Samtliga stora börsindex i USA slog rekord och gjorde all time high med fredagens börsuppgång. För oss svenskar kan det även vara intressant att guldpriset i SEK per gram också gjorde rekord i veckan som gick.
Veckochart Dow Jones Industrial Average. |
Fredagen slutade med en bred uppgång i USA, vilket också ledde till börsrekord i samtliga större amerikanska index – S&P-500, Russel 3000, NASDAQ Composite och till och med gamla sega Dow Jones Industrial Average.
Börserna har dock inte rört sig särskilt mycket sedan förra året, utan man kan fortfarande anse att detta är en sidåtgående rörelse. Dow Jones är exempelvis upp cirka 2.7% sedan januari 2018 i amerikanska dollar. Bättre i SEK, förstås, pga den fallande svenska kronan.
Så här sencykliskt är det förstås inte hållbart, men samtidigt inte ovanligt att se börsrekord.
Någonstans måste man ju nå högsta punkten innan det vänder ner igen. En skillnad mot 2007 är att
man då hade bubbelrekorden från IT-bubblan i närtid, och därmed inte nödvändigtvis gjorde all time high, men även den gången fanns det förstås en topp i börscykeln.
Dow Jones Industrial Average gick +1.52%
NASDAQ Composite +1.01%
Russel 3000 +0.70%
S&P-500 +0.78%
Uppgången drevs alltså av storbolag och teknologi, om man vill förenkla, medan bredare index inte gick lika starkt.
För oss svenskar var det rekord i guldpriset i veckan på 431:33 SEK per gram i torsdags.Veckan stängde på 426:88 SEK per gram.
Det blir mycket intressant att se utvecklingen framöver. Förr eller senare tar fear över från greed, och köptrycket flyttar sig till obligationsmarknaden och guldet. Ett alternativ är förstås att börsen aldrig mer faller, utan bolagen istället blir högre och högre värderade i ett sedelpressdrivet pyramidspel. Fast sådant har aldrig hållit på för evigt, för den reala ekonomin utanför finansmarknaderna knackar på.
73 kommentarer
Det är i obligationsmarknaden som det största köptrycket varit i år.
Om nu trycket skulle öka ännu mer framöver kan vi se fram mot ännu lägre räntor world wide.
Vilket i sin tur minskar avkastningskraven på aktier, vilket drar upp börsen.
Fantastiskt. Vad som än händer stiger börsen.
Så kan det bli eller inte.
Fascinerande att ränte- respektive aktiemarknaden har så olika syn på framtiden. Räntemarknaden har prisat in nån sorts lågkonjunktur. Aktiemarknaden har prisat in något annat.
Nej, men räntan är ju tänkt att sjunka vidare nu medans aktierna är den alternativa placeringen som som sagt får minskade avkastningskrav.
Med det sagt så går väl de som vill in i ränta in så fort det går, och vill man trejda, ja, det finns ju mycket köpare av kapital helt uppenbart oavsett vilka de nu är.
Aktier drivs upp av bristen på alternativ, som ni är inne på. 10 års glidande P/E-talsmedelvärde på USA-börsen ("CAPE10") ligger nu på omkring 31, vilket är historiskt högt — den enda berättelsen som motiverar är just förväntningar om permanent lägre realräntor, vilket i sig borde vara förväntningar på kass framtida tillväxt, vilket borde dra ner företagens vinster…
Fascinerande som Stefan säger.
Nu får vi se om det blir Japanification av Europa.
Götebosske fastighets- och börsmagnaten, tillika, enligt uppgifter i skvallerpressen, Blondinbellas pojkvän, Erik Selin, 51 år (god för över 20 miljarder kronor, en förmögenhet han skapat från 0), säger i Dagens Industri angående Stockholmsbörsens värdering: ”Värderingen är rimlig. Det ser ganska bra ut i omvärlden.”
Skillnaden mellan Wilderäng och Selin beror förmodligen lite grand på vilket perspektiv man har. Selin köper för att äga för alltid. Han är dålig på att sälja. I Selins ögon är det inte en dålig affär att köpa tillgångar nu och äga i 10-30 år. Wilderäng däremot vill maximera avkastningen på kanske 1 års sikt. Därav de olika slutsatserna om köp/sälj.
