Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator (“konjunkturbarometern”) är nu i lågkonjunktur och negativ. Bidragande var en krasch för hushållens mikroindex och ett hårt ras för tillverkningssindustrin, som ser allt dystrare på framtiden trots den fritt fallande kronkursen.
Konjunkturbarometern. |
Konjunkturbarometern föll alltså till -0.2 (eller 99.8 enligt KI:s redovisning). KI kallar det “normalstarkt stämningsläge” och kallar det “historiskt genomsnitt”. Läge 0.0 är historiskt genomsnitt, -0.2 är under detta, men det gäller att försöka snacka upp konjunkturen, som att verkligheten bryr sig om KI:s rubriker?
Barometern för den tungt exportberoende tillverkningsindustrin föll fyra punkter, men industrin är kvar i högkonjunktur på 103.7. Ett sådant månadsfall till och man är dock i lågkonjunktur. Att industrins konfidensindikator är så svag, trots den mycket svaga kronan är minst sagt intressant. Det senaste årets snabbt fallande kronkurs har antagligen bara skjutit fram exportindustrins konjunkturförsvagning, men trots accellererande fall i år har man nu nått vägs ände. Man ska komma ihåg att svensk industri är beroende av import för sin produktion. Även om man förädlar via allt billigare svensk arbetskraft ur internationellt valutaperspektiv, så får man ökade kostnader via importen till industrin. Sverige är ju dessutom inte exportland längre, utan ett importland, finansierat via hushållens och företagens ökande skuldsättning.
Störst krasch sågs i mikroindex för hushåll med -10.5 punkter. Hushållen håller sig bara precis över nivån för total misär och ligger på -9.0, -9.5 för mikroindex och -8.5 för makroindex. KI uppger att hushållen inte varit så här negativa sedan 2013.
Inga övergripande indikatorer är kvar i överhettning.
Utvecklingen är inte på något sätt överraskande, utan följer den fallande trenden. Inte heller denna gång var det någon superkonjunktur, utan konjunkturcyklerna (eng business cycle för den som behöver googla) fortsätter som alltid att gälla.
Följer man bloggens konjunkturmodell för börsinvesteringar, så innebär detta inga förändringar. Man ska fortfarande vara likvid och i räntebärande. Kom också ihåg att svenska kronan alltid försvagas vid lågkonjunktur, så likvider kan med fördel placeras i andra valutor. Modellen säger att man först ska gå in på aktiemarknaden igen när misär på -10 råder och har gällt i åtminstone två måander på raken.
32 kommentarer
Med risk för upprepning, men detta har bloggaren påtalat från och till i typ 10 år nu. Vad har då hänt….. börsen har haft något hack hit och dit, men långsiktigt starkt upp.
"Man ska fortfarande vara likvid och i räntebärande. Kom också ihåg att svenska kronan alltid försvagas vid lågkonjunktur, så likvider kan med fördel placeras i andra valutor. Modellen säger att man först ska gå in på aktiemarknaden igen när misär på -10 råder och har gällt i åtminstone två månander på raken."
Eh, va? Jag följer modellen, och den fungerar utmärkt. Det betyder att jag periodvis ligger inne på börsen, periodvis ute och får ränta under tiden.
Jag har inte alls sagt att man ska vara likvid "i typ 10 år nu".
Räntepapper i andra valutor i nuläget är väl rätt riskabelt. Kronan har redan försvagats kraftigt. Oftast genererar dom utländska räntefonderna knappt någon realränta utan det är ren valutaspekulation. Då kanske det ändå är bättre att ha en 30/70 portfölj på lysa så får man i alla fall en realavkastning på ca. 2%. Skulle vi få en kris likt den senaste så hade den ett CAGR på -5% 2008.
En tanke: Kan det finnas en korrelation mellan SKILLNADEN mellan bensin- och dieselpris kontra konjunktur? Diesel är ju huvudbränslet för kommersiella transporter och bensin används främst i privata sammanhang. Kan alltså den relativt billiga dieseln vara en indikator på lågkonjunktur?
Historiskt kan det funnits, men diesel har blivit mkt mer populärt som privatbränsle, så det är inte säkert det gäller längre.
Blev förvirrad av inlägget. Är Sverige i lågkonjunktur eller inte? Är det bara begränsat till vissa sektorer men inte än överlag i ekonomin?
Sverige är inte i lågkonjunktur. Och eftersom kronan blivit väldigt billig tror jag det är större chans att framförallt konjunkturen för exportindustrin stärks än att den försvagas.
Det tar dock lite tid för nya kontrakt att ersätta de som kunderna har med andra leverantörer. Inte ovanligt att försäljningsarbete tar ett år att genomföra.
Har fungerat, det är ju annorlunda nu.. Men man ser ju ut att ha haft en mer utdragen högkonjunktur en fråga då är ju om man ska tro att det följs av djupare eller längre lågkonjunktur. Tror dessvärre att det finns en risk för båda, tycker mycket talar för det. Man har ju i princip använt åtgärder som skulle kunna dämpat lågkonjunktur för att höja/förlänga högkonjunktur. Ja den som lever får se, jag sitter fortsatt nöjd med hyresrätt och besparingarna främst i utländska räntefonder.
