Sedan första juli måste vårdföretagare betala icke avdragsgill moms på inhyrd personal, medan landstingets sjukvård slipper detta. Konsekvensen ser ut att bli att sjukvården på främst landsbygd och glesbygd tvingas lägga ner, då de inte kan ta kostnadsökningen för personal på 25%.
För vänsterpartiet är det viktigare att det inte sker vård i privat regi, än att sjuka får vård alls. |
Inhyrd vårdpersonal ska alltså kosta 25% i icke avdragsgill moms för privata utförare av vård. Det handlar om hundratals, kanske tusentalet vårdcentraler runt om i landet som får kraftigt höjda kostnader, utan att de får mer betalalt från landstinget för utförd vård.
Främst drabbas vårdcentraler och andra sjukvårdsinrättningar på landbygden och glesbygden, då dessa dels ofta privatiserats eftersom landstingen inte orkar med att driva dem och rekrytera personal. Dels för att dessa i stor utsträckning just måste ta in tillfällig hyrpersonal, eftersom de har svårt att rekrytera fast anställda. Och så här i semestertider slår detta förstås ännu hårdare, medan patientgrupperna förstås inte blir friskare bara för att det är seemster.
Enligt fPlus uppger Svenskt Näringsliv att 64% av vårdföretagarna måste anlita hyrpersonal för att klara verksamhetens olika specialistkrav. Hälften klarar inte grundbemanningen utan hyrpersonal och 16% överväger nu att avveckla verksamheten.
Kort sagt riskerar var sjätte privat vårdcentral och specialistklinik att lägga ner på grund av momsbestraffningen. Hur exakt detta ska öka tillgänglighet och minska vårdköer inom sjukvården är oklart.
Riksdagen, undantaget Vänsterpartiet, vill att det ska tillsättas en utredning om det hela. Vänsterpartiet skiter i patienter på landsbygden och i glesbygden – viktigast är att inga privata företag utför vård – men en utredning kommer förstås ta lång tid, och med uppföljande lagförslag så kanske det hela kan vara åtgärdat nästa mandatperiod. Vårdmomsen finns dock inte i JÖK:en, så här har den socialistiska regeringen ett utmärkt tillfälle att ge något till Vänsterpartiet, nämligen nedlagd sjukvård på landsbygd och glesbygd, med tillhörande sämre folkhälsa, ökade transporter och ökade vårdköer som resultat.
49 kommentarer
Mer sjuka som inte blir behandlade kommer ju i förlängningen leda till att fler blir fattigare i Sverige, vilket leder till ökade röster på Vänstern. Genomsnittssvensken är inte smart (Och hälften är dummare än det…).
Mig veterligen är det ännu ingen moms på anställd personal. Skulle det kunna vara ett alternativ?
Anledningen till att man måste hyra personal i sådan utsträckning är att ingen vill blir anställd på Vårdcentralen tex i glesbygden för att det är just glesbygden.
Ett alternativ skulle ju kunna vara att man hade en anställd pool av "reseläkare" i landstingen som tjänsgjorde på olika vårdinrättningar under olika tider.
Nackdelen då är att kontinuiteten för patient-läkare inte blir så bra.
Men om du folk inte vill bo på landet så…..
Nej det är ju det som är problemet i glesbygd, svårt att hitta personal som vill vara fast anställda där.
Pengarna måste in och detta var väl ett kreativt sätt. Tror inte att det är det sista vi kommer se.
Fast det är ju det som inte sker, pengarna kommer inte in om verksamheten upphör.
Richsrd – man drömmer som vanligt. Förbjud skolor i privt regi så höjs kvsliteten på den kommunala skolan, typ.
Vänsterns resonemang är relativt. Tar man bort privata alternativ blir det offentliga bäst…
Vad är bakgrunden till det där?
Låter lite udda.
En dom i högsta förvaltningsdomstolen.
https://slf.se/nyheter/skatteverkets-stallningstagande-betraffande-moms/
Att det främst skulle drabba glesbygden som Cornu påstår känner jag inte källan till.
