Dolt av standardhöjning och förbättrade produkter och tjänster får vi ständigt betala mer och mer för egentligen samma upplevda nytta. Inflationssiffrorna dämpas dock via kvalitetsjusteringarna. Personligt exempel och läsarreflektion nedan.
Infrastruktur |
Telia gav mig den glada överraskningen att höja priset på mitt mobilabonnemang från 15% för en dryg månad sedan. Från tidigare 409:- SEK och 12 GB Internet till 469:- SEK och 469:- GB Internet. Samtidigt verkade mina sparade 100 GB Internet försvunnit.
Till saken hör att abonnemanget ursprungligen var på 4 GB per månad, en siffra jag bara överskridit två enskilda månader på 4-5 år, trots rätt mycket resor. Detta höjdes till 12 GB, tillsammans med en prishöjning, och nu till 30 GB med ytterligare prishöjning. Den upplevda tjänsten blir för mig inte ett dugg bättre, men kvalitetsjusterat så blir den förstås det eftersom jag i teorin har en utökad tjänst.
Nu är detta ett icke-problem, för det lägre abonnemanget är nu uppe på 6 GB, så jag ska helt enkelt kliva ner till den nivå jag klarar mig med, vilket blir billigare än tidigare. Tack till Telia för möjligheten att minska vad jag betalar till dem.
Men så här ser det ut på många håll. Tjänster blir bättre kvalitetsmässigt, fast det vare sig är efterfrågat eller upplevt. Tycker du att din upplevelse av att gå på toaletten blir bättre om man bygger ett nytt reningsverk med hårdare reningskrav enligt nyare regler?
Läsaren Stefan Hill skriver följande:
“Det knepiga är att i de flesta fall är inte standardhöjningen önskad av de som ska betala. Istället är det statliga myndigheter som beslutar om standardhöjningar som någon annan ska betala. Tydligast när det gäller byggregler. Idag är det bestämt att alla nya badrum skall vara handikappanpassade. Den som köper ett äldre hus berörs inte men den som bygger nytt måste betala för den nya högre standarden. Tidigare var det lag på att en toalettstol måste vara åtkomlig från en rullstol. Nu måste den vara åtkomlig från bägge sidor.Det krävs därför en 4 meter bred vägg bakom en toalettstol. Om någon vill bygga en liten lägenhet för att hålla nere priset så måste toaletten vara fullstor och kanske ta upp halva lägenheten.
Samma sak om en kommun måste bygga ett nytt reningsverk. Då ska nya hårdare regler tillämpas.Det finns så klart bra argument för bättre reningsverk. Problemet är att en statlig myndighet beslutar och låter kommunerna betala.
Vi har alltså frikopplat makt och pengar. En tar besluter. Någon annan betalar. Resultatet är att ingen har någon kontroll.
Man kan se det som att statliga myndigheter intecknar framtida standardhöjningar. När sedan tillväxten uteblir eller bara följer med befolkningsökningen så blir det problem. Problem som för det mesta hamnar hos kommunerna”
Och så undrar någon varför t ex infrastruktur (vägar, järnvägar, elledningar, VA mm) eller samhällsservice (skolor, sjukhus mm) blir allt dyrare att bygga. Det är politikerna själva som bestämmer att det ska bli dyrare, t ex de ovan nämnda fyra meter vägg för en toalettstol.
Fast varför ska politikerna bry sig? Det är ju inte de som betalar, bara de som bestämmer.
Problemet med kvalitetsjusteringen av inflationen är att de faktiska kostnaderna inte kvalitetsjusteras, utan pengarna måste fram. Att asfalten är mer bullerdämpad är ingen tröst när det ska betalas.
42 kommentarer
Samtidigt blir fler funktioner integrerade i olika produkter, så du behöver knappast fax, väckarklocka, kamera, fast telefon, musikspelare, GPS, kompass med mera som separata prylar.
Men visst, alla kanske inte tycker det är bra med standardförbättringar av prylar, bostäder, VA-nät och elnät. Men jag ser inte så många som går på de riktigt tunga byggreglerna — dvs brandsäkerhet, energieffektivitet och handikappanpassning — med konkreta reformförslag. Det är ju nån sorts grundansats att alla ska kunna bo kvar i sin bostad även om de råkar ut för en olycka.
Som handikappad har man gissningsvis tillräkligt med begränsingar i livet.
Att begrännsa dess möjligheter att hitta boende är ovärdigt en välfärdsstat
Ja, så är tanken. Visst, man kan säkert resonera så att man kan bygga bostäder som handikappade inte kan bo i, om det är så att de bostäderna _inte alls hade byggts_ annars. Men jag vet inte hur stor den effekten skulle bli.
