Cirka tio procent av Sveriges journalister uppges bo på trendkänsliga Södermalm, och en ännu högre andel av de stockholmsdominerade rikstäckande media och tvångsfinansierade vuxendagisen Public Service. Det kan därför vara högintressant att se hur valutfallet i EU-parlamentsvalet blev på Södermalm. Valresultaten nedan.
Hornstull på det så kallade Knivsöder. |
Runt tio procent av landets journalister uppges vara bosatta på Södermalm. Sett till andelen journalister i Stockholm så blir andelen förstås betydligt högre än 10%, och riksmedia som SvD, DN och förstås de skattepengdiande tvångsfinansierade vuxendagisen SVT och SR är också enormt tunga i Stockholm. Det kan därför vara intressant att se hur opinionen utvecklats på Södermalm, och använda det som en trendspaning kring hur mediabevakningen kommer se ut framöver.
Valresultat på Södermalm – Enskede EU-parlamentsvalen 2014 och 2019. Preliminära resultat för 2019. Data: Valmyndigheten |
Miljöpartiet backade något på Södermalm, som ändå fortsätter vara ett mycket starkt vänsterfäste, där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gick fram stort, liksom den socialistiska regeringens stödparti Centerpartiet. MP fortsätter dock vara det största partiet på Södermalm, och kan också förväntas fortsätta vara störst i journalistkåren.
Feministiskt initiativ råkade ut för en nästan total utplåning även här, och då har Södermalm tillsammans med t ex Möllan i Malmö (största parti med 31.3% i Möllevången-Folkets park 2014, i år 26 röster och 3.8%) tillhört partiets absolut starkaste fästen. Partiet gick i hela kommunvalkretsen Södermalm – Enskede från 14.5% i EU-parlamentsvalet 2014 till 1.6% i år. Det ser likadant ut i de enskilda valdistrikten, där man tidigare var som starkast och kunde ligga en bra bit över 15%. Nu når man som bäst 3.9% i Enskede 24 Dalen V, där 18 personer röstade på FI. Totalt röstade endast 1395 personer på FI i Södermalm-Enskede. Partiet lyckades alltså inte ens behålla väljarstödet där man varit som starkast.
Slutsatsen kring vad för politiska agendor media, i synnerhet Aftonbladet, SVT och SR kommer driva framöver så är det fortsatt vänster, men fullt fokus på miljö och klimat, medan feminismen kommer få kliva åt sidan.
Även om MP backade så gick Centerpartiet framåt desto mer, vilket bekräftar miljöfokuset. SVT och SR kommer också öka sitt så kallade rättvisefokus (egentligen solidaritet – rättvisa är att alla får behålla det de själva tjänar ihop) med tanke på att V och S gick så starkt framåt på Södermalm.
Även om det konservativa blocket KD, M och SD gick framåt, så är i synnerhet KD och SD mycket svagare på journalisternas Södermalm än i landet i stort. Dessa partier kommer alltså fortsätta få negativ särbehandling i riksmedia och hos tvångsfinansierade Public Service.
Spaningen blir mer miljö, mer fokus på orättvisor, både nationellt och internationellt, samt anti-konservatism. Folket i resten av landet kommer fortsätta uppmanas ta tunnelbanan, för den finns ju på Södermalm, alternativt elcykel.
57 kommentarer
Många vill bara rösta på det som är trendigt. Kan vara Junilistan, Piratpartiet eller Feministiskt Initiativ.
Sådana partier blir inte återvalda då det inte är nytt längre efter fem år.
Det röstas inte på dom för det är trendigt, det handlar om medialt fokus. Ena valet fick jl uppmärksamhet och gick framåt, nästa val minimalt med uppmärksamhet på dom för då lyfte media upp ett annat litet parti. Detta upprepades sen för pp och fi
Man borde kunna räkna it något får-index ur siffrorna, dvs hur stor del av befolkningen som bara följer vad som media för stunden anser vara hippt.
"Det röstas inte på dom för det är trendigt, det handlar om medialt fokus. "
Vad är skillnaden?
Sådant som är trendigt får medialt fokus. Det som får medialt fokus är trendigt.
Sak samma.
Det är inte så att folk har kommit fram till att de har bäst idéer eller politik. En hyfsat stor del av befolknigen är "apor" (i brist på bättre ord). Håller man upp en banan så följer de den.