En kvalificerad gissning är väl att andelen inhyrd personal är högre på landsbygden, jag tror iaf ingen politiker skulle vilja göra ett antagande om motsatsen i en debatt.
Tänk allt snack om hyrläkare, stafettläkare etc, handlar mest om landsbygd.
Jag jobbar inom Vårdcentralsektorn för landstinget och det vi ser är att det är landsbygden som måste ta in hyrdoktorer just pga att de har svårt att rekrytera.
En anledning till detta är att man inte vill bosätta sig i landsbygden och då är det svårt att anställa.
En annan anledning som drabbar den offentliga vården (det är därifrån jag hört detta) är att de kan inte anställa genom att locka med lön eftersom lönespannet inte får vara för stort mellan personer inom samma "lönebox".
In intressant sidoeffekt är att den upplevda kvalitén från patienter sammanfaller väldigt bra med antalet hyrläkare. Ju flera hyrläkare desto sämre upplevd kvalitet.
Detta ingår i planen att göra landsbygden obeboelig så att folk drivs in till städerna. Man gjorde samma ssk på 60- och 70-talen fast då med direkta nedläggningar. Allt för att hålla bostsdspriserna i tätorter under armarna.
Robert Mugabe och andra har provat att tvinga ekonomin dit den inte vill gå. Brukar sluta på mindre trevligt sätt.
Är det nåt du läst i Sions vises protokoll kanske? Är det rymdödlorna nu igen?
Ben – nu är du bara ointelligent. Redan på 60-talet kallades AMS för "Alla Måste Söderut". Det fanna en plan att lägga ner mindre orter för att forsla den ofta outbildade arbetskraften söderut till tillverkningsindustrin.
I Danmark har man på samma sätt planerat att stänga Jylland. Man har på fullt allvar diskureat att stänga hela byar och centralisera verksamheten. Det är i Sverige vi har svårt att diskutera sådant här.
Det finns relativt få Mosaiska trosbekännare i Sverige och ännu färre Sionister, så jag tror vi kan räkna bort dessa. Nej, detta är en helt hemmakokad historia.
Till sista vill jag bara påminna dig om att konsensus idag är att "Sion Vises Protokoll" är en förfalskning.
Spännande, var kan jag läsa denna plan? Kan du länka?
Nu får man ju inte länka på Cornusblogg, men Aftonbladet 15 januari 2015 skriver:
"Skolorna riskerar att stänga – då lovar danskarna göra barn"
Norska Kommunal Rapport skriver 9 juni 2010 i inlägget "Ikke gjør som Danmark" att "De som bor på landet, er de store taperne. Nå er de sure, når de ser hvordan skoler, barnehager, biblioteker og administrasjon blir sentralisert, mens alt visner i landsbyene."
Du kan lätt Googla fram dessa inlägg. Det finns alltså ingen konspiration av män i kaftaner och långa lockar utan det är en pågående urbanisering vi ser.
Men man kan ju i kristider hänga på och göra det lite jobbigare på landsbygden, t ex genom att skatta bort förutsättningarna för bra lokal vård. Det är snarare gemensamma intresen än äldre män som håller hmeliga ritualer i källarlokaler som ligger bakom det här.
Expressen hade igår en feature tyvärr bakom betalvägg om social export. Dvs att dyra storstadskommuner försöker trycka på för att få folk som lever på bidrag att bosätta sig i glesbygd. Detta innebär alltså att man medvetet dumpar de olönsamma på ställen med lägre kostnadstryck och givetvis en större segregation.
Sedan om du inte vill kalla detta en konspiration är väl ok men helt klart så leder alla aktiviteter sammantaget till att småstäder och landsbygd utarmas.
Så… Det är alltså en internationell plan eftersom du blandar in andra länder? Men jag kan inte läsa den nånstans eftersom den är hemlig, eller?
Ben, kalla det viljeinriktning om du har svårt för ordet plan.
