga uppskattning på 20 kr per mil.
Man kan som elbilsaktivist tycka vad man vill om halvfossiler, men de har en viktig uppgift under övergången till eldrift.
Uppgiften är att överbrygga perioden där batterier kostar för mycket för att en Svensson som jag skall ens överväga dem. Således en bra bit på vägen, men inte alla kan eller vill.
Snart kommer kilometerskatt en och sänker hela elbilsmarknaden.
Inte en chans att Magda ser intäkterna från bensinskatten försvinna.
Sedan skall man komma ihåg att med timdebitering kommer du maxa nätavgiften så fort du kör laddaren så även där förlorar du pengar.
Svinto, du saknar en del kostnader i din kalkyl däck, tvätt, kapitalkostnad, försäkring, skatt etc. Men visst bilen du ägde hade en låg milkostnad jmf med många andra. Själv så ligger jag under, men då är det en mindre bil, förvisso elbil.
Anders: jo, skatt blir det nog så småningom, men jag tror inte det kommer hindra elbilarna. De kommer nog oavsett politikernas klåfingrighet.
Betänk också att Maggan bara kan störa en liten liten del av marknaden.
Anders Nilsson, vet inte vad du pratar om. Min nätavgift påverkas ej.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det finns ett mycket stort problem i hur el-bilar marknadsförs.
El-bilar marknadsförs som City-bilar. Men, många av de som äger en bil i en stad och förmodligen majoriteten av folk som bor i en stad parkerar på gatan. De har inte tillgång till en laddstolpe.
Det är ett gigantiskt projekt att se till att det finns laddstolpar utmed gator i en stad. Det kommer inte att hända!
El-bilar borde marknadsföras mot folk som bor i ett eget hus eller radhus. De kan installera en laddbox.
Folk som har boendeparkering och tar bilen till jobbet, trots att de har gångavstånd, har inte tillgång till laddbox.
Att folk tar bilen till jobbet, trots kort avstånd, beror på att i t.ex. Stockholm är det avgift 7-19. Många har gratis parkering på sin arbetsplats.
Ursäkta. Jag kanske är lite efter min tid. Men, första gången jag upptäckte att det var så här tokigt var på 80-talet. Att folk åkte bil till jobbet, trots gångavstånd alltså.
Och det är faktiskt t.o.m. ännu värre än vad jag konstaterade då. Äger man en bil och inte har tillgång till gratis parkering hemma alternativt betalar omkring 2500 kr i garagehyra / månad, blir det mer praktiskt och framförallt billigare att ta bilen till flygplatsen och långtidsparkera om man åker utomlands på semester e.d..
El-bilar är för folk utanför städerna, som inte åker mer än 30 mil per dag ( hur många gör det? ). Samt för alla de i städer som kan lösa laddningsproblematiken på annat vis.
Dygnsparkering i garage för 200 kr är ett exempel hyrbilsföretaget Aimo använder. 24+ timmar för fulladdat batteri gäller där jag sett dessa bilar stå och ladda. 3,7 kw och bilarna parkeras med mindre än 20% laddning.
För övrigt anser jag att eldrivna bilar är helt enastående. Har man kört en sådan vill man inte köra något annat.
Vätgas och bränsleceller kommer nog om 10-20 år. Nu är det för dyrt.
Jag tror du har fel om framtiden. Visst infrastrukturen är inte anpassad till elbilar, men det kommer nog med tiden…
Bor mitt i stockholm och laddar normalt i garaget, men när garaget renoverades fick jag ladda vid snabbladdare 1-2 gånger per vecka, inga problem.
1500 mil per år motsvarar ca 2400 kWh, vilket tar ca 50 timmar med snabbladdning, eller ca 1 timme per vecka. Det borde vara uthärdligt kan jag tycka.
En korrigering om Aimos parkeringsplatser. Deras platser är reserverade, så de betalar 2500 kr / plats och månad i det garaget. De kör bilar dit, som stått på gatan och fått låg laddning vid behov. Elcyklar har ju hittats på botten utmed Söder Mälarstrand och Norr Mälarstrand bl.a. Förhoppningsvis har ingen dumpat en elbil där ännu.
Jag skulle gärna köpa en elbil eller en plugin-hybrid, om det det var ekonomiskt försvarbart. Det är det inte idag. Jag ser ingen anledning att betala 100k+ mer för en pluginhybrid, eller för den delen en ren elbil (plussa på X3).
