Ser ut som att tidigare inlägg på bloggen om möjliga stora prishöjningar från första juli inte var fel ute. Två läsare har gett exempel.
![]() |
Hjertmans höjer priserna. Läsarfoto. |
Det har alltså börjat rinna in prishöjningar vid halvårsskiftet. Ovan är det båttillbehörsfirman Hjertmans som höjer sina priser.
En annan läsare rapporterar om 8-20% i prishöjning på en restaurang:
“En enklare asiatisk buffé-restaurang i Göteborg där jag åt lunch idag, hade höjt sitt rabatterade pris från 99 till 119 (+20%) och från 119 till 129 utan rabatt (+8%).
Gissar på att deras snitt intäkt per besökare ökat 15%, alltså något mer än Ingves påstodda KPI ökning.
Frågade om det var mest valutaeffekter men tydligen så var det också drivet av höjda råvarupriser i euro, speciellt på grönsaker.
“Personalen påstod att så mycket som 50% av deras kostnadsbas nu var råvaruinköp.”
Finns kanske fler exempel. Tidigare blogginlägg om en möjlig ketchupeffekt av den senaste året kraftigt försvagade kronan, var baserat på att underleverantörer annonserar prishöjningar från halvårsskiftet. Det går inte att absorbera valutakursförsvagningen hur länge som helst, i synnerhet inte om även konjunkturen viker och det blir dubbel påverkan på lönsamheten. Lättare absorbera försvagad valuta, så länge branschen har stark konjunkturvind i segel, och med tillväxt.
På onsdag ska Riksbanken lämna sitt räntebesked. Ingen tror att de kommer höja, och nya KPI(F)-siffror finns oavsett inte. Och Hjertmans prishöjning kan väl via substitutionsmetoden bytas mot att man skaffar sig ett annat fritids- och semesterintresse än segling?
Har du några exempel på prishöjningar nu i juli?
48 kommentarer
Tycker det är väldigt bra att tex hjertmans skriver varför de tvingas höja.
När kronkursen kommer på tal på jobbet så rycker de flesta på axlarna för de ska inte utomlands eller är inte utomlands så länge, och tror därmed att de inte drabbas.
Hurra, nu bilr Ingves glad! Riksbankens förtroende för inflationsmålet upprättshålls och vi slipper sådana där livsfarliga prissänkningar
Det är naturligtvis osunt att manipulera med statistiken och därmed skapa en illusion av ett samhället utan/ nästan utan inflation. Vi börjar betala priset nu men det kommer antagligen bli värre. Vår ränta motsvarar inte ekonomins styrka. Därför placeras pengarna i dollar. Vår riksbanks ränta borde rimligtvis ligga något över Dollarn och Euron med tanke på valutarisken.
Snyggt, Sverige har blivit ett lågpris alternativ som semestermål i sällskap med Turkiet mfl.
Äntligen har man råd att semestra här hemma i Sverige 😉
Jaså jobbar du i DK?
Börsen och bopriserna (i Skåne) upp i år igen och Cornu fortsätter att tjata om att allt ska gå åt helvete, när ska ni börja genomskåda detta.
Han kanske ska byta spår och snacka försvaret eller ngt för ekonomiska prognoser har han ju inte haft många rätt i.
Låter mest som om du försöker övertyga dig själv mer än oss andra. Jag ser att det är din rädsla/oro som talar. Blundar du tillräckligt länge kanske orosmolnen försvinner, eller inte.
Vi lever i en internationell värld. Ur euro/dollar perspektiv har vi redan haft ett rejält ras.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Greenious: Jo SEK fick absorbera en stor del av bostadsbubblan denna gången. Skönt att raset är över.
Goofy: Ja, svårt att tänka sig ett ras som skulle vara lättare att klara av för de som äger bostäder, än det vi haft.
Det är väl mest synd om de som har tänkt att gå i pension någon gång i framtiden.
För den som gått i pension är den senaste uppgången otroligt positiv. Det är bara om det blir en större nedgång som den som nyligen gått i pension (eller snart vill gå i pension) får det tråkigt.
