ÖB meddelade på ett seminarium på soldathemmet i Visby att antalet värnpliktsubildade per år kommer mer än dubblas till år 2021, och Aftonbladets Anders Lindberg konstaterade att Socialdemokraternas ovilja att finansiera försvarsberedningen beror på interna falangstrider inom socialdemokratin. Man samtidigt ska komma ihåg att M+KD:s försvarsbudgethöjningar ligger fast och ökar de kommande åren, vilket bekräftats av JÖK:en med C+L.
ÖB Micael Bydén, Svensk Tidskrifts Amanda Wollstad och Aftonbladets Anders Lindberg. |
I dagarna ska 2700 värnpliktsutbildade (“rekryter”, som de kallas av ÖB) muckat från sin utbildning.
ÖB meddelar att Försarsmakten i år av egen kraft ökar utbildningskullen till 4 400 och år 2020 till 5 000. År 2021 ska hela 6 000 kvinnor och män påbörja utbildning. Man tittar också på att återinföra utbildning av värnpliktiga befäl, motsvarande de tidigare KB/PB-utbildningarna. Denna expansion ska alltså ske av egen kraft, dvs inom lagd budget.
Man ska komma ihåg att det är M+KD:s försvarsbudget som gäller, och den ökar till cirka 72 GSEK år 2022 från 53 GSEK 2018, eller en ökning med 36%. Inga indikationer finns på att Socialdemokraterna avser att ändra denna budget, då detta ingår i JÖK:en med C+L.
Däremot har det i samband med försvarsberedningens slutrapport framkommit att Socialdemokraterna inte vill finansiera det försvar som samtliga partier kommit överens om, vilket ledde till att de borgerliga partierna hoppade av.
Socialdemokratiska Aftonbladets ledarredaktör Anders Lindberg sade på samma seminarium att det handlar om interna falangstrider inom Socialdemokraterna, som hindrar full finansiering bortom år 2022. Men tills dess kommer Försvarsmakten kunna fortsätta sin återrustning. Det behövs knappast 6 000,värnpliktsubildade rekryter, eller ca 6% av en årskull ungdomar, om året till nuvarande organisations volym.
Frågan om finansieringen handlar snarare om vad som händer efter 2022, men då har vi ett nytt riksdagsval, vilket gör att det blir en val- och regeringsfråga med fortsatt svenskt försvar.
Vilka som tillhör falangen inom S, som inte vill försvara svensk frihet, demokrati och nationellt oberoende, och därmed sin egen existens som regering, är oklart. Det förmodas bland annat vara katastrofen till utrikesminister Margot Wallström och finansminister Magdalena Andersson, men går inte att bekräfta.
31 kommentarer
Att det handlar om en intern strid inom s är nog ganska tydligt, försvarsministern hade ju en artikel i DN debatt i fredags som prisade Sveriges försvarssamarbete med andra länder och då de borgerliga är för NATO-medlemskap så ät den knappast riktad mot dem utam snarare inåt.
Ang att de som inte vill skjuta till pengar så handlar det nog mindre om förräderi och mer om underskattning av behovet. ("Det fixar sig", "FN kommer att hjälpa oss" osv.)
Det behövs väl ingen djupare analys för att begripa vilka som ligger bakom motståndet i landet, kanske dags för en nygammal regering, vad kan gå mera fel än nuvarande!?
Tycker du Anders Borg var försvarsvän? Odenberg avgick ju t o m på grund av hur de sparkade på försvaret, väl?
Han menar nog att vi ska återinföra viggen i försvaret. Den var ju Bröderna Lindqvists paradnummer i nygammalt.
Men om vi ska prata allvar så finns det nog inte många finansministrar i världen som tycker om att ge försvaret vad det begär. I övrigt liknar väl situationen den som fanns i början av kalla kriget där Erlander, Fm och ÖB var för NATO medan Utrikesministern (Unden), var emot.
Precis så. Maggan tycker nästan säkert likt Borg att pengar till försvaret knappast är det viktigaste utan vill förmodligen ge pengar till kommunerna istället.
Förslag: (S) kommer överens med (L) och (C) om att riva upp avskaffandet av "värnskatten", som då används till att öka försvarsanslagen till beredningens nivå.
Knappast. Avskaffandet av värnskatten är en så symboliskt viktig fråga att L aldrig släpper den.
Du tror inte det kan bli nån fastighetsavgift som ryker?
Jag tror inte man gör mer än små förändringar i skattenivåerna under resten av mandatperioden, lite uppknuffad skiktgräns, avskaffad värnskatt, lite mer åt pensionärerna osv. Men större förändringar får vänta till 2023 eller nåt, efter breda skattereformssamtal, och då blir det högre fastighetsskatt, avskaffade ränteavdrag, högre skatt på konsumtion, kanske liten putt uppåt av kapitalskatten, och (i nån form) något lägre skatt på arbete.
Joakim Persson: Givet mandatfördelningen i Riksdagen och det därav för svenskt vidkommande för närvarande något okonventionella regeringsunderlaget så är jag böjd att instämma i Din förmodan. Detta dock måhända inget principiellt hinder för Kommuner och Landsting att skruva upp skattesatserna contra behov … i alla fall i de kommuner och landsting där det ses som politiskt genomförbart.
Hur länge ska vi behöva vänta innan konsumtionsskatt i from av CO2-skatt tas fram. Perfekt sätt att införa egen tull (utan EU:s inblandning) på varor tillverkade med stor andel förbränning av kol i tillverkningsprocesserna.
Den får du vänta på tills det finns ett system för att beräkna skatten som håller gentemot WTO eller EU.
Höjda skiktgränser för fastighetsavgiften bör vara politiskt möjligt.