Åker bil till jobbet för att jag bor på fel sida av sthlm, vilket beror på att företaget flyttat geografisk plats ett antal gånger, och jag har ingen lust att flytta efter företaget varje flytt. Har man hittat en plats man trivs på så bär det emot rejält att anpassa sig efter ett företags nycker. Ett antal byten gör att kommunala färdmedel faller platt. Dessutom är de ju helt opålitliga, kanske någon bevandrad i kaosteori kan reda ut varför det är så.
När elbilar eller hybrider blir billigare än foissiler kommer jag att byta. Marknaden regerar fortfarande.
Allt är inte inköpspris som glimmar
Det skall rätt mycket till för att räkna hem högre inköpsprisn på lägre driftkostnad.
Tesla Model 3 lika billig som en Volvo – om du får Volvon gratis: http://teslaclubsweden.se/tesla-model-3-lika-billig-som-en-volvo-om-du-far-volvon-gratis/
Cornu, varför har du dummat ner laddaren? Har den inte strömsensorer på huvudsäkringen och adapterar laddningen för att maximera utan att överstiga 16A?
Det har ju stora förbrukare som tex värmepanna haft i minst 30 år, så jag har tagit för givet att Tesla har det.
Optimalt vore ju att oxå kunna styra,tex via API att ladda när timpriset är lågt.
Växelströmsladdaren sitter i bilen. Jag är nöjd med 14 A, gäller bara vid geopositionering hemma, annars maxar den på 24A. Om spänningen faller kopplar laddningen ner, så naturligtvis anpassar den. Jag har aldrig inte kunnat ladda fullt nattetid på 14A, och har inte fått ett enda avbrott på huvudsäkring eller laddning av bil, så 14A fungerar för mig.
Jag styr när den laddar också, standard 0100 vilket det finns en avhandling om är optimalt, men har satt upp Home Assistant att också dra igång laddningen vid under 10 öre per kWh.
Ok, ska kolla Home Assistant, verkar användbart.
Sen var det det där med ellära igen. Den kopplar inte ner för att spänningen faller utan för att strömmen blir för hög.
Tänker att det bör vara problem om man har elvärme i huset och samtidigt laddar bilen. En kall natt kan ju förbrukningen i huset gå nära smärtgränsen redan utan bilen.
Har du alltså ingen sensor för laddaren i proppskåpet?
Och om det uppstår effektbrist i nätet kan man ju alltid koppla laddaren till en dieselgenerator.
https://twitter.com/Franktmcveety/status/1157465071536050176
10 mils räckvidd täcker de flestas dagliga behov, det motsvarar 3500 mil per år, snittet ligger på runt 1500 mil per år om jag minns rätt.
Räckviddshysterin att alla måste ha 40-70 mils räckvidd är idioti och fördjupar bristen på batterier när alla ska släpa runt på enorma batterier i onödan.
Vissa har naturligtvis behov av det, men inte normalföraren.
Vi tog en tur på ca 90 mil med en bil som har 20 mils räckvidd på motorväg, laddade 5 gånger medan vi rastade och åt, inga som helst problem. Räckviddstjafset är som megapixeltjafset var på sin tid, totalt irrelevant för de flesta.
10 mil innebär att man skall stanna och ladda stup i kvarten när man skall köra längre sträckor. Om man skall äta för att alibisera laddapaus så blir det ju att man kör omkring med övertungt förare och pax istället för batterier…
10 mils räckvidd räcker till de flestas dagpendling och övriga dagliga behov, "skjutsa ungarna till fotbollen", men är för lite för långresor, absolut. Det finns dock inte många nya elbilar idag med så kort räckvidd.
20 mils räckvidd däremot är inga problem, en paus varannan timme är inte orimligt, speciellt om man bara gör längre resor ett mindre antal gånger per år.
Ligger man ute på vägarna hela tiden, som resande säljare eller taxichaufför eller bloggare blir bilden naturligtvis en annan.
Sedan kan man alltid hyra en bil för längre resor, blir förmodligen billigare än att köpa bil efter "maxbehovet" som inträffar någon/några gånger per år.
Men som vanligt, alla gör som de vill 🙂
Max-behovet kommer att forsätta styra. Det är för omständigt att hyra en "okänd" bil när man ska ut på långtur.
Många familjer har två bilar. Då kan en av dem vara en ren pendlingsbil med begränsad räckvidd. Varför skall alla argumentera utifrån sina egna specifika behov?