Canada Goose-jackor var trendiga. Men fick inte särskilt mycket medialt fokus. Klart det är skillnad.
Jag menar inom politiken.
FI 14,5% i valet 2014 på Södermalm – speechless.
Ändå skönt att få en förklaring till varför man känner sig så utanför samhället när man är en heterosexuell, medelålders vit man utanför storstadsområdena.
31.3% på Möllevången-Folkets Park.
FI: 2,8% 2014 -> 0,2% 2019 i Norrtälje-Herräng.
Överlag kan man säga att de tappade 90% av sina väljare. Det är en helt spektakulär utplåning. Inte ens Junilistan försvann så fort.
Tror jag.
Blir väl lätt så när man har en profilfråga i val N som sedan är helt överspelad i val (N+1).
Att man dessutom som parlamentariker kan segla under radarn i 5 år i Bryssel och partiet saknar representation i riksdagen gör väl att man glöms bort snabbt.
Hipstersarna hoppar snabbt till nästa tuva.
Högborgen för postmarxistiska strömningar i sthlm är faktiskt inte söder utan midsommarkransen vid konsthögskolan. Tror FI! fick runt 20% där förra valet.
Midsommarkransen C fick FI 26.9% 2014, nu 1.9% och 15 röster. Samma 90+% utplåning även där. Dock är Södermalm mer intressant pga journalisterna.
Och det är ju förresten så vi vet att Möllan knappast är ett invandrarghetto – är det nån som tror att det är sura arabkärringar med matkassar och storrökande taxichaffisar som är såna Fi-fanatiker?
Oroa dig inte, det tillhör numera riks-kunskapen att på möllan talar man utan retroflexa konsonanter likt Peter Jihde eller Annie Lööf.
I Göteborg – Angered – Gunnilse – Linnarhult har F! gått från 7.1% till 0.5% men de fick bara 4 röster.
Pikant är att SD (20.8%) är bara en procent efter sossarna (21.6%) och gjorde ett kanonval medan Moderaterna ligger på 13. 7%. Liberalerns är också i princip borta.
Har inläggsförfattaren ens satt sig in i Centerpartiets politik?
Det är nyliberalism och "skyll dig själv" om du inte är lantbrukare, nyanländ eller LSSentreprenör. Det finns en anledning till att Annie Lööf aldrig vill diskutera sakfrågor utan istället kör på sitt tugg om "medmänsklighet" och "bekämpa högerpopulismen". Hon vet att hon kommer att skrämma bort hälften av sina unga kvinnliga väljare om hon börjar prata om vad centerpartiet faktiskt har för ekonomisk politik.
Centern är långtifrån någon nyliberalism. Till att börja med vill nästan alla nyliberaler lämna EU. Sen är de alla emot jordbrukssubventioner medan Centern kramar dessa.
När det miljö så har de en usel politik. Inget har minskat utsläpp så mycket som kärnkraft, men den är de emot.
"Det är nyliberalism och "skyll dig själv" om du inte är lantbrukare, nyanländ eller LSSentreprenör." Precis som jag skrev.
Vet vad du skrev.
Sen är inte nyliberalism "skyll dig själv". I Sverige har vi privata mataffärer, det betyder inte att vi vill att folk ska svälta ihjäl. Saker kan organiseras utanför staten (och till det bättre).
Jag kan dock hålla med om att Annie svamlar istället för att tala sakpolitik. Något nyliberalt ser jag dock inte i deras politik.
Så du tycker inte att t.ex. en mer liberal hållning till arbetskraftsinvandring än vad som återfinns till och med i den nyliberala utopin Hong Kong är nyliberalt?
Det går naturligtvis alltid att hitta någon statlig reglering och skylla på den, så att det blir statens tunga hand som orsakat vad det nu är för oförrätt man diskuterar.
Libertardianismen resonerar exakt som en religion – en imperfekt värld kan alltid vara djävulens eller människans fel, aldrig Guds.
@Ben Dover
"Inte riktig kommunism" fast åt andra hållet?
