Jag har blivit mycket fascinerad av stadsplaneringen och arkitekturen i Hagfors, som antagligen var något av ett svenskt mönstersamhälle på 60- och 70-talet – ett svenskt svar på Sovjetunionens Pyramiden om man så vill. Kommunen är fortfarande livskraftig och i allra högsta grad levande, om än med nästan halverad befolkning mot toppåret 1969, men något som är i stort sett övergivet är Hagfors Vårdcentral, fd sjukhuset.
Framsidan på vårdcentralen. Säger mig 80- eller tidigt 90-tal. Kanske 70-tal. |
Jag visste inte vad som väntade mig, då jag i fascination över den extremt rationella och välplanerade stadsplaneringen och den tydliga miljonprogramsarkitekturens hyreslängor och villamattor, hittade en avvikelse på kartan ut på en vägslinga i skogen vid sidan av staden.
Det visade sig vara vårdcentralen, och jag väntade mig en envåningsbyggnad med några sammanhängande huskroppar utifrån satellitbilderna. Vad som mötte mig som en klubba i ansiktet var ett nedlagd och övergivet sjukhus.
Upplevelsen var i det närmaste sakral på samma sätt som ett besök till Pyramiden på Svalbard. Övergivet, men på utsidan helt intakt. Som att man bokstavligen tagit sitt pick och pack och dragit, vilket är exakt vad som skett, undantaget just en vårdcentral i bottenplanet på en av huskropparna.
Infarten. |
Utifrån min lekmannakunskap om arkitektur har sjukhuset byggts från åtminstone 60-talet till slutet av 80-talet, rent av tidigt 90-tal (mindre säkert).
Tre generationer arkitektur tydligt synliga och närmast i bild till vänster den forna amublansstationen. |
Baksidan med förmodat personalparkering. Även panncentral och säkerligen resrevkraftanläggning. Tegeldelen säger 60-tal till mig. |
70- eller 80-tal? |
Exakt när sjukhuset lades ner framgår ej. Finns inte ens med som en ingång på Wikipedia, och bristen på Google-träffar talar för att sjukhuset avvecklats innan Internet fick stor spridning. Avvecklingen ska ha skett i etapper.
Och nu står det helt ensamt mitt ute i skogen utanför Hagfors. Tydligen kostar det någon miljon om året som det är, men att rusta upp och hyra ut eller sälja skulle kosta ännu mer, och efterfrågan på hela 7000 m2 lokaler i Hagfors är kanske begränsat.
Samtidigt känns byggnaden som en av Hagfors modernaste, i kontrast mot de dominerande miljonprogramshusen och villamattorna från 60-talet. Mer om hela Hagfors i ett separat inlägg.
Här kan du köpa en fyrarums villa med dubbelgarage, bergvärme, nytt tak och fiberanslutning för 575 000:- SEK. Flygplatsen har direktlinje till Arlanda, varifrån du når dina kunder i resten av världen efter byte.
23 kommentarer
Så många trivsamma och prisvärda bostäder utanför storstäderna. Så många jobb och så mycket aktivitet i storstäderna. Undrar om hela Sverige nånsin kommer leva.
Hagfors har lägre arbetslöshet än snittet i landet.
Hade det inte varit för att man fått lappsjuka och blivit helt galen av det hade jag flyttat ut till en gård med lite lagom avstånd till grannarna, men ändå nära bylivet och haft någon blogg om något jag är intresserad som kan vara intressant för en vidare publik, och därifrån byggt mig en plattform. Där hade ju kunnat ägna mig åt mina intressen på tomten och i tillhörande ekonomibyggnader helt fritt.
Hagfors skulle kunna vara en bra utgångspunkt. Finns många Hagfors i Sverige.
Men herregud, jag tror man blir knäpp av att göra det.
Bättre att spinna i hjulet och knega i grottekvarnen.
@Rickard
Känner likadant, sugen på att fly(tta) till någonstans naturnära, ofördärvat, billigt och långt bort från grannar.
Men så fort jag kör och kollar på ett sådant ställe så börjar det kännas som en riktigt dålig och deprimerande enslig idé.. Tror att jag tyvärr är beroende av att ha folk omkring mig vare sig jag vill det eller inte.
@Kalle7, du har helt rätt. Mentaliteten i småorter är outhärdlig. Gå ut gymnasiet med inga streck och sedan ta ett jobb blandat med bidragsförsörjning är det som gäller. Har man vuxit upp i storstad går det inte att bo på sådana här ställen.