Fast det är ju två helt skilda saker.
Jag är tvivlande till att det finns en plan eller ens en viljeinriktning till att tömma landsbygden på folk.
Det är nog mer att alla offentliga verksamheter vill spara och effektivisera och landsbygden är alltid ett bra ställe att börja på då det är färre som drabbas ( det vill säga färre som protesterar).
Det finns heller ingen övergripande plan på hur man ska utveckla landsbygden någonstans utan alla inblandade överlåter det på någon annan.
Och det tillsamman med att den rikstäckande median oftast skriver om landsbygd enbart i samband med sport eller brott ( förutom något smågulligt pittoreskt reportage av någon vikarie under sommaren).
Detta tillsammans med lite fler saker leder till en nedåtgående spiral som ingen med makt bryr sig om att bryta.
(När jag skriver landsbygd så menar jag landsbygd, glesbygd, småstäder eller mindre kommuner).
Och när det gäller Sions vises protokoll är det ingen förfalskning, utan ett plagiat av en skrift författad av fransmannen Maurice Joly och var riktad mot Napoleon den tredje.
Och det finns inga rymdödlor, dom är numera naturaliserade ödlor som bor i Hollow Earth.
Sssch, Det är roligare med en internationell hemlig plan. Bortförklara nu inte paranoida hallucinationer med förment rationellt agerande.
Förlåt, tänkte inte på det.
Den hemliga planen att stänga landsbygen finns implicit via det faktum att centralbyråkrater, tex förvaltningsrätten själva bor i större städer och för egen vinnings skull fattar beslut som suger ut landsbygden.
Skönt, då vet vi att riksdag och regering alltid tar beslut dom är bra för Sverige. Domcborbju här och då finns det en implicit plan att gynna Sverige. Alltid.
Jag tror den som bestämt den här tolkningen på skatteverket är mot privatisering i vården per se och utnyttjar sin sits. Alt ministerstyrena i bakgrunden. Det är ingen lagändring utan en ny tolkning.
Uppsala får det inte kul tyvärr 😞. ”I Region Uppsala drivs nästan hälften av vårdcentralerna i privat regi och därtill finns annan upphandlad vård som regionen »värdesätter högt«.” Läkartidningen
Mödravården är till störst del skött av ett privat företag (en barnmorska). Den mottagningen är fantastisk och de har små marginaler.
Problemet gäller ju inhyrd personal, som Ben-Hur säger, det gäller ju inte på egen anställd personal. Några kommer att få problem som behöver folk men som inte kan fylla ut en heltidstjänst, men framför allt så tror jag att vi kommer att se ett skifte från bemanningsföretag till att vårdföretagen tvingas anställa personalen själva i någon form av pool-funktion eller deltidstjänster.
Så länge det finns en möjlighet att få till det så att man i slutändan som vårdbolag kommer att tjäna pengar så kommer man att lösa det, att man sen klagar lite i början för att livet med lite mer komplicerat är ju helt naturligt.
Det här problemet har man på sätt och vis redan löst i de landsting som kämpar för att minska inhyrd personal. Man anställer samma gubbar och gummor på timme istället. Tekniskt sett anställda istället för inhyrda, men jobbar bara några dagar per år, när de själva vill.
På så vis kan politikerna säga att man minskat antalet hyrpersonal, och ökat antalet anställda.
Kostnaden för förbrukningsvaror är förstås något helt annat.
Den stora anledningen till att hyrpersonalen inte vill bli anställd ens för kort tid är att man mister skatteeffekten som egenföretagare.
Tjänar man som överläkare redan ca 1 milj om året hos sin ordinarie arbetsgivare så är det inte särskilt attraktivt att jobba extra och skatta det som lön. Bättre att stoppa in det i sitt AB, ta lite utdelning och låta resten vara pensionskapital.
Kan man verkligen göra så? Hade jag som privatanställd gjort något liknande hade jag blivit avskedad. Finns det verkligen ingen konkurrensklausul hos landstingen?