Nja, inte riktigt. Eftersom det inte är en revolutionär rörelse i klassisk mening, så är det ju lättare att skylla på staten. Kommunister som misslyckas på grund av yttre faktorer är bara kassa revolutionärer som inte hängt tillräckligt många kapitalister, men libertarder är ju dömda att misslyckas från början eftersom de vägrar använda våld. Det är därför de alltid reduceras till totala gnällrövar som inte ens själva tror att de någonsin kommer att få nån makt.
Det förklarar nattväktarstaten. Det är trots allt lite motsägelsefullt att ens frihet och säkerhet, det mest värdefulla man har, ska försvaras av staten, det farligaste som finns enligt libertarianerna.
Innan man diskuterar om centern är nyliberala så kanske man skall definiera begreppet först.
Jag har sett minst två definitioner som är långt ifrån ekvivalenta. Det kan bli lite som när en dansk och svensk debatterar huruvida det är roligt på spa…
Jag är 100% nyliberal (nattväktarstat) och gjorde två valkompasser. C kom på kanske 5:e plats.
Finns inget nyliberalt i det partiet.
Att de vill utöka turordningregleringar så man får göra undantag för de 50 första istället för 10 första är en fjärt rymden, även om det så det får mycket medial uppmärksamhet då LO hugger på det. Det kommer påverka ytterst få personer och kommer inte ens avgöras i EU.
Jordbruksusbventioner utgör 40% av EUs budget. Om det inte vore för sociala pelaren skulle jag hellre röst på S än C (ur nyliberal synvinkel)
Synd att ingen av de klassiska kyrkorna i Sverige (SvK eller frikyrkorna lika) bedriver missionsverksamhet i någon större utsträckning inom Sverige. Då kunde många av nyliberalerna lockas över till att ägna sig åt de teologiska spörsmål där deras ideologi hör hemma. Är inte det där med statens ställning en sorts teodicéproblem egentligen? (hur kan staten vara så beskyddande att den kan garantera nattväktarsäkerheten samtidigt som statens handlingar i övrigt är djupt ondskefulla)
Nyliberalier är inte emot staten i sig.
De vill ha skydd av individens rättighter. Om Ryssland anfaller kanske det innebär skatt på 10% av BNP. Om ingen begår några brott öht. så betyder 0% i skatt.
Jag skulle säga att den moral som de flesta använder till vardags är nyliberal. Det är ingen som tycker det är rätt att stjäla grannens TV-apparat för denne har två st och man själv saknar en. Ingen tycker det är okej att puckla på personer, eller tvinga dem, om de inte gjort en fluga förnär.
Problemet uppstår när det finns politiker som klär in tvånget i fina ord, t.ex. rättvisa eller solidaritet. Många går på det och tror de står på den goda sidan när de i verkligheten är anhängare av våld och tvång. Lite som religiösa extremister. De tror sig göra rätt, men ytterst ger de sig på oskyldiga personer med t.ex terroristdåd
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"rättvisa är att alla får behålla det de själva tjänar ihop"
Nej det är det inte – det är möjligen din definition av rättvisa. Inte min.
Rättvisa är:
1. Beroende av ideologi
2. Ganska ouppnåeligt i sinnevärlden
3. Ganska ointressant att plocka sönder in i detalj på politisk nivå eftersom det handlar om hela samhällen.
Bortsett från diverse pragmatiska definitioner så kan det uppnås…
Rättvisa har inte med en viss distribution att göra. Robert Nozick visade det ganska tylidgt i sitt Wilt Chamberlain exempel i "Anarki, Stat och Utopi".
Hemj BD
För ovanlighetens skull håller jag med dig om det du säger…
Att F! har utraderats beror mest på att Schymans strategi var att locka fler röster till kommunisterna genom att profilera extremfeminism och få in ännu ett vänsterparti i riksdagen.
Strategin visade sig misslyckad enär man nästan enbart utarmade V:s befintliga väljarkår och att det inte räckte till för att komma över riksdagsspärren.
En vänsterröst på F! blev därför en bortkastad röst i riksdagsvalet 2014. Vänstern uppmanade återigen röstlojalitet med V. Bl.a. därför blev valet 2018 en uppgång för V när de fick tillbaka F! rösterna.
Värt att notera att Sosseriet och Centern verkar ha gått framåt – kanske på MP:s bekostnad.
När det kommer till kritan är söderhipsters framförallt lojala med maktpartierna – ideal spelar mindre roll. Vem som står för finansiering av dagisverksamheterna är viktigare.
