Stockholmsbörsen var uppe och vända på nivåer mycket nära all time high under dagen. En rätt radikal utveckling med tanke på hur sencykliskt vi är i konjunkturcykeln, och det finns en avsevärd risk att en och annan fartblind och oerfaren kommer bränna sig framöver.
Dagschart OMXSPI. |
Stockholmsbörsens breda index OMXSPI var intradag mycket nära all time high för stängningskurs, men föll sedan tillbaka något.
Det är förstås positivt och kul för de som fortfarande är inne på börsen, men efter att ha varit med om de stora cykliska nedgångarna ända sedan 1990-talet, så finns stor risk för fartblindhet hos oerfarna, som tror att börsen kan fortsätta uppåt och stanna där så här sent i konjunkturcykeln. Det är förstås inte annorlunda nu, även om vi kommit hit dopade av krisräntor under en högkonjunktur.
Fast visst verkar inget rå på börserna – inga handelskrig, inga krigsrisker Iran-USA, inga skuldbubblor, ingen inbromsande världskonjunktur. Frågan är om och vad som kan utlösa smällen den här gången.
Kliver man tillbaka och tittar på månadscharten för storbolagsindex OMXS30 ser det dock vettigare ut.
Månadschart OMXS30. |
Inte mycket har hänt sedan 2015, i de bolag med de största investerarna och den största genomlysningen.
Detta talar för att det bredare OMXSPI drivs mer av spekulation och dumma pengar, som drar upp aktiekurserna, medan storbolagen uppför sig mer rimligt konjunkturmässigt. Men så ska det väldigt mycket till för att dessa ska kunna spekuleras upp av privatpersoners pengar och blir värderingarna för höga blankas storbolagen ner.
Det är bara att gratulera de som tror sig vara bäst för att de ligger inne på börsen sent i en fallande konjunktur, som på något mystiskt vis ändå än så länge i år gett en av de bästa vårbörserna på decennier. Ni har förstås riskhantering och vet hur ni säkrar hem ohållbara uppgångar. Vore ju trist att som efter IT-kraschen behöva vänta cirka 15 år innan börsindex återhämtat sig, som OMXS30 ovan. Fast det gäller ju att vara långsiktig sägs det, och det är väl så att ni inte behöver pengarna på femton år antar jag? Ni vet säkert vad ni gör på ren skicklighet och har inte blandat ihop detta med tur.
41 kommentarer
Gjorde ett par spekulativa köp i några svenska banker pga de uppvisade väldigt bra (teoretisk) direktavkastning. Förväntade mig inte att aktierna kortsiktigt skulle vara gröna men ligger redan plus på innehavet. Det är typ omöjligt att inte tjäna pengar på börsen så länge rb håller igång!
Håller med. Uppgången har stökat till det när man satsar på utdelningsporföljer. Har börjat ta hem kursvinster >= 7 års utdelning och sålt av innehav som varit "långsiktiga". Då kommer ju direkt frågan: var man skall placera likviditeten…?
Månskensbonde: du kan swischa några tusen till mig om du vill! Sjuksköterskelönen är inget att hurra för.
Sandow: Efter att under våren fått se en del av sjukvården från insidan med en sjuk nära anhörig på NKS så önskar jag att det skulle vara möjligt. Du och dina kollegor gör ett fantastiskt jobb i vården och att ta hand om sjuka och deras anhöriga, alla dagar i veckan, dygnet runt.
Som 40-årig egenföretagare, ogift, skuldfri och utan barn ser jag mig själv som en nettobetalare till samhället. Visst – jag kommer behöva vård på äldre dar och lever fortfarande i tron på att samhällskontraktet som jag vuxit upp med och bidrar till fortfarande kommer gälla. Jag har dock inga förhoppningar på någon pension från det gemensamma.
Det är riktigt frustrerande att läsa om alla brister i samhällets grundläggande funktioner (vård, skola, kritisk infrastruktur, säkerhet och försvar som jag ser det) och samtidigt se på den egna deklarationen och företagets redovisning hur mycket skatt (i absoluta kronor) som betalas in varje år till statskassan och kommunerna. Det är oerhört provocerande att se hur dessa medel slösas bort på ren och skär idioti (elcykelavdrag – 368 MSEK betalades ut under 2018 enligt Naturvårdsverket och nu förslag på plastpåseskatt – något som bara jag tänker på det skulle kunna få mig att uppsöka en akutmottagning med katastrofhögt blodtryck och trauma).
Hade det varit möjligt att öronmärka mina och företagets skattekronor till olika ändamål skulle jag göra helt andra prioriteringar än dagens politiker och du tillsammans med dina kollegor skulle definitivt få den respekt och uppskattning ni förtjänar.
