Statligt ägda bostadsbubblebanken SBAB sänker sina långa bolåneräntor, efter att räntorna på bolåneobligationer har fallit. Uppenbarligen vill marknaden fortfarande låna ut pengar till den svenska bostadsbubblan, men det kan också vara ett utfall av att pengar börjat röra sig bort från andra marknader, t ex börsen. Vad har du själv för bolåneränta?
Lägre låsta räntor. |
SBAB:s upplåningskostnader har alltså fallit och man sänker räntorna på bolån med 2 – 10 års bindningstid. 2-årsräntorna sänks med 0.10 procentenheter, och sedan med stigande höjningar för längre löptider. Som mest sänks tioårsräntorna med 0.40 procentenheter, och ligger nu på 2.49%.
Orsaken är alltså fallande marknadsräntor på långa bolånepapper, eller översatt till ekonomiska ökad efterfrågan på bostadslåneobligationer.
Det betyder i sin tur att pengar lämnar något annat. Exakt vad kan man diskutera. Kanske är det vinsthemtagningar på börsen, som nu vill in i något som anses vara tryggt. Trots allt går det inte att komma undan sina skulder som privatperson i Sverige, och mycket tryggare än så kanske det inte kan bli? I sämsta fall får fogden tvångssälja bostaden och lösa lånet, och banken sedan förvandla eventuell restskuld till ett blancolån.
De allra flesta i bolånekollektivet har dock rörlig 3-månadersränta idag, men man kan idag binda räntan på åtminstone två år till lägre ränta än rörligt. Å andra sidan låser man därmed in sig i en amorteringstakt och hos en specifik bank.
Vad har du själv för bolåneränta, och hur stort är ditt lån? Svara nedan.
SBAB har för övrigt också återigen öppnat för flytt av bolån från andra banker.
Nedanstående är reklam i samarbete Compricer, där du kan jämföra bolåneräntorna mellan olika banker, belopp och med olika löptider.
59 kommentarer
Ja, ganska intressant kroniskt sjunkande ränta i hela västvärlden. Får se hur länge det varar.
Alla centralbanker kommer att trycka ned räntor. Pengar kommer att flöda till börsen och höja kurserna till oanade höjder. Det spelar ingen roll att den riktiga ekonomin försämras. Någon gång kommer korrigeringen, men det lär dröja.
Blir intressant att se vad Riksbanken hittar på nu när vi fortfarande har negativ ränta. Känns som att man behöver stödja kredittagarna ännu mer. En ny bostadsprisboom kanske vore välkommet.
Räntorna sjunker pga att FED ändrat sin räntekurva, svårare än så är det sannolikt inte.
Då sjunker dom snart ännu mer när även Riksbanken ändrar sin räntekurva och börjar prognostisera positiv först om 20 år.
Du har ju typ haft rätt exakt hela tiden gällande räntor.
Ännu snyggare är den prestationen då de flesta hävdat motsatsen.
Svårt att veta när du är ironisk. Du har också haft rätt när det gäller USD och bostadspriserna.
jag är inte ironisk i det här fallet.
Och hade man haft tillit till sina egna prognoser så hade jag varit rikare idag.
Däri ligger problemet. Väldigt många som "har rätt" tjänar inte ett öre på det, eftersom man inte tjänra pengar på att skriva kommentarer på Internet.
Nej det är bättre att vara bloggägare och tjäna stålar på det.
Obs, absolut ingen kritik mot bloggägaren för tydlighetens skull.
Men sen så skriver jag inte kommentarer på en blogg i syfte att tjäna pengar utan det är mer ett allmänt intresse (eller oro) för ekonomiska frågor. Kul att ventilera lite.
Exakt så. Mycket värre med de som hela tiden ska haussa sina egna innehav.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ja, Joakim har haft rätt hela tiden kring detta, inkl en viss Tony Visvjic, men han har jag inte sett här på länge, han köpte kanske bostad och orkade inte med bloggen längre.
Detta är en helt annan träffsäkerhet än bloggaren själv.
Vad jag har hört sitter Tony för det mesta vid nån trevlig liten bar i GBG och dricker sin ale.
