“Svensk industri gynnas av den svagare kronan.” – Floskeltoppen 2019
Konjunkturläget för enskilda sektorer signalerar nu rött för flera sektorer av svensk tillverkningsindustri. Raset är drastiskt och har gått från mestadels överhettning förra hösten till djup lågkonjunktur i allt fler sektorer, och lågkonjunktur hos de flesta. Värst är det för stål och pappersindustrin, dvs den svenska basindustrin.
Konjunkturläget enskilda sektorer augusti 2019. Data: Konjunkturinstiutet |
Konsumtionsvaror, läkemedel och textilindustrin är kvar i högkonjunktur, elapparater, möbelindustri och reparationsverkstäder är kvar i högkonjunktur. Det billigase transportmedlet, cykel (övriga transportmedel) är det enda som är kvar i överhettning, vilket kanske är symptomatiskt för det ekonomiska läget. Motorfordon är istället i lågkojnjunktur.
Djup lågkonjunktur hittar man inom pappersindustrin och inom stål- och metallindustrin, inklusive järn- och stålverk. Det handlar alltså om den svenska basindustrin som nu är nere i djupaste lågkonjunktur. Med viss fördröjning kommer vi antagligen se samma utveckling hos brukarna av stålet, dvs metallvaruindustrin, fordonsindustrin mfl, som antagligen nu arbetar av sina lager och tidigare beställningar.
Inom handeln är det blodrött för partihandeln (=handel mot företagskunder) med livsmedel, dvs restaurangernas leverantörer, och partihandel för IT-utrustning. Räkna inte med en ny dator på jobbet i närtid, det går trots allt att jobba vidare på en gammal dator. Konsumenternas detaljhandel och dagligvaruhandel mår dock bra, och allra bäst går butiker för kultur- och fritidsartiklar, som är i överhettning.
Inom tjänstesektorn är det överhettning som gäller inom hotell, kanske drivet av den fallande svenska skvalpvalutan. Inom bloggläsarnas datakonsult- och tekniska konsultbranscher är det dock lågkonjunktur. Men det är åtminstone inte blodrött som inom bemanningsbranschen.
Hösten blir minst sagt intressant, och sannolikt kommer få bolag anställa nu efter semestrarna. De som nyligen tagit examen kan nog få det lite svettigt. Det vanligaste du kommer säga till en nyutexaminerad civilingenjör framöver kanske blir “hur dags är det frukost och utcheckning”?
Jämför gärna ovanstående graf med hur det såg ut i höstas nedan.
Läget i november 2018. |
Diskutera sedan i små grupper uttalandena från statsministern om att svensk ekonomi står stark och att det inte syns någon lågkonjunktur och Sverige bara har en period av lite svagare men hög tillväxt framför sig.
22 kommentarer
Lite förvånande och oroväckande med tanke på den svaga svenska kronan som borde stötta industrin.
Fast det där är en floskel. Dessutom är industrin väldigt importberoende idag, med utländska underleverantörer.
Svensk industri gynnas av effektiviseringstryck och konkurrens, dvs att man håller sig skarp och i framkanten. Svag krona förhindrar detta, då man bara kommer undan med lägre lön, vilket inte är konkurrenskraftigt i längden.
Och dessutom är det konjunkturen internationellt.
Och skulle den inhemska arbetskraften vara för dyr så kan man alltid skrika "kompetensbrist" och ta in lite fler arbetskraftsinvandrare istället. Ungefär som idiotmoderaterna kom på förra lågkonjunkturen.
Den svaga kronan är delvis ett resultat av Riksbankens ränteläge som stöttar bostadspriserna. Industrin klarar sig bra trots lite dyrare importpriser men hushållen hade inte klarat sig bra om vi haft amerikanska räntor.
Samtidigt går det rätt bra för ett flertal av de aktier som borde påverkas. Själv köpte jag SSAB och Trelleborg för några veckor sen. Kortsiktigt! Lysande affärer just nu. Det visar väl bara hur svårt det har blivit med timing där dopade räntor förvrider gamla sanningar. Kanske?
Jag har genom åren försökt pricka hög och lågkonjunkturer med att gå ur och in eller olika sektorer. Jag är rätt nöjd och har lyckats rätt bra även om i backspegeln man naturligtvis kunnat göra bättre.
Men de senaste 10 åren och med de låga räntor som är tänker jag att det fungerar inget vidare längre.
Nya strategier måste till. Jag kör olika strategier. Månadsspar. Långsiktiga aktier. Kortsiktiga affärer ut/in// likvider. Räntor/Hedge. Fysiskt guld och silver.
8,83% i år är jag mycket nöjd med.
Varför ska vi diskutera just statsministerns uttalande? Varför kan vi inte diskutera t.ex. den här artikeln? https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Opmvpw/stoppa-utvisningarna-av-talanger-vi-behover författad av Moderater.
Notera t.ex.
"I slutet av förra året uppgav över 40 procent av de tillfrågade företagen i Konjunkturinstitutets barometer att de hade brist på arbetskraft."