Att värderingen är rimlig har Erik rätt i om man utgår från kända fakta. OMXS30 delar ut ca 4% så någon hög värdering är det inte. Nu är dock börsen ett spel på framtiden så om börsen är högt eller lågt värderad vet vi först efteråt med facit i hand.
Wilderäng skriver böcker. Selin köper fastigheter. Som att jämföra Agatha Christi med Warren Buffet typ
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Avsaknaden av strategi är ett tydligt tecken på att framtiden är oviss och att saker kan skiter sig ordentligt.
”Vi har ingen strategi och inga affärsplaner eller budgetar, vi kan alltid göra bra affärer som dyker upp. Bristen på strategi är en klar fördel över tid”, säger Erik Selin bestämt.
Tack, Stefan. Som sagt ser jag ingen som helst anledning att jämföra mig med Selin.
Det där är bara bullshit, klart han har en strategi. Dock tror jag inte han förvirrar sig i excelark som är värd noll i slutändan utan kör en avsevärt större bild i huvudet.
Det han menar är väl antagligen att han tar tillfället till en bra affär om den dyker upp.
Strategin är ju uppenbart att ha nosen framme och en vindmätare.
@Stefan Östergren: Absolut, han har säkert en holistisk bild och en tydlig strategi. Men att som en framgångsrik fastighetsmagnat inte ha ett tydligt fastighetsfokus i sin uttalade strategi, säger kanske något om Eriks framtida förväntningar på den högt värdrade fastighetsmarknaden.
Det enda Selin har sagt är att de borde varit ännu mer aggressiva med facit i hand. Ingen hade räknat med denna utveckling på obligationsmarknaden.
Selin började på fastighetsmarknaden efter 90-talskraschen, och har sedan bara agerat i en starkt trendande marknad med stigande fastighetspriser och sjunkande räntor.
Visar på hur viktigt timing är. Och att man inte har facit på sin storslagnehet förrän marknaden väl vänder.
Wikipedia beskriver hans fastighetsimperium som "högt belånat". Vet inte om det stämmer, men det fungerar utmärkt när marknad och räntor går åt rätt håll.
Exakt. Känns som jag tjatar ihjäl folk gällande obligationsmarknaden men det är den som styr den framtida utvecklingen på fastighetsmarknaden.
Vet inte om jag håller med Wikipedia. Balders mål är minst 40% soliditet samt max belåningsgrad 50%
Iaf Selins/Balders strategi torde väl vara uppenbar. Låna pengar för att köpa fastigheter. Skriv upp värdet på dessa fastigheter. Låna pengar mot det nya högre värdet, och köp nya fastigheter. Upprepa.
Med mark-to-hank kan detta hålla på för evigt, så länge man kan betala räntorna och alltså inte belånat sig för högt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Eh, va? Varför jämför du mig med "placeringslegenderna"?
Stefan började. Men du är ju själv legend så tycker det är rimligt iofs.
Gå ut i solen, umgås med din familj, vänner eller något. Du verkar ha problem.
Tack för omtanken!
Så lite så. Du verkar behöva lite kärlek.
Umgås med dina lokala legender utan tänder. Återfinns oftast i centrum på en bänk med en öl.
Hmmmm så du menar att han ska (park)benchmarka sig och slå bärsrekord istället?
Veckans bärsrekord var rekorderligt.
Nu är ju politiken sådan så vad ska man säga? Just nu kalkyleras det med väldig positiva tankar om aktier vs ränta
Konjunkturnedgången har svårt att få fäste.
Italien hade en teknisk recession förra året. Tyskand var nära en och Storbritannien ser ut att få negativ BNP i Q2. Tycker det hela liknar Japan. Deras BNP-tillväxt har legat runt nollsträcket i 30 år, men arbetslösheten har hållt sig i schack.
Lågräntepolitiken leder till stagnation.
Det är på sikt mycket värre än en djup lågkonjunktur och en rejäl börskrasch. Det senare tar vi oss ur, men en stagnerad ekonomi fortsätter bara på, årtionde efter årtionde. Det går att bryta förloppet med höjda räntor och utslagning av zombieföretag, men det vore politiskt självmord för de som sitter vid makten att driva fram och centralbankerna är bakbundna att fatta sådana beslut själva.