Problemet som iaf jag argumenterar om är att batterierna idag är en mycket trång resurs, och i viss mån miljöförstörande. (Onödigt) stora batterier i bilarna skapar batteribrist vilket begränsar tillgången på elbilar och bidrar till ett högre pris.
I övrigt ger jag blanka f-n i vad folk tar sig för.
Jag har 4,7 mil till jobbet enkel resa. Att ladda under tiden jag är på jobbet funkar inte (jobbet har ingen parkering och de få laddplatser som finns i staden räcker inte).
10 mils räckvidd skulle inte funka för mig , jag behöver 20 mil faktisk räckvidd vilket betyder 30 mils räckvidd (måste funka året om i alla temperaturer).
Skulle man göra batterierna betydligt mindre så skulle det kraftigt reducera deras livslängd. Om vi jämför med plug-in hybrider som har en ganska kort körsträcka på el så använder dessa i regel bara halva batteriets kapacitet av livslängdsskäl. Litium-jon batterier håller bäst om de används inom ett ganska smalt område, exempelvis 50-75% laddningsgrad. Att då och då överskrida detta gör inte så mycket, men om man dagligen gör det så sliter det ganska ordentligt på batterierna.
Kör man oftast inte mer än några mil per dag och har möjlighet att ladda dagligen så bör man nog kika på en plug-in hybrid istället.
Min v60-diesel kan hypotetiskt köra 1790 km på full tank (ca 65 liter). Några minuters ”laddtid”. Och kräver inte barnarbetskraft, slavarbetskraft och massiv miljöförstöring för att utvinna litium mm ovh har lägre koldioxidförbrukning under sin livstid än elbilar av motsvarande storlek enlig ADAC (under tyska förhållanden dör fossilkraft måste stötta sol&vind för att undvika konstanta blackouts). Så tack men nej tack tills vidare
Skulle inte 45 mil, snabb acceleration vid behov, inget behov av bas-service, tystnad i kupén kunna ändra vill ha-faktorn till el-bilens fördel?
Tesla använder ingen kongolesisk kobolt, om det är det du menar. Koldioxidutsläpp per livstid är även den helt fel och när din dieselhäck skrotas har elbilen 50000 mil kvar.
Besserwisser, har du kollat ursprungsmärkningen i kobolten i din bils dubbdäck? Och i din mobiltelefon?
Tesla har ursprungsgarantier, har inget barnarbete. Fast du kanske snackar om Volvo, Audi etc?
Cornu – har Tesla ursprungsmärkning på sina dubbdäck och mobiltelefoner? Visste inte ens att de gjorde dessa produkter. Volvo och Audi gör inte heller dessa produkter vad jag vet.
Hur Tesla kan garantera att deras Kobolt inte kommer från Afrika ställer jag mig också tveksam inför.
Så sent som ett år sedan erkände Elon själv att deras batteri innehåller runt 3% kobolt men att nästa generation batterier ska innehålla i princip 0%.
Tesla brukar försvara sig med att deras batterier innehåller mindre andel kobolt än andra tillverkare men det är ju bara whataboutism.
Har du någon länk till information om denna "ursprungsmärkning"? Jag har bara läst att de ska minska andelen Kobolt.
Hittade följande uttalande från Tesla:
”Teslas uppdrag är att påskynda världens övergång till hållbar energi. Det utgör vårt existensberättigande och vi fokuserar på att skydda miljön och skapa en bättre, tryggare och mer hållbar planet för oss alla. Det innebär att vi lägger mycket tid på att försöka göra vår leverantörskedja så miljövänlig som möjligt och se till att arbetsförhållandena i våra leverantörsled är säkra och mänskliga och att arbetstagarna behandlas med respekt och värdighet.”
Teslas talesperson uppger att företaget granskar sina leverantörer på plats, för att se hur de arbetar och hanterar risker kopplade till utvinningen:
”Alla våra kontrakt kräver att leverantörerna följer policys och lagar för mänskliga rättigheter och miljö- och säkerhetskrav.”
Låter exakt som H&M och alla andra storföretag. De gör så gott de kan men de behöver produkten och i slutändan kan de inte garantera att produkten inte kommer från konfliktområden och/eller gruvor med dåliga arbetsförhållanden.
https://www.tesla.com/sites/default/files/about/legal/tesla-supplier-code-of-conduct.pdf
"Child Labor
Work that deprives children of their childhood, their potential and their dignity, and that is harmful to physical and mental development, as defined by the International Labor Organization, is inconsistent with Tesla’s values. Suppliers shall employ and use only workers who are at least the age of 15, have reached the age of completion of compulsory education, or meet the legal minimum age for employment, whichever is highest."
