Förra veckans enkät om bloggläsarnas lönestruktur är nu stängd, och nedan redovisas resultatet. Har bloggläsarna högre eller lägre löner än Mediansvensson?
Nåja, de flesta läsare får väl inte sin lön i euro. |
På enkäten om villigheten att betala mer för välfärden, om pengarna var öronmärkta till den egna välfärden, t ex de egna barnens skola, kom det fram rätt stabil lönestatistik, så jag körde om undersökningen med lite fler parametrar som kön och ålder. Resultatet blev detsamma, fast betydligt fler respondenter, hela 3215 stycken. Orealistiska svar har strukits.
Föga överraskande var bloggläsarnas löner högre än Mediansvensson, som har 30 900:- SEK i månadslön i median år 2018.
Bloggläsarnas medianlön var istället 45 000:- SEK, och 10:e percentilen var 31 000:- SEK. Endast knappt 10% av bloggläsarna har alltså svensk medianlön eller lägre och läsarna kan betraktas som högavlönade.
Kvinnliga bloggläsare har förvisso högre löner än Mediansvensson, men har lägre löner än männen.
Percentiler för samtliga bloggläsare är
10:e percentilen 31 000:-
25:e percentilen 37 500:-
Median 45 000:-
75:e percentilen 55 000:-
90:e percentilen 72 000:-
Var tionde bloggläsare har alltså en månadslön över 72 000:- SEK.
Den yngsta gruppen läsare i åldern 16 – 24 år har ungefär Mediansvenssons lönespridning, och ungdomarnas lönespridning ser ut som följer:
10:e percentilen 20 140:-
25:e percentilen 23 375:-
Median 29 000:-
75:e percentilen 36 500:-
90:e percentilen 51 300:-
Bloggläsarnas lönespridning till vänster och ett urval av övriga Sveriges lönespridning 2018 till höger om detta. |
Föga överraskande stiger läsarnas månadslöner med åldern, men lönespridningen ökar i den äldsta separat redovisade åldersgruppen 55 – 64 år, där också 90:e percentilens 80 000:- SEK är samma som åldersgruppen 45 -54 år. Medianen för denna äldsta grupp faller också från 48 900 till 48 000:- SEK. Lönespridningen ökar också med åldern även totalt sett.
Bloggläsarnas löner är i linje med civilingenjörers, övriga läkares och tandläkares löner. Inte direkt överraskande då IT-folk och civilingenjörer eller motsvarande naturvetenskapliga utbildningar dominerar bland läsarna enligt tidigare undersökningar.
43 kommentarer
Minskningen i sista stapeln lär bero på att många börjar gå ner i tid när barnen flyger ut? Få på mitt företag som jobbar 100% 55+.
Ganska bakvänt, men stämmer med teorier om att folk med god ekonomi jobbar mindre.
Kurvan stämmer bra med statistik i exempelvis min bransch (IT) och åldersgrupp. Redan när jag började arbeta en gång i forntiden förklarade min chef att lönekurvan skulle se ut så. Den skulle stiga raskt i början, skulle plana ut efter ett antal år och sedan gå ner lite (efter typ 55). Och det hänger nog ihop med att +55 är obenägna att byta jobba för att de inte får lika mycket i löneförhöjning längre, och de är rätt nöjda med sin situation, med pensionen hägrande vid horisonten. Arbetsgivaren behöver helt enkelt inte betala lika mycket. Ur arbetsgivarens synvinkel har de dessutom lägre potential kvar att utnyttja, och närmar sig avveckling. Vissa hänger heller inte riktigt med i utvecklingen som nu går på turbofart.
Det betyder inte att +55 nödvändigtvis får dåligt betalt, bara att de får något lite lägre lönehöjningar än sin yngre kollegor. Vill de får bättre betalt får de ta ett steg upp i trappan och ta på sig mer ansvar eller mer komplicerade arbetsuppgifter. Men då de flesta är ganska nöjda så blir de vid sin läst. Har själv tackat nej flera gånger då dessa typer av arbetsuppgifter alltid medför att man måste göra en massa saker som man inte vill.