Dock vid riktigt tråkiga tisdagskvällar ägnar han sig åt andra saker som tex att spökskriva hos Cornucopia.
Har själv ingen aning om vad ränta, börs, fastighetspriser, SEK eller annat ska ta vägen kommande månaden eller året.
Däremot tror jag att det fortsätter vara som de senaste 150 åren ungefär, och att riskfyllda tillgångar kommer ge positiv real avkastning på 10-20 års placeringshorisont. Vissa som försöker tajma in- och utgångar kommer lyckas och skryta om det, andra kommer misslyckas och hålla tyst om det. I slutändan blir det nog bra för de allra flesta som inte jobbar med att handla värdepapper att bara månadsspara, så länge man följer sin givna riskfördelning.
Däremot ändå en del som känns skumt med dagens toppnoteringar (ni har säkert noterat SEK-förstärkningen senaste månaden mot USD och EUR också, för den delen). Känns inte direkt som att svenska börsen ska kunna "ge" så mycket mer på uppsidan, men det är också bara en känsla och inget annat. Behöver man pengarna är det ett säljläge så gott som vilket annat som helst.
Lurigt läge nu när utländska tillgångar minskar i värde pga kronförstärkningen.
"Vissa som försöker tajma in- och utgångar kommer lyckas och skryta om det, andra kommer misslyckas och hålla tyst om det."
Tala är silver, tiga är guld och Tesla är oädel med sitt Lithium batteri.
@Stefan: Sverigebilden har väl blivit bättre.
Mer en generell USD-försvagning som fått svaga valutor att vakna till.
Men pengar kan ju inte lämna börsen: Pengar söker boende. Det är alltid någon som köper det som säljs.
Korrekt. Handlar dock om var köptryck/säljtryck finns, vilket påverkar priserna. I detta fall är det ett köptryck på obligationer jämfört med säljtrycket, vilket gör att priserna stiger på obligaitonerna (=räntorna faller).
Ja, kan kanske bero på att intresset för att äga svensk valuta gått upp. Och detta i så fall utan att man tror att räntorna kommer gå upp mycket, eftersom det skulle vara rationellt att vänta om man tror på stora ränteuppgångar.
Varför går det intresset upp?
Om frågan är till mig så skulle det kunna bero på att smarta pengar känner till att lägre värde på kronan gynnar svensk export, och ökad export ökar efterfrågan på svenska kronor för att betalas för varorna.
Om en tillgång faller i värde försvinner det pengar i tillgången.
Däremot är x antal andelar relativt konstant men det är inte det som avses i uttrycket "pengar lämnar ……"
Sen detta med smarta pengar. Bara glöm det. De enda som i så fall varit smarta i år är bitcoin-ägarna.
Jo, frågan var till dig.
Jag ser vad du skriver men förstår ändå inte. Smarta pengar?
Jag förstår att en svag krona gynnar produktion som exporteras.
Stefan: Jag föreslår att du läser blogginlägget jag länkar till längst upp. Pengar försvinner, men de överförs inte till någon annan tillgång som Cornucopia? föreslår i detta blogginlägg.
Stoikheion: Med smarta pengar menar jag de som analyserar läget istället för stämningsläget eller känslan.
Intresant.
Hade sbab i vintras. Men de gick ju ut först med att höja räntan. Herr Boje på SBAB skrev om hur räntorna skulle upp.
Så vi bytte till avanza o band lånet på tre år 1.38% (är nöjd)
Hade vi stannat kvar hoss sbab hade vi sluppit jobbet att byta bank och säkert sparat någon hundra lapp.
Och här lite annat. Carnu har ju varit lite på hugget mot Muteborg, de senaste dagarna.
Här har vi en äkta Muteborgshistoria 😉
https://www.expressen.se/gt/skatteverket-rekryterade-sina-anstalldas-barn-som-vikarier/
Meh, ärligt talat så ser jag inget problem med att man tar in anställdas barn som semestervikarier. Så sker på många arbetsplatser. Möjligen kan man invända mot att detta var vuxna barn, och inte ungdomar, men de var antagligen studenter utan ordinarie jobb. Chansen att kunna ge sommarjobb åt sina barn är en anställningsförmån på många arbetsplatser.