Besserwisser gnäller över kobolt, men har kobolt i sina dubbdäck och i sin mobiltelefon. Således är hen antingen en hycklare eller helt enkelt okunnig.
Ja – det är INTE en ursprungsmärkning.
Det är en företagspolicy/trams som Tesla har på sin hemsida precis som H&M, Apple, Nike, Reebok osv osv.
Här är lite från Nike:s hemsida:
https://purpose.nike.com/human-rights
"Nike specifically and directly forbids the use of child labor in facilities contracted to make Nike products. The Nike Code of Conduct requires that workers must be at least 16 years of age, or past the national legal age of compulsory schooling and minimum working age, whichever is higher. The requirements also specify that workers between the ages of 16 and 18 cannot be employed in positions which may be hazardous such as working with chemicals or heavy machinery [1], nor can they work at night"
Dessa utfästelser är knappt värda pappret de är skrivna på – eller i dessa fall html-texten som renderar texten. 🙂
Patrik: vad får dig att tro att man kan få ut så många mil ur en elbil? Som om elbilar inte skulle slitas…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@cornu: jag använder inte dubbdäck
Ang kobolt (som jag Inte ens nämnde) mobiltelefoner innehåller försumbara mängder jämfört med elbilar. Och problemen gäller även litiumutvinningen i Bolivia mfl, grafitutvinningen i norra kinas rena slavfabriker. Dessutom handlar det även om miljöförstöring och försämrade livsvillkor för de som bor i de områden som berörs.
Och som påpekats i tråden: hur vackra ord än tesla (och andra biltillverkare) än använder så är det verkligheten som är intressant. Inte snömoset om en vacker värld på en hemsida.
För dubbdäck så talar vi om ett fåtal gram som i regel härstammar från återvunnen hårdmetall (dubben har ett stift av hårdmetall, dvs volframkarbid i kobolt matris, som sitter i en "fot" av aluminium), för mobiltelefoner så handlar det om ännu mindre mängder. För elbilar så krävs betydligt större volymer av kobolt, som dessutom måste vara av mycket hög kvalitet. Det gäller likaså den grafit som används i batterierna. Vid återvinning så använder man därför inte alltid den återvunna råvaran till nya batterier.
Tesla/Panasonics litium verkar komma från Kina, Australien, Chile och Kanada.
Tesla/Panasonics använder/har tidigare använt en kanadensisk leverantör av kobolt. Leverantören har fått kobolten från Filipinerna och det det har funnits misstankar om att leverantören även har fått kobolt från Kuba.
Ang. slavarbete/barnarbete och kobolt så kommer 50% av världsproduktionen av kobolt från Kongo, 20% av koboltproduktionen i Kongo tros komma från småskaliga gruvor där det KAN förekomma barnarbete/slavarbete. Det ger oss att 90% av världsproduktionen av kobolt kommer inte från barn/slavgruvor.
Bara för at ingen skriver detta ofta, litium baserad batterie behöver 150g per kwh kapacität idag. I en vanligt tesla utan större batterie finns bara 10kg lithium det betyder at även efter prisexplosion av lithium till 6000$ per ton kosta lithium i tesla S bara 60$.
Sedan hur mycket slavarbete, dåliga arbetsförhållanden, tvångsförflyttning och förstörd natur från oljeutsläpp kommer inte ifrån oljan?
@least min Volvo är rätt tyst i kupén på 3an och uppåt. Mest däckbuller och vindbrus som även teslan har. Vad häller servicekostnader så tar det lååång tid innan de överstiger teslans i köpspris. Dessutom använder jag bilen främst för långresor. För kortresor (handla mat t.ex. och rent slöhetsåkande) skulle det bli mycket billigare och effektivare att kombinera med elcykel eller elmoppe. Så kommer att dröja innan jag investerar i elbil. Alternativet är att göra som cornu egen solen och vind om jag minns rätt.
Min statliga arbetsgivare har inte tillräckligt med laddarplatser och min hyresvärd vägrar installera laddare trots radhus med egen carport. Det blir till att glida fossilt ett bra tag till.
När kan jag få en vanlig E-klass kombi som ser ut precis som ICE bilarna?… Dvs som en "riktig" bil…. Var enda tillverkare verkar ha satsat på "SUV", sedan, eller minibil när det gäller elbilar, men premium kombi verkar förlegat…. är det bara i Sverige som kombi är så populära?
E-klass kombi som elbil glömde jag skriva.