Dagisverksamheterna är kommunala.
Vet inte om man ska skylla så mycket på Schyman avseende Fi, men flertalet företrädare har ju skämt ut sig i både ord och handling upprepade gånger. Om det är Schymans eller deras eget fel ska jag dock låta vara osagt.
Frågan är väl om det är det som är problemet dock, SD har andra fokusfrågor men även där haglar ju utskämningarna tätt, dock utan att få någon vidare effekt på väljarna.
Bendover; F!:s partiprogram svarade i alltför ringa grad mot väljarnas behov och hotade dränera röster från vänstern i riksdagen. Därför uteblev kampanjen i media denna gång till skillnad mot 2014. Däremot har det kampanjats intensivt i media, staten osv för att MP ska kunna hålla sig kvar i riksdag, EU för att det stärker vänsterblocket mandatmässigt. Klimathysterin var "all over the place" 2019.
Kul att du tittade förbi, 2018-04-25 skrev du att 2019 års vinter skulle bli "bister". Bland annat:
Denna har ju endast varit ett litet preludium inför de kommande bistra vintrarna 2019 – 2024 där 2024 kommer att få årets vinter att kännas som rena rama vårvädret.
Hur känner du inför det påståendet nu?
Vart tog Fi-röstarna vägen? S, MP gick också ner, V gick bara marginellt upp. Uppgående partier som KD, M och SD, är rätt uteslutna. Kvar är C, men att hela deras uppgång skulle komma från Fi är inte heller troligt. Det måste skett en del väljarströmmar som inte syns.
Bendover; jag gillar verkligen att du följer mig Tyvärr har du ingen chans på mig (puss och kram)
Om vi nu plötsligt ska prata väder så är 2019 inte överstökad än och det är 5 år kvar till 2024. Trenden är nu redan i full gång med tanke på hur det var i stor del av Nordamerika senaste vintern och på flera andra områden av Europa och Asien. Samma gällde för övrigt södra halvklotet (med omvänd säsong).
Nedkylning pga drastiskt minskad solaktivitet som nu är fallet och har konstaterats även av NASA, sker successivt och effekterna varierar även lokalt. Den nordatlantiska oscillationen har sedan ett par år gått in i en s.k. kall fas som kommer att vara ca 30 år (den föregående 30 års cykeln var varm) Förändringen märks nu först över södra Europa och först om några år fullt ut över norra Europa. Även under den senaste "lilla istiden" fanns det lokala variationer inom exempelvis Europa.
Så när du skrev 2019 så menade du 2020?
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Vi diskuterar eller nämner öht inga identifierbara barn här. Ta det när de fyllt 18. Skriv om utan sådana referenser.
Uppfattat, och du har helt rätt. Men det är just det onämnbara fenomenet, samt politikers och massmedias sätt att exploatera det, som jag kritiserar och som jag tror kommer att försvinna nu när syftet är (åtminstone delvis) uppnått.
Ja, såna där ideologiskt framträdande barn är lite som anrikat uran.
Helt fulla med ideologisk energi som man som politiker antagligen är supersugen på att städsla i den egna politiska rörelsen.
Å andra sidan är det förknippat med ganska stora risker att använda sig av de där barnen och går det snett kan det antagligen bli ganska katastrofalt.
Jo de där folksamlimgarna kan ju lite skämtsamt kallas en kritisk massa.
Det är som bekant svårt att bli profet i sitt eget hemland. Tror att många i miljörörelsen och journalistkåren inte insåg det.
Klart vi enligt reglerna inte kan nämna någon enskild under 18 år. Vi får därmed göra ett antagande att det också är olämpligt att tala om hur det kommer sig att så många unga demonstrerat mot de saktfärdiga beslutsfattarna i olika länder och hur detta möjligen påverkat många röstande (givetvis bland annat via massmedia).
"Folksamlingar" som växer påverkar om de är mellan 18-50. De över 50 är givetvis under avveckling och ingår inte i någon "kritisk massa". Se hur många pensionärer vi valt till EU. Hur stor behöver den kritiska massa bli för att tydligt påverka utvecklingen?
Jag tror vi redan har fått en långsam kritisk massa. Volvo började för ett år sedan kraftfullt leta efter leverantörer för batterier tex. Om jag minns rätt blev samtidigt några svenska motorjournalister som de kallats plötsligt positiva till elbilar.