Re. Carl-Fredrik
Är du avundsjuk? Bättre då att de flyttar utomlands och tjänar 2-3 miljoner om året med lägre skatt?
Klart där finns konkurrensklausul men den gäller inom samma landsting. På andra sidan landstingsgränsen så får du lov att jobba extra för då konkurrerar du inte om samma patientunderlag.
Hade det varit helt förbjudet med extraknäck på ledig tid skulle vården haverera totalt….
Funns det inte beordra övertid?
Varför skulle det finnas konkurrensklausul? Är det landtingspolitruker som sitter och leker företag (för att de inte är kapabla att driva ett själv)?
RE: Carmania
Skulle det gälla generellt att alla kvalificerade och högutbildade skulle flytta utomlands för att de där kan få högre lön och lägre skatt skulle stora delar av Sveriges näringsliv haverera liksom skattebasen som landstingen ekonomi bygger på.
Vi har idag en av världens högsta läkartäthet men minst antal läkarbesök per läkare. Erbjuds man då möjligheten att relativt fritt extraknäcka utanför sin ordinarie arbetsgivare ger det knappast något incitament att öka produktiviteten i sitt normala arbete.
Visst de ordinarie lönerna för läkarna kan vara för låga men lösningen kan rimligtvis inte vara extraknäck utanför sin ordinarie arbetsgivare utan istället ställa krav på ökad produktivitet inom sitt ordinarie arbete. Sedan kanske de ordinarie lönerna för läkare inte är konkurrenskraftiga men då åtgärdas det problemet på ordinarie sätt inte med pseudomarknader.
@CarlFredrik Jag jobbar redan maximalt antal timmar övertid som ATL lagstiftningen medger och det gör många med mig. När då arbetsgivaren lägger ut kompensationsledigt för all övertid så läggs den då ingen vill vara ledig.
Det är väl några som försöker runda detta och kalla det förmedling.
Men så klart det ligger en V-slöja över detta. Samtidigt har inte regionerna råd att höja antalet fast anställda då det medför många andra långsiktiga åtagande. Tillfälliga tilkskott som vårdmiljarder kan inte användas för anställa fast personal då pengarna är tillfälliga.
Det blir alltid knepigt när momsen betalas innan slutkonsumenten, moms är en konsumtionsskatt. Iofs så hamnar förstås momskostnaden ändå hos konsumenten i priset på varan/tjänsten när dessa handlar momsbefriad vara/tjänst.
Ofta blir 6 % moms något billigare för konsumenten än ”momsfritt”, beror förstås på företagets kostnadsbild inköp/löner mm.
När momssatsen är så ohemult hög som i Sverige blir diffen mellan att låta egna anställda göra ett jobb betydande jämfört med att köpa det från ett annat företag.
Hyr- läkare, sköterskor etc får väl erbjuda sina tjänster direkt som timanställda, även detta borde kunna ske med hjälp av förmedlingsföretag.
Men även det kan ”lösas”. I fastighetsbranschen som t.ex. Brf görs det momspåslag på typ timanställda som anlitas för något uppdrag. Troligen något som genomdrivits av de stora fastighetsförvaltarinstitutionerna som Riksbyggen, HSB etc.
Med syftet att ”anställda” inte ska bli mycket billigare än att köpa från förvaltningsbolagen.
Troligen bättre om det varit 6% moms på bostäder sjukvård, tandvård mm och inte ”momsfritt” som idag, det hade blivit en jämnare marknad mellan att anställa eller köpa in från externt bolag.
Vänsterpartiet ser det kanske som att fler ssk och läkare inte får jobb hos privata vårdgivare och att de då lättare kan anställas inom skl till låga löner. Kill the competition.
Nja, anställda hos privata företag är ju fortfarande momsbefriade. Så man kan ju fortfarande välja att vara anställd hos Aleris utan någon ekonomisk effekt.