Den svenska börsen är alltså upp 22% i år hittills i SEK (SIXPRX), samtidigt som kronan är ungefär 3% svagare mot USD och EUR hittills i år. Lite väl bra faktiskt, borde växla ner eller gå mot minus, men även i det fallet kan det ha varit en helt OK affär att ligga i riskabla tillgångar…
Vad jag vet skriver jag och säger på mina föreläsningar att bostadsmarknaden i Malmö-Skåne skiljer sig mot resten av landet, på grund av helt annan dynamik. Ser inte vad problemet är.
Jag jobbar i DK och då och då hör man på jobbet om "hur billigt det är i Sverige", både med bostäder och annat"… Liknande resonemang gäller väl för Bohuslän/Värmland, många norrmän kommer och spenderar i Sverige. Jag tror detta med gränshandeln innebär en inte obetydlig "broms" för att SEK skall sjunka ytterligare.
Mats: Exakt! Sen så kliar sig vissa idioter i huvudet och undrar varför bopriserna stiger mest i ”StorMalmö” i hela Sverige.
Ett tips: läs de konjunkturkänliga branschernas börskvartalsrapporter som kommer om några veckor.
Läs då särskilt orderläget.
Eftersom jag är intresserad av retrodatorer så har jag en längre tid observerat hur retrodatorer stigit kraftigt i pris i euro/dollar, men fortfarande har ganska låga priser i sverige. Orkar man finns det mao pengar att tjäna på att köpa i sverige och sälja internationellt.
Än så länge ser jag också att datakomponenter och tillbehör till stor del verkar ha valutasäkrats och priserna i sverige är därför väldigt konkurrenskraftiga jämfört med resten av europa trots copyswede och kemikalieskatter, förr eller senare kommer dock verkligheten ikapp. det kan bli blodigt..
Jag har en fullt fungerande Amiga 500 (uppgraderad till 1 MB RAM) med Commodore-monitor och en jäkla massa disketter med både programvara och spel. Vad kan man få för sånt?
Vi får byta dator var femte år i stället för vart tredje. Vi har i stort sett de datorer vi behöver, man klarar sig med en tio år gammal för vardagsbruk.
Om man inte spelar avancerade datorspel, så klarar man sig väldigt länge på en 5-10 år gammal dator. Stor skillnad jämfört med t ex 90-talet eller början av 00-talet.
Jag köpte precis en ny speldator. Framför allt är grafikkorten löjligt dyra, även de som ska vara budgetalternativ.
Rimligt och bra!
Alla prishöjningar räknar de nog bort på scb. Ingves lär reagera med vanlig teatermin… ”VA! Ingen inflation!? Ja men då håller vi räntan ett tag till”. Han och kollegorna är glada och stolta på jobbet.
Sen spelar det inte så stor roll vad som är sant och inte. Så länge räntan kan få vara negativ.
Mitt första inlägg!
Hur vore det om företagarna och firmorna istället bara för att slappt och nonchalant föra vidare prishöjningarna ut till kund, såg om sina egna processer och effektiviserade dessa?
Och på så sätt neutraliserade flukturerande priser på insatsvarorna..
mvh
Så du antyder att marknaden har en inbyggd lathet och att det är hur lätt som helst att effektivisera i Sverige?
Hej Nathan,
Bra första inlägg. Exemplifiera gärna och förklara vad butiken och restaurangen ovan ska effektivisera för att kompensera för högre inköpspriser pga svag SEK?
Det går inte bara att ta bort kocken och servitören lika lite som det går att ta bort plocklager och/eller butik samt butiksmedarbetare. Större butikskedjor har sedan 90-talet jobbat med kontinuerliga effektiviseringar i både supply chain och inne i butik. Det som provas i butik idag är tex inventering via robotar.
Om du har förslag som på kort tid skulle effektivisera dessa branscher med 10-20% så kan du snabbt bli miljardär. Så starta bolag och börja kapitalisera på dina ideer.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är mycket enklare att höja priset så länge hela branschen gör samma sak.