Uppmärksamheten för elflyg och elbåtar har också ökat senaste året.
Så kallade gröna aktier går också bra.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kollade antalet invalda pensionärer från Sverige. Antalet är noll. 58 är den äldsta.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nöjeskändisar som figurerat i tidigare riksdagsval med utspel om att rösta på det partiet eller rösta inte på ett annat parti har inte varit särskilt framträdande i EU-valet. Det ser jag som ett tecken på att EU inte är lika intressant för gemene man och inte heller för Södermalm.
Infantiliseringen av miljödebatten är så typisk. Konkreta sakfrågor och diskussion av lösningar eller vad ett konkret förslag skulle få för effekt på livsstilen eller ekonomin lyser med sin frånvaro.
Intressant. Dock får vi lite andra siffror om vi tittar på andra journalist-tunga stadsdelar i Stockholms innerstad. Om vi räknar om andelen av journalister till antal journalister för de olika stadsdelarna och sedan använder röstsiffrorna i respektive stadsdel så får vi resultatet att totalt 514 journalister skulle ha röstat på Miljöpartiet i stadsdelarna Södermalm, Enskede, Kungsholmen, Bromma, Norrmalm och Östermalm. På samma sätt får vi resultatet att 565 journalister skulle ha röstat på moderaterna i ovanstående stadsdelar. Motsvarande siffra för socialdemokraterna är 465. Så flest journalister i Stockholms innerstad borde alltså ha röstat på moderaterna om vi använder oss av andel journalister i olika stadsdelar och röstsiffror för olika stadsdelar som metod.
Källor
Valresultat SvT
Institutet för mediestudier – antal journalister per 1000 invånare
Wikipedia – Befolkning i olika stadsdelar.
Tror onsdagsräkningen ger L lite fler röster, de kan kanske nå upp till 4,2% då. Rätt spektakulärt sammanbrott för ett sådant parti annars som är så identifierat vid EU-frågan och tidigare samlat väljare i EUPvalen enkom på detta. I princip finns liberalväljarna på +4% bara kvar i storstäderna med omkretskommuner, universitetsstäderna plus några kommuner i bohuskustens bibelbälte (Strömstad, Öckerö, Tjörn) – en udda kommun i sammanhanget är Landskrona med 6,1% som måste tillskrivas Torkild Strandberg-effekten.
Lägg märke till att i övriga frireligiösa bygder (Jönköping, Örebro, inre Uppland och Västerbotten) har FP/L helt tagits över av KD/M mer eller mindre (I Örebro kommun får L 4,3% men det är frågan om Örebro ska betraktas som residensstad i en frireligiös bygd eller universitetsstad. I Kumla får L 3,3%, i västerbottniska kommuner som Malå och Dorotea 3,5-3,6%). Av någon anledning kan L fortfarande samla ett relativt större antal (gissningsvis äldre) väljare längs bohuskusten som de inte klarar av i övriga frireligiösa trakter. Att jag tjatar om detta beror på att L brukade vara huvudalternativet för de flesta frireligiösa innan KD:s genombrott.
Min egen subjektiva skattning innan valet gav L runt 3,5-5,5% där jag höll spannet 4,5-5,5 som en högre sannolikhet än 3,5-4,5%. Att hamna såhär nära 4% är en riktig varningsklocka av nåde. I ett RKL-val med 30-35procentenheters högre valdeltagande hade L dragits ned av relativt fler röster från landsbygd/småstäder där L knappt finns kvar idag (L ligger där i spannet på 1,5-2,5% och i ett RKL-val hade det inte hjälpt L i någon högre utsträckning eftersom de flesta av deras väljare där lär ha röstat i årets EUP-val). L tappade till M och KD framförallt, i mindre utsträckning C.
Partiet Vändpunkt som startades av Carl Schlyter fd. MP och tidigare EU-parlamentariker blev inte mycket av. Jag trodde att de skulle ta röster från MP, V, Fi och C och bli ett parti för bland annat de uppe på Söder.
Jag med, men jag tror de var försent ute och de var inte villiga att göra tillräckligt radikala saker, t.ex bränna upp 100 000:-
Utan medial uppmärksamhet så kommer inte folk rösta på dem.