Tyvärr är det inte jag utan våra politiker som står för prioriteringarna och fördelningen av resurserna som drivs in. Problemet är främst på riksnivå eftersom kommunerna sitter med verkligheten utanför dörren och måste lösa alla dagliga uppgifter. Det är val igen 2022, men jag har väldigt litet hopp om att det skulle kunna göra någon förändring. Dystopen i mig ser endast en rensande lågkonjunktur á la 30-tal som det enda som skulle kunna göra någon skillnad och skaka om våra politiker och få ett omstöpt, fungerande samhälle igen. Om åren efter det kommer leda till en utveckling som Tyskland 1933 eller Iran 1979 vet jag inte, det känns som toss-up mellan dessa alternativ. Jag tror stenhårt att den nuvarande vägen som Sverige befinner sig i alla lägen kommer leda rakt åt skogen den dagen pengarna att fördela tar slut.
Önskar dig allt väl och att du i dessa sommartider själv får en avslappnande semester och dräglig arbetsmiljö på resurs-uttunnade akutmottagningar och avdelningar.
Månskensbonde jag är lite i samma sits som du, egenföretagare, 44 år iofs med barn. Statens skatteuttag från företagen är löjeväckande när man ser till hur de sköter pengarna. Jag brukar säga att jag anser att staten ska agera lite som ett försäkringsbolag. Vad jag menar med det är att endast de som är med och betalar ska kunna nyttja "försäkringen". Sen det faktum att man driver företag och som jag räknade ut får någon månad sedan att staten tjänar 7 ggr så mycket på mitt företag än vad jag själv gör. Vet inte vad man ska säga om det förutom att jag jobbar för att jag ska tjäna pengar inte staten, iofs är väl en harmoni bra men det borde i så fall max vara att staten tjänar lika mycket som jag gör på mitt företag.
Månskensbonde: jag blir också fullständigt vansinnig på slöseriet med det allmännas resurser. Kommunen jag jobbar för är nog som de flesta andra: pengarna betraktas som en outsinlig ström som man kan göra lite som man vill med. Opponerar man sig säger många: välfärden ska få kosta! Men om du bara visste vad det bränns pengar i onödan.
Tack för ditt stöd, det värmer!
Bra läge ja. Och för oss som varit med likt dig själv sedan 90-talet vet att det här minsann varit en ovanligt (orimligt?) lång uppgångsperiod. Att det kommer ett bakslag förr eller senare känns ganska så troligt. Om det sedan blir en mindre dipp likt asienkrisen 1998, en utdragen nedgång som 2000-2003, eller ett skarpt ras som 2007/2008 återstår att se — det är aldrig exakt likadant.
Den stora frågan är som vanligt om det finns något bra sätt att tajma denna, eller om det inte är bättre ändå att hantera sin risk genom att balansera sin andel aktier/räntor.
Som Stoffe nämner ovan visar bankerna hög direktavkastning, en stor varningsklocka! Det vore något helt otroligt om bankerna kan ge 7-8-9% direktavkastning, så antingen har vi vinstras (konjunkturras/bostadskris/finanskris) att vänta, eller så är bankerna på tok för pessimistiskt värderade…
Och återigen, för oss som varit med sedan 90-talet så vet vi att det knappast tog 15 år att komma tillbaka. Jag var någorlunda fullinvesterad år 2000, som tur (knappast skicklighet!) var inte i IT/teknik så det gick bra ändå. Ser man till breda börsen tog det sex år — inte femton — innan man var tillbaka igen — om man då antar att man gick all in i sämsta möjliga tidpunkt, mars 2000.
Pappa USA har väl gått urstarkt väldigt länge också.
Det med, såklart. Men ja, riskerna är inte att leka med, bland annat belåning / demografi / handelskrig… så nog borde vinsterna och värderingarna ner kanske. Det svåra är att man kunde gjort samma analys 2014 eller 2015, så är kanske enklare att bara jämna ut det hela med regelbundet sparande om man nu har 10+ år på sig. Börsen kan mycket väl ge nollavkastning på fem år, men nog plus på tio.
@Joakim: En sån här måste ju ändå vara det bästa för wealth preservation om man nu inte tror att det finns ännu fler ekonomiska klimat:
https://portfoliocharts.com/portfolio/permanent-portfolio/
Det är en typisk: "Jag tror inte att jag kommer att ha rätt om framtiden" portfölj efter en sån här lång bullmarket.
Ja, vi har varit inne på den innan. Om den passar din riskprofil ser jag inget fel med det. Tror dock en ännu enklare strategi kan vara 1/3 globala aktier, 1/3 svenska aktier, 1/3 räntor eller nåt i den stilen. Viktigare ändå är att man sparar och tar risk om man nu vill ha kapital som ökar i värde. Det blir nog bra.