Notera också att 10:e och 25:e percentilen är fallande i åldern 45 – 64. Lägstalönerna toppar i åldern 35-44. Stämmer med ditt resonemang således.
Det är mest ungdomar (30-40) som går på ansvarskarusellen för att det känner sig smickrade när de får frågan. Sen efter några år mår många skit av att alltid sitta i kläm och vara slav under en massa måsten som de inte vill ha.
Och om man dessutom får 400kr kvar av varje 1000kr i löneförhöjning så ska det rätt mycket till för att vilja sälja sin själ för pengar. Så där har sossarna lyckats bra att tämja folket, folk stannar där de mår bra och anstränger sig inte i onödan.
"Ungdomar" XD
Har väldigt svårt att se framför mig att jag skulle jobba hårt 30-40h vecka åt en arbetsgivare efter 50, så för mig stämmer det nog (om jag inte driver något jag brinner för såklart).
Vidare, går man exempelvis upp i 60ksek/månad i Sverige med som 35 åring, så blir det ofta mindre intressant att jaga tusenlappar brutto redan där, samtidigt som man har många år kvar att göra karriär. Då börjar det kvittas mot semester tills man är uppe i 8 veckor, varefter hela konceptet med anställning kontra semester blir lite konstigt om man fortsätter öka semestern. Så då blir det andra förmåner, och man kan utan problem ha "maxat" den här typen av saker vid 45.
Vill man vara något mindre ambitiös vid 55, och de flesta människor vill väl ärligt talat vara något mindre ambitiösa, så 55 kanske är en rimlig snittålder. Då är frågan: varför ska 55 åringen forsätta expandera sin bruttolön osv? För att vara snäll?
Största anledningen att öka sin lön är så man kan låna mer och bo bättre. Att betala räntor är ju inga problem i dagens lågränteklimat, men skuldkvotstaket slår man i.
Nja, största anledningen att öka sin lön är väl att kunna betala av sin lån och göra sig så skuldfri som möjligt. När amorteringskrav och räntefakturor minskas eller försvinner så kan man lättare ha ett bra liv utan att stora summor måste in varje månad.
Värdelöst att amortera då man kan låna till 1% ränta. Bättre att investera pengarna, kanske inte börsen just nu, och sen om man mot förmodan vill lösa lånet så kan man sälja av aktier för det.
@Skatt är Stöld, ekonomiskt är resonemanget fullständigt infantilt pga asymmetri. Det faschinerande är att bankerna kalkylerar för egen vinstoptimering. De gör dels detta *optimistiskt* tack vare att vi har marknadsförstörande krafter så som bailuts med vänner, men framförallt så optimerar de över en aggregerad marknad. Detta gör att banken *vill* ha X% kreditförluster, annars har de inte optimerat EMV. Det tak bankerna lägger sig på är alltså korrekt för banken, för högt för individen (kanske mer pedagogiskt: kostnaden för X% kreditförlust är pga asymmetri extremt mycket högre för individen än för banken, alltså kommer den ekonomiskt rationella individen söka ett lägre X än banken).
Det vill säga ingen som inte är fullständigt ekonomiskt inkompetent kommer att vilja ta ett större bostadslån (med försäkring av lön och bostad) än vad banken tillåter.
Man kan såklart konstruera udda exempel där en individ har mer säkerhet än lön och bostad, men då jämför man päron och äpplen eftersom banken tittar på lön och bostad i det här fallet.
Noterar iof att du inte konkret föreslår maxbelåning, men jag tycker du insinuerar det.
I solskenstider är det alltid lätt och billigt att låna. Problemet dyker upp när solskenstiderna är över för denna gången.
Lite naivt att tro att nuvarande läge är normalläget. I och för sig har det varit en mycket lång period av uppgång, men korrigering kommer alltid. Om det går för fort så kan det bli jobbigt för en del.