Exakt vad är fel med Japan? Har svårt att köpa att deras utveckling är kass.
Samhället stannar in, t.ex. få nya fina byggnader eller ökad automatisering. Dyrare för dem att semestra utomlands.
Det är som att leva kvar på 90-talet medan resten av världen går vidare. Finns så klart undantag, t.ex. smartphones finns ju även där, men på det stora hela är det stagnerat.
Har du bott eller bor i Japan?
Stefan, du får komma ihåg att japanerna slutat föda barn, så BNP per capita ser ju bättre ut än BNP, och det är BNP per capita som räknas för vanligt folk, medan rent seekers vill ha en större ekonomi att profitera på. I själva verket får man ju mångfaldigt bättre om befolkningen inte ökar, t ex mindre trafik på vägarna etc.
Och innan någon "ba, japanerna föder visst barn", så var det en retorisk formulering, inte en exakt beskrivning av verkligheten.
Intressant att Portugal, Italien, Spanien, och Grekland har ännu sämre nativitet än Japan med 1,37 barn per kvinna. Hur påverkar det ekonomin egentligen på kort och lång sikt? Barn är ju rätt kostsamma och torde bidra till att de ekonomiska hjulen hålls i rullning.
Vad som är fel med Japan? Dom är ju om möjligt mer sexuellt pervertade än britter och ryssar, men det har kanske inte så mycket med finansmarknaden att göra.
Är de även värre än tyskarna? Du som är påläst och allt.
Deflation är väl förödande. Men om vi antar ett ”Japanscenario”, vad ska men investera i, mat och energi?
Tråkigt att du inte hade någon framgång hos Japans mammor när du var där.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jake.
Vad är bättre i Sverige kontra Japan?
Knappast någon utanför ankdammen som tycker Sverige har högre anseende än Japan.
Svagt ökande eller fallande KPI är inget problem. Problemet är snarare att man tror det är undergången, vilket leder till en felaktig penningpolitik.. Fallande priser gör att folk får över pengar att köpa annat i ekonomin.
Vi är redan i ett japanscenario. Tyvärr finns det noll sjukdomsinsikt. Folk har tagit tillväxten för given och fattar inte vad stagnation leder till på sikt. I slutet av 1800-talet hade Argentina en BNP/capita som USA och högre än de flesta europeiska länder. Dubbelt så hög som Sverige. Deras ekonomi stagnerade sen och vår BNP/capita är idag 3-4 ggr så hög.
När det gäller investeringar, handla aktier i länder som inte stagnerar. Hade du varit argentinare 1895 och köpt aktier på NYSE, så hade din förmögenhet ökat även om landet du bott i gått kast.
Därmed inte sagt att du ska investera i USA. Japanscenariot kommer troligtvis drabba även dem.
Du svarade inte på frågan. Har du någon praktisk erfarenhet av Japan? Typ åkt deras tunnelbana som alltid går i tid eller ätit deras mat som är överlägsen den svenska?
@Stefan – Jag bodde och arbetade i Japan i början av millenniet. Redan då slogs jag av hur japanerna skaffade hund i stället för barn. Idag slås jag av hur många äldre man ser och hur samhället verkar gå på tomgång. Besöker landet frekvent.
Bilindustrin har stora problem med konkurrenskraft. Maten är god om du betalar men dyr och det finns mycket skräpmat också.
@Ben – japanerna är inte perverterade, de har bara en annorlunda syn på relationer med yngre flickor…
Sedan är det ju svårt att förneka att åldrandet hos den japanska befolkningen är ett problem. Googla "Akita bank" och ta er en funderare.
Vad är problemet med Akita Bank? Ställ den i relation till europeiska banker.
