Stockholmsbörsen har nu slagit indexrekord även utan återinvesterade utdelningar. Mer kan vänta efter att svenska Volvos (inte kinesiska personbils-Volvo) kvartalsrapport visar på bättre resultat än väntat.
![]() |
Börsrekord i OMXSPI. |
Breda börsindexet OMXSPI nådde alltså nytt rekord, och mer kan antagligen väntas på AB Volvos positiva rapport idag. Storbolagsindex OMXS30 har ännu inte slagit börsrekord, men det räcker med en uppgång på 0.3% idag så är vi där.
I internationella världsvalutor ligger dock inte börsen på rekordnivå, på grund av den försvagade svenska valutan, så har man tänkt att använda pengarna för något som inte är unikt svenskt och importfritt är det kanske en klen tröst. Fast det viktiga är ju att ha högst siffror, inte vad siffrorna egentligen står för. Därför är det populärt att kalla svenskar för miljonärer, trots att de inte ens har en miljon dollar.
På nedsidan har ordrar för nya lastbilar gått ner för AB Volvo. Frågan blir således om marknaden fokuserar på det som varit, eller det som kommer. Färre lastbilsordrar är ett tydligt konjunkturtecken, och det handlar inte längre bara om svensk konjunktur, utan lågkonjunkturen rycker fram med stormsteg internationellt.
Inget några bloggläsare behöver oroa sig över dock, de säljer alltid exakt på toppen.
21 kommentarer
Klart vi får en lågkonjunktur, men hur lågt? Gissar att med högre oljepris, pga Iran – Usa, trenden för elfordon globalt ökar så snart tillgången på batterier blir bättre. Biobränslen blir också intressantare. I Sverige kommer säkert Northvolt uppmärksammas mer och de nyare energibolagen så länge oljepriset är högt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Almega tycker också att nedgången har börjat. Tjänstesektorn i focus..
https://www.almega.se/2019/03/almegas-nya-chefekonom-avmattningen-har-borjat/
Att en avmattning kommer känns ganska vältelegraferat. Bara idag hör jag från Teknikföretagen, Volvo och Investor. Får se hur djup nedgången blir bara.
Avmattning kan betyder väl mindre stark högkonjunktur. Ganska riskfritt att prognostisera det.
Ja verkligen. Plus hög sysselsättning = begränsad möjlighet till ökad produktion osv. Men det är förstås internationell avmattning man pratar om, och det håller väl nästan alla med om är sannolikt…
Teknikföretagen: "Konjunkturen bromsar nu in, men vi förutspår ingen recession. Det blir inte som finanskrisen, men blir helt klart en inbromsning."
… det är också en väldigt enkel gissning. Men så kan det bli kanske. Vad gäller börskurserna och totalavkastningen på börsen så blir den kanske rätt klen kommande period, men att avkastningen skulle bli -50% känns också ganska tveksamt.
Låg avkastning på börsen + Lägre kronkurs + Ökade bostadspriser är att vänta i kommande lågkonjunktur och mao "kris" i 2 år. Sedan är det över och vi går mot börsökningstakt på 20-30%.
2015 – "Sälj bostaden och allt ni äger på börsen, snart rasar det"/Cornucopia.
Vad fan hände?
Var står det så?
Kanske inte, men du får nog erkänna att du har och framförallt har haft en rätt negativ bias. Sen finns ju svansen av pessimister som blåser på med ännu mer negativa i kommentarfälten…
…senast har ju varit börsen som bara skulle gå utför. Det vi sett senaste månaderna skulle vara en tillfällig rekyl, men nu är tydligen SP500 nära ATH (men det är ju i skvalpvalutan USD mätt, kanske finns en viktigare referensvaluta man skall mäta med?)