Någon som har studerat detta får gärna skicka en länk eller berätta vad forskningen säger. Det är lätt att säga "mindre regler", men _vilka_ byggregler ska bort/förändras, och vad skulle effekten bli?
Jag skulle personligen börja med att titta på 'energieffektivitet' och 'handikappanpassning'. Jag ser inte att endera bör vara ett krav, däremot kan man eventuellt ha normer för att få kalla en bostad t.ex. 'handikappanpassad' (eller 'handikappanpassad enligt 2019 års byggnorm', eller 'anpassad för synskadade enligt 2019 års byggnorm').
Rent generellt kan dock många udda beslut döljas under okontroversiella rubriker så en allmän genomgång kan vara lämplig. Det enda jag vet är att fuktskador och mögel kommer vi alltid ha med oss.
Bullerkrav osv kan också tas bort, jag tycker man ska låta marknaden styra, bygger man något som ingen vill ha så säljer får man inte sålt, svårare än så är det inte.
Buller är liksom radon föroreningar, dessa är alla inte är medvetna om hälsoeffekterna av och kostar inte ett obetydligt antal liv varje år. Här behöver myndigheter ta dessa frågor på större allvar.
Hur stor andel av befolkningen är rullstolsburen och hur stor del har någon gång suttit i en rullstol en längre tid? Frågan är om det i ett samhällsperspektiv inte är billigare att bygga om badrum hos de som är rullstolsburna istället för att alla ska ha ett sådant badrum. Visste inte att dom ändrat reglerna nyligen. Skit att man inte han bygga. Tänkte bygga 3 fritidshus nere vid en damm för uthyrning men då får vi nog hoppa det
Hur stor andel av befolkningen sitter i rullstol? Jag undrar om det inte ur ett samhällsekonomiskt perspektiv varit mer lönsamt att bygga om toaletten när väl en rullstolsburen flyttar in eller nån blir rullstolsburen. Jag vet ju att det ligger på kommunens budget att göra detta det är därför reglerna kommit till för att vissa aktörer inom detta fall kommunen vill kasta över kostnaderna för statens regelverk dom privata. Men man skulle kunna friskriva sig från handikappade badrum om man istället satte av pengar i en fond, fonden går sedan in och betalar en ombyggnad när detta blir aktuellt. Jag hade tänkt att bygga 3 fritidshus för uthyrning på min mark vid en damm, men om nu handikapps reglerna har blivit så stränga är detta uteslutet tyvärr . Blir för stora å dyra hus
Vad det gäller handikappsanpassning så har man effektivt tagit en liten kostnad i form av handikappstöd och flyttat ut den på konsumenten och med det mångdubblat kostnaden. Det hade varit effektivare och billigare för alla att betala lite extra för att anpassa hem åt de som behöver stöd än att tvinga alla att betala för en enhetlig marknad.
Vad som är det rätta att göra lämnar jag som osagt i detta men det var ju ett inlägg om att slösa med andras pengar
Vore betydligt rimligare om t ex en viss andel (10%?) av lägenheterna i ett hus måste vara handikappanpassade. T ex de i ett visst trapphus eller alla på nedre botten.
Många i landet är mentalt funktionshindrade, måste det inte till regler om att det i alla bostäder måste finnas ett vadderat rum, ett sk. safe space?
Bostäder blir alltmer energieffektiva, med nya ventilationslösningar och jättestora fönsterytor.
Självklart ger mindre energiåtgång högre standard och högre hyra.
Bra för miljön kan många tycka men man det så blir hett så den enda trivs på sommaren är han med horn och eldgaffel.
Mysig standardhöjning i moderna bostäder där vettiga lösningar för persienner eller ac ibland saknas, sånt bör vara standard. Nice för de äldre, tycker eldgaffelgubben.
Eller smarta glas från tex svenska chromogenics som kan blocka bort 70-90 procent av värmeinstrålningen. Det borde vara standard!
Luftkonditionering hjälper.
Fast enbart luftkonditionering är inte så klimatsmart…
Det var ett dyrt mobilabonnemang du hade. Själv rekommenderar jag Vimla, de går i Telenors nät och har god täckning på både 2G, 3G och 4G-näten.
De erbjuder fria samtal och fria sms för 100kr/månad. Den datatrafik man inte använder får man spara i upp till 1 år.
Om du tecknar abonnemanget via min länk får du 10kr rabatt varje månad samt halva priset på abonnemanget i 3 månader. Det fiffiga man kan göra då är att teckna abonnemanget med största datapaketet på 50GB, och sedan nedgradera till det billigaste, datamängden får du som sagt spara.