@Stefan Östergren: Sverige som ekonomi samt vad vi åstadkommit som land är att betrakta som en fis i rymden i jämförelse med Japan. Per capita finnas det säkert många saker i flera kategorier som kan betraktas som bättre i Sverige, men vad som anser bättre är ju högst subjektivt. Jag trodde vi kunde enas om att decennium av deflation har en del negativa konsekvenser för ekonomin och samhället när skulderna är höga? Sen är jag uppriktigt intresserad av att försöka förstå vilka investerings som kan vara bra i ett ev ”Japanscenario”. Jag tänker att energi är en väsentliga källan till det mesta och därför är en bra investering. Även mat men också div företag som hjälper till med kostnadseffektivisering eller företag som är bra på att hålla ner sina egna kostnader kan bli framgångsrika. Effektivisering är kanske nyckelordet i Japans ekonomi? När du har begränsad ekonomi finns det inte utrymme för avarter – tunnelbanor som inte håller tiden eller dålig mat)
Energi är den väsentliga källan till allting
Jake.
Vad jag vänder mig mot är att Japan i princip alltid utmålas som ett typ u-land i svenska ögon. Ständigt detta "titta på Japan och se hur dåligt det går"
Vad gäller investeringar finns det massvis med framgångsrika företag både i Japan och Sverige. Det som alltid gäller är starka kassaflöden och starka balansräkningar.
Vad mat och tågtider har i en diskussion om ekonomi att göra förstår jag inte.
Om en ekonomi är stagnerad, så går alla sektorer dåligt. Om det vore så att en sektor växte, så skulle den isf. och ta över hela ekonomin på sikt och göra landet till en tillväxtekonomi igen.
Mat och tågtider är i högsta grad relevant för att kunna mäta en befolknings levnadsstandard. Men återigen, du har svenska glasögon och då är Japan uppenbarligen ett skitland.
Det var inte så att maten eller tågtiderna var sämre när deras ekonomi växte så det knakade på 70- och 80-talet.
Ledsen, ser inte relevansen.
Låg nativitet under en längre period leder till stora problem med tiden. Japan är uppenbarligen rätt nära nu. Men även vissa europeiska länder kommer att få det svårt. Sverige ligger ganska ok på 1,9 men behöver bättra sig. I längden leder det till kollaps att ligga under 2. Kan till viss del mitigeras med import, men man riskerar då att ursprungskulturen och dess särdrag utplånas med tiden, det blir ett annat land.
Prognoserna är väl att jordens befolkningstillväxt ska avstanna helt innan år 2100. Är det total kollaps för hela mänskligheten som väntar då eller kommer det problemet lösas så småningom också?
Menar inte att någon ska kunna svara på det men har svårt för det typen av säkra påståenden. Många "omöjliga" problem har lösts genom historien så det går nog att hitta en utväg för detta också.
Stefan har en poäng här, tröttsamt att se Japan utmålas så negativt.
Som noterat är livskvalitén skyhög. Nära nollrisk att utsättas för brott, tågen går i tid (när svenska inte går alls). Posten levererar allt (utan att stjäla det) och den japanska posten kan dessutom erbjuda kylpost, dvs en obruten kylkedja (iaf när jag bodde där).
Inte ekonomi, visst, men livskvalitet.
Sen är Japan lite mer "nettat" än Sverige. Det är tex inte ovanligt att ett syskon (eller tom enda dottern) avslutar sin anställning för att olönat ta hand om de gamla föräldrarna. I Sverige är apparaten att kvinnan fortsätter lönearbete och hemtjänst etcs kallas in.
Det är absolut inget fel på japansk levnadsstandard eller livskvalité. Att gå ut på stan utan att bli misshandlad eller rånad är sas "priceless".
> Inte ekonomi, visst, men livskvalitet.
Men det är ekonomi vi pratar om och allt annat lika så har utebliven ökning av BNP/capita de senaste 30 åren varit en otrolig förlust.
Japan var ett av världen rikaste länder för 30 år sedan. Schweiz, Luxemburg, Sverige och Japan låg i topp.
Nu är Japan på 30-35 plats, ungefär som Malta.
@Stefan – Akiya bank skall det vara. Den där med tomma och övergivna fastigheter.
@Kille på cykel – har du arbetat i Japan förstår du vad jag talar om. Ha ett liv är ett okänt begrepp i Japan.
Och jag gillar ändå Japan. Men de har fruktansvärda problem med demografin och ekonomin.
@ Herr Nilsson, visst finns det ett starkt grupptryck att inte gå hem före chefen, men min uppfattning är att detta (och de sk livstidsanställnigarna) har fadat ut lite på senare år. Uppsidan av hårt arbete är ju tex extremt god kundservice, som japanerna är experter på. Tror ett svenskt besök på Willys loggar lika mycket väntetid i kassan som ett års japanska inköp, särskilt om något knasar.