Jo jag vet men privata vårdgivare kommer att dra ner på tjänster för att klara den ökade kostnaden. De hyr in i ganska stor grad och påverkas mycket av momsändringen. Personalens arbetsmiljö blir sämre. Kanske cheferna snålar med vikarier fast det verkligen behövs osv. -> hej skl era tjänster ser helt plötsligt bättre ut. Jag skulle vägra en arbetsplats där jag ofta blev beordrad ex.
Jag jobbar som hyrläkare i Norge just. Här fick man för sig i mars att avskaffa rätten för läkare med utbildning utanför Norge att jobba som husläkare. Självmord mtp att 2/3 av sommarvikarierna då inte kunde bli anställda. Man tog tillbaka lagändringen i början på Juni. Kanske blir samma här.
Ännu ett exempel på dålig beskattning som driver samhället åt fel håll.
Jag tycker vi borde minska skatter på arbete och tjänster och öka skatterna på energi och råvaror.
Tjänstemomsen kom in via EU, om jag minns rätt.
Så, dagens uppmaning till läsarna: Aktivera er också politiskt och driv på bättre lagstiftning, så får vi bättre politiker och bättre framtidsutsikter.
En liten känga till Cornu – spotta inte på alla politiker, det finns faktiskt en del som gör ett riktigt bra jobb och drar åt bra håll. Uppmuntra hellre bloggens läsare att aktivera sig och dra med. Jag tror att det kan bli en positiv politisk kraft av den här skaran engagerade medborgare… 🙂
Bara jag får bestämma allt då blir det bra.
Har själv provat hyrsvängen som hyrläkare på mindre sjukhus. Den stora anledningen till att många enbart jobbar som egna och hyr ut sig är att landstingen är fruktansvärt dåliga arbetsgivare.
De privat drivna vårdcentralerna har ofta lättare att rekrytera personal.
Att straffa ut med moms kommer ge den vanliga effekten-personalen drar vidare och patienterna står kvar.
I min mening borde vi öppna upp för privat drift på bredden. Det norska husläkarsystemet är ett föredömme. Ja det kostar men det levererar.
Grunden till beslutet om att införa moms på vårdtjänster är en fråga i Storbritannien, Målet Horizon College (C-434/05, EU:C:2007:343), där man frågade sig om utlåning av lärare omfattades av moms. Någonstans går skiljelinjen om en vårdpersonal är "vårdpersonal och därmed momsbefriade" eller att anse som vilken konsulttjänst som helst och därmed belagd med moms. Dvenska högsta förvaltningsdomstolen har då med hänvisning till det brittiska målet ansett att hyrpersonal alltid är "konsulter" och alltså inte "momsbefriad vårdpersonal".
Aningen stretchat kan jag personligen tycka. Det mest upprörande är väl att privata vårdgivare måste betala momsen som en extra icke avdragsgill skatt emedan offenliga vårdgivare får kompensation av det offentliga för samma tjänst. Det bryter mot alla regler om konkurrensneutralitet kan jag tycka.
Sedan hör det till faktum att den svenska vården är otroligt taskigt organiserad. "Läkarbristen" i Sverige hade inte varit någon brist om organisationen inte varit så dålig. En läkare i Tyskland eller annat valfritt EU-land hinner 3-4 ggr så många patienter som en svensk offentlig läkare. Oftast samma läkare hela tiden. Här har faktiskt Leif Östling rätt. "Vad fan får vi för pengarna?"
Korrigering: Momsen är avdragsgill som kostnad, men ingenting man kan få tillbaka genom att ansöka om återbetalning
Jo, att staten magiskt producerar en vård i världsklass åt medborgarna är en av de centrala bitarna i kommunisternas lögnaktiga propagandabygge, och har så alltid varit. Därför måste alla alternativ förintas.
Danskarna gjorde faktiskt precis så på Grönland på 70-talet; lade ner all samhällsservice i småbyar, så att befolkningen var mer eller mindre tvungna att flytta in till jättelika hyreslängor i Nuuk. Gick inte så bra, direkt.