För att få rabatten, använd min länk:
https://vimla.se/?201803031038523345
Sedan får man ytterligare rabatt på månadsavgiften om man värvar andra.
En av definitionerna på en racket i den Amerikanska RICO-lagstiftningen är just påtvingad försäljning av en oönskad vara eller tjänst. Vad är Telia?
Om möjligheten inte finns att säga upp tjänsten eller om muskulösa killar i televerksoveraller dyker upp om du klagar så kanske du har en poäng, men vad jag vet så finns det andra leverantörer och eller de som lever off grid.
Telia äger det mesta av infrastrukturen dock.
Jobbar som byggare, vi bygger just nu svindyra radhus.
Skitbökigt att få till den rätta vinkeln på uppfarten så det inte rinner in vatten genom ytterdörren pga rullstol. Rullstolen har också full tillgång på bottenvåningen till en toalett och hela köket med matplats som är byggt med "öppen planlösning", finns alltså inga rum med dörr förrutom den enorma toaletten.
Uppför den smala spiraltrappan finns alla sovrummen och vardagsrummet….
Men papperna stämmer 🙂
2011 på senhösten kunde jag flytta hem. Läkaren sa att jag skulle ställa in mig på att sitta i rullstol resten av livet till 99%. Trodde länge att jag hade 08:s längst ramp tills en från färdtjänst talade om att det fanns en längre ramp på Skogsö. Där rampen slutade installerades en hiss som givetvis stannade när jag provade första gången. Nä det var ett kortare avbrott för ett större område.
Toaletten nere hade byggts om men inga fyra meter. Nerverna till benen hade inte kontakt men eftersom armarna fungerade behövdes inget större utrymme för att komma från rullstol till toastol. Jag var i praktiken "isolerad" från övervåningen.
1% är inte så litet så jag nyttjade mycket färdtjänst till gym och tränade på rampen. När jag sedan på våren kom lite stelt gående till min läkare var han något förvånad. 1% var en liten överdrift han kände bara till en person ytterligare i välden som lärt sig gå på nytt med samma fel på nerverna i ryggen.
Nu är det mest katten och besökande katter som gillar rampen. Kanske behövs den i framtiden på nytt.
Tycker nog sådana här ombyggnader efteråt är vettigare än att handikappanpassa allt nytt.
En annan lärdom är att hjärnan är plastisk och kan ändra nervers funktion om man tränar ofta och inte ger upp. Är mycket stolt över att jag kan klara mig utan rullstol.
Vänliga hälsningar
Nanotec
"En annan lärdom är att hjärnan är plastisk och kan ändra nervers funktion om man tränar ofta och inte ger upp. Är mycket stolt över att jag kan klara mig utan rullstol."
Jag känner dig inte, men ändock glädjande att höra på något sätt.
Fantastisk läsning!
Du är en inspiration för oss andra
Man ska aldrig ge upp. Roligt att höra att du blivit bättre!
Den första riktigt bra kommentaren på denna blogg.
Japp, billigare och bättre att bygga om där det behövs, kostar fruktansvärt om alla skall kunna bo överallt. Och som vi hör blir det kassa planlösningar.
Det verkar löna sig att gå igenom sina abonnemang periodiskt, jag har själv märkt samma sak. Det beror antagligen på den rådande branschprincipen att det är bättre att locka nya kunder än att behålla gamla. (Hm, verkar på något sätt … något låter inte riktigt rätt … eh whatever.)
Telefon, internet, och den som har TV. Finns det fler?
Dessutom kan det ju ofta vara bra att titta på elkostnader. Framåtblickande bostadsrättsföreningar verkar numera kunna samla sin elförbrukning till ett enda abonnemang och sedan låta medlemmarna betala den rörliga delen enskilt; klokt tänkt.
Den som inte kan ta del av detta borde åtminstone kolla på Kundkraft eller dess konkurrenter för att dra ner elräkningen i görligaste mån.
Jag tror byte till gemensam el i befintliga föreningar och säkerligen hyreshus bara är i sin linda. Där finns jättesummor att spara på substitution att inte själv kunna välja elabonnemang men där elen ändå är av samma kvalité.
Det är konstigt att inte Riksbyggen och HSB släpper tydligare påbud om det ekonomiskt rationella i ett byte.
https://bostadsrattsnytt.se/nyheter/energi-och-miljo/2018-12-04-gemensam-el-sa-fungerar-det
https://www.brfsolhojden.se/el/
Vi har bytt till gemensam El, de fasta kostnaderna blir lägre.
En stor del är att Eon klassar varje lägenhet i våran förening som villa-abonnemang istället för lägenhetsabonnemang. Pratade med Eon och det beror på att Brf har flera servisledningar.