Det är kanske abstrakta grejor om man är typ 30-35 då man kanske var student sist för 10 år sedan och barn när det smällde på nittiotalet och vid millenieskiftet.
Om man när det smäller till nästa gång har kvar intjäningsförmåga och kan pyttsa in mer när banken vill att man amorterar av mer samt fixar att räntor ökar pga ökad risk i lånestocken samt att man inte hamnar i typ skilsmässa som slår på betalningsförmåga så är det ju inga problem att ratta en baktung låneportfölj med underliggande prisfall på fastigheten i en låneportfölj. Vidare att man inte kan handla när allt är på rea.
Med egen likviditet som man skapar av att sätta av i goda tider så kan köpfesten istället köra igång i dåliga tider när allt går på rea. När det går uppåt gen efter ett antal år så har värdet på rea-inköpta tillgångar ökat.
Kommer ihåg finansbolagsrejset. En del glada pojkar och flickor hoppade av sina fina bankjobb och blev hot shots i finansbolagsvärden, belånade kåken högt och köpte optioner i finansbolaget. Konkurser stod slag i slag optioner och toppjobb borta, men lånen var kvar, kåkar såldes till reapris, så det blev stora kvarvarande skulder kvar som man fick begrunda tillsammans med skilsmässopappren i skenet av kökslampan i den lilla hyreslägenheten i den socialt utmanade förorten. Jo grattis när det faller igenom.
Den som står i skuld är inte fri.
Tur att man inte svarade och drog ner statistiken. 🙂
Det gäller i alla fall den eller de fåtal procent av läsarna som kommenterar. Kan man anta att dom är representativa för de andra 95-98% ? Det kanske är så.
Det stämmer säkert, om inte hög och/eller låg lön på något underligt sätt är sammankopplat med viljan att kommentera.
Kanske är det så att vi med låg lön har mer tid att kommentera 🙂
Inte nödvändigtvis, om man inte är arbetslös förstås. Det finns många låglönejobb där man sliter häcken av sig och tjänar 1/5 av vad någon som trycker på några knappar på tangentbordet en gång i halvtimmen gör, med fikapaus där emellan.
Tror att en kontorsbunden höginkomsttagare som har stor frihet att styra sin tid har större möjlighet att både läsa vad och när hen vill, och kommentera, än t.ex. en hantverkare som måste löpa gatlopp mellan uppdragen för att få ihop livspusslet och ekonomin, eller folk inom sälj, dagligvaruhandel etc. Möjligen har arbetslösa bättre möjligheter.
Höginkomsttagare med stor fritid och tillgång till dator/bloggen under arbetstid, alternativt personer med kapitalinkomster utan jobb är nog överrepresenterade på bloggen. Men det är inte så konstigt,då ämnena här intresserar den typen av människor. Låginkomsttagaren Conny Johansson 38 från Medelpad, med en Volvo V70 från 2004 är knappast speciellt intresserad av att läsa om en Tesla för 750000 kr.
God analys där Fredde.
Jag hoppas att detta inte innebär att du ställer om bloggen till att bara handla om italienska märkesskor och kaviar för en halv måndslön nu (extra hög sådan).
Kul att det finns många som tjänar bra. Jag är nöjd så länge min månadslön räcker till ett gott liv med goda marginaler.. 10 000 kr hit eller dit spelar ingen större skillnad i vardagen, de flesta med högre lön smäller pengarna på onödig lyx konsumtion.
De här siffrorna var ingen överraskning och har varit motsvarande hela tiden. Nu har jag dock bättre enkätsystem och kan göra bättre redovisningar av dem. Jag kommer fortsätta skriva det jag alltid gör, vilket över tiden glider lite fram och tillbaka i fokus. Inget konstigt således.
Man kan amortera med "hit eller dit" pengarna. Det bygger styrka över tid.
Undrar om man inte skulle få en medianlön högre än genomsnittet i de flesta grupper man frågar på nätet, om det är frivilligt att svara.
Ska du inte fråga om läsarna kör bil bättre än medelsvensson också?