Det är ett mysterium varför det är så svårt att peta ned ränteavdraget 1%-enhet?!!! Varför inte bara sänka det varje år med en eller en halv procentenhet?
Det är svårt att göra det för det finns en rätt stor mängd hushåll som inte klarar ökade kostnader, likadant med fastighetssavgiften. Så de söker efter den magiska åtgärden utan inlåsning och marginaleffekter som inte slår mot de ekonomiskt svaga t.ex barnfamiljer i början av bostadskarriären.
Fast hushållen i stort har inte i modern tid betalat så liten andel av sin inkomst i ränta. En nedtrappning med någon procentenhet om året vore inte alls svår att genomföra och knappast betungande.
De flesta ja, men rätt många har dåliga marginaler. Kanske en kombination med något slags jobbskatteavdrag för lågavlönade.
"Bland samtliga tillfrågande uppgav 11 procent att de skulle ha det mycket svårt eller omöjligt att hantera en ökning av räntekostnaderna med 5 000 kronor. "
https://www.di.se/nyheter/okad-rantekanslighet-bland-svenska-hushall-enligt-matning/
Kan överskottet av rekryter som utbildas vara för att skafga en reserv?
Skadar inte att kunna rotera personal vid en längre konflikt som i Ukraina, nej.
Rekryterna utgör ju också ett ganska bra rekryteringsunderlag för anställning i FM. Uppdaterade på det senaste inom FM, man kan välja ut de bästa och mest motiverade och pusha dem att söka anställning etc. Jag killgissar faktiskt att detta kan ha varit ett tungt vägande skäl till att återinföra vpl. öht.
På tal om Ukraina så är det nog inte helt osannolikt att det blir en FN-insats där förr eller senare, i vilken Sverige kommer ha ett relativt stort ansvar.
Det blir väl en handfull majorer med kikare och arga lappar, som i Ossetien och Georgien. Ryssland sitter väl i säkerhetsrådet och kan blockera de insatser de inte vill ha?
Det rör ju sig sakta åt något håll i Ukraina. Med en oerfaren underhållare som president och med ukrainska drönare som ständigt decimerar antalet rebeller i frontställningar hade väl Ryssland för några år sedan passat på med en typ vår/sommaroffensiv.
Ett svaghetstecken av Ryssland alltså. Det lär kosta skjortan för Ryssland att hålla igång rebellerna som inte producerar något vettigt i en rumpregion som inte heller har någon direkt fungerande ekonomi.
Ambitionen 2014 att i ett slag ta över de delar i öst och syd av Ukraina där en majoritet talar ryska gick ju åt pipan. De "oroade medborgarnas insatser" blev ju fiasko i både Kharkiv och Odessa samt fler viktiga städer.
Status idag är att Kreml är avskytt av miljontals människor med ryska som modersmål i Ukraina, ett grobiöst misslyckande av Ryssland vi i Väst inte alltid ser vidden av. Sanktionerna fortsätter att sarga den ryska ekonomin och rebellstyret med civilsamhälle i fejk-Novo-Rossija kostar skjortan.
Rysk fall back strategi i detta läget lär vara att försöka bli av med sanktionerna men att få behålla Krim. Resten är förhandlingsbart.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rumpregion, syftar du på Donb-ass?
@Ben: Majorer med kikare och arga lappar? Jag tror jag känner till en sådan som just sagt upp sig från sitt gamla jobb.
Fyndigt gbdcrvx 🙂
@Abbe: Tveksam till om det vore inrikespolitiskt möjligt för Ukr att ge upp Krim. Ett tillbakadragande från Ö Ukr skulle dessutom göra att RF tappade en hävstång i Ukr vilket gör det mindre troligt.
Vi får verkligen hoppas att det inte blir en FN-insats i Ukraina…..
En vettig insats i Ukraina skulle vara att återställa ordning och driva tillbaka Ryska förband till eget territorium, men ett sådant mandat skulle givetvis blockeras av Rysslands Veto…
En insats med syfte att hålla nuvarande gränser skulle enbart gynna Ryssland som idag binder upp stora delar av sina resurser i kriget i Ukraina, resurser dom då skulle kunna använda för invasion av ännu ett grannland medan FN vaktar de annekteringar och erövringar de hittills gjort i Ukraina.
Abbe… Den här konflikten handlar inte om Ukraina mot några missnöjda medborgare….
Det är ett regelrätt krig där Ryssland angripit Ukraina utan nationalitetsbeteckningar….
Tror du inte att Ukrainas pansardivisioner slagit några missnöjda bönder utan någon ekonomi och beväpnade med hö-gafflar inom ett par veckor?
Nääää… Ukraina slåss mot en fiende med "system av system" varav många aldrig exporterats från Ryssland.
Man kan inte som missnöjd medborgare gå på deras motsvarighet till ICA och köpa stridsvagnskompanier, raketartilleribrigader, luftvärnsbataljoner, mm…
Och hur skulle dessa missnöjda bönder ha råd med det, även om det så gick… köpa dessa förband för 100-tals miljarder och dessutom kunna utbilda sig själva på det under 10 år ?
Att det skulle bli någon överproduktion av soldater är nog inte troligt. Våra Hv förband omsätter ju ca: 10% årligen, vilket ger ett behov av minst 2000 friska armar och ben. Dessutom lider ju de flesta Hv förband redan idag av betydande vakanser. Utöver det, är det sagt att numerären skall öka ytterligare framöver. Sammantaget, betyder det, att Hv nog kommer kunna svälja kanske ytterligare 1000 soldater. Detta är då hälften av dessa 6000 utbildade. Sedan återstår frågan, hur vi skall få in dem i Hv. Jag har sagt under många år, en kärna av frivilliga och resten pliktas in och krigsplaceras i Hv. Men det är ju förstås som att svära i kyrkan.