Nu skrev du 2015. Här är en artikel från 2015:
https://cornucopia.cornubot.se/2015/06/stockholmsborsen-billigast-i-vast.html
Här är en annan från 2015 där det är köp som gäller.
https://cornucopia.cornubot.se/2015/02/konjunkturmodellen-haller-fortfarande.html
Här har du en artikel från 2016 om bostadspriserna.
http://cornucopia.cornubot.se/2016/03/inga-tecken-pa-fallande-bostadspriser-i.html
"En riktig trendvändning, som 2007 eller 2011 kommer märkas tydligt och vi är inte där idag. Dock är förstås den svenska bostadsmarknaden i en bubbla, åtminstone inom lägenheter och i storstadsområdena, men en bubbla kan alltid bli värre innan den spricker.
Du kanske ska läsa vad jag skriver istället för vad du tror jag skriver.
Så jag konstaterar att din pseudonym inte stämmer, och att ditt citat är ett rent påhitt.
Någonstans läste jag att man inte ska vara säker på illvilja och påhitt när en person som Mr Per skriver ett påstående. Det är lätt att uppfatta Cornucopia? som extra pessimistisk om mycket. En pseudonym kan möjligen vara något en person strävar mot eller bara ett skämt.
Fast jag som ibland anses lite optimistisk i fråga om teknik tror börsen som helhet är ganska hög nu. Samtidigt finns aktier som har klart för lågt pris idag, med tanke på sannolikhet till rejäla genombrott på marknaden.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ja, vad fan skall man säga?!? Kanske dags att testa en "Sell in May and stay away" för nu har det ju flippat ur fullständigt. Redan för ett år sedan trodde man toppen var nådd, men inte då!
Den jobbiga frågan är ju var man lägger investeringarna om de inte är på börsen. Är hyggligt diversifierad med begränsad exponering mot börsen, men när vissa av kärninnehaven (exv Volvo) har avkastat mer än 30% bara i år är frågan vad man gör med sin utdelningsportfölj.
Det blir rejält missvisande när man pratar om hur bra ett innehav har gått i år eftersom vi hade en rejäl dipp exakt vid årsskiftet.
Ditt kära Volvo har gått -6% på 12 månader tänk på det.
Köpte man 2016 och sedan kompletterade i jul-dippen är det dock en annorlunda bild.
Det finns ingen anledning att tro att börsen skall gå ner, iaf inte på sikt, om man räknar in utdelningar.
Det finns dock permabrjörnar som alltid tror att den stora kraschen är du runt hörnet och efter den så väntar stenåldern. Fäster man för mycket vikt vid vad dessa säger så slutar det bara att man får en suboptimal utveckling på sina placeringar.
@månskensbonde , företagets siffror och aktiens kurs är inte annorlunda för att du klev in vid ett speciellt tillfälle.
Det enda som påverkas av det är ditt resultat.
Gör dina köp och sälj baserat på företags siffror istället, inte baserat på om ditt resultat är upp eller ner en viss procent.
Den stora frågan är hur mycket tillgängligt kapital för börsinvesteringar det finns. Nästa är frågan om hur stor risk man ser med en börsinvestering jämfört med en ränteinvestering. Tredje är vilken möjlig avkastning man kan få till lägre risk.
Investerarna är nu i en girighetsfas och det finns tillgängligt kapital vilket gör att man lätt bortser från den höga risken det nu är på börsen och det underlättas av att alternativa ränteavkastningar i princip är noll. Än så länge är det lönsamt för många att låna pengar för en hög avkastning. Det är ett högt risktagande både från den som ger ut krediten men även för den som tar.
Det är först när tillgängligheten på kapital och kostnaden för det ökar som vi kommer se en riktig avmattning. En räntehöjning är det som krävs, det kommer göra kapital dyrare och räntesparande mer lönsamt och således minska den överlägsenhet en aktieplacering har just nu.
Kommer räntan att ökas? troligtvis inte inom rimlig tid så en total överhettning är möjlig vilket kan leda till trängsel vid utgången när den väl kommer.
Så länge värderingen av bolagen på Stockholmsbörsen (som exempel) indikerar en förväntad avkastning på 6-7%, samtidigt som 5-årsräntan är negativ, så kan det gå upp en smula till. Om man istället vill titta på gapet mellan t ex direktavkastningen och 5-årsräntan så är det också rätt så stort — vinster och utdelningar har vuxit i paritet med priserna i många fall.