Det har betydelse pga av vem som betalar och här är det vi som betalar.
Privata företag kan gärna anställa personalens barn om dom vill för där betalar inte jag.
Risken att få helt ointresserade sommarjobbare borde ju också minska.
Kent: Och vem tror du pengarna till privata löner kommer ifrån då? Tomten kanske.
Kunder som frivilligt betalar ?
Inte skattemedel som tas in med tvång.
En jäkla skillnad..
Turboprop: Skillnaden är att över hälften av de pengar som en svensk tjänar ihop går till löner och andra kostnader inom den privata sektorn. Det finns i stort sett inget alternativ till att inhandla sina varor via den privata marknaden, och det är lögn att påstå att man betalar frivilligt. Självhushållens tid är förbi.
I EU rapport till sverige 2019 får sverige flera varningar:
Svenska hushåll har den högsta belåningen i hela EU
Hushållens skuldsättning har fortsatt att öka från redan höga nivåer. Hushållens skulder ökade med 5,5 % under 2018 och uppgick till cirka 88 % av BNP och 186 % av
den disponibla inkomsten, vilket är en av de högsta nivåerna i EU. Drygt en av sex nya bolånetagare har en skuldkvot på 600 %.
Sedan 2011 har EU rekommenderat Sverige att göra något åt de höga och stadigt stigande hushållsskulderna och bostadspriserna.
Vintern 2018 konstaterade vi att Sverige har makroekonomiska obalanser.Den privata skuldsättningen är 194 % av BNP en av de högsta nivåerna i EU.Sverige har några av EU:s högsta skatteincitament för bostadsägande, på grund av relativt låga fastighetsskatter och höga boränteavdrag, samtidigt som reavinstbeskattningen är utformad så att den begränsar ett mer effektivt utnyttjande av befintliga bostäder. Dessa skatteincitament bidrar till problemet med en varaktig ökning av hushållens skuldsättning.Sverige står inför källor till obalanser i form av
hög privat skuldsättning och övervärderade bostadspriser
Det allmänna skattetrycket ligger över EU genomsnittet. Det totala skattetrycket är 44,4 %
av BNP jämfört med EU-genomsnittet på 39,0 % av BNP. Det totala skattetrycket på arbete var
också högt med en implicit skattesats på 40,4 % 2017, vilket är högre än EU-genomsnittet på
36,3 %. Låginkomsttagare med 50 % av genomsnittslönen har en särskilt stor skattekil, dvs.
skillnaden mellan arbetskostnaden och nettolönen
Sverige har ett välfungerande hälso- och sjukvårdssystem, och är fortfarande bland de
medlemsstater som har högst utgifter för hälso och sjukvård (cirka 10,9 % av BNP). Andelen
offentliga utgifter för hälso- och sjukvård är en av de högsta i EU
Befolkningsutvecklingen sätter press på skolsystemet. Mellan 2010 och 2016 ökade antalet
elever i grundskolan med 16 %, från 886 000 till över 1 miljon. Trenden kommer att fortsätta under
det kommande årtiondet till följd av både det stora antalet nyanlända elever under de senaste åren och
en ökning av antalet födda i Sverige. Ett av tre barn som föds under de kommande tio åren
förväntas ha en utrikes född mor, och en av fyra elever på gymnasiet förväntas vara utrikes född
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/2019-european-semester-country-report-sweden_sv.pdf
HÄRIGENOM REKOMMENDERAS Sverige att 2019 och 2020 vidta följande åtgärder: Efter konvergensrapporten 2019
1. Ta itu med risker kopplade till hushållens höga skuldsättning genom att stegvis
begränsa avdragsrätten för ränteutgifter för bolån eller genom att höja
fastighetsskatten. Stimulera investeringar i bostadsbyggandet där bristen är som
störst, främst genom att ta bort strukturella hinder för byggandet. Effektivisera
bostadsmarknaden, bland annat genom en mer flexibel hyressättning och en översyn
av kapitalvinstbeskattningen.