@Joakim: 1/3 svenska aktier? Då spekulerar du väl i att SEK utvecklas åt andra hållet i en lågkonjunktur?
Jag nämner det bara som en möjlig allokering. Är hyfsat bra att ha tillgångar och avkastning i samma valuta som man har sina utgifter i, tycker jag. Svenska bolag på svenska börsen är dessutom ofta rätt exportinriktade och går upp när kronan är svag.
Men visst, man kan gå 100% globalfond om man nu vill det. Att spekulera i valutor, guld, bitcoin och andra icke avkastande tillgångar kan andra få leka med.
Att spekulera är väl att välja tillgångsslag tänker jag. Klart att aktier alltid går bäst på 100 års sikt men aktier går inte bättre än andra tillgångsslag på kort sikt och i och med en lång uppgång kanske det kan vara så att diversifiering i form av flera tillgångsslag inte är så pjåkigt trots allt. Men du har säkert rätt.
Har ingen permanentportfölj än. Däremot kör jag en 70/30 via lysa varav aktiedelen består ju av 20% svenska aktier. Den hänger snabbt med i nergångarna men desto långsammare med i uppgångarna. Får se vilken portfölj som levererar bäst på 5 år. En 70/30 eller en PP.
Kan säkert skilja nån procentenhet hit och dit, men 70/30 via lysa låter som att det kan funka på lång sikt utan problem.
Jag sparar genom att betala av huslånet, har IPS och ITP I breda indexfonder och en hel del övrigt sparande kontant. Inte så mycket i sedlar utan mest på bankkonton. Jag och frugan delar på pengarna. Ingen har mer än €100k per bank.
Visst missar jag vårens 20% uppgång men slipper risken. Kör hellre begagnad bil och servar själv för att kompensera.
Enda risken är ju om det blir en total kollaps a la Weimar och Kamratfuhrer Stefan den förste helt enkelt invaliderar kronan och ersätter den med den nya valutan Magda och alla besparingar försvinner eller tvångsinväxlas mot kamratcheckar som bara kan användas för att köpa bröd.
Ovanstående har ju i princip hänt i ett flertal Latinamerikanska länder.
Börsen klarar sig nog bra i en lågkonjunktur. Med räntan under noll% kommer nästa åtgärd för att hålla pyramidspelet vid liv kanske bli helikopterpengar som sedan kommer söka sig till mer värdebeständiga tillgångar.
Jag tänker mig ett scenario där Riksbanken arrenderar ett par UH-60 och Flodén & Ingves dumpar SEKetas sedlar över oss.
Hur länge tror du vi kommer ha negativa räntor då?
Inflationen har varit stigande under en sådär 5 års tid.
https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/finansiell-utveckling/inflationen/
Vi ligger över inflationens börvärde utan att riksbanken har rört justerat aktuatorn.
Och riksbanken är förvånad(eller låtsas vara?) över varför kronan är så låg, kanske dom ska titta tillbaka i sina böcker från grundkursen i ekonomi.
@Kent: Kvantitativa lättnader är också boven i dramat men räntan är väl färdighöjd för den här gången. Vi får väl se om vi kommer upp till nollan efter nästa högkonjunktur. Gissar på 0% i styrränta om 10 år.
I Riksbankens prognoser går inflationen ned något framöver, bland annat för att energipriserna nu tagits ner en aning. Till exempel var priserna januari 2018 -> januari 2019 kraftigt ökande, men maj 2018 -> maj 2019 var det +/- 0, och juni 2018 -> juni 2019 kan mycket väl ha slutat med minus.
Goofy, Jag gissar att du förlitar dig på att räntan inte höjs ifall konjunkturen viker ner? Det är väl en rimlig gissning men…
Kronan brukar falla gentemot de stora världsvalutorna när konjunkturen viker, det är inflationsdrivande.
Tror du att lågkonjunktur hindrar riksbanken att höja räntan om inflationen fortsätter stiga?
På 4-5 år har inflationen gått upp från att pendla kring nollan, för att nu pendla runt 2%. Extrapolerar man så har vi runt 4% inflation om 4-5 år. Ingen min profetia utan bara bara en tankelek.
Vad gör folk med sina löner om banken hindrar dem från att belåna sig högre för att köpa bostäder, bilar etc? Kommer dom börja amortera och spara på bankontot eller kommer dom svänga över till att öka sin konsumtion av billigare produkter? Sådana produkter som ingår i KPI-portföljen?
https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/finansiell-utveckling/inflationen/?graph=/15497/1,2/all/
@Kent: Jag tror faktiskt att SEK stärks vid nästa lågkonjunktur och då sjunker inflationen som ett resultat av detta. Svackan varar i 1,5-2 år och det rider Riksbanken ut. Möjligtvis sänker man lite till. DI skrev också en artikel om detta imorse.