Fniss 😀
Enligt Reinfeldts senaste pamflett "Jobba till 75 – en bra början" borde vi ju snarare köra på fullt till beyond 75. Då borde det vara viktigt med löneökningar för att motivera personalen. Eller motivationen kanske är att pension avskaffas? Dessutom gör sig många företag av med 50+.
Jag tycker fortfarande att det kan vara svårt med vad som är lön eller inte. Även vid kontakt med myndigheter. Om man ex har eget AB. Om man tar ut 42 000/månad kr i ren lön. Sen väljer man en aktieudelning på 250 000/år i stället för lön. Var är då lön?
Om jag ex ska låna pengar på huset. Får jag då räkna med detta som inkomst?
Om jag däremot betala för någon samhällstjänst. Hemtjänst, underhållsbidrag ex. Då lär det ju räknas som inkomst?
Min erfarenhet är att bankerna är extremt styrda av anställningslön. Har AB och 42000sek/mån i lön och sedan 350000 i utdelningsutrymme som jag skjuter på framtiden med K10. Fick inte räkna med utdelningen som lön när jag skulle ta bostadslån.
Håller helt med. Det finns ju flertalet förmåner man kan ha som drar ned ens lön men som ändå ger ett mervärde (bil, pension, semester). Jag tror det stod i enkäten att man skulle räkna om lönen till en heltid, något jag tror flera här, ffa i den unga gruppen har missat.
Det måste väl vara något fel antingen på stapeln för bloggens besökare totalt eller den för män? De ser helt likadana ut, och stapeln för samtliga besökare bör rimligen vara lägre än den för män då kvinnorna drar ner.
Nope, 97% av respondenterna är män, så flera percentiler faller på samma siffra. Finns små skillnader.
Gruppen män var
31236
37821
45000
55000
72000
Gruppen samtliga var
31000
37500
45000
55000
72000
Gruppen kvinnor var
26900
33600
41150
49000
67200
I sig naturligt att det blir liten (ingen) skillnad i de övre percentilerna, eftersom kvinnolönerna är lägre.
Oj, om det är så skevt så förstår jag att det ser ut som det gör. Antog att det var obalanserat, men kanske 80-20. Att hänga här är ju det närmaste herrklubb jag kommer.
Väldigt konsekvent ger alla frågor om kön 95% män plus minus 2 procentenheter. Har gällt under alla år.
Förresten, hur många svar per åldergrupp var det? Och stämmer det ungefär med din tidigare uppfattning av åldersfördelningen på läsarna (jag antar att du haft den typen av undersökningar tidigare)? Det kan ju eventuellt ge en fingervisning på om det finns bortfall i vissa åldersgrupper i denna enkät, apropå systematiska felkällor.
16-24 endast 33 st
25-34 961 st
35-44 1368 st
45-54 609 st
55-64 186 st
Skulle säga att 25 – 54 är det datat som är mest signifikant.
Jag tog bort respondenter som inte hade någon lön, de inledande frågorna var för att fånga dessa. Där fanns det betydligt fler i åldern 16-24, orkar inte kolla upp hur många just nu.
Hej Lars
Du skriver "Orealistiska svar har strukits."
Kan du specificera vad du betraktar som ett orealistiskt svar? Skulle också vara intressant att se riktiga ytterligheterna, typ 1a respektive 99e percentil och min/max.
Genom att bara sträcka sig till 10-90:e percentilerna stryks per automatik en del orealistiska svar.
Alla svar som angett ental i lön har strukits, antagligen har dessa personer svarat i tusental, men jag strök dem ändå.
Alla månadslöner över 1 MSEK har strukits. Antalet över 500000 i månadslön var inte orealistiska. Oavsett påverkar dessa inte percentilerna nämnvärt, då de är outliers.
Nonsenssvar typ 89-årig kvinna med 150000 i månadslön har strukits eller 16-åring med 200000 i månadslön osv.
Lägsta månadslön jag tog med var 1000:- SEK, högsta 1 MSEK.
Tack. Låter rimligt