@Dan, tips på utländska räntefonder?
Bernard L Madoff investment securities?
De flesta BLT hyr sin bostad av banken 🙁
Vi får väl se om djup och längd på lågkonjunkturen, skall skulder betalas av kan det bli en lång, kall vinter.
@Rickard Ohlin: Du blandar ihop svensk lagstiftning med amerikansk. I Sverige är det lagfaren ägare som har ansvaret.
Exempelvis
SEB Korträntefond C USD – Lux
SEB Korträntefond C EUR – Lux
Eller så fungerar åtgärderna hyfsat och man tar till de åtgärder som krävs för olika uppkomna situationer.
Inflationen just nu ligger på 2,0% i enlighet med Riksbankens mål. Bör väl inte hända så mycket mer med kronan. Den kan ha fallit färdigt för den här gången.
@Goofy: Euroområdet har inte lyckats få upp inflationen lika mycket som Sverige, så det är rimligt att kronan fortsätter att sjuka lite med tanke på det
Men å andra sidan har kronan kanske blivit billigare än de borde vara, och exportindustrins kommande ökade försäljning påverkar också. Det är som förväntat bara 25 % av exportbolagen som tycker det är negativt med billig krona (kanske för att de har låsta priser i utländsk valuta men inte motsvarande prisavtal för inköp = klantigt). Omkring hälften av exportbolagen tycker den låga räntan och billig krona är positivt. Färre exportbolag tror på stärkt krona
@iblandekonomi: Fast nu när inflationen ligger på samma nivå som Riksbanken satt som mål förväntar väl sig marknaden en räntehöjning istället. Fram till dess försvagas nog inte kronan så mycket. Skulle Riksbanken trots 2% inflation skjuta på räntehöjningen kommer kronan säkert försvagas igen. Det samma gäller om inflationen skulle sjunka strax innan räntebeslutet.
Det är rätt många som inte tror på stärkt krona vilket är rimligt men att spekulera i ytterligare nämnvärda försvagningar på 10-30% mot USD/EUR vet jag inte hur smart det är.
Den kanske fallit färdigt för den här 30 års-cykeln. Senaste devalveringen var väl på 90 talet. Nästa kanske inträffar 2050 då kronan snabbt försvagas 30-40% igen.
@Goofy: Så länge inflationen inte går över 2%, eller förväntas gå över 2% är inte Riksbanken tvingad att höja räntan. Högre inflation kan vara bra nu under en period för att beta av skulder som privata och kommuner byggt upp.
Det är inte relevant att prata om devalvering när man inte försöker försvara en viss kronkurs längre. Marknaden justerar kronkursen löpande istället. Ibland med lite sämre precision, men ändå i stort sett korrekt över tid.
Nu myser Miljöpartiet. Kanske kan de nu få nolltillväxt
Sveriges BNP-tillväxt per år är just nu cirka 57 miljarder. En bra bit kvar ner till 0, så de som hoppas på krympande BNP får vänta.
BNP per capita tillväxt i år är nästan noll som prognoserna ser ut nu så Mp och övriga tillväxthämmare behöver inte vänta länge.
@Bengt: Varför tror du BNP per capita spelar roll?
Det är den totala BNP som avgör hur tungt det är att bära statsskulden.
Som Libyen då? Dom hade väl världens högsta BNP tillväxt förra året.
Bangladesh har också rätt hög BNP, eftersom de har högre än Sverige så vill jag bo där.
@Goofy och @Osquar: Antar att ni spelar dumma. Men kanske förstår ni inte att det är irrelevant att titta på BNP per capita isolerat. Propagandan brukar göra gällande att den siffran på egen hand kan berätta något om välståndet i ett land.
Gud bevare oss för ytterligare boprisfall…då kan det här sluta riktigt, riktigt illa.
Winter is coming…
Kan bara tycka att antalet hud-, hår och fotvårdsssalonger och restauranger/sushiställen är groteskt högt i Stockholms innerstad. I Vasastaden ligger det en dylik var 50 meter. Var får folk alla pengar ifrån till den här lyxkonsumtionen? Det kan aldrig vara hållbart. Jag lovar att uppdatera den här bloggen om utvecklingen. Jag tycker det börjar glesna på mitt KIna-Thai bufféställe…
Att imponeras av människors livsstil och konsumtion ska man vara försiktig med. Många finansierar sin fasad med lånade pengar.
De flesta centrum kommer att ändras från att kränga mycket prylar till att leverera mer tjänster.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Intressant. Det var inte allt för många dagar sedan Stockholms Handelskammare körde en favorit i repris om den kroniska bristen på IT-kompetens i Stockholm. Den här gången var det tydligen varannan tjänst som inte kunde tillsättas. Fast som vanligt så var lösningen "kompetensinvandring".