Det bor fler bidragstagare i storstäderna.
@Rickard:
stämmer att det bor fler i storstäderna, men procentuellt sett är problemet med andelen bidragsförsörjda större i mindre kommuner – https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/Nyckeltal-for-regioner/?var=24962,17246
Malmö och Norrköping är väl de storstäder som sticker ut.
Kul inlägg cornu.
👍
När jag ser sjukhusets storlek i förhållande till den lilla staden, undrar jag om det spelar in att det finns en del väsentliga försvarsanläggningar i närheten, som gjort att platsen fått ett stort "beredskaps"sjukhus.
I övrigt är Hagfors en trevlig trakt. Tätortens centrum har sina pittoreska inslag. Närheten till fantastisk "vildmark" i norra Värmland, Dalarna och Bergslagen samt närheten till fjällen och Norge är meriterande. Nackdelen är att det är en timme till närmaste stad; Karlstad.
Rekaren: du är något på spåren.
Undrar närman ska lyfta "beredskaps sjukvården " igen?
Intressant inlägg om samhällsomvandlingen. Nämns dock ingenting om hur strömmen av immigranter påverkat orten – eller de kanske har flytt till storstadsghettona så snart det blev möjligt?
Befolkningen ökade med typ 50 personer 2016, men fortsatte sedan falla. Migration märks inte på befolkningensutvecklingen. Ska posta grafer i morgon.
Från kommunens hemsida samt kommens rapport om Bostadsförsörjning i Hagfors.
"År 2016 valde 131 individer att bosätta sig i Hagfors kommun och fram till och med maj månad 2017 har 83 personer inom gruppen nyanlända valt att bosätta sig i kommunen."
2019 skall Hagfors ta emot 8 personer.
Trenden med utflyttning (snitt / 10 år):
80-89: -61 pers/år
90-99: -98 pers/år
00-09: -62 pers/år
10-19: -3 pers/år
20-26: -26 pers/år (prognos)
Luktar oljekris, d v s 70 talet med avseende på de små fönstren. Funderade i veckan på hur dagens gipslådor står mot tidens tand.
Lesjöfors med gamla fjäderfabriken är en annan höjdare om du har vägarna förbi.
Märkligt, ligger en bra bit från vägen vid återvändsgränd. Där uppe bör det ju finnas mark att lägga det vid en större väg tycker man.
Andas militär sjukhusverksamhet, på en höjd med gott om skyddsrum under.
Det ligger som sagt en del intressanta anläggningar i trakterna kring Hagfors, från 50-60-talet och framåt. Trakterna skulle ta emot en del personal om det hettade till.
Roligt med inlägg från min region, bor dock i en av grannkommunerna å är uppvuxen i närheten av fjäderfabriken som omnämns i en av kommentarena ovan.
För att man bor i glesbygd behöver man inte vara mindre belevad, har själv eftergymnasial utbildning, men flyttat hem tillbaka efter studier.
Till er som är rädda för lappsjuka, så kan jag bara säga, hellre lappsjuk än psykopat av mentaliteten å stressen i storstan, finns inte på kartan att jag skulle låta mina barn växa upp där. En annan vinkling på detta, jobba en hel månad bara för att ha råd att bo? Vad är den personliga vinsten med det? Här fås ett ansenligt skogsskifte för samma peng.
För mig är det helt obegripligt att det finns så många människor som väljer att bosätta sig inne i städerna, men vi är väl alla olika och jag hoppas att alla individer gör aktiva val och inte bara följer med strömmen.
Om inte de som skriver inlägg här har det goda omdömet att avstå från alla kommentarer som eventuellt kan tänkas ha något som helst underrättelsevärde borde överbloggaren själv inskrida. "Fienden lägger pussel …"
Absolut. Men jag tror fienden redan har koll.
Men bra tänkt…
Förmodligen. Men underrättelseinformation behöver aktualiseras då och då, särskilt nu när/om vi skall börja med en militär kapacitetsåtertagning, som kan komma att involvera gamla men malpåsade anläggningar. OT: "Att förtiga är silver men att förtala är guld".
Byggnaden är märklig genom sin storlek i förhållande till antalet invånare i Hagfors. Den påminner om Köpings lasarett som också är megalomant med en entré med en numera tom kafeteria och en enorm ävensom tom garderob. Ödsligt är bara förnamnet. Landstingen hade för mycket pengar på 70-talet.
Man satsade ju även för expansion på många ställen, sen blev det ju inte alltid som man tänkt sig .