Dessutom exemplen ovan har nog redan låga marginaler och inte så mycket att effektivisera. Alternativet lägre löner eller mindre personal blir antagligen svårt med facket för i alla fall restaurangen och lokalen lär inte bli billigare för någon.
Pratade med min lunchrestaurang igår, han kommer höja med 6% när han öppnar igen i augusti. ”Allt har blivit dyrare”
Inte helt relaterat men en ny rapport om hur kemikalieskatten påverkat elektronikbranschen. http://www.elektronikbranschen.se/wp-content/uploads/2019/07/HUI-Prisbildning-p%C3%A5-hemelektronik.pdf
Såg att Dacia Duster idag kostar från 109 000 kr, var inte så länge sedan den startade på 99 000 kr…
Mina inlägg syns en liten stund, sen försvinner de?
Påminner om att vitlistan först uppdateras i morgon em. Ännu ej vitlistade kommentatorer dyker upp i morgon således.
Dyker ej vitlistad upp i listan av nya inlägg. Såg något från en Osquar där som sen inte fanns att hitta.
För du någon statistik över vitlistan? Antalet vitlistad bör ju stabilisera sig efter en tid.
Om man jobbar på ett internationellt företag och potentiellt har möjlighet att få betalt i euro, finns det några risker med det då? Måste jag få lön i det land som de har säte i, eller kan jag fortsätta få lön i Sverige och betala skatt osv här?
Tillägg: Får rysstroll betalt i rubel även om de bor i Sverige? Frågar åt en vän.
(Rubel från EFTER revolutionen alltså.)
Efraim: Det hela blir beroende av var Du är mantalsskriven … Sverige eller utomlands! Om du är skriven utomlands och har din lön från utländskt företag så är det inte längre en svensk angelägenhet. Om du är fortsatt skriven i Sverige med utländsk lön från utländskt företag så beskattas Du i Sverige i enlighet med gällande regler om dubbelbeskattningsavtal etc etc
Min kommentar verkar inte ha publicerats från imorse, men jag tänkte bara påpeka att lunchpriser i Göteborg (och säkert i andra städer med) alltid blir högre på sommaren, antagligen för att turister är beredda att betala mer.
Rent spontant tänker jag mig att eventuell inflation borde synas hos donken mfl tydligare än random restaurangkjedja.
Det finns ju Big Mac-index.
Ja, och där är ingen deflation kan man lugnt säga.
1986 16,5 Förändring(%)
1987 16,5 0
1988 18,5 12
1989 21 14
1990 24 14
1991 26 8
1992 25,5 -2
1993 25,5 0
1994 25,5 0
1995 26 2
1996 26 0
1997 26 0
1998 24 -8
1999 24 0
2000 24 0
2001 24 0
2002 26 8
2003 30 15
2004 30 0
2005 31 3
2006 33 6
2007 33 0
2008 38 15
2009 39 3
2010 48,4 24
2011 48,4 0
2012 39,97 -17
2013 41,61 4
2014 40,7 -2
2015 43,7 7
2016 45 3
2019 53 18
Prisutvecklingen på GB/Unilevers Magnum ligger en bra bit över KPI. 2014 21 kr, i år 24. Dessutom säger mitt ögonmått att glassen har krympt.
Nätavgiften till Eon verkar man inte vilja ha med i KPI.
Har vi lika opartisk statistikmyndighet som Argentina hade, månne?
Även tiggarna utanför matbutikerna ber om mer pengar än vanligt då de har fattat att de får mindre för pengarna i Rumänien
Rolex höjde priserna hos svenska återförsäljare med cirka 5% i mitten av juni. Går förstås inte att säkert hänföra helt till valutan, men motsvarande höjning har inte gjorts internationellt mig veterligen.
Min dotter har fastnat för en gosedjursserie med stora ögon som hon börjat samla på. Hon har nu under en längre tid sparat pengar till en av de största djuren i serien. Därför har jag hållt koll på vad de kostar. I början av året kunde man hitta dem för runt 310 kronor. För någon månad sedan kostade de 329kr på Lekia. Idag kunde hon äntligen köpa men då kostade de 349kr.