2. Inrikta den investeringsrelaterade ekonomiska politiken på utbildning och
färdighetsutveckling och fortsätta att investera i hållbara transporter för att upprusta
de olika trafikslagen, i synnerhet järnvägen, samt i forskning och innovation, med
beaktande av regionala skillnader.
3. Säkerställa en effektiv tillsyn och tillämpning av regelverket mot penningtvätt.
För klarhet, är det du eller rapportförfattarna som rekommenderar dessa tre punkter?
Går ej att svara under en procent?
Jodå, någon har svarat 0.79. Kanske måste använda punkt, inte komma?
Stämmer som bloggmeister svarat – jag fick också jobba ett tag med att lista ut att man var tvungen att använda punkt för decimalen. En smula märkligt då kommatecken är standard i svenska, och även är den decimaltangent som finns på den numeriska delen av datorns tangentbord.
När vi ändå är inne på känsliga ämnen – vi eller emacs? tabs eller spaces?
Begränsning hos Google Forms som inte följer svensk standard? https://sv.wikipedia.org/wiki/Decimaltecken
Som sagt har börsen kanske inte så mycket mer att ge dom kommande 5 åren. Någonstans måste man ju ha pengarna. Har man dom på kontot minskar dom realt. Har man dom på börsen kanske man har mindre om 5 år. Det samma gäller räntor och obligationer. Fastigheter och guld är det säkraste. Ingen avkastning men samtidigt ett inflationssäkert skydd.
Blir bra vid nästa kris då man trycker ännu mer pengar och denna gången väljer att sätta in dom på folks privatkonton.
Jaha det trodde jag faktiskt inte 🙁
Visst, alla säger rörligt är bäst men låste 80% av bolånet till 1.7% ränta i fem år för 1.5 år sedan då jag tänkte att det faktiskt inte kan gå mycket lägre. Nu ligger SBAB 5åring på 1.54%.
Man skulle således ha väntat med rörligt och sen låst när det började röra sig upp på riktigt.
Har jag maximal otur så är väl räntorna rejält mycket högre precis när bindningstiden löper ut eller nåt.
Ränta 3 månader 1.66 hos Nordea.
De hävdade att deras mål inte var billigast utan att vara bäst, men bäst på vad kommer jag inte ihåg.
@cornu Jag äger bla en villa som jag hyr ut till studenter den har jag lån på men inte min gård där jag bor räknar du lånet som bolån då?
Välj själv.
Då blir det nej, då lånet är ett bra lån som inte drabbar min privatekonomi.
Är hyresverksamheten i ett AB så skulle jag svara nej. Men här finns det bra upplägg annars om du äger fastigheten som privatperson alt. juridisk person. T.ex. är drift/räntekostnader avdragsgilla. Sedan om AB ägt bostaden länge så hamnar kapitalvinsten i bolaget vid försäljning som kanske inte är gynnsamt ifall det kommer ändringar här snart.
Nej den ägs privat. Enskild firma. Men efter som jag ej bor i fastigheten så kan jag inte göra ränteavdrag, detta spelar ingen roll då räntekostnaderna är avdragsgilla som du skrev.
Syftade på avdrag inom AB. Sedan tror jag att man ska rätt stor verksamhet om man ska vara riktig hyresvärd då det finns väldigt många skyldigheter för hyresvärd/fastighetsägare.
Så svårt att välja 🤔 binda eller inte binda sitt lån.
Inte alls svårt. Ligg på rörligt, inget tyder på höjda räntor. Att binda är att betala en tidsbegränsad försäkring så då kan du istället spara motsvarande belopp (skillnad bunden/rörlig) i några lågrisk fonder.
Vi amorterar villalånet som folk gör mest,
men belåningsgraden sett till värdestegringen har sjunkit från 85 till 60%
på 6 år.
Tror jag tycker det är spooky.
Fastigheten har ökat i värde precis som obligationen har ökat i värde på 6 år, därav din minskade belåningsgrad på befintlig räntenivå.