Goofy, Har du nåt historiskt exempel på när SEK har stärkts mot omvärlden under en lågkonjunktur?
Eller är det annorlunda nu?
@Kent – negativa räntor och hög inflation ingår i planen för att inflatera bort skulder och dina besparingar så att du inte kan gå i pension.
Om 10-20 år kan vi inleda en ny kreditexpansionsdriven supercykel.
@Kent: Orkar inte leta exempel men jag kan nämna att jag trodde på negativa räntor innan dom infördes och berättade det till mina kollegor som dumförklarade mig och sa att jag var extrem och att det inte finns några exempel från historian på negativa räntor. Vad har vi nu? Was this time not different? Eftersom kronan nu försvagats i högkonjunktur och inte i lågkonjunktur som i normalfallet så tror jag på det omvända men det är bara en vild gissning. Tror inte på en stor förstärkning dock.
@Anders Nilsson: Kan mycket väl vara så. Vi behöver få fler pensionärer att arbeta då vi föder för få barn i hela Europa. I alla fall om vi ska ha kvar välfärdssystemen. Blir deras besparingar värdelösa gynnar det samhället då dom tvingas arbeta in i döden. 🙂
Goofy. Det där med för få barn är inte det fake ?
@Turboprop: Inte i Europa. I EU-28 ligger vi på 1,58 barn per kvinna. Allt under 2,00 betyder att befolkningen minskar samtidigt som vi blir allt äldre.
Q2 rapporterna om orderläget i de konjunkturkänsliga branscherna kommer ganska snart. Det lär ge en fingervisning.
Det har vart en fantastisk tid för oss långsiktiga placerare på börsen. Redan 2013 hörde jag att börsen var övervärderad. För de som "väntat" in den stora kraschen har mycket avkastning gått förlorad. Bara i år min portfölj upp över 500 000 kr. Jag funderar fortsatt vart ni som står utanför börsen placerar era pengar?
Madrassen såklart.
Rent tekniskt kan ju detta vara en "dubbel-topp". Spekulerar naturligtvis men, som sagt, rent tekniskt!
Ser inte bra ut för Sverige och Europa med ett ECB som har slut på bränsle för stimulans av en ekonomi som saktar in från låg nivå, USA har växt stadigt och trots det har nu mer ledig kapacitet på arbetsmarknaden där Sverige har fortfarande i det närmaste full sysselsättning trots en svag ekonomisk utveckling och en ränta som ligger stadigt på bottenkänning, USA har nu möjligheten att sänka räntan och ge tillväxt och börs näring.
Sverige behöver reformerad arbetsmarknad med mindre offentliga medel och inte full sysselsättning som mål oavsett hur svag eller stark ekonomin är om man eftersträvar högre tillväxt.
Inte särskilt bra att köpa bort omvandlingstrycket på arbetsmarknaden om man vill få fart på tillväxten, politiskt omöjligt givetvis så det är bara att tugga vidare på låg tillväxt.
Det som förvånar mig är att börsen fortsätter upp trots att kronan den senaste tiden mrant stärkts.
Annars så är det ju just den svaga kronan som hållit börsen uppe, ur internationellt perspektiv så har OMX varit usel, medans US börsen gått fenomenalt ur svenskt perspektiv,
S30 Har ju typ gått sidledes senaste 4 åren (var ju 1730 i 2015) själv är min långsiktiga portfölj i div räntor och råvaror (mycket silver). Den kortsiktiga lekportföljen har jag dock kul med (mest certifikat med osund hävstång)
Inväntar valet i USA innan jag ändrar min långsiktiga portfölj.
Om du undrar, så blir Trump omvald. Osvuret är såklart bäst. Men det blir han.
Varför just silver?
Svårt att dra i gång en lågkonjunktur om inte USA är med på det hela. Trumps kraftiga sänkning av bolagsskatten har hållit gång saker på övertid där borta.
Att vi skulle få ett bear market rally efter nedgången i höstas var väntat. att det skulle stiga så här högt, det var oväntat.
Amerikansk PMI är dock på väg ner:
https://tradingeconomics.com/united-states/business-confidence
Cornu kan lika gärna krypa till korset. Tjatat om bostadsbubbla i 10 år nu och haft fel, tjatat om att folk bör gå ur börsen i 5 år nu och haft fel.
Så innerligt glad att jag inte lyssnat på han och skapat mig en förmögenhet.
Till sist får han väl rätt, som en gammal kråka som kraxat högst och tappat rösten….
@Mr Perfect: Vet inte hur man definierar en bubbla längre men vi har däremot höga priser på bostäder i vissa områden. Däremot finns det billiga alternativ i hyfsade områden.