Gud så dumt. Har hänt en del sedan slutet av förra året.
Bådar ju inte direkt gott för Moderaterna om de styr i backspegeln.
För att fortsätta med lite arbetsköparpropaganda
https://www.almega.se/2015/03/60-000-it-proffs-saknas-om-fem-ar-ansvariga-politiker-maste-fanga-upp-det-har/
https://www.itot.se/2017/11/it-kompetensbristen-en-rapport-om-den-svenska-digitala-sektorns-behov-av-spetskompetens/
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Och här är ännu lite mer arbetsköparpropaganda
http://www.ingenjoren.se/2019/06/18/ingenjorsbrist-men-foretagen-lockar-inte-med-hog-lon/
Notera vad representanten för HiQ säger, gå därefter in på HiQs hemsida och kolla vad de tycker är rimliga krav för en juniortjänst.
Hur djup blir nedgången och hur långvarig? Min spaning framåt är att det krävs en ny president i USA innan botten nås och det verkar dröja. Positivt är att kostnaderna för alternativ till fossilt utvecklas bra. Investeringar där kan dra igång en ny uppgång om handelskrig också minskar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
""partihandel för IT-utrustning. Räkna inte med en ny dator på jobbet i närtid, det går trots allt att jobba vidare på en gammal dator. "
Kan inte det bero på att flera bolag väljer att köra sina IT-system i molnet, Vi har nya serverhallarna, men Microsoft, Google och Amazon köper in sin utrustning direkt från tillverakre.
Omxs30 snart uppe i 1600.
Snacks nyss med en kollega som köpt hus i Malmö före visning för 6.2 mille (utgångspris 5.8), obs bra lön.
Mkt till lågkonjunktur än så länge….
Ja priserna börjar klättra upp igen. Nu börjar det skrivas mycket artiklar (bl.a. på DI) om att få betalt för att låna till bostad eller åtminstone mycket lägre bostadsräntor jmf med vad vi har idag. Det tråkiga med svenska bostäder som en pensionsförsäkring är att dom handlas i SEK d.v.s. blir det antagligen ingen pension i solen när man är 75 bast. Bekanta till mig köpte ett hus vid medelhavet för ca. 500 000 kr, 1995, nu värderat till 1,5 miljon EURO….Mkt bättre investering än på svenska bostadsmarknaden.
@Cornu, en civilingenjör är utbildad att lösa problem, så din slogan lär inte inträffa. Själv lämnade jag Chalmers 1990 och till och med då fick färskingar jobb om man var beredd att flytta.
Slogan på det tiden var: "-Vad är den vanligaste kommentaren från en civilingenjör till en civilekonom? – En Big Mac & Company, tack!"
Haha. Så var det. Men nu har de lobbat sig vidare, och hamnat som chefer på andra ställen än McDonalds, där de tittar på ekonomi såklart. Verksamheterna fattar de inget om, och de kortsiktiga vinsterna i uteblivet underhåll, de tagit beslut om, kommer strax, i lågkonjunkturens kölvatten att ställa till ett helvete för driften av diverse verksamheter.
Å andra sidan fick vi ju en historisk högkonjunktur samtidigt som vi hade (modern-)historisk dålig kompetensutveckling i landet, så arbetsgivare till höger och vänster blev beggars som tog vad de hittade – och hitta någon kunde man ju alltid, eftersom vi börjat utbilda ganska många utan någon riktigt lämplig funktion i näringslivet. Det vill säga vi har även satt en och annan genusvetare på de där posterna i brist på någon med lämpliga kvalifikationer, så det har blivit mindre och mindre kul att håna civilekonomer för deras ibland malplacerade erfarenheter och kompetenser.
Vår konsultbranch har rivstartat Rejält efter sommaren. Vi får sortera och prioritera.
Frågan är om inte IT-konsult är så vansinnigt brett idag att det är svårt att tala om en enda branch.
Ja, verkligen. Allt från ren bemanning till långtidsprojekt med specialister, både inrikes och utrikes firmor. Noterar att de som blivit upplärda kan vara kvar väldigt länge, tiotals år, och överleva alla neddragningar där även vanliga anställda sparkas. De blir som vanliga anställda till slut, medan de som inte presterar på topp försvinner rätt snart. Har man en konsultfirma med rätt inriktning så kan man fortfarande tjäna bra med pengar.
Det skulle vara intressant att jämföra dagens data med säg tre år gamla diti, dvs 2016 mot 2019. Om konjunkturen är överhettad ett år, tex 2018, så är det rimligt med en stabilisering nästa år då man inte kan växa mer, som inte då är synonymt med nedgång.
Efter IT bubblan minns jag att det var mycket på nyheterna om matvaruaffärer där det jobbade färdigutbildade ingenjörer, jurister och ekonomer.
"här i mjölkkylen är lars, han blev färdig jurist förra året men får inget jobb".
Pluggade mig igenom det men sommarjobben på Securitas var proppfulla av ledsna utexade akademiker som kollegor.