Den japanska ekonomin har varit i recession i nästan trettio år, var femte intern i japanska fängelser är en pensionär som stulit mat för att inte svälta. I Tokyo finns det speciella tunnelbanevagnar för kvinnor eftersom japanska män anser sig har rätt att våldföra sig på kvinnliga passagerare. Sedan har vi naturligtvis landets stora statsskuld och den mäktiga maffian.
Jag är övertygad om att hade Japan legat i MENA eller Syamerika så hade aldrig så många skribenter försvarat landet så som nu sker här ovan!
Lite vågat, kanske, av en svensk att kritisera Japan när det gäller sexuella övergrepp , med tanke på Sverige groteska våldtäktsstatistik och usla lagföringsprocent.
Det har förekommit några fullbordade våldtäkter på besökande japanskor i Sverige, men jag kan inte dra mig till minnes att några svenskor blivit våldtagna i Japan. Det kan kanske finnas några svenskor inom "serviceindustrin" (brukar vara svenska "lantlollor") som ligger i farozonen, men överfallsvåldtäkter är extremt ovanliga i Japan.
Pensionärerna stjäl oftast inte av svält utan för att de vill komma in på fängelset. Tråkigt, men kanske lika bra (och billigare) än svensk åldringsförvaring? De får trevliga kompisar och kan vara nyttiga (tillverkar oftast stolar el dylikt som allmänheten inbjuds att komma och köpa direkt på fängelset).
Det är närmast komiskt hur stort det svenska egot blir när Japan kommer på tal. Vi får väl se vem som kommer ut bäst om 10-20 år..
Guldbolagsaktierna har överlag inte hängt med guldets stigande trend. Marknaden verkar inte tro att 1400 USD är hållbart. Jag tror de har fel och är fullt investerad inom guldet, men även koppar. Om guldet håller 1400 när Da Boyz return from Da Hamptons i början på september så tror jag att sentimentet ändras. Guld noteras på rekordnivåer i valutor som CAD och AUD och guldbolag med utgifter i dessa valutor borde värderas högre.
Jag sålde min högst tillfälliga guldfond för två veckor sedan, mer för att ta hem vinsten än att jag tror något om framtiden för guld. Men Guld är ju tillflyktsort för de som tror att det skall gå dåligt. Det tror inte jag så länge USA tuffar på. Sen finns det alltid något som producerar något som går bra även om det mesta går dåligt. The trend is your friend…
"Men Guld är ju tillflyktsort för de som tror att det skall gå dåligt."
Det stämmer inte riktigt. Tittar vi de senaste 20 åren så har SIXPRX avkastat ungefär som guld gjort i USD trots "goda" tider.
Nä jag kanske överdrev en smula. Helt vanliga spekulanter som jag hamnar ju där till slut. Min första guldaffär, som gav 20% på 3 månader. Lätt att fastna för sånt och vilja försöka igen.
Om man tittar på guld i sek, borde man inte jämföra med aktieindex omräknat till sek också då? Det är väl det som är relevant för oss som bor i Sverige, det är väl där jag är tveksam om mina egna pengar om det egentligen är ränta eller aktier i usd(och andra som euro) som är bäst.. I nuläget har jag mest ränta
Jaha, all-time High på amerikanska börsen och +18 % på svenska börsen bara i år.
Cornu som tjatat i flera år att man ska sälja allt.
Tänk så fel han hade, hoppas ingen här lyssnat på hans tips och sålt för sisådär 5 år sen. Till sist får han väl rätt, som
en kråka som kraxar mest.
Varför ljuger du?
T ex här ser lvriga att jag 2015 fortfarande sade köp på börsen. https://cornucopia.cornubot.se/2015/02/konjunkturmodellen-haller-fortfarande.html
Det är inte fem år sedan.
Sälj kom först 2017. https://cornucopia.cornubot.se/2017/02/riktig-saljsignal-pa.html
Således kan Mr Perfect avfärdas då han far med aktiva lögner.
NY Fed modellerar risken för recession till knappa 33%, vilket är det högsta på 12 år.