Boverket är inte överens med Stefan vad jag kan se. 1,7 * 1,9 meter.
https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/tillganglighet/hygienrum/
Har inga invändningar mot inlägget, men konstaterar att det också finns andra varianter:
Standardhöjningar som genom tekniska förbättringar gör att man får mycket mer dator/TV/borrmaskin för pengarna.
Standardförsämringar som beror på teknikskiften som när de river kopparledningarna och ersätter det med den "nya hemtelefonin" som har betydligt sämre mottagning eller alla automatiserade kundtjänster där man aldrig får prata med en människa.
Problemet med kvalitetsjusteringarna är att de är så godtyckliga och inte går att applicera på ett liknande sätt för alla produkter. Hur mycket har kvaliteten sjunkit på tomaten som gick att köpa förr gentemot det smaklösa halvt genomskinliga vattenklotet som saluförs under samma namn idag?
Troligen ganska mycket, men även om en på något sätt hade lyckats mäta förändringen i näringhsinnehåll så hade det blivit helt godtyckligt hur mycket den förändringen motsvarar i kvalitet.
Att kvalitetsjusteringar inte görs i dessa fall bidrar till att hålla inflationen artificiellt låg.
Senaste fasta kostnaden jag bytte var familjens el-abb. Upptäckte att min leverantör hade lagt på en administrativ avgift på 40 kr / månad någon gång under året (trots att jag tex betalar via autogiro). Prisjaktade snabbt ett likvärdigt avtal på lite lägre pris samt ingen månadsavgift, ringde min nuvarande leverantör och förklarade att jag kommer avsluta mitt abonnemang om de inte plockar bort den fasta avgiften. Jaja det var ju trist, vi kan ta bort avgiften i 6 månader. Hepp, då tackar jag för mig!
Samma bolag ringde senare upp för att fråga varför jag bytt elbolag…. Jag var iaf nöjd med att jag belastat deras kundtjänst i flera steg vilket kostar dem en slant, obstinat gubbjävel som jag är (jag jobbar på ett företag som säljer en tjänst till konsumenter mot månadsavgift där jag hört att ett kundtjänstärende kostar i medel 70 kr / samtal för företaget).
Enda bolaget som jag har haft positiv kundrelation till senaste åren är IF försäkringar som flera gånger ringt mig med informationen att de hat justerat ned kostnaden alternativt gett mig bättre försäkring för samma pris. Typ "hej nu ingår fulla värdet på din dyra cykel i din hemförsäkring, så vi föreslår att du avslutar extraförsäkringen du har på den hos oss". Hupp, då gör jag det.
I både fallet med elbolaget och försäkringsbolaget rör det sig om småpengar, men försäkringsbolaget jobbar aktivt för att behålla mig som kund samtidigt som elbolaget räknar med att jag är lat och säkert tuggar i mig lite små extrautgifter om de bara höjer långsamt från priserna de lockat in mig med.
Så du fick 6 GB istället för 4 GB till ett lägre pris? Kanske dags att skriva ett anekdotisk inlägg om deflationen i samhället och hur KPI överskattar inflationen?
Byt till Fello istället!
Cornucopia@ har du nått fel på din blogg? I dag? Jag har kommenterat 2 gånger nu på morgonen , kommentaren kommer upp men försvinner sedan efter några minuter utan att det står att kommentaren är borttagen
Börsen upp +1 % i skrivande stund.
När ska Cornus domedagsscenario egentligen inträffa? Känns som han har fel hela tiden i sina prognoser….
Nära ATH på SIXPRX idag.
Sen juli 2018: +7%
Sen juli 2017: +19%
Sen juli 2016: +37%
Sen juli 2015: +34%
Sen juli 2014: +64%
Sen juli 2013: +96%
Sen juli 2012: +140%
Sen juli 2011: +144%
Sen juli 2010: +161%
Sen juli 2009: +226%
Dollarn på 9,30, euron på 10,53, man har fått mer köpkraft i båda valutorna genom ägande av svenska aktier. Men brexit och handelsoro kan dra ner rubbet sen.
Här, ett annat exempel: byråkraters jakt på trekammarbrunnar är (vad jag kan förstå) inte motiverat utifrån någon vetenskaplig analys, utan mer "tyckande"…
https://www.lrf.se/mitt-lrf/nyheter/vastra-gotaland/2017/10/jakten-pa-enskilda-avlopp-onodig/
Ur texten: "Stora delar av Sverige har inte problem med övergödning. Ändå ställer myndigheterna krav på 70-procentig fosforrening. Detta gör myndigheterna, trots att man vet, att det är den minst kostnadseffektiva av alla åtgärder."